Jump to content
ARETARA

Τα ξενοδοχεία στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Recommended Posts

Τα ξενοδοχεία, ως μέρος συγκέντρωσης πολιτών από όλες τις κοινωνικές βαθμίδες και τα βαλάντια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής ενός τόπου και χαρακτηρίζει ως ένα βαθμό την εξωστρέφεια, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την μορφή της οικονομίας που έχει μια χώρα. Η Ελλάδα, κατεξοχήν χώρα με σημαντικό τουριστικό κεφάλαιο διατηρούσε και διατηρεί ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της τη δημιουργία και ανάπτυξη τουριστικών υποδομών εφάμιλλων των ευρωπαϊκών έτσι ώστε να διαχειριστεί με επιτυχία την αυξημένη τουριστική ζήτηση. Η τουριστική ανάπτυξη κατά τις δεκαετίες του ΄50, ΄60 και ΄70 ήταν χαρακτηριστική της προαναφερθείσας τάσης.

 

Ο Ελληνικός κινηματογράφος τις δεκαετίες αυτές έπαιξε μεταξύ άλλων και το ρόλο του «διαφημιστή» στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Βέβαια η προσπάθεια αυτή δεν απευθυνόταν μόνο στην αλλοδαπή αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό που καθώς η οικονομική του κατάσταση βελτιωνόταν βαθμιαία αποκτούσε την δυνατότητα να απολαύσει τις διακοπές του με αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να έρθουμε και στο ζητούμενο του παρόντος thread. Θελήσαμε να κάνουμε μια κατά το δυνατόν πιο περιεκτική αναδρομή χρονικά αλλά και χωρικά σε στιγμές των ελληνικών ταινιών που πεδίο δράσης τους έχουν και το ξενοδοχειακό περιβάλλον. Φυσικά μεγάλη μερίδα στην περίπτωση αυτή θα καλύψει το Λεκανοπέδιο αφού η δράση των ταινιών (ειδικά τις δεκαετίες του ΄50 και ΄60) εκτυλισσόταν κατά μείζονα λόγο εκεί. Αργότερα με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και στους αμιγώς τουριστικούς προορισμούς γυρίστηκαν ταινίες και εκεί και κυρίως στα γνωστά τουριστικά νησιά.

 

Θα ήταν όμως μονόπλευρη η παρουσίαση αν εστιάζαμε μόνο στην τουριστική οπτική του θέματος. Ο κινηματογράφος αξιοποίησε τα ξενοδοχεία ως πεδία δράσης τελείως διαφορετικής θεματολογίας, όπως ερωτικές, αστυνομικές, κωμωδίες και δράματα σε ανεξάντλητο αριθμό περιπτώσεων.

 

Ακολουθούν 10 παραδείγματα ταινιών που παρουσιάζονται κατά χρονολογική σειρά. Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η παρουσίαση των διαφόρων περιπτώσεων να είναι εξαντλητικά εξακριβωμένη και όσο το δυνατόν με περισσότερες πληροφορίες. Όπου δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν τα στοιχεία από την ίδια την ταινία χρησιμοποιήθηκαν διαδικτυακές πηγές, όπου αυτό ήταν δυνατόν.

 

Το thread αυτό δεν θα είχε γίνει χωρίς την τεράστια συνδρομή της καλής φίλης Bambinella η οποία ήταν και η "ψυχή" του θέματος. Είχε την πλήρη επιμέλεια των 8 από τις 10 ταινίες (εκτός της 8 και 9) και βρήκε τις σχετικές σκηνές. Από την θέση αυτή την ευχαριστώ θερμά. Η ιδέα για το thread, το εισαγωγικό κείμενο, οι ταινίες Νο 8 και 9 καθώς και η τεχνική επιμέλεια έγιναν από τον υποφαινόμενο.

 

Έχουμε λοιπόν:

 

1. Ο άνθρωπος του τραίνου . Δράμα του 1958 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Στην φωτογραφία οι Γιώργος Παππάς και Άννα Συνοδινού στο ξενοδοχείο Αμφιτρύων στο Ναύπλιο. Σχετικό link (στο 28:33)

 

34980.jpg.676a4b25b97498bd96e483c22f490b8a.jpg 

2. Χριστίνα (1960) του Γιάννη Δαλιανίδη. Το ξενοδοχείο "Kosti" στο Κεφαλάρι θα φιλοξενήσει τον Δημήτρη (Ανδρέα Μπάρκουλη) και τη Χριστίνα (Τζένη Καρέζη) αν και σε διαφορετικά δωμάτια...Στο video βρίκεται μεταξύ 5:40 και 6:50 περίπου.

 

3. Μην είδατε τον Παναή; (1962). Κωμωδία του Ορέστη Λάσκου με τους Θανάση Βέγγο, Ανδρέα Μπάρκουλη και Χριστίνα Αποστόλου. Στο αριστερό μισό της φωτογραφίας στο ξενοδοχείο Lucy στη Χαλκίδα. Απ΄αριστερά Κώστας Δούκας, Αθηνά Μερτήρη και Χριστίνα Αποστόλου. Ο υπάλληλος φέρει το χαρακτηριστικό πηλίκιο με το όνομα του ξενοδοχείου. Στο δεξιό μισό της φωτογραφίας η Χριστίνα Αποστόλου σε δωμάτιο του Cecil στο Κεφαλάρι. Το video της ταινίας είναι εδώ. (Χρονικές στιγμές 22:00 και 1:13:22).

 

34981.jpg.117559369bfa5b87762176abb6836c53.jpg 

4. Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963). Του Ορέστη Λάσκου. Στο 3:12 του αποσπάσματος βλέπουμε τους Γιώργο Πάντζα, Βιβέτα Τσιούνη και Βασίλη Αυλωνίτη στο Auberge στη Βαρυμπόμπη, όπου εξ' άλλου έλαβε χώρα η γαμήλια δεξίωση όταν η Τζένη Καρέζη παντρεύτηκε με τον Ζάχο Χατζηφωτίου.

 

5. Θα σε κάνω βασίλισσα (1964). Του Αλέκου Σακελλάριου. Με τους Θανάση Βέγγο, Νίκη Λινάρδου και Λάμπρο Κωνσταντάρα. Στο 19:57 ο Γιώργος Μούτσιος βρίσκεται στο ξενοδοχείο "Ακροπόλ" της Αθήνας.

 

34984.jpg.715013eb2ed9887dcb311d387b6c09f6.jpg 

6. Άνθρωπος για όλες τις δουλειές (1966). Του Γιώργου Κωνσταντίνου με τον ίδιο και την Λίλιαν Μηνιάτη. Άποψη του Ξενοδοχείου "Σεμίραμις" στην Κηφισιά βλέπουμε στο 11:11.

 

7. Κορίτσια στον ήλιο. Η πασίγνωστη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη με τους Γιάννη Βόγλη και Ann Lonnberg (1968). Μεταξύ 53:00 και 55:00 βλέπουμε 3 ξενοδοχεία. Κατά σειρά είναι Hilton, Μεγάλη Βρετανία και Διόμεια στο Σύνταγμα. Δείτε και την παρακάτω φωτογραφία.

 

34982.thumb.jpg.748763cd2a20a61b9ac21039398af31b.jpg 

8. Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972). Του Όμηρου Ευστρατιάδη με τους Άννα Φόνσου, Χρήστο Νομικό και Ανδρέα Μπάρκουλη. Τους δύο πρώτους βλέπουμε έξω από το "Διεθνές" στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης. (0:29 του βίντεο).

 

9. Ένα ελεύθερο κορίτσι (1973). Του Όμηρου Ευστρατιάδη με τους Ανδρέα Μπάρκουλη και Τούλα Γαλάνη. Σκηνές του έργου γυρίστηκαν στο "Cavo d' oro" στην Καστέλλα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία. Επίσης σκηνές από το εσωτερικό του ξενοδοχείου βλέπουμε στο video που ακολουθεί (0:30 περίπου). Στο ίδιο ξενοδοχείο γυρίστηκαν και σκηνές από την ταινία "Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ" (1981).

 

34983.jpg.49e4bf5beb3b40d5a849c1ee9665c5df.jpg 

10. Τελευταία πτήση. Του Ντίμη Δαδήρα με τους Νίκο Γαλανό και Ελένη Ερήμου (1978). Στο 9:00 περίπου και υπό τους ήχους των υπέροχων ορχηστρικών του Κώστα Καπνίση έχουμε μια μακρινή άποψη του Μον Παρνές στο χιονισμένο Αττικό τοπίο.

 

 

 

Edited by Kambia
Αποκατάσταση εικόνων

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ποια απο αυτα υπαρχουν ακομα;; Εκτος απο τα γνωστα(Hilton,Μ.Βρετανια,Mοντ παρνες)...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ποια απο αυτα υπαρχουν ακομα;; Εκτος απο τα γνωστα(Hilton,Μ.Βρετανια,Mοντ παρνες)...

 

Για το Διεθνές που γνωρίζω πρόσφατα έκανε ανακαίνιση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην πισίνα του Grand Hotel στην Ρόδο (Κάτι κουρασμένα παλικάρια, 1967)

attachment.php?attachmentid=37802&d=1317845706

 

 

Το Xenia στο Λαγονήσι (Ο τρελλός τα 'χει 400, 1968 )

 

attachment.php?attachmentid=37805&d=1317845860

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vraona Bay - Ροκακιας την ημερα, το βραδυ καμαριερα

 

attachment.php?attachmentid=37808&d=1317846749

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Το thread αυτό δεν θα είχε γίνει χωρίς την τεράστια συνδρομή της καλής φίλης Bambinella η οποία ήταν και η "ψυχή" του θέματος. Είχε την πλήρη επιμέλεια των 8 από τις 10 ταινίες (εκτός της 8 και 9) και βρήκε τις σχετικές σκηνές. Από την θέση αυτή την ευχαριστώ θερμά.

 

 

Κι εγω σε ευχαριστω, Aretara! Χαρηκα πολυ που συνεργαστηκαμε.

Share this post


Link to post
Share on other sites

πολυ καλο θεμα !!!!!!! ετσι τωρα ενα που μου ρχεται αμεσως στο μυαλο ειναι το hotel apergi στο κεφαλλαρι που το βλεπουμε στο "ενα αστειο κοριτσι" στην σκηνη της δεξιωσης...σημερα ειναι τραπεζα!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

συγχαρητηρια παιδια για τη συνεργασια σας!!! κανατε υπεροχη δουλεια,ευχαριστουμε πολυ:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

αλλα και στην ταινια "ραντεβου στην κερκυρα" με την καρεζη και τον αλεξανδρακη το ξενοδοχειο ειναι το corfu palace

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...