Ανακοίνωση

Collapse

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ

Οι εγγραφές είναι προσωρινά κλειστές. Εαν επιθυμείτε να εγγραφείτε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email, για να δημιουργήσουμε το λογαριασμό σας.


Εκ της διαχείρισης.
Εμφανιση περισσοτερων
Εμφανιση λιγοτερων

RetroAd

Collapse

NES regions

Collapse
X
 • Φίλτρο
 • Ώρα
 • Εμφάνιση
Καθαρισμός όλων
νέα post

 • NES regions

  Με το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να καταγραφούν τα regions των παιχνιδιών του NES καθώς και τις εκάστοτε εκδόσεις ανά region.

  Έχουμε λοιπόν ότι στην ήπειρο της Αμερικής το NES κυκλοφόρησε μια βερσιόν, Αμερικάνικη και στα κουτιά έχω παρατηρήσει να αναγράφεται το REV-A. Στην Ευρώπη υπήρξαν πολλές και διαφορετικές versions ανάλογα τη χώρα. Οι 2 μεγάλες κατηγορίες στην Ευρώπη ήταν PAL A, PAL B. Οι μόνες χώρες που είχαν την έκδοση PAL A ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (και Ιρλανδία ίσως), η Ιταλία και η Αυστραλία (Ωκεανία γενικότερα προφανώς). Στο PAL B ήταν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μαζί και η Ελλάδα. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με το σύστημα απεικόνισης του σήματος της τηλεόρασης. Όπως το TV Tuner για το Game Gear (PAL A, PAL B). Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι σε ένα εργοστασιακό NES τα παιχνίδια του PAL A δεν τρέχουν στο PAL B και τούμπαλιν. Προσωπικά που δοκίμασα παιχνίδι PAL A, σε PAL B εμφανίστηκε ο τίτλος του παιχνιδιού στην οθόνη της τηλεόρασης και μετά έκανε reset. Αν όμως το NES PAL B μονταριστεί και γίνει region free τότε παίζει τα παιχνίδια του PAL A και κάποια Αμερικάνικα. Στην Ασία υπήρχε το Famicom που ήταν μια εντελώς διαφορετική κονσόλα όπως και τα παιχνίδια είχαν διαφορετικό σχήμα. Εξαίρεση το Κορεάτικο NES που κυκλοφόρησε με την ονομασία Comboy.

  Σχετικά με τα παιχνίδια τώρα, στο PAL A υπάρχει η έκδοση UKV, βρετανική έκδοση. Το κείμενο μέσα στο παιχνίδι είναι στα Αγγλικά. ΙΤΑ ιταλική έκδοση. Το κείμενο μέσα στο παιχνίδι είναι στα Αγγλικά. Στην Αυστραλία κυκλοφόρησαν με το λογότυπο της Mattel με το κείμενο στα αγγλικά.


  Στο PAL B τα παιχνίδια κυκλοφόρησαν στις παρακάτω κατηγορίες. NOE, FRG Γερμανική έκδοση που πολλές φορές το κείμενο μέσα στο παιχνίδι είναι στα Γερμανικά. Συναντάται σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία,Πολωνία, Ελβετία. FRA γαλλική έκδοση και πολλές φορές το κείμενο στο παιχνίδι είναι στα Γαλλικά. Συναντάται σε Γαλλία, Βέλγιο. FAH, HOL Ολλανδική έκδοση που μπορεί να συναντάται στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Το κείμενο μέσα στο παιχνίδι είναι στα Αγγλικά. ESP Ισπανική έκδοση. Το κείμενο στο μάλλον είναι στα Αγγλικά. SCN έκδοση από Σκανδιναβικές χώρες. Το κείμενο μέσα στο παιχνίδι είναι στα Αγγλικά. GPS μια αμφιλεγόμενη έκδοση που πολύς κόσμος αναφέρει ότι κυκλοφόρησε σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

  Μερικά παιχνίδια κυκλοφόρησα σε ορισμένα μόνο regions και σε συγκεκριμένες γλώσσες όπως το πολύ όμορφο Snow Brothers σε Αμερικάνικη, Ισπανική και Γερμανική έκδοση καθώς και το Hammerin Harry σε Ισπανική και Γερμανική έκδοση (ίσως και Ολλανδική).


  Τα εγχειρίδια χρήσης ποικίλουν αναλόγως την παραπάνω έκδοση όπου έχουν κυκλοφορήσει σε Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Σκανδιναβικές γλώσσες και Ελληνικά. Έχει παρατηρηθεί εγχειρίδιο χρήσης FAH (ολλανδική έκδοση)

  Όσον αφορά τις κονσόλες υπάρχουν κονσόλες NES Version για το PAL A και Spanish version, European version για το PAL B και Korean Version (Comboy) για την αγορά της Κορέας. Στην Αμερική η κονσόλα κυκλοφόρησε χωρίς κανένα ιδιαίτερο επιπλέον χαρακτηρισμό.


  Όπως καταλαβαίνετε γίνεται ένας χαμός με την κονσόλα και όποιος προσπαθήσει να συλλέξει οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει, είναι πραγματικά άθλος.

  Υ.Γ. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, διορθώσεις κτλ δεκτές!
 • #2
  Κάποιες σκόρπιες επισημάνσεις πάνω σε αυτά που έγραψες.

  Το pal A και pal Β του NES δεν έχει να κάνει με το σύστημα προβολής στην τηλεόραση. Είναι πατέντα της nintendo για τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής αγοράς, επειδή δεν είχε ιδρυθεί ακόμα η NOE. Κάθε μεγάλη χώρα (Ισπανία,Αγγλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες) είχε την δική τους nintendo, η οποία ήταν υπεύθυνη για την διανομή των παιχνιδιών.

  Στην συλλογή μου έχω το Kirby's Adventure με ετικέτα NES-KR-NOE/FRG. Το παιχνίδι είναι στα Γαλλικά. Υποθέτω πως όλα τα παιχνίδια με ετικέτα NOE/FRG είναι στα Γαλλικά, αλλά δεν διαθέτω άλλα παιχνίδια με αυτόν τον τίτλο για να το επιβεβαιώσω.

  Το GPS πιθανολογείται πως είναι επανεκδόσεις παλαιότερων τίτλων με σκοπό την διάθεση σε μικρές αγορές της Ευρώπης.

  Το Ισπανικό nes, κυκλοφορούσε η φήμη πως έπαιζε τόσο pal a αλλά και pal b παιχνίδια. Αν κάποιος retromaniac έχει αυτή την έκδοση κονσόλας και pal a και b παιχνίδια, ας το δοκιμάσει να μας πει
  Now you're playing with power!!!

  Σχόλιο


  • #3
   Οκ καποιες αποριες πανω στην απαντηση σου. Να δεχτω αυτο με το PAL A, PAL B αλλα οπως ειπα πριν PAL A, PAL,B εχει και το tv tuner του Game gear γι αυτο εκανα την υποθεση αυτη. Το παιχνιδι που εχεις NOE και ειναι στα Γαλλικα και οχι στα Γερμανικα; Παντως εδω πρεπει να αναφερουμε την πολυ ωραια προσπαθεια της ελληνικης αντιπροσωπειας να υπαρχουν αμιγως ελληνικα manuals.

   Σχόλιο


   • #4
    Υπαρχουν σιγουρα και αλλες εκδοσεις. Καταρχην τα ευρωπαικα ΝΕΣ μπορει να γραφουν επανω "european version" ή "version espnanola" (ισπανικα) ή "mattel version" ή "version iataliana" (ιταλικα) ή "NES version" ή ακομη και τιποτα (και αυτα ειναι ευρωπαικα). Επισης υπαρχουν τα ASIAN PAL μοντελα, που ειναι αλλο χρωμα, δηλαδη αντι για ασπρα με μαυρη γραμμη, ειναι ασπρα με γκρι γραμμη. Aυτα τα μοντελα υπαρχουν σιγουρα γιατι τα εχω στην κατοχη μου, αλλα ισως υπαρχουν και αλλα ακομη, δεν ξερω.

    Σχόλιο


    • #5
     Αρχικά δημοσιευμένο από johnny19818 Προβολή Post
     Οκ καποιες αποριες πανω στην απαντηση σου. Να δεχτω αυτο με το PAL A, PAL B αλλα οπως ειπα πριν PAL A, PAL,B εχει και το tv tuner του Game gear γι αυτο εκανα την υποθεση αυτη. Το παιχνιδι που εχεις NOE και ειναι στα Γαλλικα και οχι στα Γερμανικα; Παντως εδω πρεπει να αναφερουμε την πολυ ωραια προσπαθεια της ελληνικης αντιπροσωπειας να υπαρχουν αμιγως ελληνικα manuals.
     Λογικός ο συλλογισμός σου για το pal a και pal b στο gamegear. Υπάρχει όντως το σύστημα προβολής pal a και b. Κάποιες χώρες έχουν το a ,κάποιες άλλες το b, χωρίς όμως να γνωρίζω τι διαφορές έχουν μεταξύ τους. Η nintendo ίσως να έκανε τον χωρισμό της Ευρωπαϊκής αγοράς βάσει αυτού του συστήματος.

     Για το Kirby, σύμφωνα με το nintendoage υπάρχουν 6 Ευρωπαϊκές εκδόσεις. Στην δικιά μου περίπτωση όμως δεν ξέρω τι συμβαίνει ακριβώς, γιατί στην database εμφανίζει δυο 'Γαλλικά' kirby: Το nintendo of Europe και το France. Από συλλεκτική άποψη πάντως έχει ενδιαφέρον, γιατί το NOE είναι σπάνιο...

     Για τα Ελληνικά manuals, φημολογείται πως τα gps έρχονταν έτοιμα τυπωμένα από την χώρα προέλευσης των carts. Αργότερα, όταν η itochu ξεκίνησε εισαγωγές από άλλες χώρες (για λόγους οικονομίας) τα μετέφραζαν αυτοί στις γνωστές μας φωτοτυπίες.
     Now you're playing with power!!!

     Σχόλιο


     • #6
      Μια θεια μου το 1990 απο αμερικη με ειχε φερει το πρωτο μου NES με τα παιχνιδια super mario bros,1942,Teenage Mutant Turtles II The Arcade Game,Castlevania.Aφου τα ελιωσα τα πεταξα τα ματια εξω και τα εβγαλα την ψυχη μαζεψα τα φραγκα που απαιτουνταν και πηγα στο μοναδικο μαγαζι των σερρων αρχες της δεκαετιας του 90 που εφερνε κονσολες,κασσετες κλπ οχι καμια τεραστια ποικηλια αλλα απο το τιποτα μπροστα στα ματια μου φαινοταν ενας videogame παραδεισος.Eτσι λοιπον μετα απο πολυ σκεψη γιατι οι κασσετες ηταν πολλες και τα φραγκα λιγα που τα μαζεψα με πολυ κοπο και εφταναν να παρω μονο μια αγορασα τελικα το Castlevania II: Simon's Quest.Μεσα στην τρελη χαρα ηταν και παρασκευη βραδυ μπροστα μου ειχα ολοκληρο σαββατοκυριακο βαζω την κασσετα στo NES να παιξω περιμενω να εμφανιστη το παχνιδι αλλα τιποτα και μετα απο δυο ωρες που παιδευομουνα και ειχα σκασει τα παρατησα και περιμενα μαρτυρικα ολο το σαββατοκυριακο να παω την κασσετα πισω και να τους πω πως ειναι χαλασμενη.Τελικα αφου πηγα και τους το ειπα δοκιμασαν εκει την κασσετα στο NES που ειχαν να βλεπει και να παιζει ο κοσμος και ολα καλα το παιχνιδι ξεκινησε κανονικα.Τελικα εφυγα απραγος και κανα μηνα μετα απο εναν ξαδερφο μου μεγαλητερο εμαθα για της διαφορετικες εκδοσεις και γιατι δεν επαιζε το παιχνιδι στην κονσολα μου.Για την ιστορια το NES μου ηταν το Asian Version οπως αναγραφοταν στο καπακι και ειχε την γκρι γραμμη αντι για την μαυρη και μαλιστα ειχα δει και το κουτι και την κασσετα του ξαδερφου μου απο το super mario bros και ενω το δεικο του εδειχνε τον πιξελιασμενο Mario να πεταει την φλογα το δεικο μου ειχε ενα πιο πολυπλοκο σχεδιο με τον μαριο να κραταει το μανιταρι και με ολους τους εχθρους σχεδον του παιχνιδιου γυρω γυρω οπως και το καστρο,θαλασσα με σωληνα τον Bowser κλπ.Λιγο καιρο μετα αφου καταφερα να μαζεψω τα λεφτα αγορασα ενα ευρωπαικο NES με το European version στο καπακι και την μαυρη γραμμη και απλαυσα το Castlevania II και πολλα αλλα παιχνιδια που αγορασα απο κεινη την στιγμη και μετα.
      No Metalcandyman,No Party
      NINTENDO and ARCADE Maniac Since 1986

      Σχόλιο


      • #7
       εχω το nes ισπανικη εκδοση version ειναι pal b παιζει μονο pal b οπως η γερμανικη και των σκανδιναβικων χωρων. Η αγγλικη και η Ιταλικη ειναι pal.a αυτη που διαφερει λιγο ειναι η Γαλλικη οσο αναφορα το σημα διοτι δεν εχει το καλλωδιο ηχου και εικονας ασπρο κιτρινο δηλαδη. προσοχη και στα χειριστηρια δεν παιζουν τα αμερικανικα στην ευρωπαικη εκδοση. πρεπει απο το πισω μερος να γραφουν nes E. αν γραφουν σκετο nes δεν θα παιζουν.

       Σχόλιο


       • #8
        Πολυ ωραιες οι συμπληρωσεις σας και οι εμπειριες σας πανω στο θεμα,ευχαριστω. Μολις ειδα στο Google μια Hong Kong version.
        Τελευταία επεξεργασία από johnny19818; 07-05-2017, 08:22.

        Σχόλιο


        • #9
         οπως ειπε και ο milntov, η γαλλικη ξεχωριζει ευκολα απο την εξοδο rgb που εχει (σαν του SNES) και δινοταν μαζι καλωδιο σκαρτ.
         Επειδη εχω και αυτην, να πω οτι το συγκεκριμενο καλωδιο δεν ταιριαζει 100% στα ΣΝΕΣ/Ν64/gamecube, αν και το βυσμα μοιαζει ολοϊδιο.

         Σχόλιο

         Εργασία...
         X