Jump to content

Shinobi

Members
 • Content Count

  1.391
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Shinobi

 1. Ποιά παιχνίδια κατά τη γνώμη σας ήταν τόσο καλά σε 8μπιτα home ή κονσόλες που θα μπορούσατε να ζήσετε και χωρίς να παίξετε στο ηλεκτρονικό/ΜΑΜΕ; 16μπιτα φυσικά δεν βάζω γιατί μετά θα μιλάμε για δεκάδες παιχνίδια. Κάνω την αρχή KLAX AMSTRAD CPC. Ωραίο gameplay και γραφικά, άψογη μεταφορά. WONDERBOY MASTER SYSTEM. Τέλεια μεταφορά, σχεδόν 1 προς 1 με το ηλεκτρονικό. Ωραία χρώματα, άψογη κίνηση και το ίδιο gameplay με το ηλεκτρονικό απλώς δεν έβαζες ...50ρικα. Αν το είχα τότε το cartridge θα το είχα λιώσει. Και σήμερα παίζω καμιά φορά στο PSP σε Master System emulator, πιο ελαφρύς από το MAME παίζει στα 60 καρέ καρφωμένα.
 2. Βασικά πιστεύω είχαν ενα συγκεκριμένο μπάτζετ, δηλαδή δίνω πχ τα λεφτά στην Sega για να βγάλω το conversion εννοείται με λιγότερα λεφτά χωρίς να μου δώσουν τα οριτζιναλ γραφικά, το μπάτζετ ηταν παράδειγμα 200 χιλιαδες ευρώ, τα 150 πηγαίνανε στην Sega αρα δεν υπήρχε φράγκο για προγραμματιστές. Βαζανε κάτι ρομαντικούς πιτσιρικαδες (που πρωτα τους είχαν παει κάποια ντέμο οτι ξέρουν να προγραμματίζουν) να τραβανε βίντεο στα ηλεκτρονικά το παιχνιδι και φτιαχνανε μια εκδοση στο περίπου για σπεκτρουμ και μετα απλα την περναγανε στον αμστραντ. Όπως είπαμε δεν υπήρχε φράγκο ουτε για καφέ. Έχω διαβάσει ιστορίες πως πηγαίνανε στα ηλεκτρονικά, ο πιο καλός έπαιζε, γραφανε σε βίντεο και μετα πηγαίνανε στο σπίτι και αντιγραφανε sprites κλπ πανω στην οθόνη με διαφανές χαρτί 😁.. Αμα έλειπαν πίστες συνήθως ο παικτης δεν ηταν τόσο καλός να το φτασει στο τέλος lol
 3. Shinobi

  Sinclair QL Games Collection 1

  Εκανε κακοδιαχείριση ο θείος απο ενα σημείο και μετα, δεν φαλιριζει έτσι εύκολα μια εταιρεια με τον σπεκτρουμ να πουλάει δεκάδες χιλιάδες κομματια κάθε μήνα. Και μιλάμε για την Αγγλία με 70-80 εκατ. κοσμο, με άριστη οικονομία που πουλαγανε ST-Amiga κατα εκατοντάδες χιλιάδες ποσο μάλλον δηλαδή θα πούλαγε ο σπεκτρουμ που ηταν στο 1/4 της τιμής. Μέχρι το 1989 ο σπεκτρουμ πούλαγε καλά. Με 35 χιλιάρικα που έκανε ο σπεκτρουμ είχες όλη την γκαμα τίτλων που είχε ο CPC που κόστιζε επι 3 και με κασέτες που ηταν φθηνές (και τσαμπα παιχνίδια εβρισκες ενα σωρό). Για ενα πιτσιρικά ηταν η ιδανική επιλογή για να έχει φτηνά ηλεκτρονικά στο σπίτι. Το καλυτερο value for money μακράν στους 8μπιτους.
 4. Frogger για C64 (η έκδοση των Parker Brothers), πολύ καλή μεταφορά. Φαίνεται απλό αλλά θέλεις ικανό μηχάνημα για να μετακινείς τόσα πράγματα ταυτόχρονα στην οθόνη. Σε αυτά τα παιχνίδια η παλέττα του Commodore δεν είναι και ότι καλύτερο.
 5. Afterburner στο spectrum/amstrad, είναι πολύ καλη μεταφορά αν και σαν παιχνιδι είναι ψιλοαδιαφορο. Bubble bobble σε C64. Αν και λείπουν κάποια κόλπα του ηλεκτρονικού είναι σουπερ μεταφορά για 8μπιτ. Μάλλον είναι καλυτερο και απο τις 16μπιτ μεταφορές.
 6. Shinobi

  Sinclair QL Games Collection 1

  Ο θείος αν είχε βγάλει ένα νέο σπεκτρουμ το 1986-87 με γρηγορο Ζ80, περισσότερα χρώματα θα είχε κρατήσει την εταιρεία του άνετα. Δηλαδή να μην είχε βγάλει τον ql και στην θέση του ένα ανανεωμένο σπεκτρουμ, με συμβατότητα με τον παλιό και καλύτερα γραφικά για να κάνει update ένας σπεκτρουμας με δικό του μηχάνημα αντί για Amiga/ST. Βασικά ότι ήταν ο Sam Coupe το 1986-87. Σε αυτό τον τομέα ο ζάχαρης πολύ πιο έξυπνος την έκανε την κίνηση αλλά πολύ αργά, τέλος του 1990 με τον CPC Plus, και πολύ ακριβός για 8μπιτος και χωρίς TV out (θα έριχνε την τιμή έτσι). Μόνο η κονσόλα άξιζε και δεν πούλησε και καθόλου επειδή την έβγαλε πάρα πολύ αργά. Προκαλεί εντύπωση πόσα λάθη κάνανε τότε σε αυτά που θεωρούμε προφανή τώρα.
 7. Shinobi

  Sinclair QL Games Collection 1

  Βασικά μηχάνημα χωρίς παιχνίδια δεν έχει μέλλον, με τέτοια γραφικά, με microdrive και άλλα τρελά ούτε φυλακισμένος δεν θα καθόταν να γράψει παιχνίδια. Αν είχε βάλει ένα έστω μετριο τσιπ γραφικών, ένα τυπικό drive 5" 1/4 και ένα απλό ΑΥ θα είχε πολλές ελπιδες να επιβιώσει. Αυτός ο υπολογιστής ήταν κανονική αυτοκτονία, μάλλον αυτός φαλίρισε και τον sinclair γιατί ο σπεκτρουμ τα πήγαινε πάρα πολύ καλά και πούλαγε σαν ζεστό ψωμί ακόμα και μετά που τον πήρε ο ζάχαρης.
 8. Shinobi

  Sinclair QL Games Collection 1

  Διάβαζα σε περιοδικά παλιά "ο αδικοχαμένος ql" και κάτι τέτοια και νόμιζα πως ήταν καμιά Amiga η κανένα Atari ST στην χειρότερη περίπτωση. 256χ256 με 8 χρώματα από παλέττα 8 χρωμάτων δεν είχε ούτε το Space Invaders το 1978 που λέει ο λόγος. Απλά δεν ήταν για παιχνίδια ο υπολογιστής αυτός, για κανένα πρόγραμμα (αν έβρισκες), κανένα text adventure και κανένα σκάκι όπως αυτό πιο πάνω.
 9. Shinobi

  1001 '80s Computer Games

  Κι εγώ απο μαγαζί ηλεκτρικών τον είχα πάρει τον 65xe ο πρώτος μου κομπιούτερ κάπου στο 1987 και τον γυρισαμε γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε να φορτώσει παιχνιδι lol. Απο κάποια αλυσίδα με ηλεκτρικά της εποχης, τον είχαν δίπλα από κατι σόμπες και αεροθερμα. Αφού ειχαμε μιλησει με το μαγαζί για να τον γυρίσουμε φόρτωσε ενα παιχνίδι που ερχόταν μαζί τώρα η το junior pacman ηταν η το super pacman και χωρις χρώμα, για κάποιο λογο όλα ηταν ασπρόμαυρα. Γενικά μου έμεινε η εντύπωση οτι ηταν πατάτα τοτε. Μετα έπεσα σε αλλη λούμπα στον ακριβό 6128 έγχρωμο την εποχή που έσβηνε το μηχανημα στα μέσα του 1989. Αμα είσαι άσχετος αυτά παθαινεις
 10. Shinobi

  1001 '80s Computer Games

  Τελικά αυτός ο 8μπιτος αταρι είχε αρκετά καλά παιχνίδια, τον είχε ένας συμμαθητής μου τον 65xe και τον είχα υποτιμήσει τότε. Αν είχες δηλαδή καλη πηγή να παίρνεις παιχνίδια γιατί στην Ελλάδα δεν θυμάμαι να είχε επιτυχία αυτό το κομπιούτερ. Δεν έχει τα blockbuster που είχαν οι άλλοι 8μπιτοι κάτι silkworm, operation wolf, RoboCop, batman κλπ αλλά ειχε παιχνίδια. Πρεπει να έχει όμως μικρή βιβλιοθήκη απο arcade conversions.
 11. Εψαχνα τρόπο να παίξω παιχνίδια ST με Shaders της προκοπής και από ότι ξέρω δεν υπάρχει emulator για ατάρι με shaders. Οπότε είπα να δοκιμάσω την hatari core για retroarch. Αποστολή επιτυχής και οι οδηγίες είναι οι εξής. Ο emulator χρειάζεται το tos.img μέσα στον φάκελο "system". Από ότι θυμάμαι αν κατεβάσουμε τον hatari περιέχει το tos 1.02uk, το μετονομάζουμε σε tos.img και το ρίχνουμε στον φάκελο system. Για να παίξουν οι shaders χρειαζόμαστε με κάποιο τρόπο να βγάλουμε 240p από τον emulator. Ο Hatari υποστηρίζει κατ ελάχιστον 480p οπότε πρέπει με κάποιο τρόπο να υποχρεώσουμε τον emulator να βγάλει το απαιτούμενο σήμα αλλιώς ....τζίφος οι shaders θα τρεμοπαίζουν όπως στο interlaced σήμα. Αυτό γίνεται με τον shader "stock.glsl" που περιέχεται στον φάκελο "shaders_glsl". Ανοίγουμε ένα αρχείο σε ένα editor πχ notepad++ και κάνουμε copy paste τα εξής shaders = "2" scale_type_x0 = "source" scale_type_y0 = "absolute" scale_x0 = "1.000000" scale_y0 = "240" filter_linear0 = "false" filter_linear1 = "false" shader0 = "....\shaders\shaders_glsl\stock.glsl" shader1 = ".....\shaders\shaders_glsl\crt\shaders\crt-hyllian.glsl" η οποιονδήποτε άλλο shader θέλουμε στο "shader2=". Μπορούμε να βάλουμε και μια σειρά από shaders όπως κάνει πχ o crt-easymode-halation απλά εδώ γράφω τον πιο απλό τρόπο χωρίς πολλά πολλά. Σωζουμε ως πχ "hatari.glslp" όπου θέλουμε και φορτώνουμε από την επιλογή shaders στο quickmenu αν όλα έχουν πάει καλά θα δούμε ωραία πράγματα
 12. Άσχετο αλλά σου κανει εντύπωση ποσο γρήγορος είναι ο σπεκτρουμ, προφανώς λόγω του οτι η οθόνη πιάνει μονο 6k. Στα 25 fps παει τρένο. Στον CPC με τον ίδιο επεξεργαστη είναι 2,5 φορες πιο αργό (16κ οθόνη). Οποτε εκεί πας σε 12 fps και είναι και πιο αργό. Χωρίς να είμαι προγραμματιστής το έχω καταλάβει κάπως έτσι, ο Ζ80 έχει 0,5 MIPS δηλαδή 500.000 εντολές ανα sec, διαίρεση με 50 καρέ ανα sec έχουμε 10.000 εντολές ανα καρέ (πχ να μετακινει 10k δεδομένων, την οθόνη και άλλα), δηλαδή οριακά 50 fps σε σπεκτρουμ αφού η CPU θα έχει και πολλά άλλα να κάνει (collision κλπ). Μάλλον δηλαδή τα 25 fps είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Καθόλου άσχημα με μονη κινητήρια δυναμη την CPu.
 13. Shinobi

  emulator της προκοπής για PS1?

  Γιαυτό έγραψα rearmed γιατί εκεί σε retroarch εχεις integer, 4:3, vsync κλπ έτοιμα. Το PC μου παιζει άνετα οποιονδήποτε emulator έχει βγει σε ps1 αλλά και σε ps2. Αλλου είναι το θέμα, αν πρέπει να σκαλισεις 50 επιλογές για να παίξει όπως θες, αν παίξει.
 14. Οσο αστείο και αν φαίνεται ψάχνω emulator της προκοπής για το PS1 εν έτει 2017 για Windows που να κάνει τα εξής VSYNC ΣΕ 50/60 Hz (το λάπτοπ μου παίζει και τα 2 μετά από χακάρισμα) Integer scaling με ή χωρίς bilinear φίλτρο Να μην έχει προβλήματα στον ήχο Να παίρνει έξτρα shaders κλπ Δοκίμασα pcsxr 1.0.0.1, ένα σωρό plugin, vsync δεν κάνει, το Castlevania SOTN που κάνω δοκιμές δεν έχει ομαλό scrolling, και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τα πίξελ είναι παραμορφωμένα εκτός και αν βάλεις bilinear φίλτρο. Shaders παίρνει ...ανάλογα το plugin. Προβλήματα στα γραφικά, ορισμένα sprites λείπουν (!) κλπ. Χαοτική κατάσταση. Ο ePSXe τα ίδια, κάπως καλύτερος -έχει ενσωματωμένο CRT shader και ούτε αυτός κάνει Vsync. Λιγότερα προβλήματα με γραφικά/sprites να λείπουν (!). Το Retroarch-PCSX Rearmed έχει τα πάντα... εκτός VSYNC. Σούπερ εικόνα αλλά δεν συγχρονίζει με τίποτα στο PC μου. Πολλά προβλήματα με τον ήχο. Οπότε έπεσα σε ένα παλιό emulator τον pSX 1.13 και ως εκ θαύματος και VSYNC, η οθόνη κυλάει σαν νεράκι και integer scaling και επιλογή αν θες η όχι bilinear και επιλογή ανάλυσης. Ο ήχος τέλειος. Του λείπουν μόνο οι shaders. Μπορώ να βολευτώ και με αυτόν αλλά λέω ας ρίξω μια ερώτηση μήπως ξέρει κανένας τίποτα παραπάνω για το θέμα.
 15. Shinobi

  emulator της προκοπής για PS1?

  Πολλά θέματα στο ps1 emulation τελικά. Παιχνίδια παίζεις αλλά δεν είναι σε καλό επιπεδο απο αποψη ωριμότητας, βασικά πραγματα όπως integer scaling, 4:3, και άλλα και σου βγάζουν την ψυχή για να παιξουν. Πιο βολικό τελικά να παίζεις σε android παίζεις με οτι έχει να δώσει ο emulator και πάμε παρακατω. Παιζει και ο rearmed εκεί και εχεις καλη απόδοση σχετικα.
 16. Shinobi

  1001 '80s Computer Games

  Είχα παίξει μανιωδώς kick off 2 και αργότερα sensible soccer και έχω να πω οτι το kick off ηταν σαφως το καλυτερο παιχνίδι. Ηθελες μηνες για να συνηθίσεις τον χειρισμό αλλά μετα δεν στεκόταν κανένα ποδοσφαιρακι μπροστά του. Το sensible ηταν παρωδία ποδοσφαίρου, είχε πλάκα πάντως έτσι ρηχό και αμπαλο που ηταν και τα μικροσκοπικα sprites. Γενικά τοσα χρόνια μετα τωρα βλέπουμε ποσο "λίγοι" ηταν οι άγγλοι developers σε σχέση με τους ιάπωνες.
 17. Shinobi

  Nintendo Wii απορίες

  Τελευταία έπεσε στα χέρια μου ενα Wii και έχω ορισμένες απορίες. Ποια παιχνίδια είναι τα καλύτερα στη κονσόλα αυτή; Ποια είναι τα καλύτερα προσεγμενα virtual console που αξίζει να ασχοληθεί κανείς γιατί λογικά τα πιο πολλά υπάρχουν και σε emulators; Δηλαδή καλή εικόνα, καλή ταχύτητα, features, γιατί το streets of rage που δοκίμασα παίζει πιο καλά στο mednafen! Γιατί βλεπω το χεράκι από το ασύρματο χειριστήριο κοντά στη τιβι στο 1 μετρο αλλά στα 3-4 μέτρα δε το βλέπω αλλά το χειριστήριο δουλεύει κανονικά (ο σταυρος και τα κουμπιά σε emulators δουλεύουν) Η εικόνα είναι ψιλοαθλια γιατί έχει καλώδιο composite, έχει βγει καλώδιο RGB; Ρωταω επειδη λίγο που έψαξα είδα ότι παίζουν πολλές μουφες που δεν είναι RGB. Το retroarch το έχω περάσει αλλά δε σώζει όταν κάνεις quit τις ρυθμίσεις; Τι παίζει; Η εικόνα σε TFT με το καλώδιο composite είναι τραγική πραγματικά, άντε λίγο καλύτερη από απλό RF.
 18. Shinobi

  Nintendo Wii απορίες

  Μου κανει εντύπωση πως δινανε καλώδιο composite με το μηχάνημα, και το ps2 αν θυμάμαι καλά ερχόταν με composite. Απο την αλλη δεν έχουν όλες οι τιβι rgb, και πάλι το composite έχει νόημα σε κάτι 8μπιτα όπως ο σπεκτρουμ γιατι έχουν πολύ dithering μπας και βγάζουν κανένα χρωμα παραπανω με την θολούρα. Θα μου πεις εδώ δινανε Atari st 16μπιτο υποτίθεται με rf καλώδιο και δεν ξεκαθαριζες τίποτα στην τηλεοραση lol. Εικόνα επιπέδου αταρι 2600 και αν.
 19. Shinobi

  Nintendo Wii απορίες

  Δεν ξέρω για component αλλά σε rgb scart δείχνουν σούπερ σε CRT. Λογικά το καλώδιο είναι της πλάκας για να δείχνει έτσι. Είχα γραψει σε αυτό το θρεντ για την δικιά μου εμπειρία με καλώδιο υποτίθεται rgb που ηταν composite, για την ακρίβεια το άνοιξα και έλειπαν τα μισά pin που έχει το rgb. Πολύ μεγάλη η διάφορα σε ποιότητα εικόνας το rgb με το composite και στα χρωματα και σε ανάλυση. Με τίποτα δεν θα μπορουσα να παίξω με composite πλεον.
 20. Μερικά καλά 2D CASTLE IN THE DARKNESS CAVE STORY CURSE OF ISSYOS HALFWAY SHANTAE PIRATE'S CURSE & RISKY'S REVENGE VOLGARR THE VIKING
 21. Επεσες στην περιπτωση έχω ενα νετμπουκ της κακίας ώρας που καθόταν και επειδή ήθελα να μην τρώει σκόνη εκανα διατριβή τι μπορεί να παιξει, έτσι έχουμε Beyond Good and evil, Half life 2, Clive Barkers Undying, Axiom Verge, Baldurs gate 2, Fallout 2 (ιστορία για να παίξει), Gothic 2, GTA 3, Halo, Mafia, Silent storm (turn based strategy), Severance blade of darkness, Max Payne, Sacred Gold
 22. Πάντως το jaguar αν και δεν ηταν το καλυτερο 2D όπως γράφτηκε ηταν πολύ ισχυρό σε αυτό τον τομέα. Άσχετο που ηταν πλήρης αποτυχία λόγω της αταρι που κανένας δεν ήθελε να κανει δουλειές με τον Τράμιελ (τους την είχε φέρει άπειρες φορες στο παρελθόν). Σε 2D η σειρα ηταν Neo geo, Saturn, Jaguar. Αλλά με τα λεφτά που κόστιζε το 1ο και την μη διαθεσιμότητα του 2ου είχες jaguar, απο την αλλη λόγω Τράμιελ δεν είχες παιχνίδια. Οποτε παλι σε md-snes κατέληγες η σε A500. Η Amiga cd32 είχε την ικανοτητα να έχει κάποια καλά port απο PC και αρκετά παιχνίδια επιπέδου MD-Snes αλλά ως εκεί. Δεν έπιασε ουτε αυτή λόγω της διαλυμένης commodore και του κακού software (μετριες συνήθως αντιγραφές παιχνιδιων απο αγγλικά software houses).
 23. Κι εγώ αν το είχα πάρει γνήσιο θα είχα φρικαρει έχοντας παίξει το ηλεκτρονικό πρωτα. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα όσο απελπισμένος και να είσαι δεν παίζεται. Γραφικά, κινηση για τα μπάζα ήχος δεν υπάρχει. Τρελή απάτη. Αμα το βγαζανε έτσι σε Νιντέντο που υπήρχε quality control θα τους είχαν βάλει φυλακη για εξαπάτηση
 24. Τι πατάτες βγαζανε και τι αρπαχτες κάνανε.. Ουτε στον σπεκτρουμ δεν παίζεται. Άθλια μεταφορά. Ακόμα και σε Amiga και ST είναι χάλια, μονο σε C64 κατι λέει. Πεταγανε εκεί ενα κουτί με μια πρόχειρη εκδοση που έφτιαξε ένας μαθητής γυμνασίου τζαμπα, λεφτά δινανε μονο για την άδεια και κονομαγανε. Απο τις πιο μεγάλες αρπαχτες αυτό το παιχνίδι.
 25. Αφού βάζεις που βάζεις shoot em up βάλε κανένα καλό, κανενα R-Type σε master system, κανένα Salamander σε C64, υπαρχουν δεκάδες και η καλύτερη κονσόλα απο οτι ξέρω για τέτοια είναι η PC engine.
×