Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 11/23/2018 in all areas

 1. 2 points
  Όλοι ξέρουμε τα fractals. Όμως, πως γίνονται; Στο link θα βρείτε τον πηγαίο κώδικα του MANDELST, σε GFA BASIC, για τον Atari ST. Είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας Mandelbrot και Julia Sets, που είχα φτιάξει στα τέλη του '80 και ανέβασα το source στο GitHub: https://github.com/manoosos/MANDELST Κάθε τόσο ασχολούμαι και λίγο, κάνοντας bug fixes και βελτιώσεις. Θα βρείτε και το MANDELST.zip, που θα περιέχει το τελευταίο εκτελέσιμο του προγράμματος για τον ST, όποτε γίνονται διορθώσεις. Για μια εκτενέστερη περιγραφή, δείτε και εδώ
 2. 1 point
  Σημερα παρελαβα το παιχνιδι, αλλα δεν προλαβα να το παιξω. Η ποιοτητα απ´εξω δειχνει κατι απο τα παλια..
 3. 1 point
  Στον ουρανό το γύρευα... στη Γη το βρήκα! (c) Compupress Α.Ε. 1992 Μετά από αναζητήσεις πολλών ετών, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω οτι είμαι ο ευτυχής κάτοχος του πρώτου βιβλίου με λύσεις Adventures του Ανδρέα-Παρασκευά Τσουρινάκη. Βλέπετε, την εποχή που κυκλοφόρησε, σχεδόν όλοι προτιμούσαμε να δώσουμε το χαρτζηλίκι μας για να αγοράσουμε παιχνίδια για τους αγαπημένους μας υπολογιστές και κάπως έτσι, βιβλία σαν και αυτό δεν βρήκαν ποτέ το δρόμο τους για τη βιβλιοθήκη μας... μέχρι σήμερα! You know what? I'm happy!
 4. 1 point
  Τelex. Ρετρό ως μηχάνημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το είχα χρησιμοποιήσει μια φορά και μοναδική και ομολογώ πως η χρήση του ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα. Οι μπαμπάδες σας μάλλον το γνωρίζουν ως τηλέτυπο (από το στρατό). Didacta. Δεν είμαι σίγουρη αν ακόμα η σχολή αυτή εξακολουθεί να υφίσταται ή έχει περάσει την πόρτα του ρετρό. Εκεί πάντως έμαθα ότι έπρεπε να γνωρίζει μια καλή γραμματέας. "Mα έχω τελειώσει τη DIDACTA'' όπως έλεγε η κοπέλα στη διαφήμιση. Στη δεκαετία του 80 η σχολή βρισκόταν στη Σταδίου 33 εντός της στοάς. Συνεπώς για να μαθαίνουν οι νεώτεροι, λίγες φωτογραφίες από τα έντυπα της σχολής:
 5. 1 point
  Βήμα 10ο To Gbafix.c Ένα πράγμα που θα διαπιστώσετε αν αποφασίσετε να γράψετε το δικό σας κώδικα για το GameBoy Αdvance είναι ότι, ενώ το πρόγραμμά σας θα εκτελείται ωραία και καλά στον εξομοιωτή, όταν θα προσπαθήσετε να το τρέξετε στο πραγματικό υλικό (στο GameBoy δηλαδή), αυτό δε θα φορτώνει. Για να μπορέσετε λοιπόν να τρέξετε το πρόγραμμά σας στο GameBoy, θα πρέπει να διορθώσετε το rom που προκύπτει από τη μεταγλώττιση του κώδικα με το devkit Advance. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα εργαλείο που λέγεται Gbafix (DevkitPro GBA ROM fix utility). Το πρόβλημα είναι ότι θα το βρείτε σε μορφή πηγαίου κώδικα, που σημαίνει, με τη σειρά του, ότι θα πρέπει πρώτα να το μεταγλωττίσετε (compile). Ευτυχώς δεν είναι δύσκολο. Τη διαδικασία θα σας την περιγράψω με λεπτομέρειες στο επόμενο βήμα, αφού στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα Windows θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε τον gcc Για την ώρα θα πρέπει να κατεβάσετε τον πηγαίο κώδικα του Gbafix Κατευθυνθείτε στη σελίδα του github https://github.com/devkitPro/gba-tools... και κάντι κλικ στο κουμπί raw. Αντιγράψτε τον κώδικα και επικολλήστε τον στο σημειωματάριο (notepad) των Windows. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το αρχείο με το όνομα gbafix.c (Σημ: Μην ξεχάσετε να αλλάξετε το πεδίο "Αποθήκευση ως" από "έγγραφα κειμένου (*.txt)" σε "όλα τα αρχεία (*.*)", διαφορετικά το αρχείο θα σωθεί ως gbafix.c.txt, που προφανώς δε θέλουμε )
 6. 1 point
  Ορίστε τρεις φιγουρες από την παιδική μου ηλικία που ήταν και οι πρώτες μου!😆 και οι φιγουρες μου,που αφορούν τους αιώνιους αντιπαλους!😉
 7. 1 point
  Βήμα 9ο ( προαιρετικό ) VisualBoyAdvance Emulator Το VisualBoyAdvane είναι ένας πολύ καλός εξομοιωτής για το GameBoy γενικότερα. Δεν είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε, αφού δε θα είναι σε θέση να εξομοιώσει την πλακέτα εισόδων/εξόδων του ρομπότ αλλά ούτε τους αισθητήρες και τις συσκευές που συνδέονται σε αυτήν. Ωστόσο προτείνω να το εγκαταστήσετε αφού θα σας δώσει την δυνατότητα να βλέπετε τα αποτελέσματα του κώδικα που γράφετε, αν για παράδειγμα εμφανίζετε μηνύματα στην οθόνη ή σχεδιάζετε κάποια γραφικά Εγκατάσταση Κατευθυνθείτε στη διεύθυνση https://sourceforge.net/projects/vba/ και απλά πατήστε το Download. Αφού το κατεβάσετε μπορείτε να το αποσυμπιέσετε οπουδήποτε θέλετε στον υπολογιστή σας, αφού το πρόγραμμα δεν απαιτεί κάποια εγκατάσταση Στην δική μου περίπτωση απλά αντέγραψα το zip αρχείο στον κατάλογο C:\files (που δημιουργτήσαμε στο προηγούμενο βήμα) και μετά το αποσυμπίσεσα με το 7zip, επιλέγοντας extract to VisualBoyAdvance-1.7.2, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Δεν επέλεξα το "extract here" γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα αποσυμπίεζε όλα τα περιεχόμενα αρχεία απ' ευθείας στον κατάλογο C:\files και δε θα δημιουργούσε έναν ξεχωριστό κατάλογο.
 8. 1 point
  Βήμα 8ο Ο προγραμματισμός. Το DevKit Advance Και ήρθε λοιπόν η ώρα του προγραμματισμού. Πιθανόν κάποιοι να μην το γνωρίζουν, αλλά ένα ρομπότ από μόνο του, χωρίς τον απαραίτητο προγραμματισμό, δεν κάνει απολύτως τίποτα. Βέβαια αυτό ακριβώς είναι και η "δύναμή" του. Ο προγραμματισμός είναι αυτός που δίνει ευελιξία στο ρομπότ, αφού ή ίδια μηχανή μπορεί να κάνει διαφορετικά πράγματα απλά αλλάζοντας κάθε φορά τον κώδικα που θα εκτελεί Για να μπορέσουμε όμως να γράψουμε τον κώδικα (μια διαδικασία για την οποία φυσικά χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας 😛 ), θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε πρώτα όλα τα απαραίτητα προγράμματα. Αυτό ακριβώς θα ξεκινήσω να περιγράφω στη συνέχεια Το βασικό εργαλείο που χρειάζεται για να προγραμματίζουμε το GameBoy (και άρα το ρομπότ ) είναι το DevKit Advance. DevKit Advance Επισκεφθείτε τη σελίδα http://devkitadv.sourceforge.net/ και κάντε κλίκ στο download. Θα σας μεταφέρει στη σελίδα sourceforge, από όπου μπορείτε να καταβέσετε το πρόγραμμα. Εκεί κάντε κλικ στο Windows και μετά στο Release 5 (Beta 3). Κατεβάστε όλα τα αρχεία ζιπ που θα βρείτε εκεί (Σημ: απ' ευθείας link: https://sourceforge.net/projects/devkitadv/files/...) Εγκατάσταση του DevKit Advance Αφού λοιπόν κατεβάσετε όλα τα αρχεία zip, ακολουθήστε τις ακόλουθες οδηγίες για να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα: Δημιουργείστε έναν κατάλογο, κάτω από τον προγονικό κατάλογο C:\ του σκληρού σας δίσκου, και ονομάστε τον π.χ. files, όπως φαίνεται και στην εικόνα (Μπορείτε να του δώσετε και διαφορετικό όνομα, ωστόσο δε θα πρέπει να περιέχει κενά) Αντιγράψτε όλα τα αρχεία zip που κατεβάσατε μέσα στο φάκελο που δημιουργήσατε στο προηγούμενο βήμα Κάντε δεξί κλικ στο πρώτο αρχείο zip και επιλέξτε 7-zip -> Extract here, όπως φαίνεται στην εικόνα Κάντε ακριβώς το ίδιο και για όλα τα zip αρχεία στον κατάλογο. Όταν εμφανιστεί ένα παράθυρο που να γράφει Confirm File Replace, επιλέξτε Yes to All για να αντικαταστήσετε όλα τα αρχεία με τις καινούργιες εκδόσεις Με την ολοκλήρωση της αποσυμπίεσης όλων των αρχείων θα δημιουργηθεί ένας καινούργιος φάκελος με το όνομα devkitadv-r5-beta-3. Τώρα μπορείτε να διαγράψετε όλα τα zip αρχεία και να μετονομάσετε τον φάκελο που δημιουργήθηκε σε devkitadv, όπως φαίνεται και στην εικόνα Αυτό ήταν όλο! Πλέον το devkit Advance είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας
 9. 1 point
  Όταν ήμουν μικρή, με έπαιρνε η θεία μου κάποιες φορές και με πήγαινε στο γραφείο της, στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά. Θυμάμαι ένα τεράστιο δωμάτιο κι ένα τεράστιο τέλεξ. Μα τεράστιο όμως!!! (έπιανε σχεδόν όλο το δωμάτιο). Μου έχει μείνει τόσο έντονα στο μυαλό σαν ανάμνηση!!! Πήγα στο παράρτημα της DIDACTA στον Πειραιά., πίσω από την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, δίπλα στον ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ. Τα γνωστά. Στενογραφία, τυφλό σύστημα, basic για υπολογιστές και άλλες χρήσεις για γραφείο εκείνης της εποχής βέβαια. Α, και κάποιες ελάχιστες γνώσεις βασικής λογιστικής (περιλαμβάνονταν στο πακέτο που είχα πάρει). Η Didacta ήταν Must τότε. Χρησιμοποίησα πολύ το τέλεξ σε παλιές μου δουλειές, ειδικά στις τροφοδοσίες πλοίων που ήμουν προ 25ετίας. Το μηχάνημα όμως, δεν ήταν σαν αυτά που δείχνετε στις φωτό, ούτε σαν αυτό το τεράστιο στο γραφείο της θείας μου. Ήταν μικρό, λίγο πιο μεγάλο από μια γραφομηχανή. Έκτοτε δεν το ξανασυνάντησα πουθενά. Όταν ήρθα στην εταιρεία που είμαι τώρα (πριν 12 χρόνια) διαπίστωσα μετά μεγάλης μου έκπληξης, ότι για μια συγκεκριμένη εργασία χρησιμοποιούσαν ακόμη το τέλεξ!!!!! Είχα γελάσει πολύ και γελούσα κάθε φορά που προσλαμβάναμε νέα κοπέλα, η οποία φυσικά δεν ήξερε τέλεξ (ούτε γραφομηχανή σε κάποιες περιπτώσεις) και το κοίταγαν σαν να βλέπουν δεινόσαυρο. Τώρα πια το καταργήσαμε.... Μέχρι πριν 5 χρόνια τουλάχιστον, υπήρχε υπηρεσία του ΟΤΕ που καλούσες όταν υπήρχε βλάβη στις γραμμές του τέλεξ και έρχονταν και το έφτιαχναν. Από αυτούς έμαθα ότι υπάρχουν ακόμα 150 τέλεξ στην Αθήνα, ειδικά σε ναυτιλιακά γραφεία τα οποία επικοινωνούν με τα πλοία τους με αυτόν τον τρόπο. Δεν ξέρω αν η υπηρεσία υπάρχει ακόμα. Πρέπει να δείτε τις περισσότερες κοπέλες πώς με κοιτούν κάθε φορά που με βλέπουν να γράφω τυφλό (με την ταχύτητα που γράφω). Όλες γράφουν πολύ γρήγορα γιατί είναι πια εξοικειωμένες με τον υπολογιστή και καμμιά δεν ξέρει τυφλό σύστημα. Ας πούμε π.χ., δεν μπορούν να κρατήσουν πρακτικά αυτολεξεί σε μια συνάντηση. Μια φορά μιλούσα με τον διευθυντή προσωπικού μας, τον κοιτούσα και ταυτόχρονα έγραφα ένα κείμενο. Και μου λέει: "Με συγχωρείτε, τώρα ξέρετε τι γράφετε?" Γελάω κάθε φορά γιατί για μένα είναι κάτι πολύ φυσικό, το κάνω 30 χρόνια. Αν κοιτάω τα χέρια μου, μπερδεύομαι. Όταν γράφω κείμενο, κοιτάζω το κείμενο. Όταν γράφω κάτι που σκέφτομαι, κοιτάζω την οθόνη. Την στενογραφία όμως, δεν την χρησιμοποίησα και την ξέχασα τελείως. Τα πρώτα χρόνια, για να μην την ξεχάσω, στενογραφούσα τραγούδια. Μετά βαρέθηκα.
 10. 1 point
  Μιας και το βρήκα κι αυτό ας το παρουσιάσω. Λίγες σελίδες από το Word Processing της σχολής το 1984. Το οπισθόφυλλο γράφει: Όποιος δεν θα έχει το 1990 γνώσεις πληροφορικής θα αισθάνεται όπως ένας αναλφάβητος.
 11. 1 point
  Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου μ' έπαιρνε στο γραφείο μαζί της τα καλοκαίρια, διότι δεν είχε πού να μ' αφήσει.... Τα 2 πιο ενδιαφέροντα πράγματα εκεί ήταν οι υπολογιστές και.... το τέλεξ! Μα τον Άγιο, δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που είδα τέλεξ να δουλεύει! Εκείνη, μάλλον ήταν και η μόνη φορά που πίστεψα στα φαντάσματα!.... Εκεί που καθόμουν ήσυχα στο γραφείο και ζωγράφιζα, κάποια στιγμή, χτύπησε το τηλέφωνο. Σήκωσα το κεφάλι μου και περίμενα να έρθει κάποιος να το σηκώσει. Αντ' αυτού, ακούω το χαρακτηριστικό "κλατς" - ότι η γραμμή απαντήθηκε και παρακολουθώ έκπληκτη το τέλεξ να γράφει μόνο του!!! Σηκώθηκα και το πλησίασα, για να δω τι έγραφε και προς μεγάλη μου έκπληξη ήταν ένα γράμμα!..... Έβλεπα τα "δόντια" με τα γράμματα να πέφτουν πάνω στο χαρτί και να σχηματίζουν ολόκληρες λέξεις! Όταν τελείωσε η σειρά, πήγε όλη η κεφαλή προς τα πίσω και ξεκίνησε από την αριστερή εσοχή, ακριβώς όπως έγραφε η μαμά μου στην γραφομηχανή!.... Είναι τόσο ζωντανή αυτή η ανάμνηση που το βλέπω σχεδόν μπροστά στην οθόνη, τώρα που πληκτρολογώ κι ας έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια!.... Προτού καλά - καλά τελειώσει, έτρεξα στο άλλο γραφείο που ήταν η μητέρα μου και άρχισα να την τραβάω από τη φούστα για να έρθει να δει "ένα μηχάνημα που γράφει μόνο του"! Η γυναίκα δε με χάλασε καρδιά και με ακολούθησε. Όταν κατάλαβε τι εννοούσα, την πιάσαν τα γέλια! Μόλις έκλεισε η γραμμή, τότε η μητέρα μου έκοψε το χαρτί και το διάβασε. Με το που τελείωσε, με είπε: "Θες να δεις πώς απαντάμε σ' αυτά?" Εγώ είχα μείνει παγωτό - δεν το συζητάμε! Ούτε να αρθρώσω δε μπορούσα από το θαυμασμό! Αφού πήρε τηλέφωνο το αφεντικό της και της είπε τι ν' απαντήσει, τη θυμάμαι να κάθεται μπροστά στο τέλεξ, να σχηματίζει τον τηλεφωνικό αριθμό του παραλήπτη και σαν πιανίστας με απόλυτο συγχρονισμό, να πληκτρολογεί κοιτώντας τις σημειώσεις της και όχι τα πλήκτρα!.... Είχα ξαναδεί τη μητέρα μου να γράφει σε γραφομηχανή, αλλά ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα ότι γράφει με "τυφλό σύστημα" (όπως μου εξήγησε αργότερα!), γιατί υπήρχε η "πίεση" της ανοιχτής γραμμής! Όταν τελείωσε κι έκλεισε τη γραμμή, μπορείτε να φανταστείτε τον καταιγισμό των ερωτήσεων: -Τι ήταν αυτό -Πώς δουλεύει -Πώς έρχονται τα κείμενα & πώς ταξιδεύουν τα γράμματα -Τι γίνεται αν κάνεις λάθος (!) -Πόση ώρα μπορείς να γράφεις -Τι γίνεται αν κοπεί το μήνυμα στη μέση -Αν είναι "κρυμμένα" (δεν ήξερα τη λέξη "κρυπτογράφηση"! ) όπως στις ταινίες του Τζέημς Μποντ.... Κι ένα σκασμό ερωτήσεις που κυμαίνονταν στα όρια του αστείου έως του εκνευριστικού! :biglaugh: Έκτοτε, κάθε φορά που χτυπούσε το τηλέφωνο και ήταν το τέλεξ, καθόμουν και το κοίταζα σα μαγεμένη κι αναρωτιόμουν ποιος να είναι άραγε στην άλλη άκρη του πληκτρολογίου!...... Τεσπα, αυτά τα ολίγα, γιατί σας ζάλισα και βγήκα κι εκτός θέματος! :[ Για όσους δεν το πρόλαβαν, φανταστείτε κάτι σαν μια τεράστια γραφομηχανή, που στη (δεξιά συνήθως) πλευρά της, είχε ένα αναλογικό καντράν για τις κλήσεις των τηλ. αριθμών... Να, κάτι τέτοιο: πηγή [edit] Και μόλις θυμήθηκα πού την είχα ξανακάνει αυτήν την κουβέντα σχετικά πρόσφατα: Cheers to herco!

Announcements×
×
 • Create New...