Ανακοινώσεις εξαφανίσεων από την τηλεόραση

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
923
Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ' 80 αλλά και στη δεκαετία του ' 90, η κρατική τηλεόραση μέσα από τα δελτία, συνήθως τα απογευματινά, ανακοίνωνε στο τέλος εξαφανίσεις προσώπων, τα οποία τα αναζητούσαν απελπισμένα οι συγγενείς τους... Μάλιστα, θυμάμαι να δείχνουν και φωτογραφίες των προσώπων. Συνήθως ήταν ένα ή το πολύ δύο πρόσωπα τη φορά. "Όποιος γνωρίζει κάτι, να τηλεφωνήσει....." κλπ. Αναρωτιέμαι γιατί σταμάτησαν αυτού του είδους οι ανακοινωσεις από την τηλεόραση (π.χ. δεοντολογικοί λόγοι) ή αν ιδρύματα ή οργανισμοί ανέλαβαν το ίδιο καθήκον.
 
Θυμαμαι παντως αμυδρα καποιες ραδιοφωνικες εκπομπες αναζητησεις προσωπων απο την υπηρεσια του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου - η εκφωνητρια ειχε χαρακτηριστικη φωνη.
 
Βέβαια τότε στα 80s αλλά και λίγο από 90s δεν υπήρχαν οι γνωστες εκπομπές (Χαρδαβέλας, Νικολούλη).

Πάντως έχω την εντύπωση ότι στο ραδιόφωνο (κρατικό) πρέπει να συνεχίζονται αυτού του είδους οι ανακοινώνες.
 
εμένα η απορία μου ήτανε γιατί ποτέ δε μας έλεγαν και για όσους έβρισκαν?
 
Και εγώ θυμάμαι ανακοινωσεις απο τον Ερυθρό Σταυρό στο ράδιο στα 80ς και μάλιστα κάποιες αφορουσαν ατομα που χάθηκαν πολλά χρόνια πριν. Το θυμάμαι σαν χτες ειδικά μια που ηταν ανατριχιαστική και αφορουσε κάποιον ή καποια που χάθηκε στα μεσα 50ς. Ημουν στην κουζινα και ειχα τρομάξει διοτι φανταζομουνα ποιο το νοημα μετά απο τοοοσα χρονια. Επειδή ακουω κρατικο ραδιοφωνο μετα μανιας οχι δεν παιζονται πια.
 
tsalk είπε:
Βέβαια τότε στα 80s αλλά και λίγο από 90s δεν υπήρχαν οι γνωστες εκπομπές (Χαρδαβέλας, Νικολούλη).
Πάντως έχω την εντύπωση ότι στο ραδιόφωνο (κρατικό) πρέπει να συνεχίζονται αυτού του είδους οι ανακοινώνες.
Το "Ρεπορτάζ Στην Ομίχλη" ξεκίνησε, όντως, γύρω στο 1992-1993 οπότε μπορεί να σκέφτηκαν πως δεν χρειάζονταν πλέον διαφημίσεις. Έπειτα (το 1995) ξεκίνησε και το "Φως Στο Τούνελ". Όντως τα θυμάμαι κι εγώ αλλά δεν έλεγαν ποτέ ποιος βρέθηκε και αν. Από τη μία είναι λογικό, πάντως, γιατί μπορεί να μην ήθελε να βρεθεί για τον Α' ή Β' λόγο και μέσα από μια διαφήμιση δε μπορούσαν να δοθούν εξηγήσεις. Συνέβαλε ποτέ κανείς απο 'δω στο να βρεθεί κάποιος άνθρωπος; Εμένα δε μου έτυχε να πετύχω κάποιον, πάντως...
 
stakovios είπε:
Αναρωτιέμαι γιατί σταμάτησαν αυτού του είδους οι ανακοινωσεις από την τηλεόραση (π.χ. δεοντολογικοί λόγοι) ή αν ιδρύματα ή οργανισμοί ανέλαβαν το ίδιο καθήκον.
Αφού τώρα δεν έχουμε τα Red(?) Alert για τις εξαφανίσεις παιδιών και Silver Alert για τους ηλικιωμένους;
 
Amber Alert και Silver Alert. Ναι, αυτά έχουμε τώρα αντίστοιχα. Αν και νομίζω ότι και οι αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού υπάρχουν ακόμα επίσης.

Για τα υπόλοιπα έχουμε την Νικολούλη. :p
 
και τα διάφορα ''πακέτα'' ... μπλιαχ
 
Wally είπε:
Θυμαμαι παντως αμυδρα καποιες ραδιοφωνικες εκπομπες αναζητησεις προσωπων απο την υπηρεσια του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου - η εκφωνητρια ειχε χαρακτηριστικη φωνη.
σαφως μη ευχαριστη αναμνηση..οντως με χαρακτηριστικη βλοσυρη κ αχρωματιστη φωνη..στα μεσα της δεκαετιας του 70..ανθρωποι αναζητουσαν ακομα δικους τους απο την Μικρασιατιατικη Εκστρατεια..!!τα πιο συνηθισμενα βεβαια ηταν απο τον πολεμο κ μετεπειτα..παιδομαζωμα ,συμμοριτοπολεμος η εμφυλιος η οπως προτιμα ο καθεις..

αληθεια, να βρηκε κανεις ακρη μεσα απο αυτα..?

γιατι απο [EDIT] κλπ εχω ζωντανο παραδειγμα,ενα γειτονοπουλο που ολοι γνωριζαμε οτι ειχε παει στην αυστραλια ,ειχε και αλληλογραφια με πολλους και η μαννα του(ναυαγιο..)τον "εψαχνε" δεκα χρονια μετα και τον "βρηκε"μεσω της εκπομπης..

ενα μηνα μετα ,αφου διαπιστωσε οτι αυτα τα χρονια δεν ειχε πλουτισει ,αλλα ζουσε με επιδοματα,τον σουταρε απ το σπιτι..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
don dokken είπε:
τα πιο συνηθισμενα βεβαια ηταν απο τον πολεμο κ μετεπειτα..παιδομαζωμα ,συμμοριτοπολεμος..
Κανονισμοί

Το GRM δεν είναι σε καμμία περίπτωση πολιτικοθρησκευτικό forum. Απαγορεύονται επομένως αυστηρά οι συγκρούσεις με έρισμα τον φανατισμό προερχόμενο από τέτοιου είδους θεματολογίες. Επίσης τοποθέτησεις επί ιδεών για σοβαρά και ευαίσθητα εν είδει κραυγών / συνθηματολογίας και άνευ λογικών επιχειρημάτων θεωρούνται ανεπιθύμητες.
[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οκ Leon, ο Don αναφέρθηκε στο παιδομάζωμα και στον συμμορίτοπόλεμο και του υποδεικνύεις τους κανονισμούς. Δεκτό.

Εσύ γιατί το συνεχίζεις? Και μάλιστα αρκετά απειλητικά!!!

Να υπενθυμίσω οτι υπάρχει και το report σε κάθε ποστ.

Αν θέλετε να συνεχίσουμε την κουβέντα αυτό να γίνει με πμ παρακαλώ. Έγιναν τα απαραίτητα edit
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τωρα εγώ την αποψη μου δεν την λέω για τον εμφυλιο διοτι απαγορευεται πάντως ο Don μου επιβεβαιωσε αυτο που θυμομουν για χαμένους απο την Μικρασιατική εκστρατεία αλλά δεν το εγραψα διότι δεν ημουν σιγουρη αν το θυμομουν απο το ραδιοφωνο ή απο το 'Μεγάλο μας τσιρκο᾽. Θυμάμαι και εγώ αμυδρά αναφορές για διάφορους χαμένους στον Εμφυλιο και θυμάμαι και έναν που τελευταια φορά εθεάθηκε προς Τασκένδη μεριά και (δεν μπορώ να μην σχολιάσω) σιγουρα δεν βρέθηκε εκει για διακοπές! Τωρα το γιατί εξαφανιστηκε και απο ποιον μάλλον θα πρεπει να παιχτηκε ένα ακομα δραματάκι στα πολλά που πέρασαν οι κάτοικοι της πολυπαθης χώρας μας. Ξερουμε αν κανεις βρέθηκε ποτέ; Δηλαδη αυτες που θυμομουν για παιδακια που χαθηκαν στην προκυμαια της Σμυρνης ηταν πραγματικές αγγελιες στα 80ς και οχι μνημες μου απο ταινίες και τραγουδια; Συγκρυο... Η φωνη ηταν οντως τρομακτικη.

Επισης να σχολιάσω και αν το σχολιο σκονταφτει στους κανονισμους ας σβηστει παρακαλώ, πως αυτές οι ανακοινωσεις με προσωπα που χαθηκαν στον εμφυλιο τελικά παιχτηκαν τοτε διοτι νωριτερα δεν τολμαγες να πεις πως ειχες τριτο ξάδερφο στην Τασκένδη και πολύ τον ειχες πεθυμησει...

Πολύ θλιβερη η ιστορια με το γειτονοπουλο...

Ασχετο πάντως ειχα πάντα απορια ολοι αυτοι που βρισκονται μετά απο δεκαετιες τι σχέσεις έχουν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδια ξεφυγαμε και θελω να το μαζεψουμε χωρις να χρειαστει να προβω σε διαγραφες.

Για να επανελθουμε, να πω οτι θυμαμαι ως πιτσιρικας να ακουω αγγελιες εξαφανισης για ανθρωπους που χαθηκαν στην Μικρασια.

Ας φανταστουμε δηλαδη ποσοι χαθηκαν για να τους εψαχναν 60 χρονια μετα!

Μετα λυπης μου παρακουλουθουσα πριν κανα 3μηνο μια εκπομπη στο Prisma+ για την Μικρασιατικη καταστροφη και ενας ιστορικος "αυθεντια" και μια κοινωνιολογος του "απυροβλητου" υποστηριζαν οτι ο κοσμος περιμενε υπομονετικα πολλες εβδομαδες στη Σμυρνη (!!) απεργαζομενος τροπους να παει στην πατριδα...

Ηταν Κυριακη, πηρα τηλεφωνο να διαμαρτυρηθω αλλα ουδεις ηταν εκει να σηκωσει το τηλεφωνο.
 
αυτά για την μικρά ασία δεν τα θυμάμαι καθόλου (αλήθεια τι εποχή περίπου τα τοποθετείτε?)

για αγνοούμενους της κύπρου ίσως κάτι να μου λέει αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρη ...

για εμφύλιο με τίποτα!
 
Μεσα δεκαετιας 80 παιζοταν ακομα ανακοινωσεις και για Μικρασια και για Εμφυλιο. Αν θυμαμαι καλα οσον αφορά τον Εμφυλιο δεν αναφεροταν η λέξη Ἐμφυλιος᾽ αλλά χρονολογιες και τοποθεσιες που υπονοουσαν πως ο εξαφανισμενος ειχε καποια σχεση με τα συμβαντα του Εμφυλιου. Πραγμα που δειχνει πως ακομα και τοτε κανεις δεν τολμαγε να αναφερει ξεκαθαρα κατι που ανοιγει πληγες και τωρα οπως βλέπουμε. Οπως ξαναειπα μεχρι να δω το παραπανω ποστ του don dokken πιστευα πως αυτο ηταν λανθασμενη αναμνηση μου και πως το ειχα μπερδεψει με ανακοινωσεις του Ερυθρου Σταυρου σε ταινιες και τραγουδια. Τελικά καλά τα θυμομουν. Η φωνη της εκφωνητριας ειναι χαρακτηριστική και εντελως ρετρο. Καπως ετσι πρεπει να ειναι οι φωνες που θα ειχαν τα φαντασματα αν υπηρχαν. Πολυ υποβλητικη και απο αλλου... Υπάρχει περιπτωση να μαθουνε το ονομα της; Και μια απορια-ποιος ακριβως έψαχνε τους χαμενους απο την προκυμαια της Σμυρνης αφου οι γονεις και μαλλον οι περισσοτεροι συγγενεις θα ειχαν πεθανει; (πολυ αστειο αυτο ακου εκει περιμένανε για εβδομαδες...λες και ηταν διακοπες και ειχαν απεργια τα πληρωματα και ξεμεινανε στο νησι! Μα ειμαστε σοβαροι; παλι ξεφυγα...) Μηπως απλά επαιζαν ανακοινωσεις προηγουμενων δεκαετιων για να γεμιζουν χρονο; Με τον Εμφυλιο βγαζει περισσοτερο νοημα διοτι τοτε ειχαν αρχισει να γινονται οι πρωτες αποπειρες για να κλεισουν τα εθνικά τραυματα (δεν σχολιαζω το πως εγινε αυτο, το αν υπηρξε δικαοσυνη απεναντι και στις δυο πλευρες κ.τ.λ. διοτι ειπαμε οι κανονισμοι ειναι κανονισμοι απλά αναφερω το γεγονος ως αιτιολογηση των αγγελιων αυτών).

Βεβαια και πάλι ειχαν περασει παρα πολλά χρονια. Απο Κυπρο δεν θυμαμαι κατι.

Εγω θυμάμαι τετοιου ειδους ανακοινωσεις μονο απο ραδιο απο τηλεοραση σχεδον καθολου. Νομιζω πάντως πως στο ραδιο σχεδον ολες ειχαν να κανουν με εξαφανισμενους δεκαετιων. Μια αλλη κατηγορια που θυμαμαι ηταν εξαφανισμενοι που εφυγαν μεταναστες σε Γερμανια η Αυστραλια και τους εψαχναν οι συγγενεις απο Ελλαδα και τελευταια φορα συνηθως τους ειδε καποιος άλλος μεταναστης. Αλλα δραματα απο κει... Στην τηλεοραση θυμαμαι αμυδρα μια αγγελια για μια κοπελα που ειχε χαθει πριν απο μερικά χρονια και τους δικους μου να σχολιαζουν το κλασσικο ᾽Ποιος ξερει που έμπλεξε ή την εμπλεξαν᾽ και δοθηκε μια ωραια ευκαιρια για κυρηγμα που με ειχε κατατρομάξει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Μεσα δεκαετιας 80 παιζοταν ακομα ανακοινωσεις και για Μικρασια και για Εμφυλιο. Αν θυμαμαι καλα οσον αφορά τον Εμφυλιο δεν αναφεροταν η λέξη Ἐμφυλιος᾽ αλλά χρονολογιες και τοποθεσιες που υπονοουσαν πως ο εξαφανισμενος ειχε καποια σχεση με τα συμβαντα του Εμφυλιου. Πραγμα που δειχνει πως ακομα και τοτε κανεις δεν τολμαγε να αναφερει ξεκαθαρα κατι που ανοιγει πληγες και τωρα οπως βλέπουμε. Οπως ξαναειπα μεχρι να δω το παραπανω ποστ του don dokken πιστευα πως αυτο ηταν λανθασμενη αναμνηση μου και πως το ειχα μπερδεψει με ανακοινωσεις του Ερυθρου Σταυρου σε ταινιες και τραγουδια. Τελικά καλά τα θυμομουν. Η φωνη της εκφωνητριας ειναι χαρακτηριστική και εντελως ρετρο. Καπως ετσι πρεπει να ειναι οι φωνες που θα ειχαν τα φαντασματα αν υπηρχαν. Πολυ υποβλητικη και απο αλλου... Υπάρχει περιπτωση να μαθουνε το ονομα της; Και μια απορια-ποιος ακριβως έψαχνε τους χαμενους απο την προκυμαια της Σμυρνης αφου οι γονεις και μαλλον οι περισσοτεροι συγγενεις θα ειχαν πεθανει; (πολυ αστειο αυτο ακου εκει περιμένανε για εβδομαδες...λες και ηταν διακοπες και ειχαν απεργια τα πληρωματα και ξεμεινανε στο νησι! Μα ειμαστε σοβαροι; παλι ξεφυγα...) Μηπως απλά επαιζαν ανακοινωσεις προηγουμενων δεκαετιων για να γεμιζουν χρονο; Με τον Εμφυλιο βγαζει περισσοτερο νοημα διοτι τοτε ειχαν αρχισει να γινονται οι πρωτες αποπειρες για να κλεισουν τα εθνικά τραυματα (δεν σχολιαζω το πως εγινε αυτο, το αν υπηρξε δικαοσυνη απεναντι και στις δυο πλευρες κ.τ.λ. διοτι ειπαμε οι κανονισμοι ειναι κανονισμοι απλά αναφερω το γεγονος ως αιτιολογηση των αγγελιων αυτών). Βεβαια και πάλι ειχαν περασει παρα πολλά χρονια. Απο Κυπρο δεν θυμαμαι κατι.

Εγω θυμάμαι τετοιου ειδους ανακοινωσεις μονο απο ραδιο απο τηλεοραση σχεδον καθολου. Νομιζω πάντως πως στο ραδιο σχεδον ολες ειχαν να κανουν με εξαφανισμενους δεκαετιων. Μια αλλη κατηγορια που θυμαμαι ηταν εξαφανισμενοι που εφυγαν μεταναστες σε Γερμανια η Αυστραλια και τους εψαχναν οι συγγενεις απο Ελλαδα και τελευταια φορα συνηθως τους ειδε καποιος άλλος μεταναστης. Αλλα δραματα απο κει... Στην τηλεοραση θυμαμαι αμυδρα μια αγγελια για μια κοπελα που ειχε χαθει πριν απο μερικά χρονια και τους δικους μου να σχολιαζουν το κλασσικο ᾽Ποιος ξερει που έμπλεξε ή την εμπλεξαν᾽ και δοθηκε μια ωραια ευκαιρια για κυρηγμα που με ειχε κατατρομάξει.
Ακριβώς Domenica, θυμάμαι χαρακτηριστικά και εγώ πως αναφερόντουσαν χρονολογίες και τοποθεσίες που φυσικά υπενθύμιζαν τον Εμφύλιο, αλλά η ίδια η λέξη "Εμφύλιος" αποφεύγονταν. Για την ιστορία να αναφέρω πως απ'όσο γνωρίζω ο Ερυθρός Σταυρός στα παλιότερα χρόνιά- ας πούμε γύρω στη δεκαετία του 60- είχε βοηθήσει στο να εντοπιστεί η χώρα διαμονής πολλών ανθρώπων που είχαν χαθεί εκείνα τα χρόνια.

Πάντως θυμάμαι πως τη δεκαετία του 80 ο κύριος όγκος των ραδιοφωνικώνα και τηλεοπτικών αυτών ανακοινώσεων αφορούσε περισσότερο άτομα που είχαν φύγει μετανάστες τη δεκαετία του 60 και που έκτοτε είχαν χαθεί τα ίχνη τους.

Τέλος, υπήρχε μια μικρότερη κάπως κατηγορία ανακοινώσεων, η οποία αφορούσε άτομα που είχαν πάει διακοπές και που αναζητούνταν για επείγουσα οικογενειακή υπόθεση- δεν υπήρχαν και κινητά τότε!!!

Θα ήταν ωραίο πάντως να μαθαίναμε ποιά ήταν αυτή η εκφωνήτρια, πολύ χαρακτηριστική φωνή πράγματι
 
thanos75 είπε:
Θα ήταν ωραίο πάντως να μαθαίναμε ποιά ήταν αυτή η εκφωνήτρια, πολύ χαρακτηριστική φωνή πράγματι
Κανένα ηχητικό ντοκουμέντο; Λέτε να ήταν η ίδια που έλεγε την ώρα στο τηλέφωνο ή κάτι τέτοιο;
 
Πίσω
Μπλουζα