PDA

Επιστροφή στο Forum : Καραγκιόζηςambu_dare
23-06-06, 09:50
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Ο Καραγκιόζης...

Εάν Ο Καραγκιόζης δεν είναι Retro για εμάς που μεγαλώσαμε στα '80s, τότε τί είναι?
ΝΑΙ. Έβλεπα μικρός Καραγκιόζη. Όλα τα άλλα ήρθαν μετά. Αφού άρχισα να μεγαλώνω.
ΝΑΙ. Γελούσα με τα κατορθώματα του και τις ατάκες του και όποιος πει το αντίθετο για τον Καραγκιόζη και την εποχή εκείνη τότε μάλλον είναι περιττό να συνεχίσει να διαβάζει αυτό το Post. Φίλε μου δεν είναι για σένα. Γιατί ο Καραγκιόζης έχει χάσει κάπως την αρχική του έννοια και χαρακτήρα, καθώς και έξυπνος ήταν και καλαμπούρι είχε και λίγο γραφικός σαν έλληνας... Τελικά, η ψαροκώσταινα από που ξεκίνησε? Οι άνθρωποι του παρελθόντος ναι μεν γελούσαν με τον χαρακτηριστικό αυτό τύπο ανθρώπου, όμως παράλληλα τον σέβονταν και τον αγαπούσαν γιατί, πως να το κάνουμε, έχει χαρακτηριστικά όλων μας... Ναι, ακόμα και σήμερα νομίζω ότι είναι επίκαιρος απλά δεν έχει ούτε τα "εύκολα" ηχητικά και οπτικά εφέ που έχουν τα υπόλοιπα "παιδικά" και ούτε είναι κάτι εξωγενές (από άλλη χώρα) που απευθύνεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο κοινό, αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλάει στην καρδιά των Ελλήνων.

Όλη η ιστορία ως επί το πλείστον εκτιλύσεται πίσω και πάνω σε ένα λευκό σεντόνι που από την μία πλευρά έχει την Παράγκα (το σπίτι του φίλου μας - στα αριστερά), ενώ από την άλλη (στα δεξιά) το Σαράι. Αν Ναι, οι ιστορίες εκτιλήσσονται επί τουρκοκρατίας (αλλά είναι και διαχρονικές αφού όλο και κάποιος θέλει να είναι στο σβέρκο μας).

[EDIT] ΗΡΘΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ... ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΩΣΟΝΟΥΠΟ... ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ

[EDIT 23IOYN2006]Τελικά το post δεν κήλισε όπως υπολόγιζα, όμως δεν πειράζει...
Παρακάμπτωντας τα ιστορικά αφού είναι στα posts που ακολουθούν, θα προσπαθήσω να συνεχίσω από εκεί που ήμουν... (πού ήμουν???)

Όλη η ιστορία ως επί το πλείστον εκτιλύσεται πίσω και πάνω σε ένα λευκό σεντόνι που από την μία πλευρά έχει την Παράγκα (το σπίτι του φίλου μας - στα αριστερά), ενώ από την άλλη (στα δεξιά) το Σαράι. Πίσω από αυτό το πανί, υπήρχαν παλιά κεριά (πλέον λάμπες) που φώτιζαν και μετέφεραν τις σκιές από τις φιγούρες που ακουμπούσαν στο πανί οι "καραγκιοζοπαίχτες" με μακριά κοντάρια, και ως δια μαγείας το έβλεπαν όσοι κάθονταν από την άλλη πλευρά του. Εξού και το "Θέατρο Σκιών".

Ήρωες, ή μάλλον καλύτερα οι χαρακτήρες του όλου σκηνικού ήταν οι παρακάτω:

Καραγκιόζης = Ο ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ
http://3lyk-polichn.thess.sch.gr/Olympiaki_paideia/karagiozis.files/image002.jpg

Αγλαΐα = Η σύζυγος
Πιτσικόκκος = το παιδί (μικρότερο)
Κοπρίτης = κι άλλο παιδί (μεσαίο)
Κολλητήρης = τρίτο παιδί και ποιο δημοφιλές (ως μεγαλύτερο έχει κάτι από την τσαχπινιά του πατέρα του)

Χατζιαβάτης = Η τραγική φιγούρα του "κολλητού" φίλου (συνήθως αυτός έτρωγε όλο το ξύλο) ή αλλιώς όπως τον φώναζε ο Καραγκιόζης Χατζατζάρης
Μπάρμπα-Γιώργος = Ο τσαμπουκοθείος ο "ΚΑΛΟΣ"
Νιόνιος (σιορ Διονύσιος) = Ο Γόης
Ομορφονιός = Το άκρως αντίθετο θα έλεγα (όμως η μύτη υποδηλώνει για άλλα προσόντα ;))
Σταύρακας = Ψευτονταής και γλωσσοπλάστης
Σολωμός = Ο Εβραίος μαλάκ (μαλάκ = φοροεισπράχτωρ στα εβραϊκά - wikipedia (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1%CF%82))
Βελιγκέκας = Δερβέναγας - παλικαράς του Σαραγιού (που ρίχνει το πολυ ξύλο)
Βεζύρης - Βεζυροπούλα = ο Πατήρ άρχων και η όμορφη κόρη του.

Περισσότερα για τους χαρακτήρες και τις φιγούρες τους στο τέλειο site www.karagkiozis.com (http://www.karagkiozis.com/gr-deite.htm)
επιλέψτε αριστερά το βέλος "ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ"

Ενώ στο ίδιο μέρος επιλέγοντας το "ΥΠΟΘΕΣΗ" θα βρείτε την υπόθεση των πιο δημοφιλών ιστοριών του...

Ο κύριος ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ στο site αυτό μας προσφέρει εκτός από ιστορία και την γνωστή παράσταση Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι σε αρχεία ήχου mp3 για να την ακούσετε αλλά και κάποια αποσπάσματα βίντεο.
Επίσης, θα βρείτε και φιγούρες για "αυτοσχέδιες" παραστάσεις...
http://www.karagkiozis.com/hellenic_figures.jpg

ΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ...

Πολύ καλό site επίσης και το: ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ (http://alex.eled.duth.gr/academy/KARAGIOZIS/0.htm)

antony
23-06-06, 10:34
Δυστυχώς όμως ο Καραγκιόζης δεν έχει ελληνικές ρίζες. Είναι τούρκικο δημιούργημα, απλά οι τούρκοι του είχαν δώσει έναν παραπλήσιο χαρακτήρα (επέμεναν περισσότερο στην απατεωνίστικη πλευρά του και εκεί στηρίζονταν όλες οι ιστορίες του). Μάλιστα έχουν και τον τάφο του κάπου στην Τουρκία (στην Προύσα αν θυμάμαι καλά). Εμείς τον αντιγράψαμε (προφανώς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας), του αλλάξαμε λίγο τον χαρακτήρα (μην φανταστείτε πολλές αλλαγές) και τον προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θα σας γελάσω πάντως σχετικά με το αν είναι βασισμένος σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο ή αν ο τάφος είναι καθαρά τιμής ένεκεν (έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το '87 που είχα πάει και ήμουν και πιτσιρίκάς τότε, όλα είναι λίγο ξεθωριασμένα πια).

ambu_dare
23-06-06, 11:43
Ζήτησα λίγη υπομονή...
nevermind... Αγαπητέ φίλε antony, δεν έχεις άδικο για το πως βρέθηκε στην Ελλάδα (σίγουρα παρεξηγήθηκε το σχόλιο μου περί: "γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλάει στην καρδιά των Ελλήνων" λάθος έκφραση ίσως ως έμεινε, όμως δεν πρόλαβα να γράψω και όλα τα υπόλοιπα που είχα στο μυαλό μου, εννοώντας ότι δεν ήταν ένα κινούμενο που ήρθε έτοιμο από το εξωτερικό αλλά οι ιστορίες πλάθονταν εντός Ελλάδος βάσει των αναγκών των ανθρώπων αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας), όμως...

Οι πηγές του θεάτρου σκιών αρχικά εντοπίζονται περί το 200 π.χ. στην άπω ανατολή και στις χώρες Ινδία, Ιάβα ή ακόμα και Κίνα...
Έπειτα ακολουθώντας την φυσική διαδρομή, πέρασε από την Περσία, στην Αίγυπτο και υπάρχουν και σαφείς αναφορές στην Αλγερία , από διάφορες πηγές μαθαίνουμε, ότι το Θέατρο σκιών, ήταν ή αγαπημένη διασκέδαση των κατοίκων, όπου κάποιος ΚΑΡΑΓΚΟΥΣ παρουσιαζόταν σαν ένας φοβερός πατριώτης και εθνεγέρτης, που χτυπούσε με προσβλητικό τρόπο τους Γάλλους τότε αποικιοκράτες.
Περνώντας από την Τυνησία και την Τουρκία σαφώς (καθώς έρχεται από τας ανατολάς). Σαφώς η Τουρκία ήταν μία μεγάλη επιρροή σε πάρα πολλά για την Ελλάδα καθώτι 400 χρόνια κατοχής ήταν πάρα πολλά. Έτσι, βέβαια εξηγείται και η παρουσία των Τούρκων χαρακτήρων, το Σαράι αλλά και οι Έλληνες Χαρακτήρες.

...Για το πώς ξέφυγε το Θρησκευτικό Θέατρο Σκιών από σοβαρό να γίνει κωμικό, ένας από τους πολλούς - γοητευτικούς θρύλους, λέει, πως ο Χατζηαβάτης είναι εργολάβος στην Προύσα, και χτίζει το σαράι του Πασά. Ο Καραγκιόζ, δουλεύει εκεί, σαν αρχιμάστορας - μαραγκός, και λέει χιλιάδες ιστορίες στους εργάτες. Εκείνοι ακούν τον Καραγκιόζ μ` ανοιχτό το στόμα, .... και το σαράι δε λέει να τελειώσει. Οταν ο Πασάς ανακαλύπτει το λόγο της αργοπορίας, διατάζει να θανατώσουν τον Καραγκιόζ. Αργότερα όμως ο Πασάς είχε τύψεις για το έγκλημά του αυτό, κι` έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Τότε ο Χατζηαβάτης, που είχε ακούσει πολλές ιστορίες απ` τον Καραγκιόζ, κόβει ένα χαρτόνι, του δίνει τη μορφή του Καραγκιόζ, και κάνοντας τη φωνή του, παίζει σ` ένα άσπρο σεντόνι, τις αστείες ιστορίες του Καραγκιόζ. Αυτός και άλλοι πολλοί θρύλοι, δείχνουν την σύγχυση που υπάρχει για την είσοδο του Θεάματος στην Τουρκία, ή αλλιώς την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.
Στον Ελλαδικό χώρο εμφανίζεται στα 1841 στο ΝΑΥΠΛΙΟ όπου στην εφημερίδα της εποχής, γίνεται λόγος για τον Καραγκιόζη. Ο πρώτος καραγκιοζοπαίκτης στην Ελλάδα, ήταν ο Μπαρμπα-Γιάννης Βράχαλης. Αμέσως ο Καραγκιόζης γίνεται δεκτός και αγαπητός στην ελεύθερη Ελλάδα, και όπου παίζεται παράστασή του γεμίζει από απλό κόσμο.
Πηγή η Ιστοσελίδα του: Θέατρο Σκιών Πάνου Καπετανίδη - www.karagkiozis.com (http://www.karagkiozis.com/istoria-index.htm)
Επιλέξτε αριστερά ΑΝΑΔΡΟΜΗ και δείτε όλη την διαδρομή αναλυτικά.

AEON
23-06-06, 11:57
H αγαπημένη μου έκδοση του Καραγκιόζη ήταν ανέκαθεν και μακράν αυτή του Ευγένιου Σπαθάρη (είχε κυκλοφορήσει και σε βινύλιο αρχές δεκαετίας '80!)

antony
23-06-06, 13:34
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αυτές ambu και άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αν μάλιστα κατάλαβα και σωστά, ο καραγκιόζης δεν προέρχεται ουσιαστικά ούτε από την Τουρκία εντέλει, απλά αυτοί φαίνεται να τον έχουν οικειοποιηθεί περισσότερο από όλους (το 'χουν συνήθεια φαίνεται :rolleyes: ).

ambu_dare
24-06-06, 09:13
ΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ...

όπως πάντα... ;)

[EDIT] Το πρώτο δημοσίευμα συμπληρώθηκε, για όποιον ενδιαφέρεται...

akmakas
24-06-06, 09:22
H αγαπημένη μου έκδοση του Καραγκιόζη ήταν ανέκαθεν και μακράν αυτή του Ευγένιου Σπαθάρη (είχε κυκλοφορήσει και σε βινύλιο αρχές δεκαετίας '80!)

Βαλε μεσα και τον Σπυροπουλο ΑΕΟΝ Πολυ καλος:)

Γενικα ο καραγκιοζης δεν ηταν μονο ιστοριες βγαλμενες απο την ζωη!!
Οι χαρακτηρες ηταν το κλειδι???Ειχε τον πονηρο Χατζηαβατης.Τον φλωρο και το παιδι της μαμας ο μορφονιος.
Ειχε τον δυνατο και αγραμματο μπαρμπα Γιωργος.Και τοσους αλλους χαρακτηρες που εδειχναν στο παιδι τα προτερηματα και τα ελατωματα του καθε χαρακτηρα!!!!!
Ουι μαμα μου εεε...καταλαβαινει ωωωωω τζοχουλα μου!!!

vaszio
24-06-06, 17:13
Παιδιά έχω την εκπομπή του Σπαθάρη με ένα επεισόδιο του καραγκιόζη που βλέπαμε παλιά

Dominion
26-06-06, 05:25
Παιδία τι να σας πω εγω είμαι απο ΠΑΤΡΑ... είχαμε θέατρο σκιών και έκλεισε γύρω στα 1987 (τότε που ξεκινούσε η εκπομπή του ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ). Το οικόπεδο τώρα είναι παρατημένο έχει μαζέψει χόρτα και κισσούς αλλά κάτω από αυτά διακρίνεις ακόμα ξεφτησμένες ζωγραφιές (και δακρύζεις). Την πρώτη παράσταση που είχα δεί τότε ήταν Ο Μεγααλέξανδρος και το Καταραμένο φίδι (μετά την απέκτησα και σε ηχητική κασσέτα από Σπαθάρη). H εκπομπή ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ του Σπυρόπουλου αγαπήθηκε από μεγάλη μερίδα παιδιών της δεκαετίας του 1980. Φτίαχναμε τις δικές μας φιγούρες με αλευρόκολλα και μέχρι και απο ζελατίνα με ανεξίτηλους μαρκαδόρους οι πιο ταλαντούχοι (ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ-ΨΩΝΙΟΟΟΟΟΟΟΟ).
Τι να πω. Πια τα παιδιά δεν παίζουνε δημιουργικά (ουτε καν παίζουνε δηλαδή) ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑΤΖΙΔΙΚΑ, ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. Ισως ήμουν ένας από την τελευταία γενιά που πρόλαβε τον καραγκιόζη (η γενιά μου τελειώνει γύρω στα 1983-84). Αγαπημένο έργο το Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ. Αγαπημένο highlight O KOΠΡΙΤΗΣ ΜΕ ΜΟΤΟΣΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ :)

giorgos
24-07-06, 20:08
Nαι...ο Καραγκιοζη του Σπαθαρη,καθε βδομαδα και μια ιστορια απ τη κρατικη τηλεοραση της δεκαετιας του '80.
Μετα βαλανε και τον Σπυροπουλο.

Πως θα ηταν δυνατον να τον ξεχασουμε!!
Ολοι οι χαραχτηρες αγαπητοι.Εμφανιζονταν σε καθε επεισοδιο, ο καθε ενας με τη μουσικη του...
Μορφονιος(θα το πω στη μαμα μου), Εβραιος ή... ξεβιδωμενος, Σιορ Διονυσης, Μπαρμπα-Γιωργος(αει μανουλα μ, ροβολησα τον κατηφορο...) ο οποιος νικουσε παντα το Βεληγκεκα...
Καποιος ανιδεος ειπε οτι προερχεται απο τη...Τουρκια!! Αν ειναι δυνατον,οι χαραχτηρες ειναι ελληνικοι και σε περιβαλλον Τουρκοκρατιας, αν τον ακουσει ο μεγιστος Σπαθαρης...

periklis_sale
13-06-07, 12:17
Aξεχαστες ωρες μπροστα στο πανι. Και εγω εφτιαχνα το δικο μου καραγκιοζη, και καρφωνα και πανι (λευκο κομματι απο παλιο σεντονι) πανω σε ξυλινο τελαρο!!!!!!!

Εμενα μου αρεσε του σπυροπουλου!!!

theoritikos
13-06-07, 14:49
Παιδιά παίζει να είμαι η τελευταία γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη...
Ξέρετε αν υπάρχει κανένα μέρος στην Αθήνα που να κάνουν ακόμα παραστάσεις ή εξαφανίστηκαν για χάρη των multiplex cinemas?

mastoras
14-06-07, 07:17
Είμαι εγώ ο Καραγκίοζης
ένας μεγάλος, ένας τρανός.
Ο ξακουστός παντού στην Ελλάδα
ο μυταράς γελωτοποιός.

Μέσα στις πόλεις [σε] χωριά χωριουδάκια
χρόνια και χρόνια και κάθε φορά
στον παπού, στα εγγόνια και στ' άλλα παιδάκια
Χαρίζω το γέλιο, ζωή και χαρά

ζωή και χαρά
και χαρά και χαρά και χαραααααα!

[thank you thank you (υποκλείνεται)]

exetlaios
14-06-07, 11:38
Παιδιά παίζει να είμαι η τελευταία γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη...
Ξέρετε αν υπάρχει κανένα μέρος στην Αθήνα που να κάνουν ακόμα παραστάσεις ή εξαφανίστηκαν για χάρη των multiplex cinemas?

Περνώντας χτες από τον Ρέντη, είδα ότι ο δήμος διαφήμιζε δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη.
Μάλιστα πριν την παράσταση, είχε για τα παιδιά και "εργαστήρι" που ετοιμάζαν τις φιγούρες και τα σκηνικά.

Τέλειο ;


Παιδιά παίζει να είμαι η τελευταία γενιά Ελλήνων που μεγάλωσε με τον Καραγκιόζη...
Ξέρετε αν υπάρχει κανένα μέρος στην Αθήνα που να κάνουν ακόμα παραστάσεις ?

[FLAMING MODE :diablotin:]

Στην πλατεία Συντάγματος, στο μεγάλο κτίριο που είναι ακριβώς από πάνω από τους εύζωνες, έχει παράσταση καραγκιόζη σε καθημερινή βάση.
Ενίοτε μεταδίδεται και ζωντανά από την τηλεόραση !

[/FLAMING MODE :diablotin:]

Wally
14-06-07, 11:50
:headbangdude:

Paspartoo
14-06-07, 12:36
Στη Ν.Σμυρνη δινει ακομα παραστασεις ο Μανθος ο Αθηναιος.

SONIC
01-07-07, 16:14
Κατι τελευταιες παραστασεις που ειχα δει με τον Καραγκιοζη ηταν τρομερα ανεπτυγμενες με πολαπλα σκηνικα αλλα και εκρηξεις με αληθινη φωτια:eek:
χαρακτηριστικη σκηνη ηταν οταν βαλαν μπουρλοτο η ελληνες επαναστατες στην τουρκικη ναυαρχιδα και εγινε παραναλωμα του πυρος!!!:cool:

Wally
01-07-07, 16:27
Μηπως ειχε και scrolling 8 επιπεδων? :D:D:D

keeper7k
01-07-07, 16:43
Μηπως ειχε και scrolling 8 επιπεδων? :D:D:D

Ναι , και πριν ξεκινήσει η παράσταση έπεφτε ένα πανί που έγραφε "Psygnosis" :tease:

SONIC
01-07-07, 23:29
Αφηστε το σαρκασμο [deleted] :)
αληθεια σας λεω ειχα δει κατι εντυποσιακα εργα με τον καραγκιοζη απλα δεν μπορω να τα παρουσιασω το μονο που θυμαμαι ειναι οτι τα ειχα δει στην ερτ 3 νομιζω.:)

domniki
12-07-07, 09:46
Ο Μαστορας θυμαται και το τραγουδακι! Μπραβο ρε παιδια.
Παντως στο Μαρουσι ειναι το Σπαθαρειο μουσειο, οπου ειναι και το σπιτι του Σπαθαρη. Και καθε καλοκαιρι ο Σπαθαρης δινει παραστασεις (το οργανωνει ο Δημος Αμαρουσιου). Δεν εχω παει ποτε, αλλα πολυ θα ηθελα να δω ζωντανα Καραγκιοζη. Αν οργανωθει και φετος θα σας ενημερωσω. Ειχα δει μια συνεντευξη του Σπαθαρη που ελεγε οτι οι διαλογοι ειναι αυτοσχεδιασμοι, και απλα υπαρχει ενα γενικο σχεδιο πλοκης. Γυρω απο αυτη τη γενικη ιστορια ο καραγκιοζοπαικτης αυτοσχεδιαζει και γι'αυτο καθε παρασταση ειναι μοναδικη.

Wally
12-07-07, 10:53
Και ο Σπυροπουλος ,μου εχουν πει, οτι δινει παραστασεις καθε Κυριακη στις 11 στη πλατεια Λαμπρινης (αν θυμαμαι καλα)

Rygar
12-07-07, 11:25
Ο Μαστορας θυμαται και το τραγουδακι! Μπραβο ρε παιδια.
Παντως στο Μαρουσι ειναι το Σπαθαρειο μουσειο, οπου ειναι και το σπιτι του Σπαθαρη. Και καθε καλοκαιρι ο Σπαθαρης δινει παραστασεις (το οργανωνει ο Δημος Αμαρουσιου). Δεν εχω παει ποτε, αλλα πολυ θα ηθελα να δω ζωντανα Καραγκιοζη. Αν οργανωθει και φετος θα σας ενημερωσω. Ειχα δει μια συνεντευξη του Σπαθαρη που ελεγε οτι οι διαλογοι ειναι αυτοσχεδιασμοι, και απλα υπαρχει ενα γενικο σχεδιο πλοκης. Γυρω απο αυτη τη γενικη ιστορια ο καραγκιοζοπαικτης αυτοσχεδιαζει και γι'αυτο καθε παρασταση ειναι μοναδικη.

Το μουσείο μήπως είναι δίπλα στο Αίθριο; Νομίζω κάτι έχει εκεί δίπλα.

Το Σπαθάρη τον είχα δει το 2000 στην Επίδαυρο στην Ειρήνη του Αριστοφάνη. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ! Στο τέλος τον χειροκροτούσαν για πάνω από 10 λεπτά θυμάμαι. Και ο Σπυρόπουλος είναι πολύ καλός, νεώτερος βέβαια. Η φωνή του είναι επίσης χαρακτηριστική, έπαιζε βέβαια και στην τηλεόραση και τον έβλεπαν όλα τα πιτσιρίκια και τον ξέρουν και τη θυμούνται, αλλά του Σπαθάρη είναι ασύγκριτη.

domniki
12-07-07, 11:37
Aν δοκιμασετε το link
http://www.karagiozismuseum.gr/
θα βρειτε το προγραμμα παραστασεων για το 2007.
Το μουσειο ειναι στην πλατεια εκει που ειναι η Εμπορικη τραπεζα στο κεντρο του Αμαρουσιου (Πλ. Βασ. Σοφιας νομιζω λεγεται).

domniki
09-02-08, 10:12
Χθες πηγα σε μια παρασταση Καραγκιοζη στο Παλλας.
Ηταν "ο Μεγαλεξανδρος και ο καταραμενος δρακος", μια συνεργασια του ΔΗΠΕΘΕ Βορειου Αιγιου και του ΔΗΠΕΘΕ Πατρας.

Ηταν συνδυασμος θεατρου σκιων και κλασικου θεατρου. Κομματια της παραστασης παιζονταν πισω απο το χαρακτηριστικο σεντονι, οπου ηθοποιοι και φιγουρες εμφανιζονταν σαν σκιες πανω στο λευκο πανι. Καποια αλλα κομματια ηταν κανονικο θεατρο, με τους ηθοποιουν να κινουνται ακριβως οπως οι φιγουρες του καραγκιοζη.

Υπηρχε ζωντανη μουσικη και τραγουδι. Η παρασταση ηταν πολυ προσεγμενη και τα πιτσιρικια της αιθουσα το διασκεδασαν δεοντως. Αν εχετε παιδια, ή αν αισθανεσθε παιδια στην καρδια, το συνιστω ανεπιφυλακτα. Ειναι στην Αθηνα για λιγες παραστασεις.

dolly77
07-05-09, 16:32
Σίγουρα δεν είναι μια ρετρό ανάμνηση, αλλά πολλές αναμνήσεις μαζί...Είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το ονομά του με τον καραγκιόζη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ο Ευγένιος Σπαθάρης δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά από ένα ατυχημα που είχε χθές το βράδυ.(οι γιατροί τον θεωρούν ηδη κλινικά νεκρό)
Ο Ευγένιος Σπαθάρης έχει τιμηθεί με πάρα πολλά διεθνή βραβεία και το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος, για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του "μεγάλου δασκάλου".
Τι Μπορεί να πει κανείς παραπάνω, απλώς από ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη χαρά που μας έδινε κάθε απόγευμα όταν είμασταν παιδιά...
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=HHwEKGjtLMQ&feature=related"]YouTube - Ξ•ΞΞ“Ξ•ΞΞ™ΞŸΞ£ Ξ£Ξ*Ξ‘Ξ˜Ξ‘ΞʽΞ—Ξ£ 3 Ξ±Ο€ΟŒ 7 ΞΏ ΞšΞ±ΟΞ±Ξ³ΞΊΞΉΟŒΞΆΞ·Ο‚ στη χούντα[/video]


ΥΓ. Δυσκολεύτηκα να διαλέξω κάποιο βίντεο.....

Playmolover
07-05-09, 17:18
Είχα πάει και εγώ το καλοκαίρι φέτος με την γυναίκα μου στο Σπαθάρειο Μουσείο. Ήταν εντυπωσιακό και το μουσείο και η εξυπηρέτηση. Όταν έμαθαν δε ότι είμα και δημοσιογράφος, με γέμισαν με έντυπα, ημερολόγια κ.α. Κρίμα όμως που εκείνη την μέρα ο "Δάσκαλος" δεν θα ερχόταν...

Οι σκέψεις μας είναι δίπλα του...

Kambia
07-05-09, 17:22
Τα ΝΕΑ του Σαββατου εχουν βιβλιο και DVD "το θεατρο σκιων και ο Ευγενιος Σπαθαρης"

ChristosM
07-05-09, 17:45
Σημερα ηταν καλεσμενος στη ΝΕΤ και εδειξαν αρκετα αποσπασματα απο παρασταση. Υπεροχος και ο ιδιος οπως παντα.

dream_specialist
08-05-09, 12:39
Σημερα ηταν καλεσμενος στη ΝET...

Μήπως ήταν επανάληψη;;
Δεν την είδα την εκπομπή αλλά ακούω ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να βγήκε στη τηλεόραση..

Πάντως τι να πώ για τον Σπαθάρη, όλα είναι λίγα για αυτόν τον θρύλο της ελληνικής παράδοσης.
Νιώθω άμετρο σεβασμό και δέος και τόσα άλλα που δεν μπορώ να εκφράσω...
Χαίρομαι που βλέπω ότι στο δημοτικό πάντα αφιερώνουν ένα δυο μαθήματα στο έργο του.

Spartan_X
08-05-09, 12:59
Απειρος σεβασμός... Η Ελληνική κοινωνία χρωστάει πολλά σε αυτον τον άνθρωπο, γενίες ολόκληρες μεγάλωσαν με τα έργα του...

ChristosM
08-05-09, 13:08
Μήπως ήταν επανάληψη;;
Δεν την είδα την εκπομπή αλλά ακούω ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να βγήκε στη τηλεόραση..

Πάντως τι να πώ για τον Σπαθάρη, όλα είναι λίγα για αυτόν τον θρύλο της ελληνικής παράδοσης.
Νιώθω άμετρο σεβασμό και δέος και τόσα άλλα που δεν μπορώ να εκφράσω...
Χαίρομαι που βλέπω ότι στο δημοτικό πάντα αφιερώνουν ένα δυο μαθήματα στο έργο του.

Ναι ηταν σε επαναληψη. Δεν ηξερα οτι δεν ειναι καλα. Σημερα εμαθα τι του συνεβει και πολυ λυπηθηκα, συν το οτι ηταν πολυ αδικος ο τροπος που του συνεβει.

Dragon_K.
08-05-09, 22:26
Πιστέψτε με παιδιά ήταν τρομερή ανακούφιση το να παίρνεις έστω μια καλημέρα από αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο.

Όσοι τον ζούσαμε στην καθημερινότητα του Αμαρουσίου, ξέρουμε τη γλυκύτητα και το ήθος αυτού του σπουδαίου Έλληνα.

Δεν μιλάω βέβαια για το σπουδαίο του έργο και είναι πραγματικά κρίμα και ντροπή οτι η λέξη καραγκιόζης φέρει εδώ και χρόνια τη στρεβλή έννοια που της έχουμε δώσει.

θαύματα δυστυχώς δεν γίνονται, στην προκειμένη περίπτωση όμως θα έπρεπε...

petran79
11-05-09, 19:05
μου φαινεται υπηρχε και μια σειρα βασισμενη στον Καραγκιοζη με κανονικους ηθοποιους. Ηταν βεβαια ασπρομαυρη αλλα δε γνωριζω τιποτα για την ημερομηνια παραγωγης. Απλα θυμαμαι πως ο Καραγκιοζης εκει δεν ειχε καμια σχεση με αυτον του θεατρου σκιων. Μαλιστα μικρος παραξενευτηκα που και οι φωνες τους ηταν διαφορετικες.......

Θυμαται κανεις τιποτα;

spirtoulis
01-04-11, 21:16
Διοργάνωνε κανείς παραστάσεις στη γειτονιά του ?:)

Jackie dragon
16-04-11, 02:49
Δε ξερω αν το έμαθε κανεις.. Η θρυλική σειρά Καραγκιοζη με τίλτο "Και μιλάει και λαλάει" (παραγωγης 1994-95) ξαναπροβάλλεται έπειτα απο 14 σχεδόν χρόνια μετα στην ΕΤ-1 κάθε πρωί στις 8 (!) απο Δευτέρα ως Παρασκευή. Το θεμα ειναι οτι την ωρα που το βαλανε στις 8 πρωινιάτικα ποιος θα το δει? Οι μαθητες που ειναι στα σχολεια? Οι εργαζομενοι που ειναι στις δουλειες τους? Οι υπευθυνοι της ΕΡΤ το στριμωξαν πρωινιάτικα για να γεμισει το προγραμμα και να σταματησουν οι γκρίνιες εκεινων που φωναζουν εδω και χρονια για το οτι η ελληνικη τηλεοραση σταματησε να παιζει Καραγκιόζη. Το 1994 που πρωτοπαίχτηκε η εκπομπή, παιζόταν μεσημέρι. Βλέπετε, απο το 1994 στο 2011 που είμαστε τώρα, έχουν αλλάξει κόσμοι και σύμπαντα.. Η μεσημεριανή ζώνη δεν έχει καμία σχέση με τα παλιά, αλλώθηκε καταστρεπτικά απο μεσημεριανάδικα και λούληδες της κακιάς ώρας.. Και οταν τα ηνια του πολιτισμου της χωρας ειναι στα χερια βουτυροαναθρεμμενων κολλεγιοπαιδων η απαισιοδοξια ειναι ακομα μεγαλυτερη.. φατε τους...

Mandrake
16-04-11, 13:05
Ο γιος του Ευγένιου Σπαθάρη ήταν σε μια συνεύντευξη, σε εκπομπή του Κώστα Γεωργουσόπουλου αν θυμάμαι καλά, πριν μερικούς μήνες. Εκεί ανέφερε τι έπεται στην συνέχεια όπως η δημιουργία DVDs για να πάει επιτέλους ο Καραγκιόζης και στα σπίτια. Και όσον αφορά την Ελληνικότητα του Καραγκιόζη που αναφέρθηκε παραπάνω, κάποια στοιχεία υπάρχουν εδώ (http://www.karagiozismuseum.gr/genisi/index.htm)! Και αντιγράφω:"<Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ>
Η γέννηση του πασίγνωστου λαϊκού μας ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών , του αγαπημένου μας Καραγκιόζη, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη και έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις πάνω στο θέμα αυτό. Η ιστορία της δημιουργίας του βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις από τις οποίες η πιο διαδεδομένη αναφέρεται στον γνωστό θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Ο Χατζηαβάτης ήταν εργολάβος οικοδομών και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράϊ του πασά της Προύσας.
http://www.karagiozismuseum.gr/spatharides/images/eug_picture1.jpg
"Η Γέννηση του Καραγκιόζη"
έργο του Ευγένιου Σπαθάρη

Πήρε στο γιαπί εργάτες και αρχιμάστορα έβαλε τον Καραγκιόζη που ήταν μαραγκός, μα είχε μυαλό πρωτομάστορα.
Ο πασάς είδε ότι το σαράϊ αργούσε να τελειώσει κι εφοβέρισε τον Χατζηαβάτη πως θα τον θανατώσει. Ο Χατζηαβάτης φοβήθηκε και φανέρωσε στον πασά ότι φταίχτης ήταν ο Καραγκιόζης που έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν.
Ο πασάς φοβέρισε και τον Καραγκιόζη αλλά εκείνος εξακολούθησε να αστειεύεται. Ετσι ο πασάς τον θανάτωσε.
Ολοι αγανάχτησαν με τον άδικο σκοτωμό του Καραγκιόζη κι ο πασάς για να ημερέψει τον λαό έχτισε ένα ωραίο μνημείο στην Προύσα κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη με μεγάλες τιμές. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά.
Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράϊ να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη.
Μια μέρα ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη.
Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει παραστάσεις όπου θέλει. Λέγεται, λοιπόν, πως έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης.

Υπάρχει όμως και ακόμα ένας θρύλος για τον Καραγκιόζη που αναφέρεται στην ιστορία ενός έλληνα από την Υδρα, του Γ. Μαυρομάτη και τοποθετείται χρονολογικά περίπου τον 18ο αιώνα. Ο Μαυρομάτης, λέγεται ότι ήλθε στην Τουρκία από την Κίνα με το θέατρο σκιών του. Αποφασίζοντας να εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στην Πόλη, προσάρμοσε τόσο τη ζωή του όσο και το θέατρό του στα ήθη των τούρκων. Ετσι, ωνόμασε τον πρωταγωνιστή του Καραγκιόζ, προέκταση στα ελληνικά Καραγκιόζης, που στα τούρκικα σημαίνει μαυρομάτης. Ο Μαυρομάτης πέθανε στην Τουρκία και πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε βοηθό του τον Γιάννη Μπράχαλη, τον πρώτο καλλιτέχνη του είδους που έφερε τον Καραγκιόζη στην Ελλάδα.

Οι πρώτες ιστορικά βεβαιωμένες πληροφορίες για το θέατρο του Καραγκιόζη εντοπίζονται στα μέσα του 17ου αιώνα και μας τον παρουσιάζουν να εκφράζει εικόνες από την ζωή των Τούρκων. Πολλοί υποστήριξαν ότι ο Καραγκιόζης μας ήταν τούρκικο θέατρο, όμως, όποιος γνωρίζει τον πνευματικό χαρακτήρα των λαών που ζούσαν μέσα στην τουρκική αυτοκρατορία, δύσκολο να φαντασθεί τούρκο, ή εβραίο ή αρμένη για δημιουργό του Καραγκιόζη και μάλιστα εμπνευσμένο από τη ζωή δυο ελλήνων: του Χατζηαβάτη και του Μαυρομάτη. Απλώς, η εντύπωση δημιουργήθηκε γιατί, μετά την εμφάνιση του Καραγκιόζη, η τουρκική κυριαρχία απλώθηκε σ'όλες τις χώρες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και επόμενο ήταν το θέατρο σκιών να πάρει μορφή και έκφραση σύμφωνα με τις νέες κοινωνικές συνθήκες, δηλαδή, οθωμανική.
Ηταν, επομένως, λογικό οι ακόλουθοι τέσσερεις σχεδόν αιώνες της τουρκοκρατίας να έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεχασθεί τόσο πολύ η ελληνικότητά του, ώστε οι περισσότεροι ερευνητές να χαρακτηρίζουν τον Καραγκιόζη σαν τούρκικο θέατρο σκιών. Παρουσίαζε την τούρκικη ζωή ο Καραγκιόζης επειδή μέσα στην τουρκοκρατία διαμορφώθηκε και προς τους Τούρκους κυρίως απευθυνόταν. Ηταν ανάγκη, επομένως, να καλυφθεί με τούρκικο όνομα ο κεντρικός του ήρωας, γιατί διαφορετικά ήταν αδύνατον να ελέγχει τα φαινόμενα και τους τύπους της τούρκικης κοινωνικής ζωής."

Jackie dragon
09-06-11, 03:06
Παίδες οσοι ειστε απο Αθήνα σας κανω γνωστο οτι στις 30 Ιουνίου και ωρα 9 θα παιξω στο λόφο του Στρέφη στα πλαισια του 15ου φεστιβαλ θεατρου σκιων το ηρωϊκο και πατριωτικο έργο "Ο μαύρος ξιφομάχος". Οσοι πιστοι προσελθετε! Θα χαρω πολυ να σας δω εκει και να με τιμησετε με τη παρουσια σας!

Jackie dragon
30-06-11, 02:01
Παιδια οσοι ειστε απο Αθήνα να σας ξαναυπενθυμισω πως αυριο Πέμπτη 30 Ιουνίου και ωρα 9 το βράδυ στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια, παίζω παράσταση Καραγκιόζη.. αντε σας περιμενω να με υποστηριξετε!

Jackie dragon
16-07-12, 04:58
Επειδη βλεπω οτι οι περισσοτεροι ειναι άσχετοι επι του θέματος σχετικα με τις ρετρο-αναμνησεις απο τα τηλεοπτικά δρώμενα του Καραγκιόζη στην ελληνική τηλεόραση επιτρέψτε μου να σας διαφωτίσω λιγο μιας και βλεπω οτι το μονο που θυμουνται ολοι ειναι τις παραγωγες του Σπαθάρη και οι υπολοιποι τις σπουδαιες εκπομπες του Θαναση Σπυροπουλου.. λοιπον εχουμε και λεμε.. οι παραγωγές που εγιναν στην ελληνική τηλεόραση σχετικα με το θεατρο σκιων απο τη δεκαετία του 70 μεχρι τα μέσα τις δεκαετίας του '90 ειναι οι εξης:

"Kαραγκιόζης του Ευγένιου Σπαθάρη" (Eπαιζε στη κρατική τηλεόραση απο τα τέλη της δεκαετίας του 60' μεχρι το 1992. Oι παραγωγές που έκανε ηταν άπειρες.. Εκανε σειρες οπως "Οδύσσεια" "Ηρακλής" "Μεγας Αλέξανδρος" "Ειρήνη του Αριστοφάνη" "Ο Καραγκιόζης στο Βυζάντιο" (1989) και αμέτρητες αλλες που υπαρχουν ολες στο αρχειο της ΕΡΤ)

"Ο Καραγκιόζης του Μάνθου Αθηναίου" (Δε γνωριζω περισσοτερες πληροφοριες για την παραγωγη αυτη, ξερω μονο οτι επαιζε τα τελη της δεκαετιας του ΄70 και επαιξε και τις αρχες του '90)

"Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" με το Θανάση Σπυρόπουλο (Ο Θανάσης Σπυρόπουλος τη δεκαετία του '80 επαιζε επι 10 συνεχόμενα χρόνια στη κρατική τηλεόραση εκπομπες με παραστασεις θεατρου σκιων, εντουτις το "Χρονια συντροφια με το Καραγκιοζη" θεωρειται σειρα η οποια ειναι κατα γενική ομολογία η καλύτερη παραγωγή που φτιάχτηκε ποτε απο την ελληνική τηλεόραση για το θεατρο σκιών.. Η σειρα επαιξε αρχικα πρωτη χρονια το 1987 και πρεπει να εκανε αρκετες σεζον τουλάχιστον μέχρι το 1992.. Δυστυχως πουθενα στο ιντερνετ δε σωζεται καποιο ντοκουμέντο απο τη σειρα αυτη.. Στην ΕΡΤ εχει καταστραφει το υλικο της σειρας και γνωριζω οτι μονο ο Θανασης Σπυροπουλος εχει ολοκληρο το αρχειο με το φιλμ σε αποθηκη στο σπιτι του.. Η συγκεκριμενη σειρα ηταν κλάσεις ανώτερη απο τις παραγωγές του Σπαθάρη.. Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ανέβαζε έργα επικών διαστάσεων οπως "Ο Καραγκιόζης στο διάστημα" "Ο λήσταρχος Ντελής" "Η νεράιδα της Μάνης" "Ο γιος της μάγισσας" "Ο Αθανάσιος Διάκος" "Ο Κατσαντώνης" "Ο στρατηγός Βελισάριος του Βυζαντίου" "Ο Καραγκιόζης και οι αργοναυτες" "Το γεφύρι της Άρτας" "Ο Καραγκιόζης παλαιστής" "Ο Σιδερένιος Καπετάνιος" "Ο Καραγκιόζης ποδοσφαιριστής" (πραγματικά επική παράσταση απο τις λίγες μιλάμε!!) "Ο μαύρος της Ανατολής" και αμέτρητα αλλα έργα.. στην εισαγωγη του καθε επεισοδιου επαιζε το τραγουδι "Ειμαι εγω ο Καραγκιόζης" το οποιο τραγουδούσε και ειχε γραψει τη μουσική και τους στίχους ο Κωνσταντινουπολίτης Καραγκιοζοπαίκτης Φρίξος Γαζεπίδης ο οποιος ηταν και συνεργάτης στενος του Θανάση Σπυρόπουλου! αξιζει να σημειωθει οτι το τραγουδάκι της εισαγωγής "Είμαι εγω ο Καραγκιόζης" παραμενει ακομα και σημερα ζωντανο στις μνήμες των 30ρηδων που τοτε ηταν.. 12ρηδες! Λιγο πριν αρχισει η παράσταση ο ιδιος ο Θανασης Σπυροπουλος μιλούσε και περιέγραφε στο κόσμο το έργο για το οποιο θα έπαιζε.. οι δε παραστάσεις άγγιζαν τη τελειότητα μιας και ήταν ολες παιγμενες σε τεράστιες σκηνές με εναλλαγή της κάμερας, άριστες φιγούρες με ακόρεστη ποικιλία, σκηνικά σκέτα κομψοτεχνήματα και ειδικά εφε που εκανα μονομιας τις παραγωγές του Σπαθάρη να φαντάζουν με κακόγουστη χαλκομανία σε συγκριση με εκεινες του Σπυροπουλου..)

"Τα Κολλητήρια" (Εκπομπή με παραστάσεις του θεάτρου σκιών με παρουσιαστή τον ηθοποιό Σταύρο Παράβα. Η εκπομπη ξεκινησε το 1986 και εκανε 2 σεζον μεχρι τα τέλη του 1987. Στη συγκεκριμενη εκπομπη σε καθε επεισοδιο επαιζε διαφορετικος καραγκιοζοπαικτης καθε φορα, μερικοι μαλιστα απο τους πολυ παλιους και "σπάνιους" οπως ο Μίμης Ασπιώτης.. Μερικοι απο τους σπουδαίους και αριστοτέχνες παίκτες που πέρασαν απο τη σειρα ηταν οι εξης : Βάγγος Κορφιάτης, Μάνθος Αθηναίος, Θανάσης Σπυρόπουλος, Σταμάτης Γενεράλης, Γιάνναρος, Ορέστης. Η εκπομπη ηταν εξαιρετικη απο ολες τις αποψεις.. Στην εισαγωγη ο Σταυρος Παράβας εκανε καθε φορα μια ανασκόπηση πανω σε ενα θέμα που αφορούσε το θεατρο σκιών.. Π.χ. σε καποιο επεισοδιο εδειχνε τις διαφημιστικές αφίσες που παρουσιαζόταν το κάθε έργο (τις λεγόμενες "ρεκλάμες") καθως και την ιστορία τους) Επειτα η εκπομπη περνουσε στο κυρίως θέμα που ηταν η παράσταση Καραγκιοζη με παρουσία ζωντανής ορχήστρας παρακαλω την οποια ηγήτω ο θρυλικός Θέμης Καράμπαλης με τη μοναδική του φωνή στους αμανέδες και το τρομερό παιξιμο στη κιθάρα και το τουμπερλέκι! Μια ακομα καινοτομία στην εκπομπη ηταν οτι κατα τη διάρκεια της παράστασης γινοντουσαν εναλλαγές στα πλάνα και βλέπαμε ανα διαστήματα και τον ιδιο το Καραγκιοζοπαίκτη που επαιζε πίσω απο το πανί! Στη συνέχεια υπηρχε και διαγωνισμός οπου μαθητές δημοτικών σχολείων απο ολη την Ελλάδα εστελναν μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις τους στην ΕΡΤ οπου ειχαν παιξει θεατρο σκιων και μεσω της εκπομπης γινοταν επιλογη της καλυτερης παράστασης.. ο καλύτερος κέρδιζε ενα σπέσιαλ σετ με επαγγελματικές φιγούρες θεατρου σκιων! Η συγκεκριμενη εκπομπη ηταν συκλονιστική και δυστυχως διαπιστωνω πως κανεις δε τη θυμαται! Εχει επισης διαγραφει κι αυτη απο το αρχείο της ΕΡΤ και σώζεται μονο σε προσωπικά αρχεία Καραγκιοζοπαικτων και ανθρωπων που ασχολούνται με τη τέχνη..)

"Καραγκιόζης" (Ουσιαστικά αποτελεί μια updated εκδοχη της σειρας Κολλητήρια.. Παίχτηκε απο την ΕΤ2 το 1989-1990 σε 2 σεζον.. Η δομη οπως προειπα ηταν η ιδια με τα "Κολλητηρια" με τη διαφορα οτι στην εισαγωγη δεν ηταν ο Σταυρος Παραβας αλλα πραγματικοι Καραγκιοζοπαικτες οπου με ενα έξυπνο σκετσάκι αποκάλυπταν στο θεατή το έργο που θα ακολουθούσε.. Στη συνέχεια ακολουθούσε η παράσταση.. Η ζωντανή ορχηστρα ηταν αλλο ενα κοινο σημειο με τη σειρα τα "Κολλητήρια".. Στο μουσικό σημα έναρξης της σειράς ο Θέμης Καράμπαλης με την ορχήστρα του τραγουδούσε το "Καραγκιόζη σ'αγαπάμε", τραγούδι που τους στίχους τους ειχε γράψει ο αείμνηστος και βετεράνος Πειραιώτης Καραγκιοζοπαίκτης Βάγγος (Ευαγγελος Κορφιάτης).. Και αυτη η εκπομπη εχει διαγραφει απο το αρχειο της ΕΡΤ και οπως και η προηγουμενη υπαρχει μονο σε προσωπικο αρχειο Καραγκιοζοπαικτων οι οποιοι το εγραφαν τοτε απο βιντεο και εχουν φυλάξει το υλικο.. Η σειρα ήταν πραγματικά μαγευτική με παραστάσεις διαμάντια οπως "Το μαγικό μπουκάλι και το τρομερό τζίνι" την οποια θυμαμαι αμυδρά να παρακολουθω στο σαλονι του σπιτιου μου σε ηλικια νηπιαγωγειου, ή τη παρασταση "Το φάντασμα του σαραγιού" "Το ναυαγιο του Καραγκιοζη" "Ο Καραγκιόζης ψαρας" "Ο χριστιανομάχος" κ.α... Μερικοι καλλιτεχνες που συμμετείχαν ηταν οι : Βάγγος Κορφιάτης, Πάνος Καπετανίδης, Γιάνναρος.. )

"Και μιλάει και λαλάει" (Η τελευταία σπουδαία εκπομπή για το θεατρο σκιων και το Καραγκιόζη στην Ελληνική τηλεόραση.. προβλήθηκε μεσω της ΕΤ2 τις σεζον 1994-1995.. Αποτελει κι αυτο ακομα μια "αναβαθμισμένη" εκδοση της σειράς "Καραγκιοζης" του 1990.. Η ζωντανη ορχηστρα με το Θεμη Καραμπαλη επεστρεφε κι εδω.. Μετα το μουσικό σημα της σειράς με το τραγούδι "Και μιλάει και λαλάει" γινοταν μια περιγραφη της παράστασης καθως και του Καραγκιοζοπαικτη που θα ακολουθούσε απο τις ηθοποιους Κλαίρη Λιονάκη και Ευα Βιδάλη.. στη δευτερη σεζόν της εκπομπης η εναρξη διαφοροποιηθηκε και σε καθε επεισοδιο περιέγραφαν διάφορες παλιες ιστορίες απο τη τέχνη και τη πορεια του θεατρου σκιων στην Ελλαδα οπως π.χ. το τροπο φωτισμού που εβαζαν πισω απο το πανι τα παλια χρονια, το υλικο με το οποιο φτιάχνονται οι φιγούρες ή και τις χαρτοκοπτικές που αγοραζαν τη δεκαετια του 60 και 70 τα παιδιά και εστηναν τις δικες τους παραστάσεις στις αυλες... Στην εκπομπη επαιξαν μεγάλα ονοματα απο καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών οπως οι Καραγκιοζοπαίκτες Αντώναρος, Βάγγος Κορφιάτης, Διονύσης Λέντερης, Πάνος Καπετανίδης, Γιάνναρος, Γιώργος Αλιμπέρτης, Σταμάτης Γενεράλης, Σωτήρης Τάγκαλος.. Η συγκεκριμενη εκπομπη ειναι η μοναδική μετα τις εκπομπες του Σπαθάρη που εχει σωθεί και ψηφιοποιηθει στο αρχειο της ΕΡΤ και οπου ειχε βγει στην αθλια μορφή των VCD με χάλια ποιοτητα εικονας και κομμένη την εισαγωγή των τιτλων εναρξης απο την εφημεριδα "Ελευθερος τυπος" το 2008..)

katerinak
16-07-12, 08:12
Jackie dragon ευχαριστουμε πολυ για την πολυ ωραια αναλυση που μας εκανες!! τι κριμα που δεν υπαρχουν τα "κολλητηρια" στο αρχειο της ΕΡΤ..
βρηκα ενα αρθρο του κ.Μενη Θεοδωριδη με τιτλο: "τηλεοραση και παιδι" και αναφερει καποιες λεπτομερειες σχετικα με τα "κολλητηρια" http://www.karposontheweb.org/LinkClick.aspx?fileticket=%2FmYwQ7qptpc%3D&tabid=136&language=el-GR

D@redevil
16-07-12, 16:05
Πράγματι, οι πληροφορίες είναι εκτενέστατες! :)

Όσον αφορά τον Καραγκιόζη, ανέκαθεν υπήρξα μια απλή τηλεθεάτρια - εντούτοις δε μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων! Πάντα μας κρατούσε σε επαφή με τις ρίζες μας.

Μια θερμή παράκληση: Αν οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί, προέρχονται από κάποιο site ή blog, παρακαλώ να προστεθεί στο ποστ (ή ενημέρωσέ με με πμ να το προσθέσω εγώ). Ευχαριστώ! :)

Jackie dragon
16-07-12, 18:16
Χαιρομαι παρα πολυ που οι πληροφοριες που προσθεσα ηταν κατατοπιστικές! Ο,τι εγραψα ειναι απ'οσα θυμαμαι απ΄τη τηλεοραση αλλα και οσα εχω ψαξει εγω ο ιδιος και οχι απο καποιο site ή blog.. Εγω ηθελα να προσθεσω σε αυτο το σημειο και το εξης:
Θεωρω πως εγινε μεγάλη ζημιά απο πλευρας της ΕΡΤ οπου εφοσον διέγραψε ολες τις απίστευτες παραγωγές απο "Κολλητήρια" "Χρονια συντροφια με το Καραγκιόζη" και τη σειρα "Καραγκιοζης" ωστε απο ενα σημειο και μετα πρόβαλλε μονο τις μετριότατες παραγωγές του Σπαθάρη (το "Και μιλαει και λαλαει" ενω το ειχε στο αρχειο σταματησε να το προβάλλει παντελώς απο το 1996 και το ξαναέβαλε το.....2010 για λιγες εβδομαδες στις 8 το πρωι την ωρα δηλαδη που κανεις δεν ειναι σπιτι εκτος απο ηλικιωμενους και παιδια προσχολικης ηλικιας, και ολα αυτα εγιναν επειτα απο πιεση ανθρωπων που ασχολουνται με τη τεχνη ωστε να ξαναπροβληθει η συγκεκριμενη εκπομπη..το εβαλαν δηλαδη μια ωρα σχεδον μηδαμηνής τηλεθεασης ειδικα για κρατικο καναλι ωστε να κλεισουν τα στόματα..) η γενιά απο το 1996 και μετα ουσιαστικά δεν εμαθε σωστά ολο το μεγαλείο και την αρχοντιά του ελληνικου θεατρου σκιων μεσω της τηλεορασης με αποτελεσμα να περάσει αδιαφορο στις συνειδησεις και τις μνημες των τοτε παιδιων και σημερινων ενηλικων.. (Κυριως οσοι γεννήθηκαν απο το 1992 και μετα δεν εχουν ιδεα απ΄ολα αυτα! ) Θυμαμαι εκεινα τα χρόνια με τρομερη συγκίνηση, μου εδιναν τοση εμπνευση εκεινες οι εκπομπες ωστε να "βυθιστω" κι εγω στη τοσο μαγική και παραδοσιακη τεχνη του ελληνικου θεατρου σκιων.. Το να δινεις εμπνευση και εναυσμα στο παιδι να κανει δημιουργικα πραγματα μεσω μιας παιδικης εκπομπης για μενα ειναι ο,τι πιο σημαντικο υπαρχει..
Επιπλεον ηθελα να αναφερω πως στη παιδικη εκπομπή "Η σοφίτα" που προβαλλόταν καπου στις αρχες του 1990 (με τους 3 παππούδες οπως τον ηθοποιο Φραγκούλη Φραγκούλη και το Νικο Παπαχρήστο) εβαζαν κατα τη διαρκεια της εκπομπης διαφορα κινουμενα σχέδια αλλα και Καραγκιόζη του Θανάση Σπυροπουλου..
Θυμαμαι π.χ. να βλεπω "Καραγκιόζη ποδοσφαιριστή" απο τη "Σοφίτα" καπου το 1992.. Ειναι τοσο μεγάλη ντροπη που ολα αυτα τα εξαφάνισαν στο βάθος του χρονου και εφεραν μετέπειτα μια τηλεοπτική "σαβάνα" στο παιδικο προγραμμα δημιουργώντας ενα γκρίζο χαος μιας άχρωμης τηλεοπτικης πραγματικότητας που δεν εχει να προσφερει τιποτα στο σημερινο παιδι.. Αν εγω ειχα δυναμη λογου και "κονέ" στη ελληνικη τηλεοραση οσο αφορα το παιδικο προγραμμα πιστευω θα μπορουσα να προσφερω παρα πολλα με τις γνωσεις και τις δυνατοτητες μου! Ευχαριστω θερμοτατα τη Katerinak σχετικα με το αρθρο του κ.Θεοδωριδη με τιτλο: "τηλεοραση και παιδι" καθως με ενδιαφερει παρα πολυ και θα το διαβάσω με ιδιαιτερη προσοχη οπως επισης και τη super moderator D@redevil! Θα επιστρέψω με περισσότερες πληροφορίες συντομα!

θανος
18-07-12, 14:42
παιδια εκτος απο τις εκπομπες στην ετ1 να θυμισω οτι εδω και πολλα χρονια στο High tv παιζονται καθημερινα παραστασεις καραγκιοζη απο τον θιασο του διονυση λεντερη επισης θυμαμαι μια σειρα στην ετ1 που μιλαγε για τα δικαιωματα των παιδιων και στην οποια εμφανιζοταν ο κολλητηρης και τους εδινε συμβουλες

D@redevil
18-07-12, 14:54
@Jackie: Ταπεινά συγνώμη! Τώρα είδα την απάντησή σου! #)

Φαντάσου λοιπόν πόσο ωραίο και καλογραμμένο είναι το ποστ σου, που με μπέρδεψες! :thumb:

Θα ξαναπώ ότι οι πληροφορίες σου είναι περιεκτικότατες & οφείλω να ομολογήσω ότι κι εγώ μόνο τον Σπαθάρη έφερνα μέχρι πρότινος στο μυαλό μου, όταν γινόταν αναφορά στον Καραγκιόζη! :[

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου: από ένα σημείο και μετά, έπαψε κάθε αναφορά στον Καραγκιόζη, τόσο από την κρατική, όσο και από την ιδιωτική τηλεόραση. Αφού έτυχε κι έβλεπα διαφήμιση γνωστού καταστήματος που χρησιμοποιούσε τη φράση: "Να πας στο [όνομα καταστήματος] ρε Καραγκιόζη!" και κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αναρωτιόμουν αν η νεώτερη γενιά γνωρίζει άραγε ποιος είναι ο Καραγκιόζης και τι σημαίνει για την παιδεία μας...

Πολλοί προβληματισμοί που δεν άπτονται του θέματος, οπότε τους κρατάω για μένα! Αναμένουμε κι άλλες πληροφορίες! :thumb:

Wally
25-07-12, 15:30
Ενα ενδιαφερον αρθρο (http://mikros-romios.gr/o-m%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%B1-115-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8E%CE%BD/) για τη "γεννηση" του Μπαρμπα-Γιωργου (1897)

stakovios
25-07-12, 16:48
Ενα ενδιαφερον αρθρο (http://mikros-romios.gr/o-m%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%B1-115-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%8E%CE%BD/) για τη "γεννηση" του Μπαρμπα-Γιωργου (1897)
Όντως, πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Το 1897 που γεννήθηκε ο ήρωας, ήταν μια πολύ σκληρή περίοδος για το ελληνικό κράτος. Ο καραγκιοζοπαίχτης Ρούλιας (πέθανε το 1905) ήταν ο πρώτος που έπαιξε με "Μπαρμπα-Γιώργο".

Uskoke
25-07-12, 19:06
Κι εγώ μεγάλωσα με Καραγκιόζη, μάλιστα θυμάμαι που πήγαινα στο εξοχικό του καλύτερου παιδικού μου φίλου, στις Γούβες, και ακούγαμε δίσκους του Καραγκιόζη σε ένα πικάπ Dual που είχανε στο στερεοφωνικό! Τώρα ξανάκουσα Καραγκιόζη μετά σχεδόν από 2 μιση δεκαετίες από έναν παιδικό σταθμό εδώ στο Ηράκλειο, τον οποίο ακούω μάλιστα και στην οικοδομή (!) Περιττό να πω ότι όλες οι παιδικές μου κασσέτες έχουν εξαφανισθεί εδώ και πολλά χρόνια, από τον γνωστό υπαίτιο (μαμά).

Jackie dragon
01-08-12, 17:49
Aυτο σιγουρα θα το θυμάστε πολλοι!!!

https://www.youtube.com/watch?v=SO59FqZojT8

https://www.youtube.com/watch?v=t1JaVKm6HRA

katerinak
01-08-12, 18:13
Jackie dragon :thanx2::thanx2::thanx2::thanx2::thanx2::thanx2::t hanx2::thanx2: και σε σενα για το ποστ αλλά και σ αυτον που ανεβασε στο γιουτιουμπ ολα αυτα τα διαμαντια :):):)
χωρις αυτον δεν υπηρχε περιπτωση να τα ξαναδουμε...

Jackie dragon
01-08-12, 21:37
Jackie dragon :thanx2::thanx2::thanx2::thanx2::thanx2::thanx2::t hanx2::thanx2: και σε σενα για το ποστ αλλά και σ αυτον που ανεβασε στο γιουτιουμπ ολα αυτα τα διαμαντια :):):)
χωρις αυτον δεν υπηρχε περιπτωση να τα ξαναδουμε...

To κανάλι αυτο στο youtube το εχουμε φτιαξει εγω κι ενα αλλο παιδι απο Θεσσαλονίκη! Τα 2 αυτα βιντεο τα εχω ανεβασει εγω και ερχεται και δυναμικη συνεχεια! Τσεκαρετε το βιντεο του καναλιου και θα δειτε πολλους θησαυρους για το Καραγκιοζη στη τηλεοραση απο τα παλιά!

katerinak
01-08-12, 21:39
To κανάλι αυτο στο youtube το εχουμε φτιαξει εγω κι ενα αλλο παιδι απο Θεσσαλονίκη! Τα 2 αυτα βιντεο τα εχω ανεβασει εγω και ερχεται και δυναμικη συνεχεια! Τσεκαρετε το βιντεο του καναλιου και θα δειτε πολλους θησαυρους για το Καραγκιοζη στη τηλεοραση απο τα παλιά!

πολλα συγχαρητηρια και στους δυο σας!!!! εξαιρετικη δουλεια και μακαρι να συνεχισετε να μας χαριζετε τετοιους θησαυρους:)

denim13
19-03-14, 16:42
Κάτι παραστάσεις τελευταία έβαζε το 902 tv αλλά μου φαινόταν κακόγουστες και φτηνές. Είχανε μεν γέλιο αλλά για παιδάκια δεν είναι.
Του Σπυρόπουλου ήταν το αγαπημένο μου μακράν χωρίς να θέλω να αδικήσω τον αείμνηστο και μέγιστο Ευγένιο Σπαθάρη.

denim13
27-03-14, 16:26
Θυμάμαι κάποτε παίχτηκε Καραγκιόζης πάλι απο την ετ2 και μάλιστα συμμετείχε και ο Σταύρος Παράβας σαν guest ας το πούμε.
Αργότερα παίχτηκε πάλι ' ίσως από άλλον καραγκιοζοπαίκτη και άρχιζε και τέλειωνε με ένα τραγουδάκι που τραγουδούσε μια παιδική χορωδία ένα " Καραγκιόζη , καραγκιόζη με τα τρία σου παιδιά."" κλπ κλπ θυμάται κανείς?
Δεν νομίζω όμως να είχαν την επιτυχία και την απήχηση των Σπαθάρη και Σπυρόπουλου.

Uskoke
27-03-14, 17:18
Αχ, ο καλύτερος μου φίλος κι εγώ, ακούγαμε στο εξοχικό τους στις Γούβες, δίσκους με τον καραγκιόζη στο ρετρό πικάπ dual. Τώρα δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε το πικάπ ούτε οι δίσκοι. (Εγώ έχω Pro-ject debut III). Ή όπως λέει το άσμα, "but the wine and the song like the seasons have all gone". (Λίγο πεσιμιστικό).

Jackie dragon
27-03-14, 18:18
Θυμάμαι κάποτε παίχτηκε Καραγκιόζης πάλι απο την ετ2 και μάλιστα συμμετείχε και ο Σταύρος Παράβας σαν guest ας το πούμε.
Αργότερα παίχτηκε πάλι ' ίσως από άλλον καραγκιοζοπαίκτη και άρχιζε και τέλειωνε με ένα τραγουδάκι που τραγουδούσε μια παιδική χορωδία ένα " Καραγκιόζη , καραγκιόζη με τα τρία σου παιδιά."" κλπ κλπ θυμάται κανείς?
Δεν νομίζω όμως να είχαν την επιτυχία και την απήχηση των Σπαθάρη και Σπυρόπουλου.

Αναφέρεσαι στη σειρά "Κολλητήρια" που τη παρουσίαζε ο Σταύρος Παράβας και η εκπομπη κράτησε περίπου 3 σεζόν (1986-1988)
Η επομενη παραγωγή που λες με το τραγούδι "Καραγκιόζη με τα 3 σου παιδιά" λεγόταν "Καραγκιόζης" και προβαλλόταν απο την ερτ2 μεταξύ 1989-1990..
Ολες αυτες οι σειρές εχουν ανεβει με ολοκληρα επεισόδια στο youtube!

johnny19818
28-03-14, 20:05
Θυμάμαι να πηγαίνουμε με τους γονείς σε κάποιες παραστάσεις με τον Καραγκιόζη αλλά και στο σχολείο και ήταν η χαρά μας τότε γιατί εκτός ότι γελούσαμε, χάναμε και ώρα μαθήματος.

tsalk
31-03-14, 14:13
Αναφέρεσαι στη σειρά "Κολλητήρια" που τη παρουσίαζε ο Σταύρος Παράβας και η εκπομπη κράτησε περίπου 3 σεζόν (1986-1988)


Ένα μικρό κομμάτι από την εκπομπή που βρήκα στο αρχείο μου


https://www.youtube.com/watch?v=Ebkzuv50Tuo

angel_grig
31-03-14, 15:15
Ένα μικρό κομμάτι από την εκπομπή που βρήκα στο αρχείο μουNα'σαι καλα Αλκη!!!

Jackie dragon
22-08-14, 14:29
Οσοι θυμούνται την εκπομπή "Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" που παιζοταν το 1987 στην ΕΡΤ2 ισως να εχουν παρατηρήσει στην εισαγωγή ενα σκηνικό που φαίνεται πίσω απο τους μουσικούς και απεικονίζει το Μέγα Αλέξανδρο που σκοτώνει το καταραμένο φίδι και το Καραγκιόζη να κοιτάει χαμογελαστός πίσω απο τη κουρτίνα..
(Δειτε την εισαγωγή εδω:
"Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" ΕΡΤ 2 εισαγωγή 1987

http://www.youtube.com/watch?v=SO59FqZojT8)

Αυτο το σκηνικό με ειχε μαγέψει απο μικρό παιδί και μολις χθες ξεκίνησα να το ζωγραφίσω σ'ενα τεράστιο παραλληλόγραμμο κομμάτι πλαστικού μήκους 2 μέτρων, το εχω ολοκληρώσει κατα 70% και μπορειτε να το δειτε παρακατω:

http://s22.postimg.org/pb65ebk35/image.jpg (http://postimage.org/)

katerinak
02-09-14, 11:33
αποσπασματα της εκπομπης "τα κολλητηρια"
Βαγγος Κορφιατης - Σταυρος Παραβας :
https://www.youtube.com/watch?v=69vdkPg-o-k

Βαγγος Κορφιατης - Θεμης Καραμπαλης :https://www.youtube.com/watch?v=70vaIx85SMA

Θανασης Σπυροπουλος - Σταυρος Παραβας :
https://www.youtube.com/watch?v=u4k0e31TqUE και https://www.youtube.com/watch?v=Eq-VqByQe7M

Σταυρος Παραβας - Πανος Καπετανιδης :
https://www.youtube.com/watch?v=toyT-mqMcK0
κι αλλο ενα αποσπασμα εδω (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?25926-%D6%E9%E3%EF%FD%F1%E5%F2-%F4%EF%F5-%CA%E1%F1%E1%E3%EA%E9%FC%E6%E7&p=484793&viewfull=1#post484793)


συμμετοχη του 10ου δημοτικου σχολειου Συκεων στο διαγωνισμο της εκπομπης(1987)
https://www.youtube.com/watch?v=BTU0tx1tF94

DINO
31-10-14, 21:19
Οσοι θυμούνται την εκπομπή "Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" που παιζοταν το 1987 στην ΕΡΤ2 ισως να εχουν παρατηρήσει στην εισαγωγή ενα σκηνικό που φαίνεται πίσω απο τους μουσικούς και απεικονίζει το Μέγα Αλέξανδρο που σκοτώνει το καταραμένο φίδι και το Καραγκιόζη να κοιτάει χαμογελαστός πίσω απο τη κουρτίνα..
(Δειτε την εισαγωγή εδω:
"Χρόνια συντροφιά με το Καραγκιόζη" ΕΡΤ 2 εισαγωγή 1987

http://www.youtube.com/watch?v=SO59FqZojT8)Απίστευτες αναμνήσεις φέρνει το συγκεκριμένο τραγούδι - βίντεο!

Το σιγοτραγουδούσε σήμερα στη δουλειά ένας συνάδελφος και εφαγα retro-φλασια!!!!

Aardvark
01-11-14, 08:40
Oντως και εγω ειχα να τα ακουσω απο τοτε , του δινω βαθμο στην κλιμακα MBB (Memory Brain Burst) ενα 7.5
Κudos

Jackie dragon
02-02-15, 17:44
Παιδία τι να σας πω εγω είμαι απο ΠΑΤΡΑ... είχαμε θέατρο σκιών και έκλεισε γύρω στα 1987 (τότε που ξεκινούσε η εκπομπή του ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ). Το οικόπεδο τώρα είναι παρατημένο έχει μαζέψει χόρτα και κισσούς αλλά κάτω από αυτά διακρίνεις ακόμα ξεφτησμένες ζωγραφιές (και δακρύζεις). Την πρώτη παράσταση που είχα δεί τότε ήταν Ο Μεγααλέξανδρος και το Καταραμένο φίδι


To θεατρο που αναφέρεις ειναι το θρυλικό "Θέατρο ρεκόρ" (στη πλατεία Μαρούδα Πατρών) που κουβαλά μια ανεκτίμητη ιστορία καλλιτεχνικών δρώμενων στη πορεία του θεάτρου σκιών, εκει περασαν ολα τα μεγάλα ονοματα της τέχνης του καραγκιόζη (Ορέστης, Γιάνναρος, Αντώναρος, Παλαιοθόδωρος, Ασπιώτης) και υπάρχουν καποιες φωτογραφίες προ 20ετίας που δειχνουν τα απομεινάρια του θεάτρου, το εσωτερικό μαντράκι με τις σπασμένες καρέκλες και τις ξεφτισμένες ζωγραφιές που αναφέρεις!

http://www.karagkiozis.com/somateio/photo/by_event/seminaria/images/%F3%DC%F1%F9%F3%E70131.jpg

http://www.karagkiozis.com/somateio/photo/by_event/seminaria/images/%F3%DC%F1%F9%F3%E70123.jpg

http://www.karagkiozis.com/somateio/photo/by_event/seminaria/images/%F3%DC%F1%F9%F3%E70133.jpg

http://www.karagkiozis.com/somateio/photo/by_event/seminaria/images/%F3%DC%F1%F9%F3%E70130.jpg

Πηγή: http://www.karagkiozis.com/


125955125956125957125954

perlastar
06-02-15, 20:48
Ήμουν πάντα φαν του Καραγκιόζη, και αυτό που έβλεπα συχνότερα ήταν του High TV που ανέφερε ο Θάνος. Λιγότερο συχνά έβλεπα και από την Κρατική Τηλεόραση. Και στο σχολείο μας ερχόταν τότε για παραστάσεις ο Καπετανίδης, μιας και ήταν Κερατσινιώτης και γυρνούσε όλες τις γύρω περιοχές. Ξέρω ότι μέχρι αργά έκανε κανονικά δωρεάν παραστάσεις σ'ένα γνωστό πάρκο του Κερατσινίου, δεν ξέρω αν συνεχίζει ακόμα. Είχα δει αρκετές παραστάσεις του εκεί. Με κατασκευές δεν ασχολήθηκα ποτέ γιατί δεν είχα τέτοιο ταλέντο, ασχολήθηκα όμως με το κείμενο, και κάποτε που μας ζήτησαν στο σχολείο να κάνουμε μία οποιαδήποτε εργασία σχετικά με τον Καραγκιόζη, ετοίμασα ένα ολόκληρο κείμενο, καθώς με τόσο Καραγκιόζη που έβλεπα ήξερα απέξω κι ανακατωτά όλες τις ατάκες κι όλους τους χαρακτήρες. Δεν το κράτησα δυστυχώς, αλλά θυμάμαι ότι είχα βάλει στοιχεία από αστυνομικά μυθιστορήματα που μου αρέσουν πολύ, και έγραψα ένα σενάριο μυστηρίου, "Ο Καραγκιόζης και τα κλεμμένα κοσμήματα", όπου αποστολή του Καραγκιόζη ήταν να βρει ποιός ευθυνόταν για τα κλεμμένα κοσμήματα της βεζυροπούλας, και έκανε ανάκριση σε όλους τους γνωστούς χαρακτήρες. Κρίμα που δεν θυμάμαι τη λύση του μυστηρίου πια.

Jackie dragon
19-04-15, 10:59
Και μια απίστευτη είδηση της τελευταίας στιγμής: Η θρυλική εκπομπή του μεγάλου καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου "Χρόνια συντροφιά με τον Καραγκιόζη" που παιζόταν το 1987 απο την ΕΡΤ2 επιστρέφει το Μάιο μεσα απο το κανάλι "Ε" !


https://www.youtube.com/watch?v=SO59FqZojT8

johnny19818
19-04-15, 11:50
Ωραία νέα Jackie. Θέλω να πιστεύω μια απογευματινή ώρα και όχι πρωί.

katerinak
19-04-15, 14:07
Και μια απίστευτη είδηση της τελευταίας στιγμής: Η θρυλική εκπομπή του μεγάλου καραγκιοζοπαίκτη Θανάση Σπυρόπουλου "Χρόνια συντροφιά με τον Καραγκιόζη" που παιζόταν το 1987 απο την ΕΡΤ2 επιστρέφει το Μάιο μεσα απο το κανάλι "Ε" !


https://www.youtube.com/watch?v=SO59FqZojT8

αυτα κι αν ειναι νεα! δεν ειναι ομως περιεργο που θα προβληθει απο αλλο καναλι;

drspiros
23-05-15, 23:45
αυτα κι αν ειναι νεα! δεν ειναι ομως περιεργο που θα προβληθει απο αλλο καναλι;
Μήπως είναι καινούργιες παραστάσεις; Ο Σπυρόπουλος παραμένει ενεργός ακόμα και σήμερα, δίνοντας παραστάσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με τη συμμετοχή και του γιου του.

BETTY BOOP
24-05-15, 08:36
κι εμένα μ' αρέσει ο Καραγκιόζης!!! Θυμάμαι που προβάλονταν οι ιστορίες του στην κρατική τηλεόραση...

ΦΖΠ1
24-05-15, 17:49
Σήμερα υπάρχουν γύρω στους 5-6 καραγκιοζοπαίκτες που δίνουν συχνά παραστάσεις, συνήθως σε κινηματογράφους, και τις μαθαίνεις από αφίσες που κολλούν έξω από τα σχολεία. Είναι ο Σπυρόπουλος, ο Αθανασίου, ο Καπετανίδης, ένας άλλος θίασος με το "σκιές" στο όνομά του και 1-2 άλλοι.
Στις παραστάσεις όλοι δίνουν "δώρο σε κάθε παιδί", που συνήθως είναι κάποιο χαρτόνι με μια τυπωμένη φιγούρα, για να την κόψουν και να τη φτιάξουν τα παιδιά.
Επίσης, στο διάλειμμα των παραστάσεων, πουλιούνται φιγούρες (πλαστικές) με τιμή συνήθως 5 ευρώ η μία.
Χωρίς να θέλω να διαφημίσω κάποιον, ο κάθε θίασος από τον άλλο έχει διαφορές.
Επίσης, γίνεται και μια κάποια "επικαιροποίηση" στα έργα, απαραίτητη μεν, αλλά όχι πάντα καλαίσθητη...(μέχρι και φιγούρες-ρομπότ έχω δει, που τρόμαζαν τα παιδιά)
Φοβάμαι ότι έτσι που πάει, θα φτάσουμε να δούμε "Ο Kαραγκιόζης και το κατεβασμένο application"... :)

Shock
25-05-15, 07:56
Φοβάμαι ότι έτσι που πάει, θα φτάσουμε να δούμε "Ο Kαραγκιόζης και το κατεβασμένο application"... :)

Κάτι σαν κι αυτό (https://itunes.apple.com/us/app/karagiozis/id886562604?ls=1&mt=8); :)

ΦΖΠ1
25-05-15, 09:04
Εγώ για πλάκα το είπα, αλλά βλέπω ότι η εποχή προχωράει πέρα από τις σκέψεις μας!...