Jump to content

Uskoke

Members
 • Content Count

  1,382
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  13

Everything posted by Uskoke

 1. ακριβώς Ελέφαντα εσύ βέβαια δεν το έζησες αλλά όταν είχαν φέρει τα φρουτάκια στην Ελλάδα είχε γίνει χαμός παίζανε οι άνθρωποι τους μισθούς τους οι παππούδες την σύνταξη τους πολλοί έμειναν στην ψάθα και στον άσσο μέχρι που τα απαγόρεψαν. Λένε για καζίνο στην Κρήτη αν γίνει θα γίνει πάλι χαμός.
 2. @milntov: το γυαλί με μόλυβδο είναι στις πλευρές του καθοδικού σωλήνα και έχει σκοπό να θωρακίζει από την εκπομπή ακτίνων Χ (μιας και η CRT τηλεόραση μοιάζει με μηχάνημα ακτινογραφίας:βομβαρδισμός σταθερού στόχου από επιταχυμένη δέσμη καθοδικών ακτίνων. ) Το στρόντιο υπάρχει στο μπροστινό γυαλί (την οθόνη δηλ.) η οποία πρέπει να είναι διάφανη, φυσικά, και για τον ίδιο λόγο με τον μόλυβδο. Κίνδυνος κανένας δεν υπάρχει εκτός αν πεταχτεί η τηλεόραση σε καμία χωματερή χύμα. Η υψηλή τάση αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει, να επιταχύνει την δέσμη ηλεκτρονίων. Ο Μ/Σ υψηλής είναι flyback οπότε θεωρητικά αν αγγίξει κανείς την "βεντούζα" θα την βγάλει, αν και για μένα επαφή με τάση σχεδόν 30,000 βολτ σίγουρος θάνατος.Οπότε προσοχή.
 3. όχι μόνο με τον φώσφορο υψηλή τάση 30,000 βολτ υψηλό κενό γυαλί με μόλυβδο και στρόντιο!
 4. μην σε ακούσει καραπιπερίμ ο Μιθριδάτης να τον λες ράπερ γιατί θα βγάλει ...φλούμπες!Χιπ χοπ είναι. Μάλιστα ένας στίχος του λέει:Το χιπ χοπ είναι αλήθεια, είναι μίσος, είναι αγάπη Δεν είναι τα βρωμόλογα απ το στόμα του α@@@@@.
 5. δηλαδή Γουάλη έχτισε ένα 8 μπιτό single handed όπως λένε οι Αμερικάνοι;;;Μπράβο του!
 6. όντως Ελέφαντα ορθώς οι Αμερικάνοι λένε τον τζόγο idiot tax, ένας φίλος μου έχει μίνι μάρκετ και έδωσε 5 paysafe κάρτες των 100 €!!!Ναι, κάποιος έπαιξε στον τζόγο 500 €!! Αν είχα 500 € περίσσευμα θα έχτιζα σκοτεινό θάλαμο και θα έπαιρνα στην αδερφή μου τίποτα που χρειάζεται.
 7. Πολύ ωραίο Γουάλη το θέμα είναι και τι πικάπ παίρνουν όχι κάνα Crosley ελπίζω μιας και κανένα κακό cd player δεν καταστρέφει το δισκάκι σε αντίθεση με πικάπ. Το πιο συνηθισμένο δυστυχώς είναι κάνα crosley και powered speakers. βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία είναι downloads την σημερινή εποχή. άντε να ανέβουν και οι πωλήσεις φιλμ!(χλωμό το βλέπω). www.vinylengine.com για όποιον ενδιαφέρεται φόρουμ με πλήθος υλικό και πληροφορίες.
 8. κι εγώ δεν καταλαβαίνω πως δεν του πήρανε απλούστατα το φιλμ.κάτι πάρα πολύ εύκολο και λογικό.
 9. μήπως κοντά σε έναν αστέρα νετρονίων;έχουν από τα ισχυρότερα μαγνητικά πεδία στο σύμπαν!πέρα από την πλάκα, δεν μπορεί κάποιος να κάνει ένα πηνίο με ένα δαχτυλίδι, ας πούμε, φερίτη και να το τροφοδοτήσει με εναλλασσόμενο ρεύμα; ή να το βάλει στον στάτη ενός μεγάλου κινητήρα;(στρεφόμενο μαγνητικό πεδίο)😛
 10. κι εγώ ξεκίνησα γιαπωνέζικα με την εκπαιδευτική τηλεόραση!「ヤンさんと日本の人々」ο Γιαν και οι Ιάπωνες!μάλιστα τα έγραφα και στο βίντεο και είχα μαζέψει και τα σχετικά ένθετα από την Ραδιοτηλεόραση!η σειρά ήταν των '80ς και ήταν σχεδόν αποκλειστικά σε romaji.
 11. ναι βέβαια ελέφαντα στο κάτω-κάτω της γραφής το απλό αλατάκι φτιάχνεται από δυο δηλητήρια, νάτριο-χλώριο.σαν να λέμε μην τρώτε αλάτι γιατί έχει χλώριο. και το αγνό δεν λέει τίποτα γιατί υπάρχουν 3-4 κατηγορίες, από βιομηχανικό μέχρι έξτρα παρθένο. στο λέω εκ πείρας γιατί έχουμε δικές μας ελιές και τρώμε το δικό μας λάδι, το οποίο όμως έχει κατακάθια. ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν ειδικά φίλτρα για λάδι, είναι πανάκριβα όμως ~700€ θέλουν συνέχεια φίλτρα (χάρτινα) και ξοδεύουν ρεύμα και πολύ, πολύ χρόνο.
 12. εγώ ποτέ δεν ερωτεύτηκα διάσημες μιας και χωρίς τηλεόραση, βίντεο και υπολογιστή δεν τις έβλεπα. είχα ερωτευτεί κάργα μια συμμαθήτρια μου που φορούσε μια μέρα ένα από αυτά τα υπέροχα αδιάβροχα των '80ς anorel και το ίδιο βράδυ την είδα στον ύπνο μου!εν τω μεταξύ αυτή δεν ήταν καν από τις όμορφες της τάξης και η μάνα μου την περιγράφει σαν στραβοχυμένο λουκουμά!φυσικά ως nerd ΄ήμουν πολύ ντροπαλός να πλησιάσω κορίτσια!
 13. ευχαριστώ πολύ κυρία Χαρίτου!κι εγώ σχεδόν μετά από μια 15ετία τραβηγματος αποκλειστικά με ψηφιακές τα είχα ξεχάσει σχεδόν όλα!όχι, όλες οι φώτο είναι φρέσκες, η μηχανή είναι ρετρό, αν και καινούρια NOS (New Old Stock) που βρήκα σε ένα φωτογραφείο εδώ, έχει ένα ράφι με αναλογικές. εύκολο είναι να τραβάς με έγχρωμο αρνητικό, όλα τα συνοικιακά φωτογραφεία εμφανίζουν, αν και κανείς δεν τυπώνει πια, δίνεις κάτι παραπάνω και στις σκανάρουν. slides δυστυχώς μόνο στα κεντρικά των ΑΘηνών. Α/Μ μόνο στο χέρι εκτός αν πάρεις χρωμογενικό που εμφανίζεται κανονικά στα φωτογραφεία (Ilford XP2 πχ.) δυστυχώς ο μόνος τρόπος να τυπώσεις σωστά Α/Μ είναι είτε με παραδοσιακό σκοτεινό θάλαμο, ή με πανάκριβο επαγγελματικό εκτυπωτή, που αλλάζεις τα έγχρωμα μελάνια με γκρι. ούτε τα φωτογραφεία δεν τις εμφανίζουν σωστά. εκτός αν είναι κανείς πλούσιος να πληρώνει χεράτη εμφάνιση. ελπίζω να μην σε αποθαρρύνω. οι πρώτες φώτο σίγουρα θα αποτύχουν (κοίτα τις δικές μου) αλλά μαθαίνεις αναγκαστικά μιας και δεν έχεις τις ευκολίες του ψηφιακού. θα βοηθούσε και ένα παλιό βιβλίο για φωτογραφία . εδώ βλέπουμε ένα δέντρο στην εκδρομή αυτή, το τέμπλο του ναού, ακουστικό σύστημα φτιαγμένο με σταμνιά χτισμένα στους τοίχους και ένα δέντρο που έχουν ζωγραφίσει φατσούλα πάνω του, στην γειτονιά μου.
 14. εδώ βλέπουμε μια αραχνίτσα μεγέθους καβουριού η οποία είχε φτιάξει ιστό κατά πλάτος του μονοπατιού, μια λιμνούλα, ένα μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς,κοντά στην Βιάννο, τον Χούτζι (σκυλάκος) πάλι το μνημείο, και τα "καντήλια", μια εκκλησία που έχει 363 καντήλια, που αντιπροσωπεύουν τις ψυχές των εκτελεσθέντων. Στην Άρβη το μοναδικό μέρος της Κρήτης που καλλιεργούνται μπανάνες.Όλες τραβηγμένες σε παλιά Kodacolor Gold 100 & Fujicolor Superia που βρήκε ένας φίλος μου στο Δήμητρα (ιδέ αντίστοιχο νήμα) και ήταν της προηγούμενης διευθύντριας όταν τραβούσε ακόμα με φιλμ, όπως βλέπουμε οι φώτο μια χαρά!
 15. (θα προσπαθήσω να απαντήσω στον ελέφαντα όπως μπορώ με τις ταπεινές μου γνώσεις) 1.φαντάζομαι ότι μοιράζονταν τις οθόνες 2.μην το γελάς έχει γεμίσει η αγορά εδώ με κινέζικες αντιστάσεις οι οποίες δεν βγάζουν ούτε το εξάμηνο. ο γαμπρός μου έχει ξοδέψει πραγματικά μια περιουσία αλλάζοντας αντιστάσεις στο ηλιόθερμο του.ενώ οι παλιές ιταλικές ελληνικές τι ήταν δεν ξέρω βγάζαν άνετα την δεκαετία να μην πω εικοσαετία. 3.προφανώς εννοεί το πλύσιμο στην σκάφη όπως το έκανε η γιαγιά μας με πράσινο σαπούνι και αλισίβα (στάχτη) και λουλάκι. εγώ θυμάμαι στα '80ς υπήρχε ακόμη λουλάκι και παίρναμε. 4.ξέρω γω;τους ασύγχρονους η αλλιώς επαγωγικούς κινητήρες τους εφηύρε ο Nicola Tesla. τους κινητήρες ειδικούς για πλυντήρια, τους προγραμματιστές και τα πλυντήρια εν γένει ποιός ή ποιοι; 5.το βιολογικό πρόγραμμα ήταν σε χαμηλότερη θερμοκρασία αλλά πλένονταν τα ρούχα περισσότερη ώρα. τα ηλεκτρομηχανικά πλυντήρια είχαν ελάχιστες δυνατότητες μιας και δεν είχαν ανάδραση (feedback) και δεν υπήρχε τρόπος ελέγχου των στροφών του κινητήρα. στην ουσία είχαν ένα πρόγραμμα με διαφορετικές θερμοκρασίες, στην καλύτερη περίπτωση με θερμοστάτη και στην χειρότερη με χρονομέτρηση, στο περίπου. (είχα στην Κοζάνη ένα γιουγκοσλάβικο Gorenje που δούλευε έτσι)
 16. πάντως ο Ζ80 παράγεται ακόμη και σήμερα!τον έχει ο γνωστός γερμανικός κατάλογος.τώρα τι χρήση θα έχει δεν ξέρω. κάπου διάβασα ότι η NASA χρησιμοποιεί ακόμη αρχαίο hardware (8086,6502) σε κάποιες αποστολές.τα διαστημόπλοια πχ που έχουν φτάσει ήδη στο διαστρικό διάστημα (interstellar space) έχουν, φυσικά, hardware των 70ς.πάντως μπαγαποντιά να πουλάνε την πλακέτα χωρίς τα ολοκληρωμένα, μισή δουλειά, κάποιος άσχετος μπορεί να την πατήσει και να μείνει με ...την πλακέτα στο χέρι.
 17. eagle1 αυτό το μισό πορτοκαλί μισό ασημένιο το είχε η μακαρίτισσα η γειτόνισσα στους Βώρους (στο χωριό μου)!!!!Θα το βγάλω φώτο μόλις ξαναπάω. Εγώ αυτό που λέω ήταν άσπρο και ολόκληρο πλαστικό, και είχε κανονικά όλες τις λειτουργίες ενός υπεραυτόματου πλυντηρίου, εκτός το στύψιμο. Το αδύνατο του σημείο ήταν ένα πλαστικό γρανάζι, που περίστρεπτε τον κάδο, και συχνά έλιωνε από την χρήση. Το έβρισκα μέχρι πρόσφατα, μετά πήγα σε κάποια από τα καινούρια μαγαζιά με τρισδιάστατους εκτυπωτές αλλά κανείς τους δεν δέχτηκε να ασχοληθεί. στην διαφήμιση της Siemens:σε τι ερωτήσεις δηλ. απαντούσαν οι εγκέφαλοι 500,000,000 το δευτερόλεπτο;Ποια ομάδα θα κερδίσει;Πόσο κάνει 1+!;Φυσικά θα είχαν περίπου τόση ισχύ όσο και το κινητό μου.Όσο για τους προβολείς 2 μεγαβάτ δια 550 μας κάνει 3,5 κιλοβάτ ανά προβολέα. Σιγά τα λάχανα. ίσως για τα '70ς να ήταν κάτι.Θα ήταν ίσως ατμών υδραργύρου.Πρώτη φορά βλέπω μονάδα μετρήσεως "κραυγών' Δηλ. τα δικά μου μεγάφωνα πόσων κραυγών είναι;πλυντήρια valiant αμερικάνικα;;;μα τα αμερικάνικα ήταν τελείως διαφορετικά.όντως τα πλυντήρια πιάτων είναι πολύ βολικά, θυμάμαι που είχε πρωτοφέρει η νονά μου τέλη των '70ς από Γερμανία...και έφερνε απορρυπαντικά εκθαμβωτικά κλπ. ...επίσης από Γερμανία!Όσο για την πλεκτομηχανή ήταν μεγάααλο πράγμα...στα '80ς θυμάμαι που η μάνα μου είχε βρει μια κυρία με πλεκτομηχανή και έφτιαξε τα πουλόβερ όλων μας.
 18. εδώ βλέπουμε ένα τελείως ηλεκτρομηχανικό αυτόματο κλιμακοστασίου δούλευε με πηνίο και με διμεταλλικά ελάσματα. επίσης ήθελα να πω ότι λάμπες εκκένωσης ατμών νατρίου υψηλής πίεσης και ατμών υδραργύρου πάλι υψηλής πίεσης έχουν απόδοση (φωτεινή ροή) 100 lm(lumen)/W όση δηλ. έχουν και τα LED. Δηλ. η 400 άρες που έβαλα εγώ έχουν φωτεινή ροή 40000 lm. Oι αντίστοιχες LED είναι 80 βατ άρα μόλις 8000 λούμεν. Το μόνο πρόβλημα είναι τα άεργα που καταναλώνουν οι Μ/Σ των λαμπτήρων εκκένωσης αλλά σχεδόν πάντα έχουν ήδη πυκνωτή από την μάνα τους. Λάμπες εκκένωσης όμως δεν μπορούμε να έχουμε σπίτια μας όποτε καταλαβαίνω είναι απείρως καλύτερα τα LED από τους απλούς λαμπτήρες πυρακτώσεως που έχουν μόλις 10 λούμεν ανά βατ. Στον φωτισμό δρόμου όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη συμφέρει (ακόμα) να βάλει κανείς παραδοσιακές λάμπες εκκένωσης.(edit):ειρήσθω εν παρόδω οι λάμπες εκκένωσης λέγονται αγγλιστί high pressure sodium vapor discharge lamp & high pressure mercury vapor discharge lamp.HQI-metal halide-αλογονιδίων μετάλλου-είναι πάλι ατμών υδραργύρου αλλά σε ατμόσφαιρα ιωδίου εξ ου και αλογονίδια. έχουν επίσης πολύ μεγάλη απόδοση. το νάτριο το έχω δει σε μετάφραση και σόδιο προφανώς από κάποιον που δεν ήξερε ότι λέγεται νάτριο στα ελληνικά.
 19. πολύ ωραία ελέφαντα φαντάζομαι το ημιαυτόματο πλυντήριο σας είχε 2 κινητήρες με διαφορετικό αριθμό πόλων (και στροφών) για τους 2 κάδους και 2 απλούς διακόπτες που ενεργοποιούσαν το καθένα μοτέρ. είχε άραγε αντίσταση ή ζέσταινε το νερό η μάνα σου στα τσουκάλια; μέχρι πρόσφατα υπήρχαν κάτι μικρά πλαστικά πλυντήρια, ελληνικής κατασκευής, που ζέσταιναν όμως το νερό και το άδειαζαν και κάναν ξέβγαλμα αλλά όχι στύψιμο, μήπως ήταν αυτά τα αυτόματα σκέτα; τα υπεραυτόματα είχαν προγραμματιστή που ήταν καθαρά ηλεκτρομηχανικός, που είχε ένα μοτεράκι το οποίο με γρανάζια γυρνούσε πολύ σιγά έναν άξονα που πάνω του ήταν δοντάκια που ενεργοποιούσαν κάποιες επαφές. πολύ απλό στην σύλληψη αλλά ήθελε ακρίβεια στην κατασκευή, και ότι είναι πολύπλοκη μηχανική κατασκευή πχ βίντεο αυτοκίνητο πάντα είναι ακριβό. το αναποδογύρισμα της φοράς περιστροφής του κινητήρα γινόταν ηλεκτρικά, αναποδογύριζε το τύλιγμα που συνδεόταν με τον πυκνωτή. και είχε ένα τύλιγμα με λιγότερο αριθμό πόλων, μόνο για το στύψιμο (πάνω τον ίδιο κινητήρα)..επίσης ο προγραμματιστής ενεργοποιούσε αντίσταση, μοτέρ αδειάσματος νερού, έπαιρνε εντολή από τον πιεζοστάτη, από την κλειδαριά της πόρτας, τον θερμοστάτη κλπ. τα πλυντήρια που είχαν μέχρι πρόσφατα στην Βόρεια Αμερική (θα μας το επιβεβαιώσει ο ελέφαντας φαντάζομαι) άνοιγαν από πάνω και ο κάδος ήταν οριζόντιος, όχι κάθετος όπως στα πλυντήρια που έχουμε στην Ευρώπη. δεν είχαν αντίσταση αλλά είχαν 2 παροχές νερού μια κρύο μια ζεστό και ανάλογα με το πρόγραμμα άνοιγαν οι αντίστοιχες βαλβίδες. το μοτέρ περιστρέφοταν μόνο κατά μια φορά στην πλύση αλλά μέσω ενός gear box ο agitator περιστρεφόταν πότε κατά την μια πότε κατά την άλλη.(ο κάδος στην πλύση έμενε ακίνητος). επίσης η αντλία ακαθάρτων λειτουργούσε σαν αντλία ανακύκλωσης μιας και ήταν συνδεδεμένη στον άξονα του μοτέρ. τώρα στο στύψιμο το μοτέρ έπαιρνε ανάποδες στροφές και γύριζε τον κάδο με πολλές στροφές και η αντλία ακαθάρτων τώρα άδειαζε τον κάδο.
 20. και όσο για τα υπεραυτόματα πλυντήρια παλιά υπήρχαν κάποια που κάναν σε ξεχωριστό κάδο το πλύσιμο και το στύψιμο. Πριν εφευρεθεί ο επαγωγικός κινητήρας με 2 τυλίγματα. Εγώ δεν τα πρόλαβα, προφανώς αυτά ήταν σκέτα αυτόματα. Πάντως θυμάμαι που η έγχρωμη τηλεόραση ήταν κάτι ακριβό.
 21. επίσης Agia Triada αντί Holy Trinity που είναι φυσικά το σωστό, .Agio Pnevma αντί Holy ghost. Αϊρον Μειντεν- Σαμγουερ ιν ταιμ, οπώς έγραφε σε ένα δίσκο των Iron Maiden.
 22. όπως και οι ντέτεκτιβ οι οποίοι είναι πρώην μπασκινάκια, για να είναι πρώην τι παίζει; ή έχουν πάρει σύνταξη ή έχουν αποστρατευτεί για άλλους λόγους. ελπίζω όχι υγείας ή ακόμη χειρότερα ατιμωτική αποστράτευση.
 23. foutix & freaktmp δεν σας ξέχασα αλλά επειδή είχα πολλά στο κεφάλι μου αυτές τις μέρες δεν το έψαξα το θέμα και περίμενα να ολοκληρώσω το έργο που είχα αναλάβει και να προωθήσω την πληρωμή μου, θα ρωτήσω την επόμενη φορά που θα πάω εκεί την διευθύντρια αν μας το δίνει το κομπιούτερ.
 24. σήμερα πήγα σε μια πελάτισσα που η κουζίνα της, πολύ γνωστής γερμανικής μάρκας και μάλιστα made in Germany, μόλις 2 μήνες μετά την λήξη της εγγύησης, καταστράφηκε η λαμαρίνα της ανεπανόρθωτα, έφυγε τελείως το πίσω ταμπλό και οι ράγες που μπαίνουν οι σχάρες και τα ταψιά, και μάλιστα δεν φτιάχνει ούτε με πατέντα. ένας καλός μου φίλος χάλασε το πλυντήριο του, γνωστής κορεατικής μάρκας και μάλιστα made in Korea, χάλασαν τα ρουλεμάν πάλι 2 μήνες μετά την λήξη της εγγύησης. ευτυχώς με τεράστια προσπάθεια το φτιάξαμε αφού φάγαμε 2 απογεύματα και καταχτυπούσαμε με βαριές, ζεσταίναμε με φλόγιστρα κλπ. στην προσπάθεια μας να βγάλουμε τα παλιά ρουλεμάν. δυστυχώς σήμερα you get less bang for your buck. πάλι με δυσκολία βγαίνουν τα λεφτά και μια κουζίνα ή ένα πλυντήριο των 700 € δεν θα τα έλεγες φτηνά..άλλο παράδειγμα τα φώτα LED, ωραία και καλά αλλά σε αυτά που αντικαθιστούν τις λάμπες φθορισμού, δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος σύνδεσης και δεν μπορεί να τις βάλει μόνος του ο πελάτης αλλά θέλει ηλεκτρολόγο. αν γίνει λάθος κάνει μπαμ(βραχυκύκλωμα). επίσης οι προβολείς LED ωραία και καλά αλλά αν καούνε αλλάζεις όλο τον προβολέα, όχι μόνο την λάμπα. το ίδιο και τα φώτα δρόμου, χώρια που δεν βγάζουν σχεδόν καθόλου φως σε σχέση με τα κλασσικά νατρίου και υδραργύρου, και άμα καούνε αλλάζεις όλο το φως! που κάνει σχεδόν 120 €
 25. Σωστό κι αυτό Φουτίξ συν τοις άλλοις τα σύγχρονα πλυντήρια είναι πιο οικονομικά σε ρεύμα και νερό, έχουν πιο πολλά προγράμματα, δεν τσαλακώνουν τα ρούχα κλπ.
×
×
 • Create New...