Jump to content
 • Ανακοινώσεις

  • D@redevil

   Νέο Φόρουμ!   30/01/2018

   Αγαπητά μέλη, Η μετάβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και πλέον περάσαμε σε νέα πλατφόρμα. Μετά απο πολύ μελέτη και έρευνα καταλήξαμε στο καλύτερο λογισμικο φόρουμ για τις ανάγκες μας. Η ενέργεια αυτή έγινε για να λυθούν τα πολλά και χαοτικά προβλήματα της VBulletin. Με τη μετάβαση αυτή θέλουμε να λύσουμε 2 πολύ μεγάλα προβλήματα, που καθιστούσαν το παλαιό φόρουμ δύσχρηστο:
   α) Η συντήρηση των συνημμένων φωτογραφιών και η συνεχής απώλεια των attachments που απαιτούσε διπλή δουλειά από όλους &
   β) Η αναζήτηση εντός του φόρουμ, η οποία δεν δούλεψε ποτέ και οικειοποιούμασταν το plugin της Google, με τα -όχι και τόσο καλά- αποτελέσματα. Όπως και σε κάθε μεγάλη αναβάθμιση, κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους (εξ ου και η δεκαήμερη απουσία μας μετά απο 12 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας) για να διασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά δυστυχώς σε ένα νέο software και με έναν τόσο τεράστιο όγκο δεδομένων (πάνω απο μισό εκατομμύριο πόστς, σχεδόν ενα εκατομμύριο φωτογραφίες), υπάρχουν πράγματα που μπορεί είτε να μας ξεφύγουν, είτε να τα αντιμετωπίσουμε πλέον σε live περιβάλλον κι ενώ θα δουλεύουν ήδη οι χρήστες. Εδώ λοιπόν, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας: όποιο πρόβλημα βλέπετε, να μας το αναφέρετε, ώστε να τα επιλύουμε. Ζητούμε προκαταβολικά την κατανόησή σας - θα προσπαθήσουμε να εξυπηρετούμε το δυνατόν συντομότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αφ' ενός η νέα πλατφόρμα, αφ' ετέρου οι δυνατότητες της υποστήριξης, μπορεί να μην  επιτρέπουν να έχουμε άμεση επίλυση των προβλημάτων. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ φιλικό support από μεριάς της IPB, που ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να μας (υπο)στηρίξει καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Τουλάχιστον, μέχρι στιγμής είναι απείρως πιο συνεργάσιμοι σε σχέση με την VBulletin. Ξέρουμε ότι ενδεχομένως, δε σας ενδιαφέρει όλο το παρασκήνιο της μετάβασης, αλλά θα θέλαμε να έχετε μια εικόνα της υπερπροσπάθειας που απαιτήθηκε, τόσο σε οικονομικό , όσο και σε υποστηρικτικό επίπεδο, ώστε να μπορείτε επιτέλους να απολαμβάνετε το φόρουμ και να μην σας ταλαιπωρεί με τα καπρίτσια του. Ξέρουμε ότι κάνατε πολύ υπομονή κι ευχαριστούμε γι' αυτό. Κάτι τελευταίο που αναφέρθηκε στο παλαιό φόρουμ: Θα χρειαστεί να γίνει με το χέρι η μεταφορά των φωτογραφιών που είναι σε albums και δεν υπάρχουν συνημμένες σε κάποιο θέμα. Γι' αυτό το λόγο, έχει μείνει ανοικτό το παλαιό φόρουμ στο link: www.retromaniax.gr/vb5/ σε κατάσταση ανάγνωσης μόνο (δε μπορείτε να ποστάρετε), ώστε να μπορέσετε να ανακτήσετε τις φωτογραφίες σας από εκεί και να τις φέρετε εδώ. Αν πάλι έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή δε μπορείτε, επικοινωνήστε με κάποιον από τη διαχείριση και θα το τακτοποιήσουμε το συντομότερο. Το παλαιό φόρουμ θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες μας και μετά θα κρατηθεί ως αρχείο. Ελπίζουμε να απολαύσετε πραγματικά το νέο σπιτάκι μας & να το χαρείτε με όλη σας την καρδιά! Αυτό, θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς! :-) Φιλικά,
   Οι admins
ARETARA

Άκος Δασκαλόπουλος

Recommended Posts

Ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο δημιουργό που ίσως δεν πήρε από τη ζωή αυτό που θα του άρμοζε, τα έργα του, ωστόσο, διαχρονικά καθώς ήταν κατέκτησαν μια περίοπτη θέση στο πάνθεον του καλού ελληνικού τραγουδιού.

 

Βιογραφικό. Ο Κυριάκος Δασκαλόπουλος, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου του 1937. Ο πατέρας του ήταν υδραυλικός κι είχε άλλους δυο αδερφούς. Η οικονομική δυσχέρεια του πατέρα του, δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία είχε εισαχθεί κατόπιν εξετάσεων το 1961. Δεν το έβαλε όμως κάτω και επιδόθηκε με δίψα στην αυτομόρφωση. Από μικρός διάβαζε πολύ ποίηση, λογοτεχνία, φιλοσοφία, δοκίμιο κλπ.

Στα 1960-62 εργάζεται στην εφημερίδα ((Έθνος)) ως δημοσιογράφος. Το 1962 συμμετέχει σε διαγωνισμό ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το ποίημά του ((Μέσα στα μαύρα σου κυρά μου τα μαλλιά)),με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση..Στην Ελλάδα πρωτοακούστηκε στο Θέατρο Πάρκ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο Μίκης Θεοδωράκης ανέβαζε την παράσταση ((Όμορφη πόλη)).

Το 1962 διακρίθηκε σε ένα διαγωνισμό στιχουργικής, με το ποίημα Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά. Το βραβείο που κέρδισε ήταν να μελοποιήσει το ποίημα αυτό ο Μίκης Θεοδωράκης. Αυτό το 1ο τραγούδι του το αφιέρωσε στην Καίτη Κανδηλώρου με την οποία τότε ήταν ερωτευμένος.

Η πρώτη επίσημη συνεργασία στο χώρο του τραγουδιού ήταν με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο(Τα παλληκάρια) με τραγούδια για τον Ελληνικό κινηματογράφο. Ακολουθούν, με τον Μίμη Πλέσσα (Έκλαψα χθές, Βρέχει πάλι απόψε κ.ά),με τον Λίνο Κόκοτο (Γειτονάκι μου, Όσα δεν βάζει ο λογισμός, κ.ά), με τον Γιώργο Κοντογιώργο (Γύφτισσα μέρα), με το Νότη Μαυρουδή (Τα τραγούδια για τον Θεόφιλο), με τον Μιχάλη Τερζή (Μονιάσαμε), με τον Μίνο Μάτσα (Χίλιες και μια νύχτες), με ερμηνεύτρια την Αθηνά Μόραλη και τους Ερρίκο Θαλασσινό, Γ.Αραπάκη, Τ.Κρούζ, Χρ.Νικολόπουλο και Σ.Χατζηευσταθίου. Αγαπημένος του συνθέτης ήταν ο Σταύρος Κουγιουμτζής, όπου η συνεργασία τους αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του ανερχόμενου τότε Γιώργου Νταλάρα. Μερικά από τα τραγούδια αυτά είναι: Πού ‘ναι τα χρόνια, Το σακάκι μου κι αν στάζει, Δίχως την καρδούλα σου, Το πουκάμισο το θαλασσί, Χάντρα στο κομπολόι σου, Μού ‘δωσε ο πλάστης την καρδιά και πολλά άλλα..Ο Άκος Δασκαλόπουλος ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Νέου Κύματος στην δεκαετία του ’60, που έδωσε νέα πνοή στο Ελληνικό τραγούδι. Κυριότεροι ερμηνευτές των τραγουδιών είναι: ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Χαρούλα Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη ,ο Γιώργος Ζωγράφος, η Καίτη Χωματά, η Πόπη Αστεριάδη, ο Κώστας Σμοκοβίτης, η Αθηνά Μόραλη κ.ά.

Στις 26 Ιουνίου του 1967, ο Άκος ενεπλάκη σε ένα σοβαρό τροχαίο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτό που οδηγούσε ο Αλέκος Ουδινότης, με αποτέλεσμα να εκπαραθυρωθεί απ' τη θέση του οδηγού και να τραυματιστεί πολύ βαριά. Θραύσματα γυαλιού μπήκαν στο αριστερό του μάτι και έχασε για πάντα την όρασή του από αυτό. Τον επόμενο χρόνο (το 1968), απέκτησε ένα κόκκινο τρεχαντήρι, το οποίο ονόμασε Ψαριανή και μέσα σ' αυτό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέχρι το 1982. Το 1974 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Αυλιανού και έζησε μαζί της μέχρι το 1978 οπότε και χώρισαν. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές και έγραψε τους στίχους σε μεγάλο αριθμό τραγουδιών.

 

Στα είκοσί του χρόνια εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο το Σχήμα της απουσίας. Ακολουθούν το 1970 Το φύλλωμα ,το 1976 Το ερημονήσι, Η απόλαυση και το 1991 Ο διασκεδαστικός υλισμός. Είχε δημοσιεύσει διάφορα ποιήματα και κριτικές πάνω σε έργα Ελλήνων ποιητών, σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά επί σειρά

ετών και είχε κάνει αρκετές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ποίηση.

 

Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 1998 σε ηλικία μόλις 61 ετών.

 

Άποψη για το έργο του. Το συνολικό έργο του Άκου Δασκαλόπουλου περιλαμβάνει σε τριάντα δύο χρόνια δημιουργίας, 4 ποιητικές συλλογές και 300 τραγούδια, σε συνεργασία με 44 συνθέτες, ερμηνευμένα από 86 τραγουδιστές, χωρίς να υπολογιστούν οι επανεκτελέσεις. Τα τραγούδια του διακρίνονται για την ευαισθησία και τον λυρισμό τους μέσα στο πλαίσιο του ερωτικού τραγουδιού. Συχνά απηχούν προσωπικά βιώματα και μία αίσθηση αποτύπωσης του ανεκπλήρωτου έρωτα. Σε κάθε περίπτωση όμως απευθύνονται στον καθημερινό άνθρωπο και γι’ αυτό αγαπήθηκαν τόσο πολύ.

Πολύ περισσότερο αρμόδιοι για να μιλήσουν για τον Άκο Δασκαλόπουλο είναι μεγάλοι και καταξιωμένοι συνθέτες οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στις δύο σχετικές ωριαίες εκπομπές του στη σειρά εκπομπών με τίτλο «Απόντες». Πρώτο μέρος. Δεύτερο μέρος.

 

Δισκογραφία. Στον σχετικό σύνδεσμο βρίσκεται καταγεγραμμένο αρκετά μεγάλο μέρος της δισκογραφίας του δημιουργού, όπως επίσης και στο σχετικό αναρημένο blog προς τιμήν του.

 

Πηγές. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις εξής πηγές. 1. 2., 3.

 

Φωτογραφίες.

 

1. Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Άκος Δασκαλόπουλος και ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής κατά τη διάρκεια κάποιας ηχογράφησης. Πηγή.

5a7f4ac74fa37_-.jpg.90de2106244144ee2978a8a9b62e129d.jpg

 

2. Μουφλουζέλης, Αλεξάνδρα, Νότης Μαυρουδής, Άκος Δασκαλόπουλος και Χάρης Γαλανός. Πηγή.

5a7f4ac63d0ee_.jpg.e2559c4bb795cd888694fb5f33494f98.jpg

 

3. Με τους Δημήτρη Ψαριανό, Έλενα Κωστή, Βλάση Μπονάτσο και Κώστα Καπλάνη στη φωτογράφηση για το εξώφυλλο του δίσκου «Μαγικά ταξίδια» (1975).

5a7f4ac826ae3_-.jpg.b7bfbe4adaae674f220678c554dc04d9.jpg

 

4. Με τον Μάνο Λοΐζο και Ράλλη Κοψίδη. Πηγή.

5a7f4ac5737b9_-.jpg.461725366c09636198f2b76e2aa70fc8.jpg

 

Video.

1. Γύφτισσα μέρα. Μουσική: Γιώργος Κοντογεώργος. Από τον ομώνυμο δίσκο (1970). Ερμηνεία: Γιάννης Πουλόπουλος. Απόσπασμα από επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Δύο ξένοι» όπου ακούστηκε το τραγούδι.

 

 

2. Άναψε καινούριο μου φεγγάρι. Μουσική: Μίμης Πλέσσας. Από την ταινία «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969) όπου ακούγεται η φωνή της Δέσποινας Σταυρουλάκη αλλά στην οθόνη είναι η Μάρθα Καραγιάννη. Αργότερα την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε δίσκο με τη Ρένα Κουμιώτη.

 

 

3. Το σακάκι μου κι αν στάζει. Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής. Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας. Από τον δίσκο «Να ‘τανε το ‘21» (1970).

 

 

4. Ήσουν ωραία. Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής. Ερμηνεία: Γιάννης Καλατζής. Από τον δίσκο «Παραμυθάκι μου» (1971). Το video είναι από τηλεοπτικό αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιομτζή (1982).

 

Edited by stayros
αποκατασταση φωτο / tags
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραία ποστ Aretara.

Οι στίχοι του Άκου Δασκαλόπουλου είναι υπέροχοι και αθάνατοι.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή για κάποιο λόγο δεν φορτώνονται τα αφιερώματα του Λευτέρη Παπαδόπουλου τα επαναλαμβάνω εδώ.

 

Α' Μέρος

 

 

Β' Μέρος

 

[video=youtube;EykyCkc7C-M]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη εμφάνιση του Άκου Δασκαλόπουλου στο Ελληνικό τραγούδι ήταν η συμμετοχή του σ' ένα διαγωνισμό στιχουργικής του 1962 όπου κατάφερε και κέρδισε το πρώτο βραβείο με έπαθλο τη μελοποίηση του κομματιού από τον Μίκη Θεοδωράκη. Σε πρώτη φάση το κομμάτι ηχογραφήθηκε την ίδια ακριβώς μέρα (16/6/1962) και από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και από τον Δημήτρη Μπαξεβανάκη. Στο παρακάτω video θα ακούσουμε την ηχογράφηση του Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ενός εξαιρετικού ερμηνευτή με μουσική παιδεία που ίσως δεν πήρε από την καριέρα του αυτό που θα του άρμοζε.

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

You need to be a member in order to leave a comment

Δημιουργία λογαριασμού

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×