Ανακοίνωση

Collapse
Καμία ανακοίνωση ακόμη.

RetroAd

Collapse

Σοκολάτες Υγείας Παυλίδη έκθεση για τα 150 χρόνια

Collapse
X
 • Φίλτρο
 • Ώρα
 • Εμφάνιση
Καθαρισμός όλων
νέα post

 • Σοκολάτες Υγείας Παυλίδη έκθεση για τα 150 χρόνια

  Και ποιός δεν έχει δοκιμάσει! Φέτος θα γίνει η γιορτή των 150 χρόνων της σοκολάτας Υγείας Παυλίδη λοιπόν και αν θέλετε να πάτε, πληροφορηθείτε από εδώ για ημερομηνία, τόπο και ώρες: http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=28/01/2011
  Άμα πάτε να βγάλετε και φωτογραφίες και να τις ανεβάσετε

  1841: δημιουργείται το «Γλυκισματοποιείον»

  Το 1841, όταν τα σύνορα της Ελλάδας έφταναν μέχρι την Άρτα και το Βόλο, γεννήθηκε στην καρδιά της «νεαρής» ακόμα πρωτεύουσας Αθήνας των μερικών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, ένα κατάστημα που θα άλλαζε τις συνήθειες όλων. Όσο η υψηλή κοινωνία της πόλης αναζητούσε την ευρωπαϊκή αστικοποίησή της, η οικογένεια Παυλίδη με το «Γλυκισματοποιείον» κατόρθωσε μέσα σε λίγες δεκαετίες να γίνει σημείο αναφοράς ακόμη και των ξένων εκλεκτών προσκεκλημένων της χώρας. Το «Γλυκισματοποιείον» του Σπυρίδωνα Παυλίδη, στη γωνία Αιόλου και Βύσσης, ανοίγει τις πόρτες του και προσφέρει την απόλαυση των γλυκών της εποχής (μπακλαβά, λουκούμια, κουφέτα). Εκεί θα γεννηθεί δέκα περίπου χρόνια μετά η πιο αγαπημένη απόλαυση όλων μας, η σοκολάτα.

  1842 - 1852: Το Ταξίδι στη Σοκολάτα

  Τη δεκαετία που θα μεσολαβήσει από το άνοιγμα του Γλυκισματοποιείου μέχρι και τη γένεση της πρώτης ελληνικής Σοκολάτας γεννιούνται διάφορα ερωτήματα για το πως ένα απλός τυπογράφος μετονομάζεται στον πρώτο Έλληνα σοκολατοποιό.

  Ο Σπυρίδων Παυλίδης ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα με πάθος για καινοτομίες και για νέες ιδέες. 'Ετσι, όχι και τόσο πρόθυμος να εξαντλήσει τη ζωή του μεταξύ μελάνης και λουκουμιών, στα 25 του χρόνια αποφασίζει να φύγει για την Ευρώπη, πιστεύοντας πως τα ταξίδια σε γεμίζουν εμπειρίες και γνώση. Σε ένα ταξίδι που θα κρατήσει 10 ολόκληρα χρόνια, θα επισκεφθεί το Παρίσι, τη Βιέννη, το Λονδίνο και τη Νάπολη, ανάμεσα σε πολλές ακόμα πόλεις της γηραιάς Ηπείρου, θα γνωρίσει από κοντά την τέχνη της "Σοκολάτας" και θα γυρίσει πίσω με εμπειρίες και έμπνευση για να προσφέρει στην Αθηναϊκή κοινωνία και, βέβαια, στην ιστορία της χώρας το πιο λαχταριστό γλύκισμα. Στον Σπυρίδωνα Παυλίδη, στο ταξίδι του στη Νεάπολη της Ιταλίας και σε ένα μύλο καφέ χρωστάμε, σήμερα, την πιο αγαπημένη μας σοκολάτα που μας δένει με την Ιστορία της Ελλάδας.

  1852 - 1863 δημιουργείται η Πρώτη Σοκολάτα στην Ελλάδα

  Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρασκευάζεται στο εργαστήριο του "Γλυκισματοποιείου" ως ρόφημα. Κάνει εντύπωση το πώς κατάφερε ένας πρώην τυπογράφος και μετέπειτα πατέρας της ελληνικής σοκολάτας να βρει και να εισάγει κακάο σε μια εποχή που η Ελλάδα αγνοούσε πλήρως τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο δημιουργός της Σπυρίδων Παυλίδης εισάγει στην Ελλάδα από το Παρίσι το πρώτο χειροκίνητο μηχάνημα για την παρασκευή σοκολάτας και το 1861, για πρώτη φορά, η ιστορική και αγαπημένη μέχρι σήμερα σοκολάτα "Υγείας" διατίθεται από το κατάστημα. Μάλιστα κερδίζει αμέσως και το χάλκινο βραβείο στην Πανελλήνια Έκθεση Γεωργικών και Βιομηχανικών Προϊόντων, που θεσμοθέτησε τότε ο Ε. Ζάππας.

  1865: Χρυσές διακρίσεις

  Ο δρόμος των διακρίσεων έχει ανοίξει. Η Σοκολάτα Υγείας κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σοκολάτας στο Παρίσι. Τη διεθνή αυτή επιβράβευση θα ακολουθήσουν ακόμα 18. Τη συσκευασία, τελικά, ντύνουν και γεμίζουν 19 μετάλλια που λαμβάνει η σοκολάτα από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της εποχής στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης.

  1871 - 1876: Η γραμμή παραγωγής ξεκινά στο εργοστάσιο

  Το 1871 ανανεώνεται το Γλυκισματοποιείο και εισάγεται στην Ελλάδα από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη το πρώτο ατμοκίνητο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας. Ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής, το οποίο θα αλλάξει όλη τη λογική της παρασκευής της Υγείας και θα καθορίσει μια νέα εποχή στη βιομηχανία της χώρας.

  Ο απόγονος του Σπυρίδωνα Παυλίδη, Δημήτρης Παυλίδης, περιγράφει: «Το γεγονός εθεωρήθη ως μέγα και ο αθηναϊκός λαός συνωστιζόταν σε ατέλειωτες ουρές μπροστά στο εργαστήριο για να θαυμάσει ή να... τρομάξει με την ατμομηχανή».

  Το 1876 είναι χρονιά-σταθμός. Η σοκαλατοποιία Παυλίδη στεγάζεται και ξεκινάει τη λειτουργία της στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

  Το Γενεαλογικό Δέντρο στον 19ο αιώνα

  Η ιστορία της οικογένειας Παυλίδη ξεκινάει με τον Αλέξη Παυλή, που πήρε το προσωνύμιο "Μπαρουξής", επειδή την ημέρα ασχολιόταν με τα πολεμοφόδια των Τούρκων και κατά τη διάρκεια της νύχτας προετοίμαζε, με θαυμαστή επιδεξιότητα, τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι λίγο αργότερα για την Ελληνική Επανάσταση.

  1852: Ο Σπυρίδωνας Παυλίδης είναι ο "εφευρέτης" της πιο Ιστορικής Σοκολάτας και ο Ιδρυτής της πρώτης Σοκολατοβιομηχανίας στην Ελλάδα

  1878: Ο Δημήτριος Παυλίδης διαδέχεται τον Σπυρίδωνα

  1895: Ο Αλέξανδρος Παυλίδης διαδέχεται τον Δημήτριο

  1920-1924: H εταιρεία και το εργοστάσιο μεγαλώνουν

  Ο Δημήτριος Παυλίδης ανακαινίζει και εκσυγχρονίζει τη σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη, της οδού Πειραιώς, αναδεικνύοντας το εργοστάσιο σε πρότυπη βιομηχανική μονάδα της εποχής. Ο πρόωρος θάνατος του Αλ. Παυλίδη σε ηλικία 54 ετών, ο οποίος υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία του επιχειρηματικού κόσμου της εποχής, θεωρήθηκε σοβαρή απώλεια για την επιχείρηση.

  Τη διοίκηση της επιχείρησης αναλαμβάνει η σύζυγός του, Ελένη Παυλίδη μια δυναμική γυναίκα που θα φέρει ένα νέο αέρα στη βιομηχανία και θα μετασχηματίσει την επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρεία.

  Την Ελένη θα διαδεχθεί ο γιος της Δημήτριος, ο οποίος πεθαίνει το 1986.

  1941-1944 Η εποχή του Πολέμου

  Στη διάρκεια της κατοχής το εργοστάσιο επιτάσσεται από το γερμανικό στρατό κατοχής, για λογαριασμό του οποίου παράγει μαρμελάδες και φαρμακευτικά είδη.

  Μετά την Κατοχή 1950 - 1974

  Το τελευταίο μέλος της οικογένειας που ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης ήταν ο Δημήτριος Α. Παυλίδης, στο ενεργητικό του οποίου ανήκει η ανέγερση του κτιρίου της οδού Αιόλου αμέσως μετά την κατοχή, όταν για ένα διάστημα το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Ο ίδιος προχώρησε στην επέκταση του χώρου του εργοστασίου της οδού Πειραιώς και στη δημιουργία της μονάδας στα Οινόφυτα της Βοιωτίας. Βεβαίως, ανανέωσε το μηχανολογικό εξοπλισμό και ανέπτυξε τις πωλήσεις της εταιρείας, προχωρώντας σε εξαγωγές και στην παραγωγή νέων προϊόντων.

  1987 - 1988

  Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικότερη ελληνική "γλυκιά" βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά, την προεδρία της επιχείρησης κατείχαν διαδοχικά η Ασπασία Α. Παυλίδη και ο Γεώργιος Ξ. Παυλίδης.

  1991 - 1998

  Η Παυλίδης εξαγοράζεται από την Kraft το 1991. Το 1998, αρχίζει η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία και ολοκληρώνεται το 2000. Το εργοστάσιο είναι πλέον στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.
  AMER...DELEARIS...

 • #2
  Από το 1990 που έχω δοκιμάσει,μέχρι σήμερα,ευτυχώς δεν έχει αλλάξει η γεύση τους,ούτε και η συσκευασία.
  sigpic

  Σχόλιο


  • #3
   Η μπλε Υγειας ειναι η αγαπημενη μου σοκολατα. Η νεα συσκευασια με ξενιζει αλλα ειναι πρακτικη. Στεναχωρηθηκα πολυ οταν πριν χρονια ειχα διαβασει οτι ο Παυλιδης πουληθηκε στην Kraft
   Απο τις μεγαλες Ελληνικες σοκολατοβιομηχανιες μονο η ΙΟΝ εχει παραμεινει αμιγως Ελληνικη νομιζω.

   Ξερεις που γινεται η εκθεση?

   EDIT:Μιας και ηδη ειχες παραθεσει την πηγη, εβαλα σε σχολια την ιστορια της σοκολατοβιομηχανιας...απο το ζαχαροπλαστειο στην πολυεθνικη
   ZX <br />
Certified webmaster

   Άγγελοι τον παρέλαβαν, τον έλουσαν και τις πληγές του έπλυναν με μόσχο και με μύρο, του έστρωσαν να κοιμηθεί σε κλίνη από βύσο κι Αρχάγγελοι με πύρινες ρομφαίες τον φυλάνε μέχρι να ρθει η ώρα του για να τόνε ξυπνήσουν...

   Σχόλιο


   • #4
    Η έκθεση λέει γίνεται:
    Το πρωτότυπο αυτό Μουσείο θα λειτουργήσει στις 29 & 30 Ιανουαρίου ακριβώς πίσω από το Εργοστάσιο Παυλίδη, Πειραιώς 135, Αθήνα.
    Φαντάζομαι θα έχει ουρά απ' έξω και μικρά να τσιρίζουν και μια μεγάλη μεγάλη αφίσα
    Α, αρχηγέ μπράβο που έβαλες στο θέμα τα σχόλια!
    Τελευταία επεξεργασία από krios; 28-01-2011, 21:18.
    AMER...DELEARIS...

    Σχόλιο


    • #5
     Και προς τα τελη της δεκαετιας του 90 ειχαν κανει στο εργοστασιο του Παυλιδη μια πολυ ωραια γιορτη σοκολατας με πολυ κοσμο και φυσικα πολυ σοκολατα!!! Και πραγματικα θυμαμαι οτι ειχε ουρες απο κοσμο!!!

     Σχόλιο


     • #6
      Χάθηκε ο κόσμος να κάνουν μια γιορτή με σοκολάτα γάλακτος;
      www.telonio-reviews.blogspot.gr

      Σχόλιο


      • #7
       Αν δεν δοκιμάσατε τη νέα Υγείας Παυλίδη, ναι τη γεμιστή εννοώ, χάνετε!!!!!!!!

       Σχόλιο


       • #8
        Εγω τη δοκιμασα και ειναι πολυ καλη!!!Εκτος απροοπτου θα παω στο Μουσειο μια βολτα!!!Καθε μερα περναω απο εκει, ευκαιρια να μπω και μεσα αυριο
        Hold on to the memories...

        Ο χρονος κυλαει μπροστα.Παντα ομως γυρνωντας κανεις προς τα πισω θυμαται,νοσταλγει,χαιρεται,ποναει. Γιαννης Ριτσος

        Σχόλιο


        • #9
         Αρχικά δημοσιευμένο από krios Προβολή Post
         Φαντάζομαι θα έχει ουρά απ' έξω και μικρά να τσιρίζουν και μια μεγάλη μεγάλη αφίσα
         Όχι μόνο μικρά αγαπητή μου φίλη. Όχι μόνο μικρά. "Σοκολάτα υγείας, σοκολάτα υγείας, σοκολάτα υγείας"
         Λέμε να πάμε την Κυριακή το πρωί, καιρού επιτρέποντος και τέκνων.

         Σχόλιο


         • #10
          Δεν καταφερα ποτε στη ζωη μου να φαω σοκολατα Υγειας. Μονο γαλακτος μου αρεσουν.
          Δυστυχως και ο Παυλιδης και η ΙΟΝ (ιδιως αυτη) εχουν χαμηλωσει την ποιοτητα στις σοκολατες τους. Καμια σχεση με τις γευσεις που γνωριζαμε οχι μονο παλια, αλλα και προσφατα.

          Σχόλιο

          Εργασία...
          X