PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλχημειες των μαμαδων μας του τυπου καντο μονος σου μπορεις στα στομαχια μας



metal kristi
18-11-10, 11:53
ποσες και ποσες φορες την δεκαετια 70/80 ζητουσαμε να φαμε κατιτις ως παιδια νατσιμπισουμε ρε παιδι μου και αυτες οι υπεροχες και εφευρετικοτατες μαμαδες μας ευρισκαν απιθανες συνταγες με οτι υπηρχε στο ντουλαπι μας
ενα παραδειγμα ηταν οταν θελαμε γλυκο
σπιτικη μερεντα
παταρατα
και ψωμι με νερο η'λαδι και ζαχαρη
πεστε και εσεις πραγματα που σκαρφιζοταν η δικη σας σουπερ μαμα
και ποιος ξερει μπορει να θυμηθουμε συνταγες με πολυ γευση νοσταλγια και μπολικη αγαπη οπως και πολυ γελιο;););)

Aardvark
18-11-10, 11:59
Ψωμι με νερο και ζαχαρη αγαπημενο ,οπως και ενα μυστηριο κατασκευασμα με αυγο ωμο χτυπητο και ζαχαρη στην κουπα ονοματι κροκαδα!!

metal kristi
18-11-10, 12:18
ναιιιιιιιιιιιιιιιιι το ταραχτο αυγοοοοο
μια παραλαγη του με καφε μεσα για τους αγριους τυπους μπραβο αρντυ

Butterfly
18-11-10, 12:26
αυγοφέτες:

κομμένες φέτες ψωμί όχι φρέσκο, χθεσινό ή προχθεσινό, τις βουτάς σε γάλα, μετά σε αυγό κ τις τηγανίζεις κ από τις 2 πλευρές σε λάδι. Πασπαλίζεις με ζάχαρη κ κανέλλα!!!!!!

ΠΕΙΝΑΣΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rakeesh
18-11-10, 12:29
Εμεις ειχαμε "εφευρει" ενα γλυκο.. το βαζω σε εισαγωγικα επειδη απο τοτε εχω ξαναδει παραλλαγες του εδω κι εκει και μαλλον ειναι κλασσικο.

Μιλαω για το γλυκο που ως βαση εχει μπισκοτα η φρυγανιες με κονιακ, απο πανω κρεμα αραβισιτου Γιωτης, και απο πανω ζελε. Μηπως εχει και ονομα; :)

metal kristi
18-11-10, 12:43
Εμεις ειχαμε "εφευρει" ενα γλυκο.. το βαζω σε εισαγωγικα επειδη απο τοτε εχω ξαναδει παραλλαγες του εδω κι εκει και μαλλον ειναι κλασσικο.

Μιλαω για το γλυκο που ως βαση εχει μπισκοτα η φρυγανιες με κονιακ, απο πανω κρεμα αραβισιτου Γιωτης, και απο πανω ζελε. Μηπως εχει και ονομα; :)
γλυκο ψυγειου ξερω λεγετε..ναι εχουμε φαει και σαν τουρτα σε γενεθλια
επισης φοβερη παραλαγη ο κορμος ψυγειου με πτι μπερ καρυδια κακαο κονιακ γλυκο που αντεχει στο χρονο η αλτζιτα νομιζω το εκανε και παγωτο:dribble:

Domenica
21-11-10, 20:11
Το γλυκο αυτο υπαρχει σε δυο εκδοχες διαιτης και σε τουρτα
τουρτα
Βουτας μπισκοτα πτι μπερ ή μιραντα σε κονιακ και τα στρωνεις σε ταψακι. Απο πανω φτιαχνεις ανθος αραβοσιτου βανιλια και το απλωνεις. Μολις πηξει η κρεμα φτιαχνεις ζελε φραουλα και το απλωνεις. Καποιοι εβαζαν και φραουλες ψιλοκομμενες στπ ζελε.Πηζει το ζελε γαρνιρεις με κρεμα γαλακτος χτυπημενη με ζαχαρη να γινει σαντιγι και αμυγδαλα φιλε. Βαζεις στο ψυγειο 3 ωρες. Το μυστικο ειναι να περιμενεις να πηξει καθε στρωση αλλιως γινεται αμορφη μαζα.
διαιτης
Βουτας φρυγανιες σε γαλα και τις απλωνεις. Απο πανω βαζεις ζελε που πριν πηξει του βαζεις και στραγγιστο γιαουρτι. Γαρνιρεις με φρουτα.
Και τα δυο ειναι εκδοχες του αγγλικου triffle.
Ο δε κορμος ψυγειου βρισκεται σε ολα τα βιβλια συνταγων. Καλη ορεξη.
Εμενα μου εκαναν ντεκοτο δηλ. ωμο κροκο χτυπμενο με κακαο και ζαχαρη.

Shakti
22-11-10, 01:29
Μπισκότα θρυμματισμένα μέσα σε ζαχαρούχο γάλα και ένα κουτάλι. Μαζική επίθεση, το χτυπούσα αλύπητα. :dribble:

Marioland
22-11-10, 01:41
Εμάς η μητέρα μας μας έβαζε αυγά μελάτα χτυπημένα σε ποτήρι και κομμάτια ψωμί μέσα. Αλμυρό, αλλά γρήγορο. Για γλυκό, συχνά τρώγαμε γλυκό του κουταλιού της γιαγιάς με γιαούρτι (που ακόμα το τρώω αυτό όταν με πιάνουν υπογλυκαιμίες)

Επίσης, επειδή ήταν κατά των τσίπς η μαμά, μας τηγάνιζε μαρίδα και τρώγαμε βλέποντας βιντεοκασέτες.

status
22-11-10, 01:41
Ρε σεις, ανακατεύτηκα με τόση ζάχαρη.

Κ όπως έλεγε η Κερά Φροσύνη όταν την έπνιγε ο Αλί Πασάς στην λίμνη των Ιωαννίνων "Όχι άλλη ζάχαρη μωρέ!!"

metal kristi
22-11-10, 10:44
τελικα τρωγαμε πολυ ζαχαρη αλλα μαλλον αυτο συνεβενε γιατι ηταν τα πιο γλυκα χρονια της ζωης μας με μοναδικες πανγλυκες μανουλες

Shakti
22-11-10, 12:22
Όντως πρέπει να τρώγαμε πολλή ζάχαρη και απορώ πως δεν γινόμασταν ζουμπουρλούδικα. #)

Μα βέβαια, και το αβγό στο ποτήρι, άλλη αλμυρή λιχουδιά! Το κάνω ακόμα πότε πότε.

sotosoul
22-11-10, 12:45
@ Rakeesh (http://www.retromaniax.gr/vb/member.php?u=1187): εμείς το λέμε "τούρτα ψυγειου" και το φτιάχνει ακόμα η μάνα μου. Φυσικά, το έχει εξελίξει: προσθέτει φρέσκα κεράσια ή φέτες ροδάκινο στο ζελέ και περιμένει λίγο. σε μια ώρα έχει εξαφανιστεί.
Επίσης, αυγόφετες φτιάχνουμε ακομη αλλά τις τρώμε αλμηρές (χωρίς ζάχαρες - κανέλες κλπ)

ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ ΝΙΑΜΜΜΜ

Rakeesh
22-11-10, 12:46
@shakti
Λες; Νομιζω απο τη γενια μας και μετα αρχισε η επιδημια της παχυσαρκίας :/

@soto
κι εγω μια περιοδο προσφατα ετρωγα αυγοφετες, αφου ειδα το V for Vendetta :P

Shakti
22-11-10, 13:55
@shakti
Λες; Νομιζω απο τη γενια μας και μετα αρχισε η επιδημια της παχυσαρκίας :/


Απο την δική μας την γενιά ξεκίνησαν πολλές "επιδημίες". ;)

Είχε ξεκινήσει δειλά δειλά η εποχή της πλασματικής ευμάρειας βλέπεις. Ίσως τώρα όμως με αυτά και με αυτά επιστρέψουμε σε κάποιες βασικές αρχές που η κοινωνία μας ξέχασε και αποποιήθηκε. Νομίζω πως βλέπω ήδη δειλά δειλά να συμβαίνει αυτο.

Εγώ μια φορά, κάποιες συνήθειες τις κρατάω ακόμα.

Domenica
22-11-10, 13:56
Με τοσο τρεξιμο,λαστιχο,σχοινακι και κυνηγητό έφευγαν όλες οι θερμίδες!Εμένα οι δικοι μου ειχαν φουρνο και με τοση παραγωγή δεν τρώγαμε σχεδόν ποτέ γλυκά στο σπίτι. Οπως θα ξέρει όποιος ασχολείται με την εστιαση πάντα μενουν κέικ και πίτες τριών ημερών και σπασμένα μπισκότα, κουλούρια και παξιμάδια τα οποία φυσικά δεν ειναι κατάλληλα για πώληση (αν δηλ.σέβεσαι τον ευατό σου και τον πελάτη σου γιατί υπάρχουν και κάτι άλλοι...)αλλα τρωγονται ανετα . Οταν το προιόν λοιπόν δεν είχε πλεον την φρεσκάδα που έπρεπε μοιράζοταν στους εργαζόμενους και στους συγγενείς. Ετσι στο σπίτι μας το ψωμί ήταν σχεδόν πάντα χθεσινο και τρώγοταν ψημένο και θυμάμαι άπειρα γευματα που αποτελουταν απο προχθεσινή τυρόπιτα ή χορτοπιτα ή πρασοπιτα ζεσταμενη, με σαλατα ως συνοδευτικο.Επισης μπαγιατικα η σπασμενα κουλουρακια,παξιμαδακια και τσουρεκακια ως πρωινο ἠ με τον καφε των μεγαλων. Ακομα και τωρα εχω φετιχ και προσπαθω να μην πεταω τιποτα.

Shakti
22-11-10, 13:59
Καλά κάνεις Domenica, και εμένα δεν μου αρέσει καθόλου να πετάω, το θεωρώ ύβρη να κάνουμε κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι αυτή την στιγμή που υποσιτίζονται και πεθαίνουν απο την πείνα και τις αρρώστιες.

Και όντως, εμείς τότε τρέχαμε, πηδούσαμε σαν τα κατσίκια, είμασταν όλη την ώρα σε κίνηση και στο σχολείο και στις γειτονιές. Που να προλάβουμε να παχύνουμε;

metal kristi
23-11-10, 11:25
μπορει να τρωγαμε πολυ ζαχαρη αλλα στην πραγματικοτητα καναμε καλη διατροφη
δεν ξεχνω οτι η κυριακη ηταν παντα η μερα του κρεατος οχι συνεχεια οπως τωρα
σοκολατα δεν την εβρησκες σε καθε γωνια και μορφη τα οσπρια εδηναν και επερναν οπως το φρεσκο ψαρι απο τον πλανοδιο υχθειοπωλη με χορτα που τα ειχαμε εμεις μαζεψει καθε πεμτη
τρωγαμε γλυκα αλλα μονο απο αγνα υλικα το μονο κακο ηταν η ζαχαρη
και φρουτα ρε παιδια πολλα φρουτα σαν επιδορπιο η'ετσι για να κοβουν την πεινα
και φυσικα εννοειται οτι υπηρχε η γειτονια με ολη την μαριδα να βγενει στον δρομο και οι μεγαλοι εξω απο τις πορτες τους με ηλιοσπορο και μπολικη ορεξη για κουτσομπολιο
υσηχια δεν ειχαμε-----τωρα μονο πλειστεσιον και τηλεοραση

Butterfly
23-11-10, 11:54
τώρα που είπες φρούτα θυμήθηκα ένα γλυκό που φτιάχναμε με μήλο:

δεν θυμάμαι ακριβώς τη συνταγή αλλά καθαρίζεις μήλα, "καρφιτσώνεις" επάνω γαρύφαλα κ ή τα έβραζες ή τα έβαζες στον φούρνο.... δε θυμάμαι καλά....... αλλά ήταν πολύ νόστιμο κ υγειηνό γλυκό!!

Domenica
23-11-10, 13:29
Ναι μήλα ψητά με γαρίφαλο,κανέλα και απο πάνω σταφίδες,καρύδια και μέλι,θεικό!

metal kristi
23-11-10, 14:21
παντως εγω θυμαμαι και κατι τεραστια σαντουιτς με οτι ειχε μεσα το ψυγειο και τα ντουλαπια μαζι
επισης φρεσκοψημενο ψωμι με το γνωστο βουτηρο βιταμ τουβλοη'βιταμ τουβλο με μελι αγορασμενο απο πλανοδιο μελισσοκομο που γυριζε με ενα καρο....

Rakeesh
23-11-10, 14:25
Δεν προσεξα να αναφερεται το πιο απλο και κλασσικο: ψωμι με βουτυρο και ζαχαρη απο πανω :Ρ

Shakti
23-11-10, 15:47
Ή ψωμί με βούτυρο και αλάτι για αλμυρο σνακ. Πολύ μου άρεσε. Τα μηλαράκια τα κόβαμε στην μέση, τα βράζαμε, και μετά απο πάνω ρίχναμε ένα γλυκάκι κουταλιού, κατα προτίμηση σταφυλάκι. Μιαμ...

theoritikos
23-11-10, 16:05
Ψωμί με ζαχαρούχο γάλα (βλάχας ή Γιώτης) έτρωγε κανένας σας ή μόνο η γιαγιά μου ήξερε αυτή την γαστρονομική πατέντα?

Mojo
23-11-10, 21:36
Ψωμί με ζαχαρούχο γάλα (βλάχας ή Γιώτης) έτρωγε κανένας σας ή μόνο η γιαγιά μου ήξερε αυτή την γαστρονομική πατέντα?

ναι εγω ετρωγα και τρωω... :P βεβαια στα μεγαλα κεφια το συνοδευω με μπισκοτα Μιραντα! (γι αυτο εχω γινει 800 κιλα αηδια..)

οσο για το all time classic ειναι το cult "Χτυπητο Αυγο" .. αναφερθηκε και πιο πανω βεβαια ως "κροκαδα" κτλ... !!!! βασικη προυποθεση ειναι τα αυγα που θα χρησιμοποιηθουν να ειναι ΟΛΟΦΡΕΣΚΑ... (αλλιως ξερετε τις συνεπειες...;) )

metal kristi
24-11-10, 09:23
Δεν προσεξα να αναφερεται το πιο απλο και κλασσικο: ψωμι με βουτυρο και ζαχαρη απο πανω :Ρ
ναι αναφερθηκε πιο πανω οπως και μια παραλαγη του λαδι με ζαχαρη:Dη'απλα νερο με ζαχαρη:D

metal kristi
26-11-10, 08:31
αλλο παλι διαχρονικο τωρα τα χριστουγεννα τσαπελες γεμιστες με καρυδι
και ενα αλλο σνακ πτι-μπερ με λουκουμι
και ακομα το θεικο υποβρηχιο
ποοοοοοο τι τρωγαμε χαχαχαχα ελεος

Domenica
26-11-10, 10:57
Ακόμα τα τρώμε τα γεμιστά σύκα ειναι το καλύτερο σνακ ever! Στο νησί μου την Συρο το σαντουιτσάκι που λες (πτι μπερ λουκουμι) πουλιέται σε ολα τα λουκουματζίδικα με λουκουμι γίγας στο μέγεθος του μπισκοτου! Ο εφιάλτης του διαβητικού!

Stratulator
26-11-10, 22:23
Κυδωνι με φυλλαρακια κανελας στον φουρνο! Νομιζω το αναφερατε και με μηλα...

thebest20
26-11-10, 22:40
Εμεις ειχαμε "εφευρει" ενα γλυκο.. το βαζω σε εισαγωγικα επειδη απο τοτε εχω ξαναδει παραλλαγες του εδω κι εκει και μαλλον ειναι κλασσικο.

Μιλαω για το γλυκο που ως βαση εχει μπισκοτα η φρυγανιες με κονιακ, απο πανω κρεμα αραβισιτου Γιωτης, και απο πανω ζελε. Μηπως εχει και ονομα; :)

To συγκεκριμένο το έφτιαχνε και η δικιά μου μαμά,αλλά αντί για ζελέ έφτιαχνε σαντιγύ και αμύγδαλα (ή τρούφα).Γλυκό του ψυγείου το λέγαμε!

metal kristi
28-11-10, 15:27
ενα γρηγορο παλι οι τηγανιτες λιγο αλευρι και νερο
και μετα ζαχαρη μαρμελαδα γλυκο του κουταλιου οτι υπηρχε
και εννοειται τα γλυκα κουταλιου κυδωνι,συκο,σταφυλι,μελιτζανακι
μιλαμε κιλα ολοκληρα

Shakti
28-11-10, 16:29
Υποθέτω φτιάχνατε μωσαϊκό και το γλυκό με γρήγορες κρέμες Γιώτης κρέμα και σοκολάτα και στρώσεις μπισκότων έτσι; Και λίγο κακάο απο πάνω. Τέλος. Αύριο θα το κάνω. :dribble:

johnny19818
16-05-14, 20:15
Εμένα η μάνα μου έφτιαχνε κρέμα βανίλια Γιώτης και μετά έπαιρνε δυό δυό τα Μιράντα τα βούταγε στην κρέμα και μετά τα πασπάλιζε με τρούφα και έμεναν μερικές ώρες στο ψυγείο. Δεν ξέρω αν ήταν συνταγή ή έμπνευση της μαμάς αλλά καλό ηταν. Επίσης ένα γλυκό που ακούγεται περίεργο αλλά μου άρεσε πολύ είναι η σάρκα από βραστή πατάτα πλασμένη μαζί με ζάχαρη σε μπαλάκια και περασμένη από ινδοκάρυδο.