Jump to content
Sign in to follow this  
MARKELLALIRA

Εργοστάσιο LYRA

Recommended Posts

Προσπάθησα χτες να βρω φωτογραφίες από το Εργοστάσιο LYRA ώστε να της ανεβάσω αλλά ακόμα δεν έχω βρει τίποτα. Το Σαββατοκύριακο θα κοιτάξω και σε "ξεχασμένα" ντουλάπια, θα ρωτήσω και τους θείους μου αν έχουν κάτι και θα τα ανεβάσω. Δεν έχω κρατήσει πολλά ντοκουμέντα. Εβλεπα το εργοστάσιο ώς τη δουλειά του μπαμπά, που θα πήγαινα κάποιες μέρες (off school) για να περάσει η ώρα μου.

 

Εντονες αναμνήσεις από την πύλη του εργοστασίου με τον καφέ δερμάτινο καναπέ, δίπλα το τηλεφωνικό κέντρο και απέναντι η έκθεση των παιχνιδιών, το ισόγειο που ήταν το "μηχανουργείο", όπου κατασκευαζόντουσαν τα καλούπια των paymobil (κάποια καλούπια από ορισμένους κωδικούς τα νοικιάζαμε από την Γερμανία τα υπόλοιπα τα φτιάχναμε εμείς) και των άλλων παιχνιδιών, το εμπορικό τμήμα (κα Ελένη και η κα Μαρία) και ο χώρος φόρτωσης των παραγγελιών.

 

Τον 1ο όροφο με τα γραφεία του μπαμπά μου και των θείων μου, κάποιων διοικητικών υπαλλήλων και την κρυφή πόρτα που οδηγούσε στην παραγωγή.

Αχ! η παραγωγή... Τι να πρωτοθυμηθώ...Από την μια πλευρά ξύλινοι πάγκοι με υφάσματα, μαλλιά και πλαστικές φιγούρες για να φτιάχνονται και να ντύνονται οι κούκλες, διάδρομος με κηλυκείο (θείος Σωτήρης , κορυφαία τοστ!!!) και από την άλλη πλευρά μεγάλοι πάγκοι όπου γινόταν η συναρμολόγηση των playmobil (μαλλιά στα κεφάλια, χέρια και πόδια στο σώμα), και μετά στους ιμάντες (ιμάντας και κωδικός playmobil)... ξεκινούσαμε με το σακουλάκι (και που ακόμα και αυτό το φτιάχναμε εμείς στο θερμαντικό μηχάνημα), τοποθετούσε αλλος τη φιγούρα, άλλος το καπελάκι κ.ο.κ μέχρι που ολοκληρωνόταν το σετ και έμπαινε στο κουτί του (και αυτό εμείς, όχι την εκτύπωση αλλά τη συρραφή (αγαπημένη Ορσαλία που με άφηνε να χρησιμοποιώ αυτό το μηχάνημα κρυφά (σαν μεγάλο συρραπτικό) αφού ο πατέρας μου δεν με άφηνε λόγω ηλικίας).

 

Και σε μια γωνία το γραφείο των Δ/ντων Παραγωγής (κος Μιχάλης και κος Κώστας). Και μετά τα κουτιά να πέρνουν το δρόμο για την αποθήκη στον 2ο . Τεράστια ράφια, τακτοποιημένα τα παιχνίδια ανά κωδικούς, κλάμερ να τα ανεβοκατεβάζουν περιμένοντας να πάρουν το δρόμο τους για τα φορτηγά και τα καταστήματα. Ασανσέρ και 3ος όροφος, εκθεσιακός χώρος με μπεζ μοκέτα, καναπέδες, βιτρίνες με παιχνίδια... και το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας.

 

Πολυλογία έ??? Μπορώ να θυμηθώ και άλλα...αλλά ας ξεκινήσω με τις καλές εποχές...τα υπόλοιπα είναι τα δυσάρεστα...

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Προσπάθησα χτες να βρω φωτογραφίες από το Εργοστάσιο LYRA ώστε να της ανεβάσω αλλά ακόμα δεν έχω βρει τίποτα. Το Σαββατοκύριακο θα κοιτάξω και σε "ξεχασμένα" ντουλάπια, θα ρωτήσω και τους θείους μου αν έχουν κάτι και θα τα ανεβάσω. Δεν έχω κρατήσει πολλά ντοκουμέντα. Εβλεπα το εργοστάσιο ώς τη δουλειά του μπαμπά, που θα πήγαινα κάποιες μέρες (off school) για να περάσει η ώρα μου. Εντονες αναμνήσεις από την πύλη του εργοστασίου με τον καφέ δερμάτινο καναπέ, δίπλα το τηλεφωνικό κέντρο και απέναντι η έκθεση των παιχνιδιών, το ισόγειο που ήταν το "μηχανουργείο", όπου κατασκευαζόντουσαν τα καλούπια των paymobil (κάποια καλούπια από ορισμένους κωδικούς τα νοικιάζαμε από την Γερμανία τα υπόλοιπα τα φτιάχναμε εμείς) και των άλλων παιχνιδιών, το εμπορικό τμήμα (κα Ελένη και η κα Μαρία) και ο χώρος φόρτωσης των παραγγελιών. Τον 1ο όροφο με τα γραφεία του μπαμπά μου και των θείων μου, κάποιων διοικητικών υπαλλήλων και την κρυφή πόρτα που οδηγούσε στην παραγωγή. Αχ! η παραγωγή... Τι να πρωτοθυμηθώ...Από την μια πλευρά ξύλινοι πάγκοι με υφάσματα, μαλλιά και πλαστικές φιγούρες για να φτιάχνονται και να ντύνονται οι κούκλες, διάδρομος με κηλυκείο (θείος Σωτήρης , κορυφαία τοστ!!!) και από την άλλη πλευρά μεγάλοι πάγκοι όπου γινόταν η συναρμολόγηση των playmobil (μαλλιά στα κεφάλια, χέρια και πόδια στο σώμα), και μετά στους ιμάντες (ιμάντας και κωδικός playmobil)... ξεκινούσαμε με το σακουλάκι (και που ακόμα και αυτό το φτιάχναμε εμείς στο θερμαντικό μηχάνημα), τοποθετούσε αλλος τη φιγούρα, άλλος το καπελάκι κ.ο.κ μέχρι που ολοκληρωνόταν το σετ και έμπαινε στο κουτί του (και αυτό εμείς, όχι την εκτύπωση αλλά τη συρραφή (αγαπημένη Ορσαλία που με άφηνε να χρησιμοποιώ αυτό το μηχάνημα κρυφά (σαν μεγάλο συρραπτικό) αφού ο πατέρας μου δεν με άφηνε λόγω ηλικίας). Και σε μια γωνία το γραφείο των Δ/ντων Παραγωγής (κος Μιχάλης και κος Κώστας). Και μετά τα κουτιά να πέρνουν το δρόμο για την αποθήκη στον 2ο . Τεράστια ράφια, τακτοποιημένα τα παιχνίδια ανά κωδικούς, κλάμερ να τα ανεβοκατεβάζουν περιμένοντας να πάρουν το δρόμο τους για τα φορτηγά και τα καταστήματα. Ασανσέρ και 3ος όροφος, εκθεσιακός χώρος με μπεζ μοκέτα, καναπέδες, βιτρίνες με παιχνίδια... και το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποιότητας. Πολυλογία έ??? Μπορώ να θυμηθώ και άλλα...αλλά ας ξεκινήσω με τις καλές εποχές...τα υπόλοιπα είναι τα δυσάρεστα...

 

MARKELLALIRA Καλώς ήρθες στην παρέα μας! :) Το ποστ σου είναι απολαυστικό να το διαβάζει κανείς... Αναμνήσεις σου που τις έκανες εικόνες στα μάτια όλων μας! Οχι μόνο δεν πολυλογείς, αλλά σ'ευχαριστούμε!:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καμια πολυλογια ισα ισα με την ζωντανη σου περιγραφη αισθανθηκα οτι ειμουν και εγω μπροστα σε ολα αυτα!

Ειδικα αν εχεις και αλλες αναμνησεις η και φωτογραφιες θα ηταν χαρα μας να τις δουμε και να τις ακουσουμε ! :clap:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γεια σου και καλωσήρθες!!!Μήπως έχεις όλους τους παλιούς καταλόγους playmobil της LYRA και έχεις τη δυνατότητα να τους σκανάρεις και να τους ανεβάσεις?????Κάνω μια προσπάθεια να βρω photos με sets playmobil που έχουν κυκλοφορήσει από τη LYRA και έχω γύρω στις 300 photos.Επίσης μήπως μπορείς να μάθεις πότε βγήκε η σειρά PLAYMOBIL LYRA NEW και γιατί υπήρχαν κωδικοί με το γράμμα L?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από την πρώτη μέρα που μπήκε η ΜΑΡΚΕΛΑ στο σαιτ μας, επαναλαμβάνω σε όλους την ίδια ατάκα..

Είναι πολύ σπουδαίο να λαμβάνουμε επιτέλους πληροφορίες που τόσο καιρό ψάχναμε μάταια, αφου δνε υπήρχε καμία πηγή που να αναφέρει το οτιδήποτε..!!

Μαρκέλλα πραγματικά με την περιγραφή σου , νιώσαμε κι εμείς λιγάκι τους ρυθμους της εταιρείας, τα πρόσωπα που την απάρτιζαν και το πως ήταν διαμορφωμένοι οι χωροι του εργοστασίου..!! Και γι αυτο σε ΧΙΛΙΟΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ..!!! Πραγματικά κρεμμόματσε απ τα χειλη σου..! Καθε σου κουβέντα, καθε σου περιγραφη για την ιστορία της ΛΥΡΑ, έχει τρομερό ενδιαφέρον..! Περιμένουμε να ακούσουμε και τα υόλοιπα που όπως είπες κι εσύ είναι τα δυσάρεστα της ιστορίας, αλλά δυστυχώς είναι ιστορικά γεγονότα πλεόν και ειναι καλό να καταγραφούν για να γνωρίζουμε τι είχε συμβει..!! Δυστυχως καπου στα τέλη του 80 (1988 κι έπειτα...) χάνουμε τα ίχνη της εταιρείας και θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς συνέβη, μιας και φαντάζομαι ότι πλέον θα ήσουν αρκετά μεγαλύτερη για να καταλαβαίνεις την κρίση που θα πέρασε η εταιρεία της οικογένειάς σου (όπως φυσικά και οι υπόλοιπες Ελληνικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένου και της Ελ Γκρεκο η οποία όμως πρόλαβε να απορροφηθεί απο την HASBRO και να πέσει στα "μαλακά"..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς, Κριμα και ίσως ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ, ΤΙΠΟΤΑ δεν έχω από την εταιρεία που μας μεγάλωσε (ούτε καταλόγους, ούτε καν παιχνιδια). ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΜΟΝΟ!!! Ισως επειδή οι κακές είναι και οι πιο πρόσφατες δεν ασχολήθηκα με το να έχω κάτι από εκεί. και μπορεί να μην είχα ανακαλύψει καν και το forum αν τυχαία δεν έψαχνα να βρω κάτι που αφορά την εταιρεία που δουλεύω και έπεσα τυχαία σε αυτό! Εσείς μου ανοίξατε πάλι την πόρτα του παρελθόντος και την όρεξη να ψάξω να βρω πράγματα. Με την απώλεια του εργοστασίου πρώτα και του πατέρα μου μετά δεν ασχολήθηκα ποτέ με το θέμα ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΥΡΑ. Τώρα όμως οι πληγές κάπως έχουν επουλωθεί και είμαι έτοιμη να βρω μαζί σας απαντήσεις σε ερωτήματα,αρχειακό υλικό και εξιστόρηση καταστάσεων. Εχω επίσης ξεκινήσει μια επικοινωνία με τα ξεδέλφια και τους θείους μου ώστε να βρω πληροφορίες και να τις μοιράζομαι μαζί σας!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δηλαδή,μπορεί τα ξαδέρφια σου να έχουν καταλόγους?Γνωρίζεις πληροφορίες για τα playmobil με κωδικούς L,και πως χωρίζονται σε περιόδους?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@thebest20:μόλις μίλησα τον ξαδελφό μου και του ζήτησα να μου τα δώσει έαν τα έχει κρατήσει. Η απάντηση ήταν πως στην αποθήκη σπιτιού που δεν χρησιμοποιούν πια ενδεχωμένως να υπάρχουν και μόλις έρθουν τον Μαρτιο θα ψάξει να τα βρει. όπως και για τα playmobil L, ότι αφορούσαν κωδικούς που η ΛΥΡΑ έβγαζε μόνο για την Ελληνική αγορά και όχι πατώντας πάνω σε καλούπια και ιδέα των Γερμανών.π.χ τα set των 4 και 7 τεμαχίων η ΛΥΡΑ εβγαζε με 7 τεμάχια και έβαζε μπροστά τον Κωδικό L. Οπως επίσης και για τα κόκκινα κουτιά έγιναν στην προσπαθειά τους να ανανεώσουν λίγο το packaging (λόγω αρχής της κρίσης υποθέτω) το άφησαν για 6 μήνες και επανήλθαν στο μπλε. Ακόμα την ίδια περίοδο προσπάθησαν να αλλάξουν και το logo και να στρογυλοποιήσουν λίγο όπως ήταν στα pin y pon αλλά μάλλον δεν προχώρησαν με την ιδέα.

 

@makisimos:την δεκαετία του 88 και μετά ήμουν στην αρχή της εφηβείας μου, καταλάβαινα την αρχή του τέλους αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω το μέγεθος ίσως δεν ήθελα κιόλας (αν και ο πατέρας μου πάντα προνοητικός συνήθιζε να μου λέει στις εξορμήσεις μου στο εργοστάσιο: Τα βλέπεις όλα αυτά? Μην στηρίζεσαι εκεί γιατί κάποια στιγμή μπορεί να μην υπάρχουν".

ΚΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ που ακόμα δεν έχω ξεδιαλύνει το τι έφταιξε?

 

Απαγορευση των διαφημίσεων σε ώρες που βλέπουν τα παιδιά και μόνο μετά τις 23.00 το βράδυ?

 

άνοιγμα της εισαγωγικής αγοράς που η τότε εταιρείες παραγωγής δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν (βλ. απόφαση ελληνικού δικαστηρίου ώστε να λειτουργούν πααράλληλα η εισαγωγική εταιρεία playmobil και η εταιρεία ΛΥΡΑ...αναλογήσου κόστος λειτουργίας της 1ης και κόστος λειτουργίας της 2η με περίπου 200 άτομα προσωπικό)?

 

λανθασμένοι χειρισμοί από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα τα τότε χρόνια από ξένες γλώσσες, marketing, financials κ.ο.κ και εμπιστευόντουσαν τυφλά υπαλλήλους?

 

και τέλος ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ για να μην μείνουν τόσες οικογένειες στο δρόμο όταν θα μπορούσαν να την κλείσουν με 0 οικονομικό κόστος για αυτούς?

 

Ισως να ήταν και όλα αυτά μαζί!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Περιμένουμε πολλά περισσότερα "inside" περιστατικά!!!!

 

Καλώς ήρθες!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...