Η γενιά της νύχτας - The Nightbreed (1990)

telonio

Immense Cult RetroFigure
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.522
Αντιδράσεις
2.374
The Nightbreed - Ελληνικός τίτλος: Η γενιά της νύχτας.

H ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα Cabal ( 1988 ) του Clive Barker. Ένα από τα αρκετά εξώφυλλα που κυκλοφόρησε του βιβλίο.

cabal.jpg
Προβολή συνημμένου 130650




Το 1990 λοιπόν γυρίστηκε η ταινία The Nightbreed με σκηνοθέτη τον ίδιο τον Clive Barker.





Το σενάριο.




O Aaron Boone είναι ένας νεαρός ο οποίος τελευταία έχει αρκετά ανύσηχο ύπνο. Στους εφιάλτες του αναφέρεται μια μυθική υπόγεια πόλη που ζουν τέρατα. Φρικιά και εφιαλτικές παρουσίες που όσοι από αυτούς δεν βρήκαν τον θάνατο από τους ανθρώπους λόγο της εμφάνισής τους και των ιδιαίτερων ιδιοτήτων τους, απέκτησαν την ησυχία και την ελευθερία τους στην υπόγεια πόλη με την ονομασία Midian.

Εντωμεταξύ, η πόλη ζει με τον φόβο ενός δολοφόνου που σπέρνει τον τρόμο και τον θάνατο. Ανάμεσα στους εφιάλτες, ο Boone έχει κάποια κενά μνήμης και αδυνατεί να θυμηθεί τι έκανε κάποιες στιγμές. Επισκέπτεται έναν ψυχολόγο ο οποίος του δίνει κάποια φάρμακα για να βοηθήσουν την κατάστασή του. Επιπλέον ο ψυχολόγος προσπαθεί να τον πείσει πως ο ίδιος ο Boone είναι ο δολοφόνος και πως πρέπει να παραδοθεί στην το συντομότερο αστυνομία. Τα φάρμακα στέλνουν τον Boone στο νοσοκομείο. Εκεί θα ακούσει με έκπληξη από έναν άνδρα πως η υπόγεια πόλη Midian είναι υπαρκτή. Ο Boone μαθαίνει που ακριβώς βρίσκεται η Midian και ξεκινά αμέσως το ταξίδι του.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει μόλις αρχίσει. Οι κάτοικοι και η προφητεία της Midian μιλούν για έναν σωτήρα. Έναν σωτήρα που θα σώσει τη σκοτεινή ιστορία της αλλά θα φέρει ταυτόχρονα και την καταστροφή της.

Το τρέιλερ της ταινίας.

YouTube - Nightbreed Trailer


http://www.youtube.com/watch?v=3MntiEGXQFk&feature=related

Ο γιορτασμός του καλωσορίσματος του Boone στην Midian.











Ο κατά συρροή δολοφόνος.








Σε ποίους απευθύνεται;

Σε όσους εκτιμούν τις b movies και γενικά τις αμερικάνικες ταινίες τρόμου των '90s (μην περιμένετε να δείτε καμιά σπλατεριά).

Σχόλια - Προσωπική άποψη.

Η ταινία αναμφίβολα διαθέτει αρκετό υλικό από το διεστραμμένο μυαλό του Barker. Μερικές gore σκηνές και αρκετές με μακάβρια και εφιαλτικά πλάσματα. Το σενάριο πάει καλά αλλά γενικά η ταινία δίνει την αίσθηση b movie. Που είμαι σχεδόν σίγουρος πως ο Barker δεν στόχευε να δημιουργήσει ταινία σε αυτή τη κατηγορία. Δεν γνωρίζω πόσο θόρυβο έκανε στην Αμερική το 1990. Αν και μόνο από τα ονόματα του Barker και του Cronenberg θα πρέπει λογικά να ακούστηκε αρκετά μέσα στους χώρους του αμερικάνικου κινηματογραφικού τρόμου. Όπως και να έχει προσωπικά και φανατικά είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες.

Πληροφορίες για την ταινία.

- Την μουσική έγραψε ο Danny Elfman.

- Τον ρόλο του δολοφόνου ενσαρκώνει ο σκηνοθέτης/παραγωγός David Cronenberg.

- Τον ρόλο του Dirk Lylesberg ενσαρκώνει ο ηθοποιός Doug Bradley (Ο χαρακτήρας Pinhead στα Hellraiser).

- Ατάκα της ταινίας: What's below, remains below.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Tην έχω δει 5-10 φορές ! Πολύ αξιόλογη, πράγματι !

Στο τέλος, θέτει και το γωστό ηθικό-δίλλημα :

"Ποιοί είναι οι πραγματικοί κακοί ; Οι μεταλλαγμένοι ή οι άνθρωποι ;"
 
Εκπληκτική ταινία.

Και οι κακοί ήταν οι άνθρωποι....... Κάτι σαν "τα τέρατα".
 
"Εσείς οι άνθρωποι αυτά που δεν μπορείτε να καταλάβετε, τα καταστρέφεται."
 
Την ειχα δει μια φορα μεταμεσονυχτια πριν πολλα χρονια. Με ειχε εντυπωσιασει, και συνεβαλλε στην εφηβικη αντικοινωνικοτητα: Τα πραγματικα τερατα ειναι προτιμότερα απο τα ανθρώπινα "τέρατα" :D

πιστευω κανενας δεν ηθελε η ταινια να γινει b-movie και αυτο φαινεται απο τον πλουτο των εφφε και των μακιγιαζ. Εκει που δεν τα πηγε καλα πιστευω ηταν στη μυθοπλασια που ήταν ασαφής και καθόλου πειστική: πουθενα δεν καταλαβαινουμε τη φυση των τεράτων, ουτε την ιστορία τους

Δεν ξερω γιατι στις Ελληνικες μεταφρασεις δε φαινεται, αλλα το ονομα Midian στην πραγματικότητα αποδίδεται Μαδιάν. Σε ενα σημείο διαβάζουν το Bιβλio της Εξόδου
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
O Σκηνοθετης ηθελε την ταινια να ειναι Horror-Fantasy με εμφαση στο Fantasy αλλα τα κεφαλια της Universal θελανε να το κανουν κατι σε Ηellraiser ,την προηγουμενη επιτυχια του σκηνοθετη.

Κοψανε αλυπητα απο 3ωρες και βγηκε το δυσνοητο αποτελεσμα που ολοι ειδαμε.

Ο σκηνοθετης εψαχνε και νομιζε οτι ειχε χαθει εδω και 15 χρονια το κομμενο υλικο που κατα την γνωμη του περιμενε να βρει καπου στα 25λεπτα.

Βρεθηκε και ειναι στα 44'!!!

http://filmcans.wordpress.com/2009/06/11/missing-nightbreed-footage-found/
 
Την ταινια αυτη δεν την ειχα δει οταν ειχε βγει αλλα ετυχε και επεσε στα χερια μου το παιχνιδι για τον Commodore που ειχε βγει και με ειχε πορωσει τοτε!

[video=youtube;9TZ-6U3vVGw]


Όταν είδα όμως την ταινία να πω την αλήθειά είχα φρικάρει λίγο καθώς για εκείνη την εποχή ήταν πολύ φρικιαστικά τα τέρατα και είχε μπόλικη δόση αίματος!

Γενικά άγγιζε το top του φρικιαστικού horror film της εποχής εκείνης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φοβερή ταινία! Την είχα δει κι εγώ, όπως κι ο Rakeesh, πριν πολλά χρόνια, μεταμεσονύκτια, νομίζω στον ΑΝΤ1. Ισως να λέμε μάλιστα για την ίδια προβολή, μιας και δε θυμάμαι να την ξανάβαλε κάποιο κανάλι μέχρι και σήμερα. Το παιχνιδάκι το είδα στο Speccy 3-4 χρόνια αργότερα και με είχε καθηλώσει με το πολύ καλό gameplay, την ποικιλία και την ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ μουσική του. Θυμάμαι, το είχα αντιγραμμένο σε μια 90άρα RAKS και καταλάμβανε μια ολόκληρη πλευρά συν μισή απο την άλλη!
 
Πίσω
Μπλουζα