Jump to content
Sign in to follow this  
telonio

Ανακατασκευή καμπίνας arcade με πολλά απρόοπτα.

Recommended Posts

Είναι μερκές φορές, που κάνεις κάτι που το έχεις κάνει ξανά και ξανά. Γνωρίζεις καλά τον τρόπο και ακολουθείς την πεπατημένη ως συνήθως. Μα να που σου γυρνάει ξαφνικά η τύχη ή κάτι έχει μαζί σου το κάρμα σου και όλα αρχίζουν να πάνε στραβά, ενώ έχεις μείνει άφωνος. Καταλάβατε πιστεύω τι εννοώ και είμαι σίγουρος πως σε κάποιους από εσάς έχει τύχει τέτοια..ατυχία σε ένα θέμα κάπως, κάποτε.

Μια φορά, συζητούσαμε με έναν πολύ καλό φίλο μου για μια mame καμπίνα arcade που ήθελε να φτιάξει. Ήθελε πολύ να έχει μια arcade καμπίνα στο σπίτι του, αλλά ούτε γνώριζε τα τεχνικά θέματα και προπάντων, δεν είχε ούτε τον απαιτούμενο χρόνο για μια τέτοια κατασκευή. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια καμπίνα arcade και να του την κάνω δώρο. Μετά από λίγο καιρό βρήκα και πήρα ένα κάσωμα του 1980. Βέβαια όπως φαίνεται στην φωτογραφία ήταν κενό.

Παρατηρήστε και τον πλαστικό σωλήνα υδραυλικών που είχαν βάλει τότε για να πέφτουν μέσα τα κέρματα.

 

DSC04588.thumb.JPG.9c76d93bc18b0022e663214317b85b54.JPG

Ήταν μόνο τα ξύλα (και αυτά όχι όλα) και το t-molding. Που τέτοιο μεταλλικό t-molding δεν υπάρχει πλέον πουθενά. Ούτε καν καλωδίωση δεν υπήρχε μέσα. Τα πλαινά ξύλα είχαν αρκετά σημάδια, αλλά τουλάχιστο δεν είχαν ίχνη από υγρασία (που συνήθως βρίσκεις σε τέτοιες παλιές καμπίνες). Είχα ήδη ένα motherboard που καθόταν με έναν intel dual core 6600 2,4 με 3gb, μια ati hd3450 και έναν 80αρι ide hd.  Σκοπός ήταν να βάλω τα windows 7 64bit και την τελευταία έκδοση του mame.

Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν, ήταν να αντικαταστήσω τον παλιό άσπρο διακόπτη με έναν φωτιζόμενο κόκκινο καινούργιο. Επίσης τοποθέτησα ένα μικρό μαύρο κουμπί δίπλα του για να ανάβει το pc. Βίδωσα ροδάκια βαρέως τύπου από κάτω για να μετακινείται εύκολα.

DSC04854.thumb.JPG.97e84946527ecd38e9b79cf0dc4ebbac.JPG

 

Το μεταλλικό στήριγμα της οθόνης ήταν σκουριασμένο σε πολύ άσχημο σημείο. Ευτυχώς είχα ένα σχεδόν ίδιο σε διαστάσεις και τοποθέτησα αυτό. Έτσι γλίτωσα την διαδικασία να αφαιρέσω την σκουριά από το μέταλλο. Ενώ είχα παραγγείλει τα ξύλα που έλειπαν από μια εταιρία, έπρεπε να βρω μια οθόνη. Το μεταλλικό πλαίσιο έπαιρνε maximum οθόνη 20". Έτσι αγόρασα μια crt daewoo 20". Αφού την βίδωσα επάνω στο μέταλλο, μετά κάθισα και έφτιαξα το κλασσικό καλώδιο vga-scart. Έβαλα μέσα στον δίσκο το groovymame64 και έδωσα εικόνα μέσω του crt emu driver. Εγκατέστησα το maximus frontend και έκανα τις τρύπες για τα κουμπιά και τα joysticks, και σύνδεσα τους zero delay encoders.

 

DSC04983.JPG.81b8e5885fbe2d90c0c0dfe0430ad4ad.JPG

 

Σύντομα ανακαλύπτω με φρίκη αλλά λάβκραφτ πως η daewoo, ενώ δείχνει κανονικά εικόνα στο desktop με 640x480, δεν συμπαθεί τις χαμηλές αναλύσεις που την αναγκάζει ο vmmaker (που να το φανταστώ). Tην βγάζω και τρέχω Μαρούσι και αγοράζω μια 21" panasonic η οποία φυσικά δεν χωρούσε στο μεταλλικό πλαίσιο, αλλά ήθελα να βάλω 21¨ γιατί αν και μια μόνο ίντσα κάνει την διαφορά. Μονόδρομος να φάω με τροχό τις γωνίες από το μέταλλο για να χωρέσει.

 

DSC05001.JPG.31437d75fd5e582cbe2da697ec2487b1.JPG

 

Και εκεί που οι δοκιμές πήγαιναν μια χαρά, ξαφνικά χαλάει ο κάθετος συγχρονισμός της τηλεόρασης. Τρέχω Κιφησσιά αυτή τη φορά και αγοράζω μια 21" sony. Bάζω επάνω την sony και όλα πάνε άψογα. Μέχρι να περάσει μια εβδομάδα και εντελώς ξαφνικά να η sony να αρνείται πεισματικά να ανάψει (ενώ δεχόταν ρεύμα όπως μέτρησα με το πολύμετρο). Σχεδόν ταυτόχρονα λέει και στερνό αντίο και ο ide σκληρός δίσκος που είχα μέσα. Κάπου εδώ με είχε πιάσει μια μεγάλη απογοήτευση και είχα παρατήσει την καμπίνα για αρκετό καιρό.

Ευτυχώς λέω που ένας φίλος μου χάρισε μια τηλεόραση sony 21" που του έπιανε χώρο. Επίισης ο φίλος keropi μου κάνει δώρο και μου έστειλε έναν sata 500gb hd καθώς και μια ati 4350. Να είναι καλά το παιδί.

Στη συνέχεια αγοράζω ένα τζάμι 5 χιλιοστά και το βάφω περιμετρικά της οθόνης με μαύρο σπρέι.

 

DSC05002.JPG.30901ead12ba521b9488c4ba514618f6.JPG

 

Τοποθέτησα και ένα παράλληλο ξύλο υπό γωνία επάνω από την οθόνη. Αυτό γιατί η καμπίνα είχε μεγάλο κενό επάνω λόγο της μικρής οθόνης. Αν και η καμπίνα ήταν στενή, αρκετά πιο στενή από αυτές που έπαιρναν τα monitor 25 με 28". Με ένα μαύρο χρώμα και πινέλο πέρασα ελαφρά τις μεγάλες γρατζουνιές που είχε περιμετρικά η καμπίνα και στο τέλος όλα τοποθετημένα και λειτουργικά στη θέση τους. Βίδωσα μέσα στην καμπίνα και δύο ηχεία pc και σύνδεσα με προέκταση ένα ποντεσιόμετρο από μπροστά. Αυτό ήταν απαραίτητο για να ρυθμίζεται η ένταση του ήχου σε κάθε παιχνίδι. Η κάρτα γραφικών 4350 φλασαρίστηκε για να παίζει στα 15khz από το bios.

Η καμπίνα όπως ήταν από μέσα.

DSC04982.thumb.JPG.589346fba0936808989c3b4a08950271.JPG

 

Την εβδομάδα που έκανα δοκιμές και έπαιζα διάφορα τυχαία παιχνίδια για να διαπιστώσω την άψογη λειτουργία του συστήματος,  ένα πρωί με θυμάται η θεά τύχη. Κολλάει ξαφνικά ο δίσκος του keropi και μένω άναυδος.  Θυμάσαι; Είναι από εκείνες στιγμές που τα έχεις κάνει όλα σωστά και επειδή είναι μεταχειρισμένα και επειδή δεν σε πάει και η τύχη,  απορείς γιατί συμβαίνει αυτό σε εσένα. Αναρωτιέσαι μήπως τελικά κάνεις κάτι κακό; Με μια θεότρελη απογοήτευση αγόρασα έναν καινούργιο δίσκο ssd kingston 120gb. Έκατσα ένα απόγευμα τα πέρασα ξανά όλα από την αρχή. Κατά την διάρκεια των δοκιμών αν και δεν είμαι προληπτικός, μου πέρασε από το μυαλό να κρεμάσω ένα σταυρουδάκι και ένα σκόρδο στην καμπίνα. Φωτογραφία με τον ssd μέσα στην καμπίνα δεν τράβηξα, το ξέχασα.

Εν τέλει, με τον νέο δίσκο όλα πήγαν τέλεια και είχε έρθει η ώρα να την στείλω στον φίλο που περίμενε με αγωνία. Όλα ήταν λειτουργικά και όπως πρέπει. Δοκίμασα περίπου 100 παιχνίδια που τα έβαλα και στο αγαπημένα. Ο φίλος δεν ήθελε κερματοδέκτη και έτσι έβαλα ένα κόκκινο κουμπί για τα credit. Δύο άσπρα κουμπιά είναι για το start player 1 και 2. Eπίσης ένα μικρό μάυρο κουμπί υπάρχει επάνω από το κόκκινο κουμπί του credit. Είναι το esc από ένα παχνίδι στο κεντρικού μενού του maximus και του όρισα 3 δευτερόλεπτα καθυστέρηση για να μην πατηθεί καταλάθος. Πιο δίπλα βρίσκεται και το ποντεσιόμετρο του ήχου. Το πορτάκι κάτω αριστερά που έπεφταν τα κέρματα έγινε ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος.

 

DSC05005.thumb.JPG.efeae124bf34f364346086d858a1b1ce.JPG

DSC05019.thumb.jpg.4c536195b3b0c4b52c9adae1cc1980bc.jpg

 

Η καμπίνα έκανε το ταξίδι της και είναι στον χώρο του φίλου εδώ και αρκετές ημέρες. Αν και έχω κάνει ξανά ανακατασκευή σε καμπίνα, τέτοιο ζόρι δεν συνάντησα. Στο τέλος βέβαια είναι αυτό που λέει ο φίλος μου ο Λεωνίδας. Μεταχειρισμένα είναι, τηλεοράσεις και δίσκοι, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πότε θα χαλάσουν.

 

  • Like 12
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αμα δεν σε θελει καμια φορα η τυχη..Παντως Φοβερη η καμπινα Μαριε!!και με 21" τηλεοραση οτι πρεπει για mame.Με την daewoo πολυ παραξενο που δεν δειχνει σε χαμηλες αναλυσεις.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστώ.

Ναι και εμένα μου φάνηκε παράξενο που δεν συνεργαζόταν η daewoo με τις χαμηλές αναλύσεις. Σε 640x480 έδειχνε κανονικά το maximus, αλλά όταν έτρεχα ένα παιχνίδι και έμπαινε σε λειτουργία το vmmaker εμφάνιζε μόνο γραμμές. Φαντάσου μια τηλεόραση 14¨ μάρκας beko (εντελώς της πλάκας) που δοκίμασα έδειχνε χωρίς πρόβλημα τα παιχνίδια μέσω vmmaker. Τι να πεις;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο πολύ όμορφη καμπίνα,τυχερός ο φίλος σου,όπως ήταν κάποτε στα ουφάδικα.Πάντως σε καταλαβαίνω αρκετά γιατί και εγώ πέρασα αρκετά και ας είναι η πρώτη μου καμπίνα .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μαριε νομιζω οτι μοιραζομαστε το κακο συνηθειο να μας συμβαινουν αναποδιες σε τετοιες ρετρο κατασκευες. :)

Αλλα δεν μασας. Και το αποτελεσμα ηταν εξαιρετικο. Και επισης πολυ δυνατη φαση οτι τα περασες ολα αυτα (μονο τη Σκυλα και τη Χαρυβδη δεν συναντησες) για να χαροποιησεις ενα κολλητο σου.

Μαγκας

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μα, πόσο σε νιώθω! 
Το αποτέλεσμα πάντως είναι εξαιρετικό και τυχερό το φιλαράκι σου που σ'εχει :) 

Yγ. Ζήλεψα το T-molding της καμπίνας. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.

Θοδωρή τελείωσες την δική σου καμπίνα; Eίναι όλα εντάξει;

Πάνο σε κάποιο σημείο δεν πίστευα την ατυχία που με έδερνε αλύπητα. Φαντάσου μου έμοιαζε απίθανο να τελειώσω αυτή τη κατασκευή. Έδωσα στον φίλο και έναν έξτρα zero delay encoder σε περίπτωση που χαλάσει ο ένας από τους δυο.

Kambia όντως το t-molding είναι πολύ ωραίο. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα πλαστικά και παλαιότερα είχα φάει μάταια τον κόσμο να βρω αυτά τα μεταλλικά. Είμαι σίγουρος πως αυτά τα μεταλλικά t-molding δεν ήταν για arcade καμπίνες κανονικά. Το λέω αυτό γιατί αυτές οι καμπίνες ήταν πρόχειρες Ελληνικές κατασκευές που γινόντουσαν στο πόδι. Δύσκολο να πιστέψω πως έμπαιναν στην διαδικασία να κόψουν και να κουρμπάρουν μέταλλα για αυτή τη δουλειά. Δεν μπορώ όμως να βρω που αλλού τα χρησιμοποιούσαν.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ ωραια καμπινα και πολλοι θα ηθελαν να εχουν καποιον φιλο σαν και σενα που να τους κανει τετοια δωρα.Απο την αλλη αμα εχεις συνηθισει σχεδον 30 χρονια να παιζεις με τον μοχλο αριστερα οπως εγω πχ ποσο μα ποσο παραταιρο φαινεται στο ματι οι μοχλοι να ειναι απο δεξια:|:|:|:|

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βασικά ο φίλος ήθελε τον μοχλό στα δεξιά, για αυτόν προοριζόταν η καμπίνα, τι να κάνω; :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

You need to be a member in order to leave a comment

Δημιουργία λογαριασμού

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×