PDA

Επιστροφή στο Forum : Κοριτσίστικα Παιχνίδια (λάστιχο, σχοινάκι, τυφλόμυγα, κ.λπ.)Λορένα
28-07-08, 14:58
Δεν ξέρω αν έχει ανοιξει παρόμοιο θέμα, αν και έκανα μια σχετική έρευνα πρώτα.
Θυμαστε πια παιχνιδια παιζαμε παλια, στα σχολικά διαλείματα, αλλά και τις ελευθερες ώρες, και ειδικά εμείς τα κορίτσια; Εκτος κρυφτού, κυνηγητού κτλ;

θυμαμαι, ότι με ένα λαστιχάκι, παιζαμε :

1ον. το "ύψος". όπου δύο παιδια, κρατωντας το λαστιχάκι, το εβαζαν με την σειρά, πρώτα στο έδαφος, μετα στον αστράγαλο, μετα το γόνατο, μετά στην μεση.. στηθος, ώμος, κέφάλι, και.. τέλος, πανω απο το κεφαλι, και εσύ έπρεπε κάθε φορά, να το περασεις, με όποιον τρόπο μπορουσες.

2ον. "τυφλόμυγα", αλλά όλοι μεσα σε ένα τεράστιο λαστιχάκι.

3ον. "Μπερδεμα" δυο άτομα μπερδευαν το λαστιχο σχηματιζοντας κατι σαν τοιχο, και εσυ επρεπε να περασεις αναμεσα, και μερικές φορές χωρίς να το αγγιξεις καν.

3ον. "λαστιχο". Το καθεαυτού παιχνιδι στο λάστιχο. Ξανά τα δυο ατομα, κρατουσαν το λαστιχο στα πόδια τους, πρωτα με ανοιχτα ποδια, και στον αστραγαλο -> γονατο -> μπουτι. Μετά με κλειστά ποδια, η ίδια σειρα. Και τελος με το ένα ποδι. Εσύ έπρεπε, να κανεις μια σειρά από κινησεις, για να περασεις στην επομενη και κάθε φορά δυσκολότερη φάση του παιχνιδιού. Οι κινήσεις ήταν : Με μια κινηση, εβαζες το ενα ποδι, αναμεσα στο λαστιχακι (ευκολο στα δυο ποδια, δυσκολο στο ενα), μετά ταυτόχρονα, εβαζες το άλλο, βγαζοντας το πρωτο. Μετα, και τα δυο μεσα, και τέλος έξω.
Το πιο αγαπημενο μου παιχνίδι! Όταν τα ατομα που κρατουσαν το λαστιχο είχαν αδυνατα ποδια, ήταν δυσκολο. Οι περισσότερες από μας, φορούσαν μυτερά παπούτσια, για να μπαίνει το ποδι, αναμεσα στο λάστιχο.

Άλλα παιχνίδια, ήταν τα "μήλα"
Ξανά, αυτά τα δύο παιδια, καθόταν αντικρυστά σε μια αποσταση μεταξυ τους, κρατωντας μια μπάλλα, και αναμεσά τους, οι υπόλοιποι, πηγαινοντας περα-δωθε, προσπαθουσαν να μην τους πετύχει η μπαλλα, που τους στοχευαν οι πρώτοι. Αν την έπιαναν στον αέρα, έιχαν μια "ζωή" επιπλέον. Αν τους "εκαιγαν, έφευγαν.

Τα "λεμόνια". Η διαφορά εδώ, ήταν πως τα παιδιά καθόταν το ένα πισω απο το άλλο σε σειρά με ανοιχτα τα ποδια. Η μπάλλα περναγε ανάμεσα (σαν το μπόουλιγκ), και όποιον άγγιζε τον έκαιγε. Εκτός αν την επιανες κλεινοντας τα πόδια σου, κέρδιζες ένα "λεμονι" ή μια "ζωή"

Τα παιχνιδια, που χτυπουσαμε τα χερια μας, λέγοντας τραγουδάκια.

κτλ

Τα αγόρια, θυμαμαι ότι έπαιζαν ένα παιχνιδι με βώλους, αλλά ποτέ δεν έμαθα πως!

Η μακριά γαιδούρα, ήταν επίσης δημοφιλές παιχνίδι.

Juanita
29-07-08, 14:57
Emmm... με τα μήλα είχαν στενάξει οι τζαμαρίες των γύρω μαγαζιών...

Ακόμα θυμάμαι το ξύλο που έφαγα από τον πατέρα μου όταν σπάσαμε με τη μπάλλα ένα τζάμι του καφενείου μας (δε φταίγαμε εμείς... αυτά ήταν λεπτά... )

Αλλά το στενάκι της Νάξου γέμιζε κάθε απόγευμα από τα παιδιά της γειτονιάς.
Τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και ο δρόμος ήταν αρκετά φαρδύς για τα παιχνίδια μας...

Λόγω του καφενείου, είχαμε εφεύρει και άλλο παιχνίδι...
Με τα καπάκια από τα αναψυκτικά.
Ο ένας έφτιαχνε με τους αντίχειρες και τους δείκτες των χεριών του ένα τέρμα και ο άλλος με τα δάχτυλα έσπρωχνε τα καπάκια προς το τέρμα...
Είχες μόνο τρεις ευκαιρίες για να καταφέρεις κάθε καπάκι να μπει στο τέρμα και ένα μακρύ πέτρινο τοίχο μιάς μονοκατοικίας για ατέλειωτο παιχνίδι...

Krios που είσαι;;;;;; :shake:

MamaMyrto
30-07-08, 12:43
Εγώ θυμάμαι και το "Λύκο με τα κατσικακια" ... Κάναμε έναν μεγάλο κύκλο όλα τα παιδιά, ένα παιδάκι έκανε τον λύκο κι άλλο ένα το κατσικάκι. Τρέχανε γύρω, μέσα κι έξω από το κύκλο προσπαθώντας ο λύκος να πιάσει το κατσικάκι και τα παιδιά που σχημάτιζαν τον κύκλο προσπαθούσαν να μην αφήσουν τον λύκο να εισχωρήσει στον κύκλο...

Hera
04-08-08, 14:14
Λάστιχο!!! το αγαπημένο μου!! είχαμε κλίκα 4 κορίτσια και πηδοβολούσαμε σαν τα κατσίκια.
Επίσης την κατάβρισκα με τις κατασκευές της Μανίνας και της Κατερίνας στο τελευταίο φύλλο. Σώμα κοριτσιού με εσώρουχα και πολλές πολλές φωτό με φορεματάκια που πρεπε να τις κοψεις και να τις τσακίσεις πάνω στο σώμα και να ντύσεις το "μοντέλο" . Χαρτάκια όλα αλλά με διασκέδαζαν πολύ (καλά οι νεότερες μπορεί να μην το προλάβατε καν)

nessie
05-08-08, 00:02
Κάποτε παίζαμε και κουτσό! :cheers:

Με μια κιμωλία σχεδιάζαμε αριθμημένα τετράγωνα.
Μετά ρίχναμε μια πέτρα ή ένα κομμάτι από κεραμίδι σε κάθε τετράγωνο με τη σειρά από το 1 έως το 9, και προσπαθούσαμε κάνοντας κουτσό να πιάσουμε την πέτρα μας και αφού περάσουμε από όοοολα τα τετράγωνα να επιστρέψουμε στην αρχή, σώοι και αβλαβείς... :coolglasses:

Turrican
05-08-08, 00:40
Αν και το έχει ξανά αναφέρει κάπου η Candy μας θα το πω και εγώ! ;)

Ήταν άνοιξη πριν πολλά πολλά χρόνια....
Τα πρώτα παγωτά είχαν αρχίσει να έρχονται σε κάποια περίπτερα και οι ανθισμένες νεραντζιές ευωδίαζαν στις γειτονιές.:)
Ήταν ένα πρωινό στο σχολείο και τότε.... μια ενοχλητική φασαρία από τη μεριά του προαυλίου που έπαιζαν τα κορίτσια έκανε την αγουροξυπνημένη ματιά μας να καρφωθεί προς τα εκεί απορημένα!Τα κορίτσια έπαιζαν ένα καινούριο πρωτοποριακό παιχνίδι , πιασμένα σε ένα κύκλο χέρι-χέρι και φαινόντουσαν να τραγουδάνε :

"Σι μαριό μαριό,
Σι ντορεμί μακαρό μακαρό,
Λεο Λεο πι πι πι,
Λεο Λεο πι πι πι,
Ουάν του θρί."

Τι να ήταν άραγε αυτό το καινούριο παιχνίδι που μας ήρθε από τις Ευρώπες;
Και πως εμείς τα αγόρια δεν πήραμε τίποτα χαμπάρι;

Σύσσωμη όλη η αντροπαρέα βάλαμε τα γέλια!!!!Στα πρόσωπα μας είχε αποτυπωθεί εμφανώς ένα ειρωνικό ύφος απαξίωσης και αναστενάξαμε ίσως όλοι με ανακούφιση που είχαμε γεννηθεί άντρες! :rofl:

Δεν πρόλαβαν όμως να περάσουν μερικές μέρες και άρχισαν οι διαρροές!!
Οι κύκλοι των ενωμένων χεριών είχαν μεγαλώσει με την συμβολή μάλιστα και μερικών δικών μας προδοτών!!! Αναγνωρίζαμε πρόσωπα φίλων μας που ενώ μέχρι χθες κορόιδευαν και χλεύαζαν ,τώρα πωρωνόντουσαν και έδειχναν να το διασκεδάζουν.:eek:
Περιττό να πούμε ότι τελικά καταλήξαμε να παίζουμε όλοι μας αυτό το παίγνιο μετά μανίας στην εκδρομή,στο σχολείο στη γειτονιά,στο γραφείο...εχμμμ λάθος!!!

Ήταν μια παράξενη δυνατή εμπειρία!!!
Προτείνω να το αναπαραστήσουμε στην επόμενη συγκέντρωση! :rolleyes:

manos426f
05-08-08, 01:28
Προτείνω να το αναπαραστήσουμε στην επόμενη συγκέντρωση! :rolleyes:

Aυτό να δω στην επόμενη GRM συνάντηση και μετά θα μπορώ να αποχωρήσω από 'δω μέσα ανά πάσα στιγμή,θα τα έχω δει όλα....! :D :D :D

domniki
05-08-08, 06:28
Ήταν μια παράξενη δυνατή εμπειρία!!!
Προτείνω να το αναπαραστήσουμε στην επόμενη συγκέντρωση! :rolleyes:


Ναι :clap: Εχω χρονια να παιξω αυτο το παιχνιδι! Θα εχει γελιο!

Λοιπον, αγαπημενο παιχνιδι το λαστιχο!!!! Ο βασιλιας ολων! Παιζαμε απο το πρωι ως το βραδυ, ακομα και μεσα στο σπιτι με την αδερφη μου.

Αυτο που περιγραφει η Λορενα σαν "μπερδεμα" το λεγαμε "Ζινγκ-Ζανγκ-Ζονγκ" και το παιζαμε οταν χαλουσε το λαστιχο μας απο το πολυ παιξιμο και δεν ειχαμε προμηθευτει καινουριο.

Φυσικα παιζαμε αυτα τα παιχνιδια που χτυπουσαμε παλαμακια με την φιλη μας. Κλασικο τραγουδακι το
"Παμε στη Χαβαη, στο ομορφο νησι
Να δουμε το Μαγκαρετ, τον πρωταγωνιστη
Εχει μια κουρσαρα, και φορει γυαλια
Και μια κοπελαρα, με ξανθα μαλλια"

Με παρομοιο τροπο παιζοταν και το "Περνα-περνα η μελισσσα". Επισης παιζαμε το "Γυρω-γυρω ολοι, στη μεση ο Μανωλης".

Αυτο με τις χαρτινες κοπελες και τις φορεσιες τους στο τελευταιο εξωφυλλο της Μανινας νομιζω το λεγαμε "μεμο-game" (ιδεα δεν εχω γιατι και πως βγηκε αυτο το ονομα).

Η nessie θυμηθηκε και κατι αλλο: υπηρχαν πετρες τοτε στους δρομους και πολλα κομματια απο σπασμενα κεραμιδια και τουβλα. Τωρα πια δεν υπαρχουν! Η ανοικοδομηση ηταν σε εξαρση και παντου χτιζονταν πολυκατοικιες.

Απιστευτα υπεροχα χρονια...ναι, θα ηθελα να ξαναγινομουν 6 χρονων ή και μικροτερη...την ηλικια των 12 δεν θελω να περασω. Ωραια θα ηταν να παραμεναμε παντα παιδια :cry:

Juanita
05-08-08, 08:01
Απιστευτα υπεροχα χρονια...ναι, θα ηθελα να ξαναγινομουν 6 χρονων ή και μικροτερη...την ηλικια των 12 δεν θελω να περασω. Ωραια θα ηταν να παραμεναμε παντα παιδια :cry:Είναι που σε αυτή την ηλικία είδες τον πρώτο μεγάλο χωρισμό... :D

Και τη μικρή Ελένη που κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της...

Turri, απίστευτη περιγραφή:bow2:

Dom, στην επόμενη συνάντηση αναλαμβάνεις να μου το μάθεις...:D

Turrican
05-08-08, 08:04
Ζινγκ-Ζανγκ-Ζονγκ ;

όπως λέμε tic-tac-toe; ;)

Kambia
05-08-08, 08:49
Κατακορυφο!!!
Πηγαιναμε σε ενα τοιχο του σχολειου. Με τη σειρα καναμε κατακορυφο, η μια μεσα στο ποδια της αλλης. Συνηθως ξεκινουσε αυτη που αντεχαν περισσοτερο τα χερια της.

Πεντοβολα ή κοτσια. Πιο πολυ επαιζαν τα αγορια αλλα υπηρχαν και κοριτσια που επαιζαν.

Λορένα
06-08-08, 09:02
Θυμηθηκα, και τα αγάλματα

Καποιος έκλεινε τα μάτια, και έλεγε : αγάλματα, ακούνητα, αμίλητα, αγελαστα, και άνοιγε τα ματια. Οι υπολοιποι έπαιρνα μια στάση, και καθοταν ακινητοι. Το παιδι, που ειχε κλεισει τα ματια, τους περιεργαζόταν όλους, και μπορει να τους εκανε και διαφορες γκριματσες για να γελάσουν. Αν έπιανε κανενα να κινειται, έφευγε από το παιχνιδι.

Juanita
06-08-08, 09:08
Βασιλιά βασιλιά με τα 12 σπαθιά μέρα ή νύχτα;;;

Το παιδί που τα "φύλαγε" περίμενε απάντηση από τα άλλα παιδιά...
Όσο ήταν "νύχτα" οι υπόλοιποι κινούνταν προς το μέρος του... Στο "μέρα" τον χτυπούσαν απαλά στην πλάτη και έτρεχαν πίσω προσπαθώντας να του ξεφύγουν.
Αυτός που έπιανε, έκανε το νέο βασιλιά...

nessie
06-08-08, 23:30
Καποιος έκλεινε τα μάτια, και έλεγε : αγάλματα, ακούνητα, αμίλητα, αγελαστα, και άνοιγε τα ματια. Οι υπολοιποι έπαιρνα μια στάση, και καθοταν ακινητοι. Το παιδι, που ειχε κλεισει τα ματια, τους περιεργαζόταν όλους, και μπορει να τους εκανε και διαφορες γκριματσες για να γελάσουν. Αν έπιανε κανενα να κινειται, έφευγε από το παιχνιδι.


Βασιλιά βασιλιά με τα 12 σπαθιά μέρα ή νύχτα;;;

Τα στρατιωτάκια ήταν άλλη εκδοχή; Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;Κάποτε παίζαμε και κουτσό! :cheers:
Ρίχναμε μια πέτρα ή ένα κομμάτι από κεραμίδι σε κάθε τετράγωνο με τη σειρά από το 1 έως το 9...


'Εχω την εντύπωση ότι το κεραμίδι που χρησιμοποιούσαμε στο κουτσό το λέγαμε "αμά", αλλά δεν έχω ιδέα πώς μας προέκυψε η λεξούλα...


Παίζαμε και αγιούτο: νομίζω ότι κυνηγιόμασταν μεταξύ μας (μάλλον κάτι σαν κλέφτες και αστυνόμοι) και όσοι πιάνονταν αιχμάλωτοι φώναζαν "αγιούτο" και περίμεναν να έρθει κάποιος από την ίδια ομάδα τους και να τους ακουμπήσει ώστε να ελευθερωθούν...


Η χαρά μου όμως δεν περιγραφόταν, όταν παίζαμε "μακαρόνια με χυλούς" !!! :cheers:
Χωριζόμασταν σε δυο ομάδες. Η μια ομάδα "τα φυλούσε", όσο οι υπόλοιποι έτρεχαν να βρουν μια κρυψώνα (όλοι την ίδια). Όμως δυο παιδιά από την ομάδα που πήγαινε να κρυφτεί, έπρεπε να κρατούν σημειώσεις. Δηλαδή: Πόσα σκαλοπάτια πέρασαν, πόσους στύλους της ΔΕΗ συνάντησαν στο δρόμο (!!), πόσα εμπόδια υπερπήδησαν (!!!) κ.ο.κ! :wait2:
Αυτοί οι δυο αργότερα θα πήγαιναν να βρουν αυτούς που τα φυλούσαν και θα έκαναν στο δρόμο με κιμωλία ένα αναλυτικό σχεδιάγραμμα (και όσο γινόταν παραπλανητικό, αλλά υποχρεωτικά σωστό) της διαδρομής που ακολούθησε η ομάδα, με όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες (σκαλοπάτια, στύλους, εμπόδια...). :xm:
Με βάση αυτό το σχεδιάγραμμα θα έπρεπε να ανακαλύψουν την κρυψώνα και να πάνε επιτόπου να βρουν την ομάδα που κρυβόταν. Μετά γινόταν ένας αγώνας δρόμου, για το ποιος θα πήγαινε πρώτος "να φτύσει" στο σχέδιο (κατά το φτου και βγαίνω!). Νικήτρια ήταν η ομάδα που κάποιος από τους παίκτες της θα έφτυνε πρώτος...:award: Και κάπου εδώ θα σταματήσω γιατί σας ζάλισα... :2beers: (Καταλάβατε τίποτα; :D )

domniki
07-08-08, 06:03
Ωχ, nessie, αυτο το παιχνιδι ("μακαρόνια με χυλούς") ακουγεται πιο περιπλοκο και απο την "Καταιγιδα της ερημου" :D

Juanita
07-08-08, 11:49
Χμμμ... :what: Nessie μου, είναι πολύ πιθανό να έχω μπερδέψει βασιλιάδες με αγάλματα και στρατιωτικούς......:wait2:

(Καταραμένο Emmental, :banghead: ποτέ δεν έρχεται μόνο του... :D)

Candy4ever
29-08-08, 12:46
Κορίτσια, μήπως θυμάται κάποια από εσάς πώς ακριβώς παιζόταν το λάστιχο;
Δυστυχώς, έχω ξεχάσει πολλές φιγούρες και θα ήθελα πολύ να τις θυμηθώ, για να τις μάθω στην κόρη μου (και όχι μόνο...).
Απ' ό,τι μαθαίνω, τα σημερινά παιδιά του Δημοτικού είναι πολύ ξενέρωτα και δεν παίζουν λάστιχο (όπως και δεν παίζουν γενικότερα...).
Λοιπόν, απ' ό,τι θυμάμαι, εμείς στο σχολείο μας το λάστιχο το παίζαμε ως εξής:
Όπως προειπώθηκε, υπήρχαν συνολικά 9 στάδια δυσκολίας (τα 2 παιδιά, που στήριζαν το λάστιχο, είχαν: ανοιχτά πόδια με λάστιχο στους αστραγάλους, μετά στα γόνατα, μετά στα μπούτια. Έπειτα:με κλειστά πόδια (στα 3 σημεία που προαναφέρθηκαν). Τέλος: με το λάστιχο στο 1 πόδι (ή στα 2 κλειστά πόδια γυρισμένα στο πλάι): επίσης στα 3 σημεία.
Σε κάθε στάδιο, κάναμε συνολικά 10 (νομίζω) φιγούρες, όπου η κάθε φιγούρα αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό (νομίζω 0-9). Όποιο παιδί δεν πετύχαινε κάποια φιγούρα, πήγαινε να στηρίξει το λάστιχο στα πόδια του και τη θέση του έπαιρνε ένα από τα παιδιά που στήριζαν πριν το λάστιχο (συνέχιζαν από εκεί που είχαν μείνει).

Με κόπο θυμήθηκα κάποιες φιγούρες:
- Το "0" ήταν να πηδάς απλά το λάστιχο (τα 2 σκέλη του).
- Το "1": πατούσες το 1 σκέλος του λάστιχου με τα 2 πόδια ταυτόχρονα (πηδώντας δηλ.).
- Το "2" (τώρα μου ήρθε!): με τα 2 πόδια (1 πόδι σε κάθε σκέλος) πατούσες 2 φορές εναλλάξ τα 2 σκέλη του λάστιχου (μετρώντας: "1-2").
- Το "3": (νομίζω) όπως το "1", απλά 3 φορές (με τα 2 πόδια: 1ο σκέλος, 2ο σκέλος, 1ο σκέλος, λέγοντας: "1-2-3").
- Το "4" ήταν νομίζω μια κάπως περίεργη φιγούρα, που όμως δεν μπορώ να θυμηθώ.
- Το "5" (νομίζω): πηδάς, ρίχνοντας το ένα πόδι σου στο κενό του λάστιχου, μετά το άλλο πόδι (διώχνοντας ταυτόχρονα έξω το πρώτο πόδι) κ.ο.κ., μετρώντας ταυτόχρονα:
"1-2-3-4-5"
- Το "7" ήταν το αγαπημένο μου: με το ένα πόδι τραβούσες το 1 σκέλος του λάστιχου έξω από το παραλληλόγραμμο "πλάισιο" του λάστιχου και μετά πηδούσες, έτσι ώστε το ίδιο σκέλος να βρεθεί στο άλλο πόδι, χωρίς όμως να μπερδευτεί το λάστιχο. Αυτό γινόταν συνολικά 7 φορές.
Δυστυχώς, δεν μπορώ να θυμηθώ άλλες φιγούρες! Είμαι υπόχρεη σε όποια μπορέσει να με διαφωτίσει!

Λορένα
29-08-08, 13:02
θυμαμαι...

πρωτα, καθοσουν ακριβως διπλα απο το λαστιχο, (κοιταζοντας στα ματια, για να καταλαβεις την θεση, ενα παιδι). Με έναν σάλτο, έπρεπε το ένα σου ποδι, να βρεθει, μεσα στο λαστιχο, ενω το άλλο να παραμεινει εξω. (εξου, και η πλαγια σταση που ειχες). Με τον δευτερο σάλτο, επρεπε το ποδι που ειχε μπει, να βγει, απο την άλλη μερια, και να μπει το άλλο. Τριτος σάλτος, και τα δυο ποδια μεσα. Τεταρτος σάλτος, εξω, το ένα απο την μια, το άλλο απο την άλλη.
Ελπιζω να κατάλαβες..

Μετά, στεκοσουν σε σταση που να βλεπεις το λάστιχο.
Και... με έναν σαλτο, επρεπε να πατησεις το πρωτο λαστιχο (λεω πρωτο, γιατι το άλλο ηταν το απεναντι, ήταν παραλληλα), με το ένα ποδι, ενω το άλλο, επρεπε να ειναι κατω απο το ιδιο λαστιχο.

Χριστέ μου.. πρεπει να το σχεδιασουμε....

τελος παντων, εκει που ησουν, παταγες και με το άλλο ποδι, και μετα, πηδαγες στο δευτερο λαστιχο, να κανεις την ίδια κινηση.

Μια φιγουρα που καναμε στο τελος-τελος, ηταν που στριφογυριζαμε παμπολες φορες το λαστιχο, και βαζαμε και τα δυο ποδια, μεσα στο σημειο που το στριφογυριζε (αν το αφηναμε, θα λυνοταν). Σκοπός ήταν με έναν σάλτο, να βγουμε απ' εξω. Το ένα ποδι απο την μια, το άλλο απο την άλλη..
ποσοι έπεσαν και "σκοτωθηκαν" σε αυτό..

Candy4ever
29-08-08, 13:18
Σε ευχαριστώ πολύ, Λορένα!

Αν και νομίζω ότι το παιχνίδι που περιγράφεις εσύ ήταν διαφορετικό από αυτό που παίζαμε εμείς με τους αριθμούς.

Όπως και να' χει, πρέπει να διασωθούν οπωσδήποτε όλα αυτά τα παιχνίδια!

Kambia
31-08-08, 11:24
....Χριστέ μου.. πρεπει να το σχεδιασουμε....Να το σχεδιασουμε? Αυτο δε σχεδιάζεται!!! Τραβηγμα σε βιντεο και στο youtube :D

dream_specialist
29-10-08, 13:21
Επίσης παίζαμε και ''Ψαλίδι, πέτρα και χαρτί".

Πολύ διασκεδαστικό και all time classic παιχνίδι.

Πως να το περιγράψω τώρα όμως;;:wait2:

alkis21
29-10-08, 13:26
Αυτό βοηθάει;

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/Rock_paper_scissors.jpg

dream_specialist
29-10-08, 13:34
Χαχαχα!
Μπράβο Άλκη, τέλειο...

(Τώρα που το σκέφτομαι, δηλαδή αυτό το παιχνιδάκι δεν είναι ελληνικό; ) ;)

alkis21
29-10-08, 13:38
Δύσκολο να πει κανείς από που ξεκίνησε, αλλά σίγουρα πλέον είναι διεθνές... Υπάρχει ακόμα και στα Sims. :)

Gryzor
29-10-08, 14:01
Και βέβαια δεν είναι ελληνικό - παγκόσμιο είναι :)

dream_specialist
29-10-08, 14:15
Καλά, όπως και να έχει είναι φοβερά απλοικό στη σύλληψη και ταυτόχρονα άκρως διασκεδαστικό.
Μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε.
Εμείς βέβαια στην ελληνική version είχαμε και συγκεκριμένη μελωδία να το συνοδεύει...

Θυμάμαι επίσης, το Σερραικό διαμόνιο, τότε στο δημοτικό, είχε προχωρήσει σε παραλλαγή, έτσι για ποικιλία βρε αδερφέ, και το είχαμε κάνει ''Ψαλίδι, πέτρα, μολύβι, χαρτί" όπου το μολύβι έγραφε το χαρτί...:D

Gryzor
29-10-08, 14:19
...και καλά το μολύβι γράφει το χαρτί (αν και το χαρτί τυλίγει το μολύβι, οπότε αυτόματη ισοπαλία), αλλά η σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία;

Τσκ... :D

dream_specialist
29-10-08, 14:26
...και καλά το μολύβι γράφει το χαρτί (αν και το χαρτί τυλίγει το μολύβι, οπότε αυτόματη ισοπαλία), αλλά η σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία;

Τσκ... :D

Το ψαλίδι κόβει το μολύβι στα δυο και το ίδιο κάνει και η πέτρα. Ή μήπως το μολύβι έγραφε και τη πέτρα;
Δεν θυμάμαι ακριβώς...:darkglasses:

Gryzor
29-10-08, 14:28
Κοινώς το μολύβι έχανε 2-1 από τα υπόλοιπα...

Η ομορφιά του παιχνιδιού είναι η κυκλική ισοδυναμία του: δεν μπορεί να υπάρχει κάτι που να είναι λιγότερο ή περισσότερο ισχυρό!

Πολλή ανάλυση για παιχνίδι της αυλής :D

dream_specialist
29-10-08, 15:39
Κοινώς το μολύβι έχανε 2-1 από τα υπόλοιπα...

Η ομορφιά του παιχνιδιού είναι η κυκλική ισοδυναμία του: δεν μπορεί να υπάρχει κάτι που να είναι λιγότερο ή περισσότερο ισχυρό!

Πολλή ανάλυση για παιχνίδι της αυλής :D

Α Gryzor, μη ψάχνεις τώρα μαθηματικές αναλύσεις από παιδάκια του δημοτικού, περνούσε η ώρα στο διάλειμμα ευχάριστα και αυτό ήταν υπεραρκετό. :D

Επίσης τώρα που το θυμήθηκα παίζαμε και ένα άλλο.
Το λέγαμε "Πόλεμος και ειρήνη".

Χωριζόμασταν σε δυο ομάδες, πιανόμασταν χέρι -χέρι και καθόμασταν αντικρυστά σε απόσταση.
Φώναζε η πρώτη ομάδα : "Θέλουμε πόλεμο"
Απαντούσε η δεύτερη : "και εμείς ειρήνη"
Τότε η πρώτη ομάδα κάτι πάλι έλεγε που καθόλου δεν το θυμάμαι και ένα παιδάκι από την ομάδα του πολέμου έφευγε τρέχοντας με σκοπό να σπάσει την αλυσίδα των χεριών της ομάδας της ειρήνης. Αν τα κατάφερνε διάλεγε ένα παιδάκι και το κέρδιζε η ομάδα του. Αν αποτύγχανε προσχωρούσε τότε το ίδιο στην ομάδα της ειρήνης...

Ααα ήταν πολύ ωραίο παιχνίδι και είχε πολύ γέλιο.
Λιγάκι τα χεράκια πονούσαν στο τέλος απο το πολύ το σφίξιμο αλλά ποιός νοιαζόταν...:cheers:

Gryzor
29-10-08, 15:46
Τί θυμήθηκες τώρα... μου θυμίζει κάτι αμυδράααααααααα-αμυδρά. Όχι με τις φράσεις πόλεμος-ειρήνη (πφφφφφφτ, ειρήνη, αυτά είναι για τους φλώρους), αλλά το στήσιμο πρέπει να το είχα παίξει....

Έχω παρατηρήσει ότι όλα αυτά ήταν και γεωγραφικώς εστιασμένα - κάποια παιχνίδια παιζόντουσαν περισσότερο σε συγκεκριμένες περιοχές (και ένα που είχαμε 'εφεύρει' στο σχολείο μου παιζόταν αποκλειστικά πέριξ του Παγκρατίου :D )

nessie
30-10-08, 01:25
Επίσης τώρα που το θυμήθηκα παίζαμε και ένα άλλο.
Το λέγαμε "Πόλεμος και ειρήνη".

Χωριζόμασταν σε δυο ομάδες, πιανόμασταν χέρι -χέρι και καθόμασταν αντικρυστά σε απόσταση.
Φώναζε η πρώτη ομάδα : "Θέλουμε πόλεμο"
Απαντούσε η δεύτερη : "και εμείς ειρήνη"
Τότε η πρώτη ομάδα κάτι πάλι έλεγε που καθόλου δεν το θυμάμαι και ένα παιδάκι από την ομάδα του πολέμου έφευγε τρέχοντας με σκοπό να σπάσει την αλυσίδα των χεριών της ομάδας της ειρήνης. Αν τα κατάφερνε διάλεγε ένα παιδάκι και το κέρδιζε η ομάδα του. Αν αποτύγχανε προσχωρούσε τότε το ίδιο στην ομάδα της ειρήνης...

Ααα ήταν πολύ ωραίο παιχνίδι και είχε πολύ γέλιο.
Λιγάκι τα χεράκια πονούσαν στο τέλος απο το πολύ το σφίξιμο αλλά ποιός νοιαζόταν...:cheers:


Το θυμάμαι αυτό το παιχνίδι! Δεν το λέγαμε όμως "πόλεμο και ειρήνη", αλλά "τα μέντα τα μελιγκίτικα"!!!
Η πρώτη ομάδα φώναζε: Τα μέντα- μέντα
Η δεύτερη απαντούσε: Τα μελιγκίτικα
Η πρώτη: Που τα παράγγειλα
Η δεύτερη: Να μου τα στείλετε
Η πρώτη: Με ποιον;

Η συνέχεια όπως την περιγράφεις και εσύ dream_specialist!

Όσο για τα χέρια... Δράμα! Γιατί εκτός από το σφίξιμο, ήταν και η φόρα με την οποία ο αντίπαλος παίκτης χτυπούσε "στην αλυσίδα"... :precry:

Το διασκεδάζαμε πάντως :wait2:

dream_specialist
30-10-08, 14:01
Πώπω, βρε συ nessie αυτά που λέγατε είναι σκέτος γλωσσοδέτης... :animlaugh:

Zozoulini
10-11-08, 07:23
Με ξαδέλφια και φίλους παίζαμε ένα παιχνίδι με μπάλα που λεγοτάν "κορόιδο". 'Εμοιαζε αρκετά με τα "μήλα". Αν θυμάμαι καλά παιζόταν από τρία άτομα και όποιος ήταν στο κέντρο προσπαθούσε απλώς να πιάσει τη μπάλα και να πάρει τη θέση εκείνου που τού την "σέρβηρε".

Επίσης "άρρωστος, βαριάρρωστος", πάλι με μπάλα. Συνήθως παίζαμε πέντε-έξι παιδιά, μερικές φορές ο αριθμός ήταν και διπλάσιος. Δημιουργούσαμε κύκλο και πετούσαμε την μπάλα ο ένας στον άλλον, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σειρά. Αν κάποιος δεν κατάφερνε να την πιάσει μία φορά ήταν άρρωστος. Στη δεύτερη αποτυχία, βαριάρρωστος. Στην τρίτη υποτίθεται ότι πήγαινε στα θυμαράκια και έτσι έβγαινε από το παιχνίδι. Κέρδιζε ο ένας που έμενε στο τέλος.

snakeyes08
29-03-09, 21:50
Τα "αυγά" τα θυμάται καμία;
Μπαιναμε στη σειρά, ριχναμε τη μπάλα με δύναμη στον τοίχο κι έπρεπε να την πηδήσουμε.
Αν κάποια δεν τα κατάφερνε, στεκόταν στον τοίχο και ρίχναμε τη μπάλα πάνω απ'το κεφάλι της.

k.efi
02-12-09, 12:41
Το σχοινάκι το θυμάστε? Γυρνούσαμε ένα μεγάλο κομμάτι σχοινί που στις άκρες του είχε πλαστική ή καθόλου λαβή. Περνούσε πάνω από το κεφάλι μας και κάτω από τα πόδια και αυτός που ήταν στη μέση έπρεπε να προλάβει να πηδήξει ή να σκύψει πριν τον ακουμπήσει το σχοινί και χάσει. Θυμάμαι μετρούσαμε 10 πηδηματάκια και μετά έμπαινε ο επόμενος παίχτης και πηδούσαν 2 μαζί, μετά τα 10 πηδηματάκια ο 3 παίχτης και πήγαινε λέγοντας..........
Το ΕΙΣΑΙ ΚΙΝΕΖΑΚΙ?
ΝΑΙ!
ΤΡΩΣ ΠΟΛΥ ΡΥΖΑΚΙ?
ΝΑΙ!
ΠΟΣΕΣ ΚΟΥΤΑΛΙΤΣΕΣ?
Λέγαμε έναν αριθμό πχ5 και σε αυτόν που θα σταματούσε έβγαινε. Κάτι αντίστοιχο με το ΦΤΟΥ ΑΜΠΕΜΠΑ ΜΠΛΟΜ ΤΟΥ ΚΥΘΕΜΠΛΟΜ ΑΜΠΕΜΠΑ ΜΠΛΟΜ ΤΟΥ ΚΥΘΕΜΠΛΟΜ ΜΠΛΙΜ ΜΠΛΟΜ! Το κάναμε για να χωριστούμε σε ομάδες.
Δεν θυμάμαι πως το λένε.......ήταν ένα πλαστικό χρωματιστό μπαλάκι δεμένο σε ένα όχι πολύ μακρύ σχοινί που περνούσαμε την άλλη άκρη του στο ένα πόδι το γυρνούσαμε γύρω και με το άλλο πόδι μας πηδούσαμε, νομίζω τακα τακα κάτι.
Το γνωστό τακα τακα που το βάζαμε ανάμεσα στα δάχτυλα μας και τα δύο μπαλάκια που ήταν στις άκρες του χτυπούσαν μεταξύ τους.
Αμπάριζα.
Το άλλο που βάζαμε στην μέση του χώρου μία καρέκλα λιγότερη από τα άτομα που παίζαμε, βάζαμε ένα τραγούδια, τρέχαμε γύρω γύρω από τις καρέκλες και μόλις πάταγε κάποιος το στοπ στο κασετόφωνο τρέχαμε να προλάβουμε να κάτσουμε όλοι στις καρέκλες. έχανε αυτός που έμενε όρθιος.
Το θρυλικό ΠΑ ΤΗ ΤΟ!!!!!! Βάζαμε όλοι από ένα πόδι στην μέση και με το που τελείωνε ή λέξη ΠΑΤΗΤΟ πεταγόμασταν προς τα πίσω και προσπαθούσαμε να πατήσουμε ό ένας το πόδι του άλλου. Στο τέλος της ημέρας ψάχναμε για καινούργια παπούτσια!!!!!!!!

thebest20
14-12-09, 01:59
Σχοινάκι έπαιζαν τα κορίτσια.Δύο κορίτσια γύριζαν το σχοινάκι,και το τρίτο κορίτσι χοροπηδούσε!Στην αρχή το γύριζαν σε χαμηλό ύψος,μετά σε μεγαλύτερο

Μπερδεμένη κλωστή.Δύο κορίτσια μπερδεύονταν και ένα τρίτο έπρεπε να τις ξεμπερδέψει.Ποτέ δεν το κατάλαβα ακριβώς

Το παιχνίδι Ω Μαριάμ (γνωστό που χτυπούσαν τα χέρια τους)

Ένα άλλο παιχνίδι που χοροπηδούσαν και κουνούσαν τα πόδια (το τραγουδάκι έλεγε σι-σινιορίτα από το Μεξικό) δεν θυμάμαι ακριβώς

kyr86
16-12-09, 04:35
Πσσσς, τα είχα σχεδόν ξεχάσει αυτά τα παιχνίδια, τα "κοριτσίστικα", που προσωπικά δεν τα είχα παίξει ποτέ -ειδικά το λάστιχό το σνομπάριζα επιδεικτικά, το έβρισκα πολύ "δεύτερο" και μπανάλ.
Με την παρέα μου στο σχολείο, μας άρεσαν τα "βαρελάκια". Που στέκονται όλοι σκυφτοί στη σειρά και ένας παίρνει φόρα και ακουμπώντας τα χέρια του στην πλάτη του σκυμμένου τους περνάει διαδοχικά από πάνω ανοίγοντας τα πόδια του, χοπ! Και μετά στέκεται κι αυτός στο τέλος και ξεκινάει ο επόμενος κοκ. Το έβρισκα πολύ διασκεδαστικό! Όχι σαν το χαζό σκοινάκι...

Από κοριτσίστικο παιχνίδι "προαυλίου σχολείου" μου άρεσε μόνο το τσάκα-τσάκα (το είδα να αναφέρεται κι εδώ: http://www.retromaniax.gr/vb/showpost.php?p=73560&postcount=11 )

Αλλά γρήγορα κι αυτό με τις φίλες μου το κάναμε... μικρόφωνο και παίρναμε συνεντεύξεις από τα άλλα παιδιά και βγάλαμε αυτοσχέδια εφημερίδα και τελικά βρήκαμε το μπελά μας γιατί ως παραδόπιστες την πουλάγαμε για να βγάλουμε λεφτά και μας το απαγόρευσε ο διευθυντής!

Tywien
08-05-10, 18:28
Κλασικο τραγουδακι το
"Παμε στη Χαβαη, στο ομορφο νησι
Να δουμε το Μαγκαρετ, τον πρωταγωνιστη
Εχει μια κουρσαρα, και φορει γυαλια
Και μια κοπελαρα, με ξανθα μαλλια"

Σε συζητηση σε αλλο forum, εψαχνα στο internet για το κομματακι που τραγουδαγαμε οταν ειμασταν μικρα σχετικα με τον Στηβ Μαγκαρετ και βρηκα αυτο. Οπως εγραψα λοιπον και εκει, ΠΡΕΠΕΙ οσο πικρο και αν ειναι για τα κοριτσια μας να το επισημανω και εδω....

Αυτοι οι στιχοι ΗΤΑΝ Η ΚΟΡΙΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ του τραγουδιου. Προσεξτε τον στιχο "Εχει μια κουρσαρα και φοραει γυαλια". Ποσο ασυνδετα μεταξυ τους τα πραγματα. Ποσο ροζ. Ποσο Μπαρμπι αισθητικη "...και φοραει γυαλια". Ο σωστος αρχικος αντρικος στιχος ηταν
"Εχει μια κουρσαρα 5x7". Δηλαδη πολυ καλυτερη κουρσαρα απο 4x4. Ολοι οι πιτσιρικαδες το καταλαβαινουν οτι ενα 5x7 ειναι κλασεις καλυτερο απο το 4x4 και το οδηγει ο δικος μας, ο πρωτος μαγκας ο Στηβ ο Μαγκαρετ ναουμ με συνοδηγο τον Νταννο.

don dokken
08-05-10, 22:35
ασε..αμα πω τωρα την"αντρικη"βερσιον ,θα φαω τζαμπα εντιτ..
για τον Καττη μαλιστα,οχι και για τον Μαγκαρετ..

thebest20
08-05-10, 23:28
Θυμάμαι το τραγουδάκι:

Πάμε στη Χαβάη,στο όμορφο νησί
με τις Χαβανέζες και τη μουσική*
έγινε ένας φόνος,φόνος τρομερός
ήρθε κι ο Μαγκάιβερ ο αστυνομικός
είχε μία κόρη όμορφη πολύ
που την κυνηγούσαν 10 νεαροί
είχε και μια κόρη άσχημη πολύ
που την κυνηγούσαν 10 καραφλοί

*αντί για το στίχο "και τη μουσική",μια άλλη εκδοχή λέει "και γλυκό κρασί"

και ένα άλλο που έλεγε "Στο Ζαππείο μια μέρα,περιπατούσα",και μετά κάτι για Αλίκη Βουγιουκλάκη

εδώ βρήκα παιδικά τραγουδάκια,σε άλλες εκδοχές

http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1566&Itemid=224

ΝΤΙ
09-05-10, 20:55
Ε να πω και εγώ 2 παιχνίδια που παίζαμε όταν ήμασταν μικρές.Το ένα ήταν το σκοινάκι νομίζω έχει αναφερθεί αλλα λέγαμε αυτό το τραγούδι, κόστα ρίκα,φωνάζω πιτσιρίκα, είναι 2 βουνά ,βουνά ελληνικά που τα λένε... και λέγαμε το όνομα του κοριτσιου που χοροπήδαγε αν δεν έβγαινε την 1 φορά γυρνούσαμε το σκοινι πιο γρήγορα μέχρι να κουραστεί.Ενα άλλο παιχνίδι ήταν το χαλαμένο τηλεφωνο έπαιζαν βέβαια και αγόρια επίσης οι μουσικές καρέκλες .Εντάξει είπα 3 παιχνίδια τελικά..

mvastian
04-11-10, 23:15
Θα ήθελα πολύ αν κάποιος θυμάται το κλασσικό λάστιχο (νομίζω ότι είχε διαφορετικές κινήσεις με τα πόδια για κάθε αριθμό από το 1 μέχρι το 10) να μου πει πως παίζεται (ένα videaki δε θα ήταν το ιδανικό!) θα ήθελα πάρα πολύ να το μάθω στα κορίτσια μου, άσε που είναι και τέλεια γυμναστική!

Αν κάποιος (ή μάλλον κάποια) μπορεί να βοηθήσει, ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Μαρία

Λορένα
05-11-10, 10:21
καλη ιδεα να γυριστει ενα βιντεακι, γιατι μονο ετσι, θα γινει κατανοητο το παιχνιδι με το λαστιχο :)

BETTY BOOP
07-11-10, 15:49
Θυμάμαι παίζαμε λάστιχο το που στερεώναμε στα πόδια (2 κορίτσια) και λέγαμε το τραγουδάκι

Μπαίνω, βγαίνω
μέσα από την καμάρα
και φωνάζω φίλη φιλενάδα
και μετρώ ως το 8
1,2,3,4,5,6,7,8...

και προσπαθούσε ένα κορίτσι να περνά ανάμεσα από το λάστιχο χωρίς να σκοντάψει...

Yasmin
08-11-10, 02:53
καλη ιδεα να γυριστει ενα βιντεακι, γιατι μονο ετσι, θα γινει κατανοητο το παιχνιδι με το λαστιχο :)


Λάστιχο...τί αξέχαστες εποχές!!!! Δεν πιστεύω να υπήρξε κορίτσι στην ηλικία μας τότε που να μην έπαιξε λάστιχο!!:clap:

Domenica
20-11-10, 13:36
Τι ωραίες αναμνήσεις με λάστιχο,σχοινάκι και παστέλα (έτσι λέγαμε αυτο´ με την κιμωλια και τους αριθμούς που κάναμε κουτσό). Δεν πιστευω πως δεν παιζουν πια λάστιχο ειναι δυνατόν? Με αυτά κιολας τα παιχνίδια είμασταν ὀλες αδύνατες και γυμνασμένες

Butterfly
20-11-10, 15:02
Λάστιχο:

τσαφ-τσουφ το τρένο περνά
μέσα-έξω-μέσα
πατά

κ τα αριθμητικά

metal kristi
15-12-10, 12:46
εγω ειμουν καλλιτεχνης στο λαστιχο δεν με επιανε κανεις ιδαιτερα στην περιφερεια και στο μονο που κολουσαν ολοι κανεις δεν καταφερνε να μπει τοσο ευκολα και με τα δυο ποδια μεσα σε συνδυασμο περιφερειας μονου βλεπεις εκανα πολυ εξασκηση στο σπιτι με 2 καρεκλες

Max_brain
12-03-11, 23:25
το ποσο γελαω με τα ποστ ,δεν λεγεται ..... αλλα τετοια παιχνιδια , "μηλα" , "λεμονια" αυτο ουτε που το θυμομουν "χωρες" , "Τζαμι" , "κρυφτο" , "κλεφτες και αστυνομοι" , "ψηλοκουμιτο" (λολ αυτο δεν ξερω απο που βγαινει) και "Τσιγαροποτα"

spirtoulis
05-04-11, 20:57
Παιχνίδια αγαπημένα και κοριτσιστικα βέβαια.

Maria Tsitiridou
23-05-11, 20:34
Εμείς παίζαμε και το λεγόμενο Πόλεις/Κράτη στο δημοτικό. Κάναμε εναν τεράστιο κύκλο στο χώμα στην αυλή του σχολείου και μοιράζαμε τον κύκλο σε ίσα μερίδια, που τα ονομάζαμε κράτη και με ένα κλαδί δεντρου έπαιρνε ο καθένας ενα κομμάτι απο το γειτονικό κρατίδιο, όσο πιο μεγάλο μπορούσε, αλλα δεν θυμάμαι καλά την όλη διαδικασια. Υπάρχει κανείς που να θυμάται πώς το παίζαμε ακριβώς?

Ένα άλλο παιχνίδι που παίζαμε πάρα πολύ (ένα απο τα αγαπημένα μου) ήταν και τα κεραμυδάκια, τα θυμόσαστε? Τι όμορφα που ήτανε τότε!!!!!

metal kristi
03-06-11, 12:06
τα μηλα, το σκοινακι, το λαστιχο, περνα περνα η μελισσα, το δαχτυδι ,δεν περνας κυρα μαρια, γυρω γυρω ολοι,κοροιδο,σκυταλοδρομια,μακρια γαιδουρα,μουσικες καρεκλες,η μικρη ελλενη
ειμουν σε ολα μεσα και μαλιστα αρχηγος μιλαμε υπεροχες στιγμες με τις μπλε ποδιες ασπρο γιακαδακι ασορτι καλτσες και κορδελα στα μαλια με τον γιακα και τις απαρετιτες κοτσιδες με τους τεραστιους φιογκους σε ολα τα χρωματα της ιριδας στην αυλη του σχολειου

kornizoliza
03-06-11, 13:00
Mικρη Ελενη καπου στα 6, Σχοινακι καπου στα 10, μακρυα γαιδουρα καπου στα 13, αγορια καπου στα 15. Τα καλυτερα παιχνιδια ;)

Dionisispap
03-06-11, 13:05
Μια που αναφέρθηκαν στα τραγουδάκια για τον Στηβ Μαγκάρετ,υπήρχε μία παραλλαγή κομματιού διαφήμησης του απορρυπαντικού Tide-o-matic.(late 70s)
Ο ληστής κρυμμένος μες τα ρούχα,μες τα ρούχα κρυμμένος ο ληστής..
Οπου ο ληστής και να κρυφτεί..ο Στηβ Μακάρετ θα τον βρει.

Uskoke
03-06-11, 20:20
To κρυφτό στα αγγλικά:Φτου και βγαίνω-> Ready or not, here I come
Φτου ξελευθερία για όλους-> Olly, olly, oxen free.
Α-μπε-μπα-μπλομ->eenie-meanie-wynie-mo
Αν βρω και την νονά μου, ίσως μου πει πως λέγανται και στα γερμανικά.
Εγώ έπαιζα κρυφτό, όταν πηγαίναμε καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό, με κορίτσια, προς μεγάλη μου χαρά.

katerinak
06-08-11, 08:51
Τα παιχνιδια που παιζαμε στο σχολειο αλλά και με φιλους στη γειτονια ειναι: κουτσο,κρυφτο,κυνηγητο, κλεφτες κι αστυνομοι, στρατιωτακια ακουνητα αμιλητα αγελαστα 1 2 3 , κολοκυθιά,δεν περνας κυρα Μαρια,η μικρη Ελενη,γυρω γυρω ολοι στη μεση ο Μανωλης,περνα περνα η μελισσα,σχοινακι,μακρια γαιδουρα,βαρελακια,σκαμνακι,
μουσικες καρεκλες,τα μηλα, πεταει πεταει, ο Σαιμον λεει, βολους,πετρα ψαλιδι χαρτι,τριλιζα* , παμε στη Χαβαη στ ομορφο νησι(παρακατω δεν πολυθυμαμαι τι λεγαμε),
σι μαριον**

*για να παιξουμε τριλιζα φτιαχναμε ενα μεγαλο τετραγωνο ειτε με κιμωλια ειτε με σπασμενο κεραμιδι(εμεις με σπασμενο κεραμιδι το καναμε γιατι παιζαμε στην αυλη του σπιτιου),χωριζαμε το τετραγωνο αυτο καταλληλα ωστε να παιξουμε την τριλιζα. Για πιονια χρησιμοποιουσαμε πετραδακια.

** αυτο θυμαμαι πως το λεγαμε: σι μαριον μαριον μαριον, σι μακαρον μακαρον μακαρον, λεο λεο πτι πτι πτι,λεο λεο πτι πτι πτι, ουαν, του, θριι

roza72
23-09-11, 08:07
όσο αφορά τα "δέκατα" στο λάστιχο να συμπληρώσω την Candy και την Λορένα και εγώ μερικά που θυμάμαι ο "0" ήταν να πηδάς απλά το λάστιχο (τα 2 σκέλη του). - Το "1": πατούσες το 1 σκέλος του λάστιχου με τα 2 πόδια ταυτόχρονα (πηδώντας δηλ.). - Το "2" (τώρα μου ήρθε!): με τα 2 πόδια (1 πόδι σε κάθε σκέλος) πατούσες 2 φορές εναλλάξ τα 2 σκέλη του λάστιχου (μετρώντας: "1-2"). - Το "3": (νομίζω) όπως το "1", απλά 3 φορές (με τα 2 πόδια: 1ο σκέλος, 2ο σκέλος, 1ο σκέλος, λέγοντας: "1-2-3").- Το "4" με τα δύο πόδια έπαιρνες το πρώτο λάστιχο (το μπροστινό σου) και με ένα σάλτο βρισκόσουν πάνω από το δεύτερο(έχοντας το πρώτο σκαλωμένο στα πόδια σου). Γυρνούσες έτσι ωστε να βλέπεις το δεύτερο κομμάτι και με ένα σάλτο άφηνες το πρώτο κομμάτι (αυτό που είχες σκαλωμένο )και πατούσες με τα δύο πόδια στο δεύτερο . Μετά πατούσες και το πρώτο και τελείωνε το τέσσερα. (δύσκολο να εξηγηθεί.. :/ )- Το "5" (νομίζω): πηδάς, ρίχνοντας το ένα πόδι σου στο κενό του λάστιχου, μετά το άλλο πόδι (διώχνοντας ταυτόχρονα έξω το πρώτο πόδι) κ.ο.κ., μετρώντας ταυτόχρονα: "1-2-3-4-5" To "6" σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν το θυμάμαι.........- Το "7" ήταν το αγαπημένο μου: με το ένα πόδι τραβούσες το 1 σκέλος του λάστιχου έξω από το παραλληλόγραμμο "πλάισιο" του λάστιχου και μετά πηδούσες, έτσι ώστε το ίδιο σκέλος να βρεθεί στο άλλο πόδι, χωρίς όμως να μπερδευτεί το λάστιχο. Αυτό γινόταν συνολικά 7 φορές.- Το "8" δεν το θυμάμαι επίσης- Το "9" είναι αυτό που περιέγραψε η Λορένα με το ένα πόδι από κάτω από το λάστιχο και το άλλο πόδι να πατάει το λάστιχο, μπρος πίσω 9 φορές ( μαζί με το 7 θυμάμαι ήταν τα πιο δύσκολα)- Το "10" : Πρώτα πηδούσες παράλληλα στο πρώτο κομμάτι λάστιχο (το ένα πόδι μέσα στο κενό και το άλλο έξω) και μετά και με τα δύο πόδια ταυτόχρονα πατούσες το δεύτερο κομμάτι λάστιχο. Αν μπορεί κάποιος ας θυμηθεί το 6 και το 8 !!!!!!!! :)χμμμμμ..... τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει περίπτωση το 4 που περιέγραψα να είναι τελικά το 6 και το τέσσερα να είναι αυτό που έγραψε η λορένα δηλαδή "Με έναν σάλτο, έπρεπε το ένα σου ποδι, να βρεθει, μεσα στο λαστιχο, ενω το άλλο να παραμεινει εξω. (εξου, και η πλαγια σταση που ειχες). Με τον δευτερο σάλτο, επρεπε το ποδι που ειχε μπει, να βγει, απο την άλλη μερια, και να μπει το άλλο. Τριτος σάλτος, και τα δυο ποδια μεσα. Τεταρτος σάλτος, εξω, το ένα απο την μια, το άλλο απο την άλλη."

Kambia
23-09-11, 23:29
Μπράβο roza72 για την περιγραφή.
Κλασικά στο 7 σκάλωνα! Με παίδευε πολύ.
Ποιό νούμερο ήταν αυτό που είχε συνεχείς περιστροφές? Η είναι από άλλο παιχνίδι στο λάστιχο αυτό?

nouarra
25-09-11, 20:51
Τα κλασσικά λάστιχο και σχοινάκι , κατά τα άλλα μου άρεσαν αυτά που συμμετείχαν και τα αγόρια όπως μήλα, ένα άλλο που μας το έμαθε ο Δάσκαλος μας στο δημοτικό και το λέγανε το μαντήλι και κυνηγητό αγόρια - κορίτσια!
Γενικά ήμουν λίγο αγοροκόριτσο εκείνη την εποχή! :P

roza72
05-10-11, 10:28
Μπράβο roza72 για την περιγραφή.
Κλασικά στο 7 σκάλωνα! Με παίδευε πολύ.
Ποιό νούμερο ήταν αυτό που είχε συνεχείς περιστροφές? Η είναι από άλλο παιχνίδι στο λάστιχο αυτό?


Το εφτά είχε συνεχείς περιστροφές κάμπια. Βέβαια μερικοί το έκαναν και χωρίς περιστροφές.

Kambia
16-08-13, 11:13
Πάρτε 4 μέτρα λάστιχο, βάλτε το στα πόδια 2 καρεκλών και ξεκινήστε προπόνηση :D (Θα οργανώσω κοριτσίστικη ρετρομανιακή συνάντηση για κόντρα στο λάστιχο)


http://www.youtube.com/watch?v=HoLWBSYIG7A

Έχω ανεβάσει τα νούμερα 0 ως 5. Θα ακολουθήσει 2ο βίντεο σύντομα από το 6 ώς το 10 ;) Ω ΝΑΙ! θυμηθήκαμε και το 6 :D :D :D

Λορένα
16-08-13, 11:57
Φοβερο καμπια.....:bow2:

Παραλα αυτα... δεν αναγνωριζω σχεδον κανενα βημα :P. Τοσο πολυ να χτυπησε το γηρας.. :xm: Επισης αν και ηταν το αγαπημενο μου παιχνιδι, και ημουν απο τις κορυφαιες παιχτριες του σχολειου (πιο πανω απο μενα ηταν οσες τις ειχε εννοησει η φυση με λεπτοτατα ποδαρακια, αλλα επαιρνα την ρεβανς κουβαλωντας στο σχολειο 2ο ζευγαρι παπουτσια (με μυτη) που βολευαν στο παιχνιδι ;) Και.. δεν ημουν η μονη που το εκανε..:D)

-Το βημα 0 το καναμε

-Τα βηματα 1-2-3 ειναι αυτα που δεν θυμαμαι καθολου

-το βημα 4 το καναμε σε μια διαφορετικη εκδοχη (νομιζω.. χωρις να ειμαι σιγουρη, πως η καταληξη πρεπει να ηταν μεσα στο λαστιχακι)

-Τελος στο βημα 5, υπηρχαν εξτρα κινησεις, με τα ποδια να μπαινουν και τα δυο μεσα, και να βγαινουν ταυτοχρονα μετα

Ειμαι περιεργη να δω και τις υπολοιπες κινησεις για να δω ποιες θα αναγνωρισω :)

Kambia
16-08-13, 19:00
To 4 είναι η δύσκολη παραλλαγή που έχω βάλει εδώ :).

αριαδνη
17-08-13, 15:44
Εκτός από το σκοινάκι είχαμε με κιμωλία αριθμημένα κουτάκια και τα περνούσαμε με κουτσό( ήταν και αυτό κοριτσίστικο παιχνίδι:)) Λόρι μπράβο:Dεγω έτρωγα πάντα τα μούτρα μου:D

perlastar
12-09-13, 00:35
Kι εμείς παίζαμε πολλά από αυτά που προαναφέρθηκαν, όπως κουτσό, πατητό (που το ψιλομισούσα για την κατάσταση στην οποία έφερνε τα παπούτσια μου), κλέφτες κι αστυνόμοι, πέτρα-ψαλίδι-μολύβι-χαρτί, καυτή πατάτα, σι μαριό. Τα στρατιωτάκια που λέτε, βλέπω ότι είχαν βγει σε πολλές παραλλαγές. Εμείς τα λέγαμε αγαλματάκια, ένα παιδί είχε γυρισμένη την πλάτη κι έλεγε: "Αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα μέρα ή νύχτα; Λέγαμε νύχτα μέχρι να σκεφτούμε τι θα έκανε ο καθένας και μέρα όταν ήμασταν όλοι έτοιμοι. Τότε καθόμασταν ακίνητοι, και το παιδί ερχόταν και μας άγγιζε έναν έναν.Όποιος αγγιζόταν άρχιζε να παίζει έναν ρόλο, συνήθως κάναμε τρελά πράγματα π.χ κάποιος έκανε ότι είναι μηχανάκι και έφερνε γύρες κτλ. Το παιδί που τα φύλαγε προηγουμένως έπρεπε να τον ξανααγγίξει για να τον κάνει να σταματήσει. Όταν τους είχε δει όλους, επέλεγε το αγαπημένο του και ο νικητής γινόταν ο επόμενος που θα τα φυλούσε. Αυτό ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι.
Παίζαμε όμως και κάποια παιχνίδια που δεν τα ανέφερε κανείς, όπως:
Η Μπελίνα. Ένα παιδί γινόταν η Μπελίνα και ένα ο ταχυδρόμος. Τα άλλα παιδιά μαζεύονταν μακριά από την Μπελίνα και έλεγαν στον ταχυδρόμο ο καθένας από μια άποψη σχετικά με το παιδί που έπαιζε την Μπελίνα. Ο ταχυδρόμος τα θυμόταν όλα αυτά και τότε πλησίαζε την Μπελίνα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και της έλεγε: Καλημέρα κυρία Μπελίνα, ήρθα από την αγορά και άκουσα κάποια πράγματα σχετικά με σένα. Και άρχιζε να λέει τις απόψεις των παιδιών, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποιός είπε τι. Η Μπελίνα έπρεπε να μαντέψει ποιό παιδί είχε πει τι γι'αυτήν. Πολύ ωραίο κουτσομπολίστικο παιχνίδι για τα κορίτσια!
Επίσης, το χαλασμένο τηλέφωνο. Που καθόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλον και ψιθυρίζαμε στο αυτί μια λέξη, την οποία άλλοτε λέγαμε πολύ γρήγορα, άλλοτε την αλλάζαμε σκόπιμα, έτσι ώστε όταν ο τελευταίος στη σειρά την έλεγε δυνατά, να ήταν ενετλώς διαφορετική από τη λέξη που είχε πει ο πρώτος. Έβγαζε γέλιο αυτό το παιχνίδι.
Αλλά το παιχνίδι που μας έβγαζε το περισσότερο γέλιο ήταν "το γιατί και το διότι". Γράφαμε ο καθένας σε χαρτάκια μια πρόταση που άρχιζε με γιατί και απαντούσαμε σε άλλο χαρτάκι αρχίζοντας με διότι. π.χ Γιατί η Μαρία έχει κόκκινη τσάντα; Διότι της αρέσει το κόκκινο. Μετά ανακατεύαμε όλα τα χαρτάκια με το γιατί μαζί, και ξεχωριστά όλα τα χαρτάκια με το διότι. Ύστερα διαλέγαμε δύο παιδιά, ο ένας διάλεγε τυχαία από τα χαρτάκια με το γιατί και διάβαζε δυνατά την ερώτηση κι ο άλλος διάλεγε από τα διότι και απαντούσε δυνατά. Αυτό έβγαζε τρελό γέλιο, αφού οι συνδυασμοί που γίνονταν ήταν φοβεροί!
Δύο παιχνίδια που παίζαμε στη γυμναστική ήταν η μέρα-νύχτα και το βουνό-ξηρά -θάλασσα. Στη μέρα-νύχτα μας έλεγε η γυμνάστρια μέρα για να σταθούμε όρθιοι, νύχτα για να κάνουμε βαθύ κάθισμα και μερόνυχτα για μισό κάθισμα. Αυτά τα ενάλλασσε γρήγορα και όποιος μπερδευόταν και π.χ καθόταν ενώ είχε πει μέρα, έβγαινε από το παιχνίδι. Συνεχίζαμε μέχρι να μείνει ένας. Παρομοίως στο βουνό-ξηρά θάλασσα, είχαμε δύο σκαλοπατάκια και όταν μας έλεγε βουνό, έπρεπε να ανεβούμε στο πιο ψηλό σκαλί, ξηρά ήταν το κάτω σκαλί, και θάλασσα το πάτωμα. Υπήρχαν και συνδυασμοί όπως π.χ βουνοθάλασσα και τότε έπρεπε το ένα πόδι να είναι στο πάνω σκαλί και το άλλο στο πάτωμα κτλ. Θυμάστε τίποτα από όλα αυτά;

johnny19818
03-06-14, 19:09
Καλά μήλα παίζαμε αγόρια κορίτσια. Θυμάμαι τα κορίτσια να παίζουν λάστιχο και απορούσα πως κάνανε όλα αυτά τα ακροβατικά. Ειδικά όταν το λάστιχο ανέβαινε στο ύψος του γόνατου τα πράγματα ζόριζαν πολύ. Πόσες φορές δε, έσπαγε το λάστιχο, εκσφενδονιζόταν και όποιον έπαιρνε ο Χάρος.

αριαδνη
29-07-15, 11:27
Θυμαται κανεις παιχνίδια στο χαρτι ( τα παιζαμε εμεις τα κοριτσακια όταν ημασταν 16-17 δηλ. στο λύκειο στα διαλειματα) οπου ηταν τετραγωνάκια με αριθμους και μετα πηγαινες με το ονομα του αγοριου που σε ενδιαφερε αριθμησες τα γραμματα του ονοματος του και σου εβγαζε:σε ζηλευει, εχει άλλη, σ'αγαπαει:P, θα κανετε δεσμο, σε σκεφτεται κτλ.
το θυμαται κανεις καθως και αλλα
εβαζες από εδώ καποια πραγματα και μετα τυχαια ονόματα των αγοριων και τα πήγαινες χιαστι/ ψιλοριχναμε και πασιέντζες αν θα βγει η ευχη κτλ. παλι αν σε αγαπα , αν εχει άλλη, χαζομάρες να περνα η ωρα και πέρναγε:Pμαζευομασταν δε και σε σπιτια στα μπαλκονια αν ηταν καλοκαιρακι

katerinak
29-07-15, 11:55
αριαδνη ριξε μια ματια κι εδω (http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?702-%D7%DC%F1%F4%E9%ED%E1-%F0%E1%E9%F7%ED%DF%E4%E9%E1)

αριαδνη
29-07-15, 13:57
κατερινα δεν βρηκα κατι αυτό ηταν για εφηβα κοριτσια;)τοτε δεν υπηρχαν ακομα κινητα και ταμπλετ να ασχοληθούμε, οπότε λέγαμε ποιος μας σκέφτεται και τι συμβαινει στον αισθηματικο τομεα