Jump to content

akisk

Members
 • Content Count

  8
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Good

About akisk

 • Rank
  RetroN00b

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Δε θυμάμαι να κάναμε ποτέ εμβόλια στο σχολείο, (γεννηθείς το 1976), θυμάμαι ότι τα κάναμε στο ΠΙΚΠΑ της περιοχής μας με τη συνοδεία της μαμάς η οποία με πήγαινε σχεδόν σέρνοντας. Μία φορά πάντως είχαν ζητήσει από το σχολείο να τους πάμε το γνωστό βιβλιάριο των εμβολιών για να ελέγξουν ότι τα έχουμε κάνει όλα. Μία άλλη φορά - πρέπει να ήμουν πέμπτη δημοτικού - μας είχαν περάσει από εξέταση για μυωπία την οποία έκανε ο δάσκαλος με τη χρήση των γνωστών λευκών πινάκων με τα γράμματα και τους αριθμούς. Μας έβαζε σε μία Χ απόσταση, κλείναμε το ένα μάτι με το χέρι και διαβάζαμε μία σειρά, έπειτα το ίδιο με το άλλο μάτι και έβγαινε μία βαθμολογία κάτω από την οποία ειδοποιούσαν τους γονείς σου για να σε πάνε σε οφθαλμίατρο για κανονική εξέταση.
 2. Ακούστε σκέψεις μικρού παιδιού ... 1. Ότι όταν έλεγε η μητέρα μου ότι ό μπαμπάς θα "κατέβει" στον Πειραιά ή θα "ανέβει" στην Αθήνα, (μέναμε στη Νίκαια), φανταζόμουν ότι η Αθήνα είναι στην κορυφή του βουνού, ο Πειραιάς στους πρόποδες και εμείς μένουμε κάπου στη μέση. 2. ότι αφού κοινωνήσεις στην εκκλησία θα βγάλεις χρυσό δόντι. αποτέλεσμα: μετά από κάθε κοινωνία ξημεροβραδιαζόμουν στον καθρέφτη του μπάνιου να δω το δόντι και τελικά κατέληξα ότι η εκκλησία που πάμε δεν είναι καλή και την επόμενη φορά να πάμε σε άλλη, (τελικά δεν ξαναπήγα σε καμία για αυτό και τα μισά μου δόντια έχουν χαλάσει). 3. ότι οι υπότιτλοι στην τηλεόραση ΄"εμφανίζονται / τυπώνονται" εκείνη τη στιγμή που βλέπουμε την εκπομπή, από έναν άνθρωπο που ακούει την ξένη ομιλία και πληκτρολογεί άμεσα το ελληνικό κείμενο. 4. ότι οι παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων έχουν αποστηθίσει τα κείμενα τους γι αυτό δεν κοιτάνε ποτέ τα χαρτιά τους. 5. ότι οι τηλεοράσεις "URANIA" αν πέσουν απότομα στο πάτωμα θα γίνει πυρηνική έκρηξη γιατί έχουν ουράνιο (!!!!????!!!!). 6. (όταν η τηλεόραση ήταν ακόμα ασπρόμαυρη): ότι όταν η τηλεόραση γίνει έγχρωμη οι παλιές ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες θα γίνουν αυτόματα έγχρωμες. 7. ότι ο ηλεκτρικός όταν φτάνει στην Κηφισιά με κάποιο τρόπο - ευτυχώς αδιευκρίνιστο - κάνει μία μεγάαααααααλη στροφή για να γυρίσει ανάποδα και να επιστρέψει στον Πειραιά. 8. ότι στην Αγία Παρασκεύη - δεν είχα ιδέα πού πέφτει - πρέπει συνέχεια να χιονίζει γι αυτό και στην τηλεόραση μας όταν βλέπουμε ΕΡΤ έχει συνέχεια "χιόνια" (=παράσιτα).
 3. Ήδη από το 1975 με τον νόμο 230 είχε ορισθεί ότι η ΥΕΝΕΔ θα συγχωνευόταν, εντός δύο ετών από τη δημοσίευση του νόμου, με την ΕΡΤ σε έναν ενιαίο φορέα με την προϋπόθεση ότι "συντρέχουν οι κατάλληλες οικονομικές, οργανωτικές κλπ προϋποθέσεις". Στο Ελλαδιστάν φυσικά και με την πίεση των κύκλων του ΓΕΣ οι οποίοι επέμεναν πάση θυσία να διατηρήσουν την ΥΕΝΕΔ υπό τον έλεγχο τους αυτό έγινε δυνατό μετά από πολλά χρόνια και με άπειρα προβλήματα, πολλά από τα οποία η ΕΡΤ δεν κατάφερε να επιλύσει εγκαίρως με αποτέλεσμα η έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης να την βρει απροετοίμαστη.
 4. Ένα περιστατικό που είχε γίνει στο ξεκίνημα του MEGA ήταν το εξής: Κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων η δημοσιογράφος (Βίκυ Παλαιολόγου? help αν κάποιος θυμάται καλύτερα), προανήγγειλε ένα ρεπορτάζ με δηλώσεις του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης Αντρέα Παπανδρέου. Από λάθος στην κονσόλα του ήχου, (έμεινε ανοικτό το μικρόφωνο της), ενώ στην οθόνη έτρεχαν ήδη οι εικόνες του ρεπορτάζ, ακούστηκε από το background η δημοσιογράφος να αποκαλεί τον Παπανδρέου με το γνωστό νεοελληνικό κοσμητικό επίθετο. Το τότε κανάλι 29, (ιδιοκτησίας των εκδοτών της Αυριανής και προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ), είχε ξεσηκώσει τότε σάλο για το σκάνδαλο του να καθυβρίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την τηλεόραση. Το MEGA είχε αναφέρει ότι η δημοσιογράφος δεν αναφερόταν στον Παπανδρέου αλλά σε τεχνικό του καναλιού ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο studio. Δε θυμάμαι πώς έληξε η όλη ιστορία τότε αλλά η δημοσιογράφος κυριολεκτικά εξαφανίσθηκε, (επανεμφανίσθηκε σε νυχτερινά δελτία ειδήσεων του MEGA μετά από πολύ καιρό). Υπάρχει άραγε κάποιος που να έχει το συγκεκριμένο video?
 5. Σωστά, το μεγάλο βραβείο ήταν ένα ποσό σε ομόλογα για αγορά κατοικίας. Έπαιζαν πάντα δύο διαφορετικά ζευγάρια τα οποία έπρεπε να κάνουν μία σειρά από οικιακές εργασίες για να συγκεντρώσουν πόντους, (σκούπισμα, στρώσιμο κραβατιού, πλύσιμο πιάτων κλπ). Ο Γιώργος Κάρτερ σε κριτική του εκείνης της περιόδου είχε γράψει ότι ο Βλάσσης περισσότερο φώναζε και άγχωνε τους παίκτες παρά δημιουργούσε το απαραίτητο ευχάριστο κλίμα στο πλατό. Ήταν ένα πολύ μέτριο πρόγραμμα με την ΕΡΤ να χάνει πλέον το μονοπώλιο και την ιδιωτική τηλεόραση προ των πυλών.
 6. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη εκπομπή - απόγονος από πολλές παρόμοιες που γέμιζαν τα προγράμματα ΕΙΡΤ - ΥΕΝΕΔ στη διάρκεια της δικτατορίας, (Εκπομπή της Χωροφυλακής, Εκπομπή της Αεροπορίας κλπ), είναι και η μόνη που παρέμεινε ως αντιστάθισμα για την "πολιτικοποίηση" της ΥΕΝΕΔ και μετατροπή της σε ΕΡΤ2. Ουσιαστικά, εφόσον η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ παρέδιδε πλέον σε πολιτικές αρχές τον σταθμό, δόθηκε στις ένοπλες δυνάμεις μία εβδομαδιαία εκπομπή ώστε να έχουν ένα "βήμα προς την κοινωνία". Ο χαρακτήρας της εκπομπής είναι κατά πολλούς αμφιλεγόμενος δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά στημένη, (συνεντεύξεις, θεματολογία κλπ).
 7. Η βίλα Καζούλη έως και την ανακαίνιση της από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1998 ήταν στην κυριολεξία έτοιμη προς κατάρευση. Όταν στις αρχές του 1990 πήγαινα λύκειο στα Ανάβρυτα, είχε τυχεί πολύ συχνά να μπω με άλλους συμμαθητές από το παράθυρο του ισογείου και να εξερευνήσω το κτήριο το οποίο ήταν - τότε - τρομακτικό ιδιαίτερα το υπόγειο με τα μικρά δωμάτια - κελιά και τη ζωγραφισμένη σβάστικα στον τοίχο, (από τον πόλεμο / από ταινία??). Το κτήριο είχε χρησιμοποιηθεί ως φρουραρχείο και κρατητηρίο στην διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς και λέγεται ότι γι αυτό το λόγο είναι στοιχειωμένο. Χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό στην "υπολοχαγό Νατάσα", (είναι η έρημη βίλα στην οποία κρύβονται οι αντιστασιακοί με τους οποίου συνεργάζεται η Βουγιουκλάκη), σε video clip κλπ. Η τωρινή του κατάσταση - μετά την πλήρη ανακαίνιση του - εννοείται δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πώς το είχα δει πριν από σχεδόν 15 χρόνια.
×
×
 • Create New...