PDA

Επιστροφή στο Forum : Τα μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή στην μεγάλη και μικρή οθόνηretrofan
15-03-10, 11:58
Ο Γιάννης Μαρής είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Εντάξει, το ξέρω ότι δεν είναι κι ο Ντοστογιέφσκι :darkglasses: αλλά του χρωστώ όμορφες ώρες χαλάρωσης μετά την παραλία, στα διαλείμματα του διαβάσματος για εξετάσεις, τα βροχερά απογεύματα Κυριακής κλπ. Και άπειρες ώρες ψαξίματος στην παλιά "Ατλαντίδα" (εκεί που τώρα είναι ένα μοντέρνο φαγάδικο) στην πλατεία Κοραή να ψάχνω τις παλιές εκδόσεις των βιβλίων του.

Νομίζω ότι είναι και από τους πιο (για να μην πω ο πιο) κινηματογραφικούς συγγραφείς. Αυτός κι ο Ξενόπουλος. Γιατί ήταν κι οι δύο πολυγραφότατοι και τα βιβλία τους είχαν ΠΛΟΚΗ. Ιδίως του Μαρή είχαν πλοκή που σχεδόν παρακαλούσε να τα κάνεις ταινία. Με το μυστήριό τους, με τις συμπλοκές τους, λίγο πόλεμος από δω, λίγο περασμένες εποχές από κει, λίγο ειδύλλιο παρά πέρα! Και βέβαια έναν χαρακτήρα - σύμβολο, τον αστυνόμο Μπέκα με το "ύφος νυσταγμένου γάτου και το κοστούμι συνοικιακού μπακάλη"!

Σκέφτηκα να κάνω έναν πρόχειρο κατάλογο των βιβλίων που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση (απ' ό,τι θυμάμαι)και κάθε συμπλήρωση ευπρόσδεκτη :)

1. "Ο άγνωστος του τραίνου". Ίσως η αγαπημένη μου και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου του. Με Άννα Συνοδινού, Γιώργο Παππά και Μιχάλη Νικολινάκο. Κι ένα Ναύπλιο άλλης εποχής να φιλοξενεί ένα σπαραξικάρδιο σμίξιμο παλιών εραστών.
2."Έγκλημα στο Κολωνάκι". Με Μπάρκουλη, Τσαγανέα, Μάρω Κοντού (στα πολύ νιάτα της, σχεδόν αγνώριστη), Γκέλυ Μαυροπούλου και Μιχάλη Νικολινάκο. Τεράστια επιτυχία στα ταμεία το 1959!
3. "Έγκλημα στα παρασκήνια". Με Ζωρζ Σαρή (από τις ελάχιστες κινηματογραφικές της εμφανίσεις), Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάρω Κοντού και Δήμο Σταρένιο. Αρκετά "μοντέρνα" σκηνοθεσία για την εποχή και τον Τίτο Βανδή ως Μπέκα. Πολύ καλό στην ερμηνεία του αλλά λίγο σκληρότερο απ' ότι έπρεπε.
4. "Ένας Δον Ζουάν για κλάμματα". Μεταφορά του μυθιστορήματος "Μωρό μου". Καθόλου αστυνομικό;). Με Κωνσταντάρα, Φόνσου και Καίτη Πάνου.
5. "Αμφιβολίες". Μεταφορά του βιβλίου "το κόκκινο βάζο". Με Κούρκουλο και Βιβέτα Τσιούνη. Ο Πάρις Αλεξάντερ στον ρόλο του κακού που θέλει να τρελάνει τη γυναίκα του.
6. "Αντάρτες των πόλεων". Το βιβλίο είναι το "Επιχείρηση Ουράνιο Τόξο". Πολεμική με τον Φέρτη. Δικτατορική παραγωγή με πολύ στρατό, πολύ τανκ και πολύ ηρωισμό:darkglasses:. Το τέλος διαφορετικό από αυτό του βιβλίου. Γιατί στο βιβλίο ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι οι ίδιοι οι "δικοί του" τον χρησιμοποίησαν και ουσιαστικά τον πούλησαν στους Γερμανούς προκειμένου να πετύχει το σαμποτάζ ενώ στην ταινία (δικτατορία γαρ) ο Φέρτης αποφασίζει να πεθάνει ηρωικά για να πετύχει το σαμποτάζ!
6. "Ως την τελευταία στιγμή". Άτυχη μεταφορά ενός από τα ομορφότερα βιβλία του Μαρή "Το μεγάλο παιχνίδι". Με Δανδουλάκη και Πολίτη. Κατ' αρχάς του αλλάξανε την εποχή (το βιβλίο είναι τέλη 19ου αιώνα σ' ένα θεσσαλικό τσιφλίκι ενώ η ταινία λίγο μετά την κατοχή) και στη συνέχεια του αλλάξανε τα φώτα:(. Άσε που πεθάνανε την πρωταγωνίστρια τζάμπα και βερεσέ ενώ στο βιβλίο υπήρχε ωραιότατο χάπι εντ.
7."Ζήτημα ζωής και θανάτου". Ωραία και πλούσια μεταφορά με Καζάκο και Ναθαναήλ. Αισθητική 70΄ και ο Καζάκος πείθει πολύ στον ρόλο του αποφασισμένου να βρει τη γυναίκα του εφοπλιστή.

Και μετά ήρθε η τηλεόραση ...
1. "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα". Όλη η Ελλάδα συζητούσε ποιος επιτέλους είναι ο δολοφόνος και, τουλάχιστον στη δικιά μας οικογένεια, οι μισοί παρατήσαμε το πασχαλινό τραπέζι εκεί που το γλέντι είχε ανάψει για να γυρίσουμε γρήγορα πίσω μην χάσουμε το τελευταίο επεισόδιο και την αποκάλυψη:D. Με Ντενίση, Βαλτινό, Χρυσικάκο, Καρύδη, Τσιούνη, Διαλυνά και τον αξέχαστο Ξενίδη ως ίσως τον καλύτερο αστυνόμο Μπέκα που πέρασε ποτέ. Η πλοκή του βιβλίου ακολουθήθηκε στο περίπου αλλά μια τεράστια τηλεοπτική επιτυχία προέκυψε.
2."Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη". Κι εδώ ο σεναριογράφος έκανε ελεύθερη διασκευή του βιβλίου αλλά το αποτέλεσμα άφησε μια από τις καλύτερες, πιο ατμοσφαιρικές και πιο προσεγμένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Με Βαλσάμη, Αρτζόγλου και Πάρλα.
3."Μια γυναίκα από το παρελθόν" ή αλλιώς "γιατί μου το κάνανε αυτό;":D. Είχα διαβάσει το βιβλίο που με είχε ενθουσιάσει και περίμενα μ' ανυπομονησία τη σειρά. Μια Βαλσάμη που πια δεν ανταποκρινόταν ηλικιακά κι εμφανισιακά στον ρόλο και μια όμορφη πλοκή με πολλές ανατροπές που της αλλάξανε τα φώτα! Κάτι προσπαθούσε να σώσει ο Τσακίρογλου αλλά μάταιος κόπος. Ο δε Καληώρας γλυκανάλατος για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μου καθότανε στον λαιμό:(. Νομίζω ότι δεν είδα καν όλα τα επεισόδια.
4. "Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα". Παρόλο που ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μου κάνει ως εμφάνιση και ως στυλ ο πιο κοντινός αστυνόμος Μπέκας σε αυτό που είχε περιγράψει ο Μαρής, ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη σειρά. Με ξένιζε η μεταφορά στη σύγχρονη εποχή. Ο Μαρής έγραψε κυρίως (εκτός από λίγα βιβλία εποχής) για τη δεκαετία 50΄, 60΄. Με τους χαρακτηριστικούς τύπους της, τις γειτονιές της, τα δυο - τρία αριστοκρατικά στέκια του Κολωνακίου, τη νοοτροπία εκείνου του καιρού. Άσε που στα μισά του βιβλία επανέρχονταν Γερμανοί που είχαν αφήσει κρυμμένους θησαυρούς από την κατοχή και ήθελαν να τους πάρουν πίσω:darkglasses:. Η δεκαετία του 2000 μου έκανε παράταιρη.

tonytony
15-03-10, 13:44
Πολύ ωραίο το θέμα σου και συμφωνώ μαζί σου είναι και μένα ο αγαπημένος μου Έλληνας συγγραφέας. Έχω πάρει όλα του τα βιβλία από το Βήμα. Να συμπληρώσω στη λίστα σου τη σειρά της ΕΡΤ "Το Μυστικό Του Άσπρου Βράχου" με Όλγα Πολίτου , Φαίδωνα Γεωργίτση και Ανέστη Βλάχο καθώς και την ταινία "Ο Δολοφόνος Φορούσε Σμόκιν" που γυρίστηκε τέλη δεκαετίας '70 με αρχές του '80 (δε θυμάμαι ακριβώς) και με πρωταγωνιστή τον Παύλο Λιάρο.

tsalk
15-03-10, 14:28
Επίσης μια εξαιρετική σειρά ήταν και το Μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη από το μυθυστόρημα του Μαρή Ζήτημα Εμπιστοσύνης.
Πολύ ωράια ατμοσφαιρική σειρά η δεύτερη καλύτερη για μένα πίσω από τον Τιμόθεο Κώστα που ήταν η κορυφαία.


http://www.youtube.com/watch?v=rLDzoozbDAE&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=vRZKq8Vf4MU

tzias57
15-03-10, 14:31
Πολύ καλό το θέμα σου. Να προσθέσω και εγώ την σειρα "Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη" που προβλήθηκε το 1990 από το MEGA με τους Ανδρέα Μπάρκουλη , Γιούλη Ζήκου και Σταύρο Ξενίδη (Μπέκας). Είναι τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Μαρή "Ζήτημα Εμπιστοσύνης"
Επίσης να προσθέσω την ταινία "το χαμόγελο της πυθίας" του 1979 με τον Λάκη Κομνηνό από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή

Mike Greek
15-03-10, 14:47
Καλησπέρα, πολύ ωραίο το θέμα για τον Γιάννη Μαρή συμφωνώ ότι τα έργα του μαζί με του Γρηγόρη Ξενόπουλου έχουν ιδιαίτερη πλοκή και μυστήριο. Λόγω ηλικίας έχω παρακολουθήσει σε επανάληψη μερικές από τις τηλεοπτικές μεταφορές των μυθιστορημάτων του στην οθόνη και έχω ξεχωρίσει την "εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη" με την καταπληκτική ερμηνεία του Χρήστου Πάρλα ώς Τζών Αυλακιώτη!

retrofan
15-03-10, 14:54
Ευχαριστώ για τις συμπληρώσεις! Τις περισσότερες δεν τις ήξερα καν. "Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη" το είχα δει αλλά το ξέχασα#). Η τελευταία εμφάνιση του Μπάρκουλη στην τηλεόραση ή κάνω λάθος;

"Το μυστικό του Άσπρου Βράχου" ανακάλυψα ότι υπήρξε ως σειρά εδώ στη retromania:). Από τα πολύ ωραία "εποχής" του Μαρή με μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς. Μήπως κάποιος από όσους το είχαν δει μπορεί να μου πει αν και η σειρά ήταν αξιόλογη; Μια φωτογραφία που είχα δει εδώ με τους πρωταγωνιστές με ξένισε γιατί τόσο ο Γεωργίτσης όσο και η Πολίτου μου φάνηκαν κάπως μεγάλοι για τους ρόλους.

Ώστε και το "χαμόγελο της Πυθίας" είχε γυριστεί ως ταινία; Καλή επιλογή νομίζω ο Κομνηνός. Τι κρίμα να μην την έχω δει ποτέ:(

Και μια απορία: ποιος είναι ο Παύλος Λιάρος;:xm:

V.I.Smirnov
15-03-10, 15:15
Το "μυστικό του άσπρου βράχου" το είδα όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά, πάνω από 25 χρόνια πριν.
Ήμουν δημοτικό τότε. Αν και κάποιοι λένε ότι ξαναπροβλήθηκε μια φορά ακόμη, εγώ δεν το ξαναείδα ποτέ.

Απ' ότι θυμάμαι αχνά η σειρά ήταν καλή.
Οι ηθοποιοί συνιστούσαν ενδιαφέρον συνδυασμό.
Θυμάμαι τον Α. Βλάχο που φορούσε ένα βαρύ ένδυμα (γούνα ή κάτι τέτοιο).
Και θυμάμαι στο τέλος από ένα επεισόδιο όπου ο Γεωργίτσης λέει: "Νομίζω ότι πίσω από το παράθυρο είδα τον Π.Χατζησταυρή..."

sunset89
15-03-10, 15:20
Μπράβο για την λεπτομερή σου αναφορά στο Μαρή! Μπορει να μην είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, παρόλα αυτά, τα βιβλία του έχουν μια "κινηματογραφική" χροιά, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό.... Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση.!:)

tsalk
15-03-10, 15:45
Και μια απορία: ποιος είναι ο Παύλος Λιάρος;:xm:

Aυτός που έκανε την διασκευή στο Μυστικό του Ασπρου Βράχου

tonytony
15-03-10, 16:07
Και επίσης γνωστός ηθοποιός με ταινίες και στη 10ετία του '60 σε δεύτερους ρόλους αλλά και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ελληνικά...σοφτ πορνό της δεκαετίας του '70.

tzias57
16-03-10, 10:49
Ο πιο γνωστός ρόλος του Παύλου Λιάρου είναι αυτός του μεγάλου γιου του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην ταινία "Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι"

ioli1453
16-03-10, 11:46
Και εμενα μαρεσει πολυ ο Γιαννης Μαρης και το αγαπημενο μου ειναι η εξαφανιση του Τζων Αυλακιωτη ο Χρηστος Παρλας ηταν ιδανικος γιαυτο το ρολο δεν θα μπορουσα να φανταστω καλυτερον

bambinella 100
19-05-10, 13:15
Ειναι πολυαγαπημενος μου ο Μαρης κι εχω κι εγω ολα του τα βιβλια - 35 τον αριθμο, αλλα οχι απο το Βημα. Απο τις εκδοσεις Ατλαντις.
Ενα σηριαλ που δεν αναφερθηκε ειναι οι Υποψιες. Προβληθηκε το 1977 και πρωταγωνιστουσε ο Γιωργος Σισκος.
Κι απο ταινιες, ας μην ξεχναμε βεβαια, το Χωρις Ταυτοτητα του 1962 με Αλεξανδρακη - Λασκαρη.

retrofan
19-05-10, 15:28
Ενα σηριαλ που δεν αναφερθηκε ειναι οι Υποψιες. Προβληθηκε το 1977 και πρωταγωνιστουσε ο Γιωργος Σισκος.
Κι απο ταινιες, ας μην ξεχναμε βεβαια, το Χωρις Ταυτοτητα του 1962 με Αλεξανδρακη - Λασκαρη.

Και βέβαια bambinella! Το χωρίς ταυτότητα. :thanx2: για την συμπλήρωση.

Έχει γυριστεί σε σειρά και το "Υποψίες"; Το 1977;
Το εμότικον που χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο από frustration που είναι;
Tsalk αν κι αυτή η σειρά πήγε υπέρ πίστεως και ποδοσφαιρικής πατρίδος, κάτιτις μικρούλι για μας τα πεινασμένα παιδιά υπάρχει στο αρχείο σου;:)
(Εντάξει, ξέρω, πάω να πάρω ένα μάγκνουμ:P)

johnalepou
15-07-10, 00:43
Να αναφερω και το μίνι σηριαλ του 1976 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΙΛΗΣΕ με τον Δημητρη Μυρατ και τη Νόρα Βαλσαμη. Ομως εκει νομιζω εγραψε ο ιδιος ο Μαρης το σεναριο πρωτοτυπα και οχι απο καποιο μυθιστορημα του (επιφυλασσομαι)2."Έγκλημα στο Κολωνάκι". Τεράστια επιτυχία στα ταμεία το 1959!


Τοσο το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ" οσο και "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ" ήρθαν ενατες στον πινακα εισπραξεων


Το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ" ηρθε 7ο και ο "ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ" 10ος

ΧΩΡΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ στο 5 (η πιο εμπορικη του Μαρή) και οι ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ στο 23

ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: 39η

ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ: 9η

ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ:46η

bambinella 100
23-07-10, 13:18
Ο Γιαννης Μαρης εκανε επισης τις Αστυνομικες Ιστοριες, για το καναλι της ΥΕΝΕΔ το 1973.
Η ταινια Μια Γυναικα Κατηγορειται, του 1966, με Μαρω Κοντου και Μιχαλη Νικολινακο, βασιζεται σε σεναριο δικο του.

retrofan
23-07-10, 16:09
Τοσο το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ" οσο και "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ" ήρθαν ενατες στον πινακα εισπραξεων

Αυτά παθαίνει όποιος βασίζεται για πληροφορίες σχετικά με τις εισπράξεις ταινιών το 1959 στη μαμά του:darkglasses:
Ήταν φαν του Νικολινάκου βλέπετε;)

tsalk
23-07-10, 16:21
Tsalk αν κι αυτή η σειρά πήγε υπέρ πίστεως και ποδοσφαιρικής πατρίδος, κάτιτις μικρούλι για μας τα πεινασμένα παιδιά υπάρχει στο αρχείο σου;:)Oυκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!!

Artemis
02-09-10, 16:43
retrofan σε ευχαριστω γι αυτες τις πηγες γνωσης που μοιραστηκες μαζι μας!

johnalepou
05-01-11, 13:43
Το ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ εχει καταπληκτικο καστ,αλλα λιγο χαλια το ολον αποτελεσμα μου φανηκε

bambinella 100
05-01-11, 14:55
Το Εγκλημα στο Κολωνακι εχει παρα πολυ δυνατο καστ αναμφισβητητα, και το σημαντικο ειναι οτι γυριστηκε πολυ λιγο αργοτερα απο τοτε που γραφτηκε το βιβλιο του Μαρη. Φερει λοιπον την αυθεντικη ατμοσφαιρα της εποχης στην οποια αναφερεται.
Το αποτελεσμα θα ηταν πολυ ανωτερο αν αυτη η ταινια ειχε δοθει σε μια καλυτερη εταιρια παραγωγης απο την Τζαλ Φιλμ που την ανελαβε τελικα, και θα ειχαν αποφευχθει πολλα προβληματα με κυριοτερο αυτο της ηχοληψιας.

johnalepou
05-01-11, 15:49
Χαχαχα οντως,ειδικα η Μαρω Κοντου στις μισες σκηνες ειναι με τη δικη της φωνη,και στις μισες με τη φωνη της Πιτσας Κιτσας!
Ειναι παντως αποριας αξιον πως η Τζαλ Φιλμ καταφερε να συγκεντρωσει (και να πληρωσει) ολο αυτο το καστ,ενω την ιδια σεζον η Φινος στην αντιστοιχη ταινια νουαρ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ έχει αρκετα πιο "σεμνο" καστ!

bambinella 100
05-01-11, 15:56
Χαχαχα οντως,ειδικα η Μαρω Κοντου στις μισες σκηνες ειναι με τη δικη της φωνη,και στις μισες με τη φωνη της Πιτσας Κιτσας!
Ειναι παντως αποριας αξιον πως η Τζαλ Φιλμ καταφερε να συγκεντρωσει (και να πληρωσει) ολο αυτο το καστ,ενω την ιδια σεζον η Φινος στην αντιστοιχη ταινια νουαρ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ έχει αρκετα πιο "σεμνο" καστ!
Μαλλον δε θα πληρωσε τον ηχοληπτη! :)

Capten_x
10-01-11, 20:52
Αυτό που με εξιτάρει σ' αυτές τις ταινίες εμένα έτσι όπως είναι και ασπρόμαυρες, είναι ο...φωτισμός που εντείνει το κλίμα μυστηρίου. Όποτε τις προβάλλει η τηλεόραση -και τώρα πια δεν τις πολυπροβάλλει - τις παρακολουθώ κι ας ξέρω το τέλος. Θα συμφωνήσω πάντως και με τον retrofan πως η μεταφορά των ιστοριών του αστυνόμου Μπέκα στη σύγχρονη εποχή δεν με τράβηξε ούτε εμένα. Τα βιβλία του Μαρή όντως αποτύπωναν το κλίμα των δεκαετιών του 50 και του 60 και για αυτό έχουν την αξία τους.

bambinella 100
10-01-11, 21:17
Μα γενικα το ασπρομαυρο εχει απαραμιλλη γοητεια σε σχεση με το εγχρωμο και ειδικα οταν μιλαμε για ταινιες μυστηριου.
Ανεξαρτητως ειδους παντως, δε θα μπορουσα να φανταστω για παραδειγμα τις ταινιες Gilda, All about Eve, Casablanca, Laura, Psycho, και πολλες αλλες ακομη, εγχρωμες.
Και φυσικα η μεταφορα των ιστοριων του Μπεκα στην εποχη μας ηταν κατι που τις υποβιβασε πολυ, και για αυτον το λογο εχασαν καθε ενδιαφερον και για μενα.

mariadegrecia
17-03-11, 21:32
ξεκίνησα τώρα να διαβάζω τα μυθιστορήματα του Μαρή και είναι πραγματικά εκπληκτικά... τώρα τελειώνω το Μεγάλο παιχνίδι και δεν περίμενα να το είχαν κάνει ταινία!
Το Χωρίς ταυτότητα έχει άλλο τίτλο σαν βιβλίο μήπως? Γιατί στο τέλος του βιβλίου που αναφέρει όλους τους τίτλους , δεν το έχει....

bambinella 100
17-03-11, 22:55
To βιβλιο το εχω και ο τιτλος του ειναι Χωρις Ταυτοτητα, οπως και η ταινια. Απλως δεν αναφερονται ολα τα μυθιστορηματα του συγγραφεα στο τελος.
Κακο του κεφαλιου τους, βεβαια....

http://files.plus4u.gr/images/108/BIG/108011003.jpg

Domenica
18-03-11, 00:19
Ωραίο θέμα παιδιά και μπράβο ευχαριστώ! Εξαιρετη ιδέα να ανοιξουμε θρεντ στα ᾽᾽βιβλια᾽᾽για τον Ξενόπουλο! Μην έχετε παρακαλώ ενοχές μια χαρά ήταν ο Μαρής και ευτύχησε και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Το αγαπημένο μου ειναι το ᾽Ἐγκλημα στο Κολωνάκι᾽᾽. Το ᾽Ἐγκλημα στα παρασκήνια᾽᾽ ειναι αυτό που έχει ένα γυναικειο και καλά πτώμα σε σεξι πόζα στα παρασκηνια φορώντας ελάχιστα; Με είχε παραξενέψει πολύ αυτή η σκηνή γιατι ηταν πολύ προχωρημένη για ελληνικα στάνταρ και το είδος. ''Οι αντάρτες των πόλεων᾽᾽ με ειχαν συγκλονισει στα 8 μου χρόνια και αγάπησα πολύ τον Γ.Φέρτη δεν ήξερα για το τέλος του βιβλίου. Τι κρίμα που δεν το έβαλαν ειναι τοσο καλό! Πάντως ο Μαρης ειχα διαβασει κάπου ηταν στην αντίσταση και μετα με τους χαμενους του Εμφυλίου και πικράθηκε πολύ με οσα έγιναν οποταν το τελος ταιριάζει γάντι. Ο Μαρης ειναι πολυ καλυτερος απο χιλιάδες αλλους και καλά της κουλτούρας και της Ακαδημίας που τους μαθαίναμε με το ροπαλο στο σχολείο και απο τα βιβλία του καταλαβαινεις χιλιάδες πράγματα για την εποχή και την κοινωνία τηε εποχης. Απο τις σειρες θυμαμαι αμυδρά μονο τον Τιμοθεο Κώνστα και από αυτό μονο την Μιμή Ντενιση με γαλαζοπράσινη σκιά στο μάτι και μαλλι με εμπνευση απο Δυναστεια!

mariadegrecia
18-03-11, 01:28
Αχ και δεν τα εχει ολα η βιβλιοθήκηηηηηηη το Χωρίς ταυτότητα δε το πήρε το μάτι μου και η ταινία μάρεσε αρκετά! Μερσι για τις πληροφορίες όπως και να έχει!

αριαδνη
30-06-11, 11:55
Την Κυριακή το βήμα δίνει το ''κόκκινο βάζο'', οπότε θα το πάρω γιατί Γιαννη Μάρη δεν έχω διαβάσει ποτέ, και ειναι το πρώτο αντιτυπο μετά απο 55 χρόνια, δεν θα το χάσω..τόσες περγαμινές σίγουρα ειναι καλός..μάλλον ανοιξε σχολή στο αστυνομικό μυθηστόρημα!

bambinella 100
30-06-11, 12:35
Στο Κοκκινο Βαζο, βασιζεται η ταινια Αμφιβολιες (1964) με τον Νικο Κουρκουλο και τη Βιβετα Τσιουνη.

αριαδνη
30-06-11, 17:48
τωρα είναι που θα το πάρω σίγουρα, βρε ο Μαρης, μας εχει προσφέρει ωραιες κινηματογραφικές στιγμές..συγκλονιστική η Τσιουνη στο εργο αυτό, πολύ κυρία..πολυ κυρία, οπότε θα το πάρω, ενας λόγος παραπάνω!!!

mariadegrecia
01-07-11, 00:05
Την Κυριακή το βήμα δίνει το ''κόκκινο βάζο'', οπότε θα το πάρω γιατί Γιαννη Μάρη δεν έχω διαβάσει ποτέ, και ειναι το πρώτο αντιτυπο μετά απο 55 χρόνια, δεν θα το χάσω..τόσες περγαμινές σίγουρα ειναι καλός..μάλλον ανοιξε σχολή στο αστυνομικό μυθηστόρημα!

Είναι είναι καλός! Έχω διαβάσει μερικά απο τη δανειστικη βιβλιοθηκη και θα κανω και μια επιδρομη στα παλαιωπολεια για να βρω οσα δεν τα εχει η βιβλιοθηκη.Για το Κοκκινο βαζο με ενημερωσε μια φιλη μου και εννοειται περιμενω τη Κυριακη ( ετοιμη ημουν να πω στο περιπτερο να μου κρατησει ενα Βημα!)

Akardos
19-09-11, 07:59
Καλημέρα στην κοινότητα!
[edit] Διάβασε σε παρακαλώ τους κανονισμούς. Στο φόρουμ δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ για κατέβασμα. [edit]

bambinella 100
12-10-11, 17:10
Και βέβαια bambinella! Το χωρίς ταυτότητα. :thanx2: για την συμπλήρωση.

Έχει γυριστεί σε σειρά και το "Υποψίες"; Το 1977;
Το εμότικον που χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο από frustration που είναι;
Tsalk αν κι αυτή η σειρά πήγε υπέρ πίστεως και ποδοσφαιρικής πατρίδος, κάτιτις μικρούλι για μας τα πεινασμένα παιδιά υπάρχει στο αρχείο σου;:)
(Εντάξει, ξέρω, πάω να πάρω ένα μάγκνουμ:P)

Και εδω, retrofan, κατι για τη σειρα Υποψιες, απο τον tonytony....
http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?20380-Υποψίες-ΕΡΤ&p=317131#post317131

retrofan
12-10-11, 21:11
Ευχαριστώ bambi που θυμήθηκες το ποστ μου και μπήκες στον κόπο να με ενημερώσεις:)

Τελικά, άλλες οι "Υποψίες" ως βιβλίο και άλλες ως σειρά. Το βιβλίο ήταν το μυστήριο με την αυτοκτονία -;- του γιου ενός διάσημου καθηγητή πανεπιστημίου αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρδιά. Ιδιαίτερα καλογραμμένο και με ενδιαφέρουσα πλοκή.

Ως σειρά φαίνεται ότι διασκεύασαν διάφορα μυθιστορήματα. Αυτό που περιγράφει το περιοδικό της εποχής που ανέβασε ο tony tony είναι το μυθιστόρημα "Επικίνδυνο καλοκαίρι". Σε κάθε περίπτωση θ' άξιζε πραγματικά τον κόπο να μπορούσαμε να τη βλέπαμε:(

georgeikos
16-07-12, 01:44
καλησπερα..ξερει κανεις αν το βιβλιο "μπουμερανγκ" του γιαννη μαρη εχει γινει σηριαλ? και αν ναι με το ιδιο ονομα?

bambinella 100
19-07-12, 20:33
Georgeikos, εχω το βιβλιο που λες, αλλα δεν εχω ακουσει τιποτα για σηριαλ με τον ιδιο η με αλλο τιτλο.
Και επειδη μπορει να εγινε κατι τετοιο και να μου διαφευγει, παραθετω την περιληψη της υποθεσης που υπαρχει στο οπισθοφυλλο.
Διαβαζοντας τη κανεις, μπορει κατι να θυμηθει:

"Ο μηχανικος Αλεκος Κομνηνος εχει ταλεντο αλλα οχι επιτυχιες στη δουλεια του.
Κυνηγα ματαια εναν ολοκληρο χρονο τον εκατομμυριουχο Γερασιματο για το θεμα του. Ενα σχεδιο για προτυπο τουριστικο οικισμο. Και αναπαντεχα, ο Γερασιματος αποφασισε να τον δει. Γιατι ομως;
....Υστερα ηταν κι εκεινη η παραξενη ιστορια που διηγηθηκε στον Κωνσταντινιδη: Ενα εγκλημα που παρακολουθησε απο τη βεραντα του σπιτιου του με κιαλια, ενα εγκλημα που εγινε εκατονταδες μετρα μακρια, μεσα σ' ενα διαμερισμα.
Η μηπως εκανε λαθος;...."

georgeikos
19-07-12, 20:44
Georgeikos, εχω το βιβλιο που λες, αλλα δεν εχω ακουσει τιποτα για σηριαλ με τον ιδιο η με αλλο τιτλο.
Και επειδη μπορει να εγινε κατι τετοιο και να μου διαφευγει, παραθετω την περιληψη της υποθεσης που υπαρχει στο οπισθοφυλλο.
Διαβαζοντας τη κανεις, μπορει κατι να θυμηθει:

"Ο μηχανικος Αλεκος Κομνηνος εχει ταλεντο αλλα οχι επιτυχιες στη δουλεια του.
Κυνηγα ματαια εναν ολοκληρο χρονο τον εκατομμυριουχο Γερασιματο για το θεμα του. Ενα σχεδιο για προτυπο τουριστικο οικισμο. Και αναπαντεχα, ο Γερασιματος αποφασισε να τον δει. Γιατι ομως;
....Υστερα ηταν κι εκεινη η παραξενη ιστορια που διηγηθηκε στον Κωνσταντινιδη: Ενα εγκλημα που παρακολουθησε απο τη βεραντα του σπιτιου του με κιαλια, ενα εγκλημα που εγινε εκατονταδες μετρα μακρια, μεσα σ' ενα διαμερισμα.
Η μηπως εκανε λαθος;...."
ευχαριστω πολυ!!!!! ειχα ακουσει κατι τετοιο αλλα δεν νομιζω οτι ισχυει τελικα:(

αριαδνη
31-08-12, 13:20
ένα μίνι κουιζ: 1.Σε τρεις ταινιες του Μαρή μια Ζανέτ δεν κάθεται καθόλου καλά, είναι δολοπλόκα στο έπαρκο! Ποιές είναι οι αυτές οι ταινίες; και ποιες ηθοποιοι της ερμηνεύουν αντίστοιχα;
2. Σε ποιες πετυχημένες ταινιες του Μαρη πρωταγωνιστεί η Μάρω Κοντου και ποιοι είναι οι ρόλοι της;
3. Ποιο ειναι το πραγματικο όνομα του Τονυ Κορονέλου στην ταινια ''αμφιβολίες'';

georgeikos
31-08-12, 13:37
ένα μίνι κουιζ: 1.Σε τρεις ταινιες του Μαρή μια Ζανέτ δεν κάθεται καθόλου καλά, είναι δολοπλόκα στο έπαρκο! Ποιές είναι οι αυτές οι ταινίες; και ποιες ηθοποιοι της ερμηνεύουν αντίστοιχα;
2. Σε ποιες πετυχημένες ταινιες του Μαρη πρωταγωνιστεί η Μάρω Κοντου και ποιοι είναι οι ρόλοι της;
3. Ποιο ειναι το πραγματικο όνομα του Τονυ Κορονέλου στην ταινια ''αμφιβολίες'';

1.η μια ειναι το αμφιβολιες που την κανει η καιτη παπανικα, η αλλη ειναι η μαρω κοντου στο εγκλημα στο κολωνακι
2.εγκλημα στο κολωνακι εγκλημα στα παρασκηνια, ενας δον ζουαν για κλαμματα
3.αντωνης φραγκιας

bambinella 100
31-08-12, 14:08
Συμπληρωνω στην 1 τη Μαιρη Χρονοπουλου στο Χωρις Ταυτοτητα. Η Ζανετ προσπαθει με καθε τροπο να γινει ακομα περισσοτερο πλουσια απο οσο ειναι, βγαζοντας απο τη μεση οποιον αποτελει εμποδιο στο σκοπο της.
Συμπληρωνω επισης στη 2 την ταινια του 1966, Μια γυναικα κατηγορειται.
Η Μαρω Κοντου ειναι θαυμασια στο ρολο της Ελεωνορας Δενδρινου, μια νεας γυναικας που κατηγορειται για τη δηλητηριαση του ηλικιωμενου συζυγου της.

georgeikos
31-08-12, 14:13
επισης η μαρω κοντου παιζει και στον ανθρωπο του τραινου

αριαδνη
31-08-12, 14:59
μπράβο και στους δυο- μεταξύ μας ούτε και εγώ δεν τα' ξερα με τόσες λεπτομέρειες, βλέπετε ο Μαρής είναι νέο πάθος ;)

sunset89
19-11-12, 18:16
Να ενημερώσω τους φανς του Μαρή, ότι το Έγκλημα Στα Παρασκήνια, που έγινε και ταινία το '60 ανεβαίνει φέτος στο θεατρικό σανίδι και συγκεκριμένα στο "Από Μηχανής θέατρο" με έναν πολύ καλό θίασο. Εγώ το είδα και μου άρεσε πολύ. :)