Jump to content
Rinus Cesar

Διαφημίσεις "κοινωνικού περιεχομένου"

Recommended Posts

Αυτόν το χαρακτηρισμό τον δίνω σε εκείνη τη "γκάμα" διαφημιστικών σποτ που δεν διαφήμισαν κάποιο προϊόν, αλλά προέβαλαν κάποιο μήνυμα "κοινωνικού περιεχομένου" !!! Κάποιες από αυτές τις διαφημίσεις μάς προέτρεπαν να επιδείξουμε μια ορισμένη κοινωνική συμπεριφορά, κάποιες άλλες να στηρίξουμε την οικονομία και τα προϊόντα της χώρας μας κλπ κλπ ...

 

- Η πρώτη διαφήμιση αυτού του είδους, για την οποία θα κανω λόγο, είναι - ποια άλλη ??? - η "Επιμένων Ελληνικά" με τον απολαυστικό Νίκο Παπαναστασίου !!! Η διαφήμιση αυτή είχε χαλάσει κόσμο εκεί στα 80ς !!! Επίσης, στο μπλογκ μου, στο τόπικ "Το τοπ-25 από αγαπημένα μου διαφημιστικά σποτ των 80ς" της έδωσα με μεγάλη μου χαρά την 1η θεση !!! Να λοιπόν η διαφήμιση :

 

- Η πρώτη διαφήμιση αυτού του είδους που θυμάμαι μάς έρχεται από τα τελη 70ς / αρχές 80ς και αφορούσε τον αντικαρκινικό έρανο !!! Θυμάμαι .... σαν χθες το τραγουδάκι, που οι στίχοι του ήταν περίπου οι εξής :

 

Σώστε ζωές, σώστε ζωές,

ας κάνουμε το σήμερα καλύτερο απ' το χθες

Και στο τέλος το σλόγκαν : Δώστε και σώστε !!! Αυτή η ατάκα πέρασε στην καθημερινή μας ομιλία την εποχή που παιζόταν το σποτ !!! Θυμάμαι ακόμη και δασκάλες μου στο Δημοτικό να τη χρησιμοποιούν !!! t

trivia : Την ατάκα αυτή τη θυμάμαι "τροποποιημένη" σε δισκοκριτική του Πητ Κωνσταντέα στο περιοδικό Ποπ & Ροκ !!! Αφού τέλειωσε το "θάψιμο" ενός δίσκου με ... μπουζουκο-ντίσκο άσματα [όπως θα θυμούνται οι τόοοτε αναγνώστες του Ποπ και Ροκ, ο Κωνσταντέας ήταν "φανατικός ροκάς", άρα αντίθετος σε καθετί "καρεκλάδικο"], στο τέλος της δισκοκριτικής τέλειωνε με τη φράση : Δώστε και προδώστε !:o:O!!!

 

- Άλλη μία διαφήμιση αυτού του είδους θυμάμαι περί το 1986 / 1987, με μορφή καρτούν !!! Έδειχνε έναν μοτοσικλετιστή - καρτούν να οδηγεί τη μοτοσικλέτα του μέσα΄στη βαθιά νύχτα, κάνοντας ημηχανή της μοτοσικλέτας του άγριο θόρυβο και σαματά !!! Και κάποια στιγμή ανοίγει ένας δύστυχος κύριος το παράθυρο του διαμερίσματός του, με τα μάτια νυσταγμένα !!! Και μια ήρεμη ανδρική φωνή [σε τόνο "συμβουλευτικό / πατρικό"] λέει την ατάκα : "Τους ξύπνησες όλους !!! Γιατί ???" ........

Edited by Rinus Cesar
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα 07:15 λεπτα του βιντεο [yt deadlink] βλεπουμε τη διαφημιση με το Στελιο Μάινα για την εθελοντικη αιμοδοσια και ακολουθει διαφημιση με το κοινωνικο μηνυμα "οχι βια στα γηπεδα"

 

 

Στα 01:25 του βιντεο [yt deadlink] διαφημιση για την ανακυκλωση "καν το κι εσυ"

Edited by D@redevil
προσθηκη // yt deadlink

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Τις στιγμές ετούτες τις θυμάσαι καλά.

Νύχτα να ρίχνεις τα μπετά, άντε να βάλουμε και τους τοίχους...

Κι η αγωνία να μη σε δούνε.

Λαδώματα, τσιλιαδόροι...

 

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα;"

 

Διαφήμιση για τη δήλωση αυθαιρέτων με το νόμο Τρίτση το 1983, με το σλόγκαν "Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις" (λες και όσα δε δηλώθηκαν τα γκρέμισαν...) Σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχη διαφήμιση για το Ν. 4014 του ΥΠΕΚΑ, αλλά ο κόσμος έχει "ωριμάσει" περισσότερο στο θέμα αυθαίρετα και τα δηλώνει από μόνος του.

 

P.S : Όποιος βρει τη διαφήμιση που ανέφερα, mega-respect.

Edited by panp

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Τις στιγμές ετούτες τις θυμάσαι καλά.

Νύχτα να ρίχνεις τα μπετά, άντε να βάλουμε και τους τοίχους...

Κι η αγωνία να μη σε δούνε.

Λαδώματα, τσιλιαδόροι...

 

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα;"

 

.

 

Πω πωωω ... τι θυμηθηκες ... Και το διαφημιστικό σποτ έδειχνε κάποιους να χτίζουν νύχτα και στα μουλωχτά ένα σπιτάκι !!! Επίσης και το σλόγκαν "αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις" [έτσι το θυμάμαι] "εντάχθηκε" άμεσα στην καθημερινή μας ομιλία ....

 

Επίσης, θυμάμαι άλλη μια διαφήμιση, που έδειχνε έναν κύριο αρκετά μεγάλης ηλικίας στην οικοδομή μιας πολυκατοικίας που ήταν υπό κατασκευή !!! Περνάει από δίπλα του ένα ζευγάρι νεων ανθρώπων - μάλλον νιόπαντροι που έψαχναν για να αγοράσουν σπίτι - τον βλέπουν στην οικοδομή και τον ρωτα ο άντρας : "εεεπ, μαστρο-Κωνσταντή, ακόμη δουλεύεις, δεν βγήκες στη σύνταξη" ??? Και απαντά, αν θυμάμαι καλά, ο μαστρο-Κωνσταντής : "Βλέπεις, όταν ήμουν νέος έκανα τον πονηρό και δεν κολλούσα τα ένσημα του ΙΚΑ" !!! Και αφού απομακρύνθηκε το ζευγάρι, βλέπουμε τον μαστρο-Κωνσταντή να ακουμπά ένα τούβλο στο κεφάλι του και να μονολογεί : "αααχ, στερνή μου γνώση, να σ' είχα πρώτα" !!! Τη διαφήμιση αυτή τη χρονολογώ στις αρχές των 90ς ....

 

 

Και τέλος ... η all time clasic διαφήμιση ... Την ξέρουμε όλοι μας καλά, την έχουμε δει αμέτρητες φορές επί πολλά συναπτά έτη, αλλά ... ας τη δούμε μια φορά ακόμη .... άλλωστε, όποτε μπαίνει το καλοκαίρι η εν λόγω διαφήμιση είναι πάντα επίκαιρη, καθόσον "μας περιμένουν οι χαρές της θάλασσας, της καθαρής θάλασσας" :

 

http://youtu.be/JDCTlG6kdLM

 

Ααααχ, γλυκέ μας γλάρε .... καλά μάς τα έλεγες τόοοσα χρόνια, αλλά εμείς ... πού να σε ακούσουμε ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

(αντιγράφω από το λεύκωμα Hellads: Η Ελλάδα μέσα από τη διαφήμιση, του Φιλήμονα Παπαπολύζου και του Κώστα Μαρτζούκου)

"Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;" έλεγε το σποτ, τονίζοντας την αξία τους σε βιταμίνες. Και περισσότερα πορτοκάλια σήμαινε... περισσότερες βιταμίνες στον οργανισμό, περισσότερες βιταμίνες... και στην προώθηση των ελληνικών πορτοκαλιών! Για πρώτη φορά η διαφήμιση βοήθησε τόσο αποτελεσματικά δύο Υπουργεία (Υγείας, Γεωργίας) να επιτύχουν το ωφέλιμον... μετά του ωφελίμου!

 

Και μια μικρή διόρθωση: στο σποτ του αντικαρκινικού εράνου το τραγουδάκι λέει "Δώστε ελπίδα, σώστε ζωές, να κάνουμε το αύριο καλύτερο απ' το χθές". Το συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται και στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς Εγκλήματα, όταν η Σωσώ πάει να ανατινάξει το δωματιάκι... (για του λόγου το αληθές:

στο 0:32) Κάπου στο βίντεο Hellads πρέπει να υπάρχει το σποτ, στο οποίο παίζει ο Πασχάλης, η Ελπίδα, και άλλοι γνωστοί. Σύμφωνα με το βιβλίο, η καμπάνια ξεκίνησε το 1973. Εγώ θυμάμαι αντίστοιχα την καμπάνια του αντικαρκινικού εράνου τη δεκαετία του 90, με το μωράκι στο μαύρο βελούδινο σεντόνι, τα αργά πλάνα και μουσική υπόκρουση το "Dream a little dream of me"! Edited by nwntas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rinus Cesar, η διαφήμιση των ακτών επαναλήφθηκε μια εικοσαετία αργότερα. Ο γλάρος εμφανιζόταν με "άσπρα μαλλιά", λέγοντας "...εδώ και είκοσι χρόνια...", σε ένα συγκινητικό, ομολογουμένως, σποτάκι, ακριβώς για να τονίσει και το δικό σου συμπέρασμα...

Edited by panp

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rinus Cesar, η διαφήμιση των ακτών επαναλήφθηκε μια εικοσαετία αργότερα. Ο πελαργός εμφανιζόταν με "άσπρα μαλλιά", λέγοντας "...εδώ και είκοσι χρόνια...", σε ένα συγκινητικό, ομολογουμένως, σποτάκι, ακριβώς για να τονίσει και το δικό σου συμπέρασμα...

 

προκεται γι αυτο το βιντεο :

Share this post


Link to post
Share on other sites
[video=youtube;Q9uIo8VXk4Y]

Και μια μικρή διόρθωση: στο σποτ του αντικαρκινικού εράνου το τραγουδάκι λέει "Δώστε ελπίδα, σώστε ζωές, να κάνουμε το αύριο καλύτερο απ' το χθές". Το συγκεκριμένο κομμάτι ακούγεται και στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς Εγκλήματα, όταν η Σωσώ πάει να ανατινάξει το δωματιάκι... (για του λόγου το αληθές:

στο 0:32) Κάπου στο βίντεο Hellads πρέπει να υπάρχει το σποτ, στο οποίο παίζει ο Πασχάλης, η Ελπίδα, και άλλοι γνωστοί. "!

 

Και πολύ καλά έκανες και διόρθωσες .... Βλέπεις, είχα να ακούσω αυτό το τραγουδάκι από το '79 /'80 .... ΄Πάντως, έστω κι "από σπόντα" διασώθηκε, απίστευτο !:o:O!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίο θέμα!

Θυμάμαι πολύ έντονα την διαφήμιση για την δήλωση των αυθαιρέτων το '83. Με τον Ν.1337/83 (Επέκταση πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις) ή αλλιώς "νόμος Τρίτση" όπως έχει μείνει να λέγεται, μπορούσε ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου να το δηλώσει (1η φάση) και να το σώσει. Ετσι έμεινε η ατάκα "δήλωσέ το και σώστο"

Στην διαφήμιση -όπως σωστά περιέγραψε ο rinus c- έδειχνε έναν αριθμό ανθρώπων μέσα στη νύχτα να κουβαλάνε κομμάτια άλφαμπλοκ και να βιάζονται να τελειώσουν το δωμάτιο πριν ξημερώσει. Ακολουθούσε ο μονόλογος που έγραψε ο panp.

Πληροφοριακά και μόνο από όσα δηλώθηκαν τότε ελάχιστα τελικά νομιμοποιήθηκαν αφού μετά την 1η φάση-δήλωση ελάχιστοι συνέχισαν για τις επόμενες 2 φάσεις (εξαίρεση από κατεδάφιση με απόφαση νομάρχη και έπειτα άδεια νομιμοποίησης).

 

Τώρα όσον αφορά τη διαφήμιση για τα ένσημα του ικα είναι και αυτή πολύ πριν τα 90s... Εκτός του ζευγαριού που βλέπει τον μαστρο Κωνσταντή, μετά έδειχνε και τον "έξυπνο" υπάλληλο εργοστασίου να ομιλεί σε δύο ωραίες συναδέλφισσές του και να τις καλεί (και τις δύο :D ) το βράδυ για να τους κάνει το τραπέζι. Στην ερώτηση της μίας για το πως έχει τέτοια άνεση εκείνος απαντά ότι είναι "έξυπνος" και όχι κορόιδο για να κολλάει ένσημα. Εκείνη την στιγμή παρεμβαίνει άλλος συνάδελφος-ισσα δεν θυμάμαι και τον βάζει στην θέση του θυμίζοντάς του τι έχει να τραβήξει δίχως ασφάλιση όταν μεγαλώσει σε ηλικία...

(κάπως έτσι την θυμάμαι, μπορεί να κάνω και κανά ψιλολαθάκι...)

 

επαναλαμβάνομαι αλλά... ωραίο θέμα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

...έναν αριθμό ανθρώπων μέσα στη νύχτα να κουβαλάνε κομμάτια άλφαμπλοκ...

 

Tεχνική διόρθωση : κουβαλούσαν τσιμεντόλιθους. Η YTONG με τα ALFABLOCK δεν πρέπει να είχε έρθει ακόμα στην Ελλάδα, κι αν είχε έρθει, αποκλείεται να κάναν στο σποτάκι τέτοια ευθεία διαφήμιση...

 

Τώρα όσο γι αυτούς που "δεν προνόησαν" να κολλήσουν ένσημα από τα νιάτα τους, η ιστορία μήπως τους δικαιώνει, με τη διάλυση των ταμείων και τον εξευτελισμό των συντάξεων; Το αφήνω να αιωρείται.

Α, και μια που το φτάσαμε εκεί, ποιος να ξεχάσει και την άλλη υπερ-διαφήμιση

 

"Εσείς, ένα εκατομμύριο δραχμές πόσο θα το αγοράζατε;" (για τα κωλ...., εεε, τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου).

και την αντίστοιχη "Έχεις λεφτά; Κάν' τα ομόλογα ΕΤΒΑ".

 

Ε, ρε τι πληγές ξύσαμε...

Edited by panp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...