Χωρίς οικογένεια (1981)

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
277
Είδα άλλο τόπικ που ανοίξατε για το βιβλίο "Χωρίς οικογένεια" του Έκτορα Μαλό και ... μού ήρθε η "φλασιά" : Να ανοίξω τόπικ για τη γαλλική σειρά "Χωρίς οικογένεια", που παιζόταν στην Κρατική Τηλεόραση, με ελληνικούς υπότιτλους, στις αρχές των 80ς [νομίζω περί το 1982] !!! Τα επεισόδιά της είχαν προβληθεί καλοκαιράκι και τα θυμάμαι που τα έβλεπα στην Καστοριά, στην ασπρόμαυρη τηλεόραση που είχε ο πατέρας μου στο σπίτι που νοίκιαζε !!! Εκείνη την περίοδο ο πατέρας μου είχε πάρει υπηρεσιακή μετάθεση για Καστοριά και το καλοκαίρι της χρονιάς αυτής το είχαμε περάσει οικογενειακώς εκεί !!! Το εν λόγω σήριαλ είναι, μαζί με τα ... ψαρέματα που έκανα με τον αδελφό μου στη λίμνη με τα καλάμια μας και μια συναυλία των Λάγιου / Καλογιάννη στο "ξερό γήπεδο" της πόλης [βλ. τόπικ για τον Λάγιο], τα πιο "γλυκά" πράγματα που θυμάμαι από εκείνες τις τόοοοσο μακρινές μας διακοπές στην Καστοριά ....

Που λέτε, το εν λόγω σήριαλ ... μάς είχε καθηλώσει εμένα και τον αδελφό μου !!! Δεν είχαμε χάσει ούτε ένα επεισόδιο [άλλωστε, δεν ήταν πολλά τα επεισόδιά του] !!! Πώς θα το χαρακτήριζα ??? Καλογυρισμένο μέχρις εκεί που ... δεν πάει άλλο .... υπέροχο, "γλυκόπιοτο", πανέμορφο ... Ό,τι κι αν γράψω λίγο θα είναι .....

Αυτά που θυμάμαι είναι τα εξής :

- Το τραγούδι της εισαγωγής, το οποίο άρχιζε με τη φράση "σον φαμίλιε" [σόρρι, τα Γαλλικά μου είναι ανύπαρκτα] ... Μάς είχε "κολλήσει" στα χείλη και το σιγομουρμουρίζαμε !!! Πάντως, την ώρα του τραγουδιού βλέπαμε σε υπότιτλους μεταφρασμένους τους στίχους του, που έλεγαν περίπου : "χωρίς οικογένεια, ο μικρός Ρεμί ... " ....

- Όσο για το ξανθό παιδάκι που έπαιζε τον μικρό Ρεμί .... καταπληκτικό !!! Όχι μόνο ήταν πολύ όμορφο [με τα ξανθά μακριά μαλλάκια του], αλλά ήταν και φοβερός ηθοποιός !!!

- Κάθε του επεισόδιο θα έλεγες ότι έμοιαζε με .... οδοιπορικό στη Γαλλία !!! Πραγματικά, νομίζαμε κι εμείς ότι ... ταξιδεύουμε στη Βουργουνδία και στην υπόλοιπη γαλλική επαρχία !!! Έτσι, μού έχει μείνει η σκηνή όπου ο Ρεμί, στο πλαίσιο της "περιπλάνησής" του, έμεινε σε ένα ... πλωτό σπίτι σε κάποιο ποτάμι !!! Επρόκειτο για ένα σπίτι - καράβι, το οποίο έσερναν από τη στεριά δύο βόδια και .... ταξίδευε σε ένα ήσυχο ποτάμι !!!

- Αλλά οι πιο συγκλονιστικές σκηνές ήταν αυτές όπου ο μικρός Ρεμί έπιασε δουλειά σε ένα ανθρακωρυχείο !!! Εκεί έγινε κι ένα ατύχημα και ο Ρεμί, μαζί με άλλους εργάτες, έμεινε αποκλεισμένος για πολλές μέρες στα έγκατα της γης !!! Θυμάμαι ότι, καθώς ήταν αποκλεισμένοι, ο Ρεμί βρήκε, ανάμεσα στις πέτρες, ένα κομμάτι ξύλου και είπε στους άλλους εργάτες : "είναι πολύ μαλακό το ξύλο, μπορούμε να το φάμε" !!!

- Εκεί στο ανθρακωρυχείο, όμως, ο μικρός Ρεμί ένιωσε για πρώτη φορά το τι σημαίνει "ερωτικά στκιρτήματα" !!! Ερωτεύθηκε ένα άλλο κοριτσάκι, το οποίο δούλευε στο ανθρακωρυχείο !!! Αλλά και το κοριτσάκι είχε ερωτευθεί τον Ρεμί μόνο ... που δεν μπορούσε να τού το πεί !!! Γιατί ??? Μα ... επειδή ήταν μουγγό, είχε μέσα του κάτι που το βασάνιζε το οποίο ... το εμπόδιζε να μιλήσει !!! Όμως στο σήριαλ είδαμε μια πολύ συγκινητική σκηνή : Όταν πλημμύρισε το ανθρακωρυχείο και τα ορμητικά νερά έσπαγαν τα υποστηλώματα των υπογείων στοών, το κοριτσάκι, που αντελήφθη τον κίνδυνο, έσπευσε να ειδοποιήσει τον Ρεμί !!! Κι εκεί το βλέπουμε να κάνει μεγάλη προσπάθεια και τελικά ... να καταφέρνει να μιλήσει : "Φύγε Ρεμί, κινδυνεύεις, θα πέσει η στοά" !!!

- Άλλη "πτυχή" του σήριαλ που θυμάμαι είναι η φιλία με έναν άλλο καλόψυχο "αλητάκο", τον Ματίας : ένα ψηλό, μελαχρινό "παιδί του δρόμου", ο οποίος βοήθησε τον Ρεμί, του συμπαραστάθηκε και περιπλανήθηκε μαζί του για πολύ, μέχρι ο Ρεμί να βρει την αληθινή οικογένειά του !!! Και μάλιστα ... τού συμπαραστάθηκε χωρίς αντάλλαγμα : Σε μια σκηνή είδαμε τα δύο "παιδιά του δρόμου" να φτάνουν έξω από μια πολυτελή έπαυλη, όπου, υποτίθεται, ζει η αληθινή οικογένεια του Ρεμί !!! Την ώρα που ο Ρεμί επιχειρεί να περάσει την πόρτα της έπαυλης, λέει στον φίλο του : "Ματίας, έλα κι εσύ" !!! Αλλά ο Ματίας .... όπου φύγει - φύγει !!! Όσο κι αν ο Ρεμί τον παρακαλεί, ο Ματίας φεύγει μακριά [και ο Ρεμί δεν πρόκειται να τον ξαναδεί] ... Για τον Ματίας "σπίτι του είναι ο δρόμος" .....

- Τέλος, μού έχει μείνει η τελευταία σκηνή : Ο Ρεμί επιστρέφει στο σπίτι στην εξοχή που μεγάλωσε, όπου η θετή μητέρα του [μια παχουλή κυρία, η οποία τον είχε μεγαλώσει σαν παιδί της αλλά αυτός έφυγε να βρει τους αληθινούς γονείς του] τον υποδέχεται με ανοιχτή αγκαλιά !!! Μαζί του ο Ρεμί έχει και την κοπελιά που είχε γνωρίσει στα ανθρακωρυχεία και είχε ερωτευθεί [βλ. παραπάνω]. Η αγκαλιά,αλλά και το απλό σπιτικό, της καλοσυνάτης κυρίας είναι ανοιχτά και για τους δύο ...... :flower: :flower: :flower:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rinus, συγχαρητήρια για το μνημονικό και τις όμορφες περιγραφές. Κάτι που παρατηρώ γενικά στα posts σου! ;)
 
Στο YouTube βρήκα το τραγούδι των τίτλων της σειράς [έτους 1981], από το πρώτο της επεισόδιο !!! Όπως θα διαπιστώσετε, το τραγούδι είναι πολύ όμορφο !!! Ομοίως, ο ξανθούλης που υποδύεται τον Ρεμί :

Δεν αποκλείεται στο YouTube να υπάρχουν όλα τα επεισόδια της σειράς .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυστηχως τη σειρα δεν την προλαβα μιας και δεν ξαναπροβληθηκε απο τοτε...

Το παιδι που εκανε το ρεμι εδωσε τη φωνη του και στο ομωνυμο χαρακτηρα της ιαπωνικης διασκευης κινουμενων σχεδιων 'χωρις οικογενεια' που μεταδωθηκε στη Γαλλια λιγο αργοτερα και γνωρισε και αυτη μεγαλη επιτυχια.
 
Πίσω
Μπλουζα