Jump to content
Sign in to follow this  
Darth21

PlayStation: Αφιέρωμα στην κονσόλα που άλλαξε το gaming

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]124204[/ATTACH]

 

Όπως μάλλον έχετε ακούσει τον Δεκέμβριο που μας πέρασε έκλεισαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου PlayStation και η Sony το γιόρτασε κυκλοφορώντας μια επετειακή έκδοση του PlayStation 4. Με αφορμή αυτή την επέτειο ας ρίξουμε μια ματιά στην κονσόλα που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1994 και το πως άλλαξε τη βιομηχανία του gaming για πάντα.

 

Η ιστορική συγκυρία

 

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του 90 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από ότι σήμερα όσον αφορά τα video games. Οι gamers εκείνη την εποχή έπρεπε να κρατάνε σημειώσεις για να μην χάσουν την μπάλα αφού καινούργιες κονσόλες κυκλοφορούσαν κάθε χρόνο σε αντίθεση με το σήμερα όπου οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Nintendo και η SEGA ήταν ξεκάθαρα οι κυρίαρχοι παίχτες αλλά οι ενεργοί κατασκευαστές ήταν πολύ περισσότεροι και μάλιστα βαριά ονόματα όπως Atari, Philips, Panasonic, SNK, Capcom, NEC, Commodore, Fujitsu, ακόμα και Apple! Κυριολεκτικά είχαμε βομβαρδισμό από νέες κονσόλες οι οποίες, αν και εισήγαγαν πρωτοποριακά στοιχεία, πάτωσαν σχεδόν στο σύνολο τους εμπορικά.

 

Εκτός από καθαρόαιμες κονσόλες εκείνη την εποχή υπήρχε και η μόδα των add-ons. Μιλάμε για περιφερειακά που έδιναν νέες δυνατότητες σε μία κονσόλα και ήταν απαραίτητα για παίξει κάποιος μια σειρά από παιχνίδια. Η μόδα ξεκίνησε από τη SEGA η οποία κυκλοφόρησε το Mega CD για το Mega Drive. Η Nintendo ως απάντηση ζήτησε από την τότε αμέτοχη στα video games Sony να σχεδιάσει ένα αντίστοιχο περιφερειακό για το Super NES. Στην πορεία και βλέποντας ότι το Mega CD δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία η Nintendo ακύρωσε τη συμφωνία με τη Sony η οποία όμως είχε προχωρήσει τόσο στην ανάπτυξη του περιφερειακού που αποφάσισε να λανσάρει τη δική της κονσόλα.

 

Κατασκευή

 

Η πρώτη εντύπωση που έδινε το PlayStation δεν ήταν και η καλύτερη κυρίως λόγο των φαινομενικά μέτριων ποιοτικά πλαστικών μερών. Πραγματικά οι πρώτες εκδόσεις της κονσόλας υπέφεραν λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων. Οι χρήστες αντιμετώπιζαν προβλήματα υπερθέρμανσης της κονσόλας και κενών στον ήχο και τα full motion videos. Επίσης ήταν συχνό φαινόμενο το PlayStation να ζορίζεται κατά την ανάγνωση των CD με αποτέλεσμα ανησυχητικά μεγάλους χρόνους φορτώματος. Μια πρόχειρη για όσους είχαν τέτοιες δυσκολίες ήταν να τοποθετήσουν την κονσόλα σε όρθια θέση ή ακόμα και ανάποδα! Τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό με την κυκλοφορία νεότερων μοντέλων και τελικά δεν επηρέασαν τις πωλήσεις.

 

Η συνέχεια του αφιερώματος εδώ

 

Κάνουμε μια προσπάθεια με ρετρό ύλη στην ιστοσελίδα. Ελπίζω να σας αρέσει και ασφαλώς κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! :D

Edited by Darth21
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίο το αφιέρωμα σου φίλε. Εγώ εκείνη την εποχή είχα μόνο ένα Game Boy και από άλλες κονσόλες είχα παίξει μόνο NES, Master System (βλέπεις δεν είχα πλούσιους φίλους :) ). Όταν λοιπόν ένας φίλος πήρε Playstation και είδα μερικά παιχνίδια, έμεινα να κοιτάω σα χάνος. Απλά η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη. Εγώ ποτέ δεν την απέκτησα. Θυμάμαι όμως τη δυσπιστία από το κοινό για το αν τα καταφέρει η Sony που μέχρι τότε έβγαζε μόνο τίτλους αραιά και που σε κονσόλες. Και τελικά τα κατάφερε. Βέβαια μέσα στα εκατοντάδες παιχνίδια υπήρξαν και υπέρτατες πατάτες που δεν δικαιολογούσαν καν την ύπαρξή τους. Μετά βγήκαν τα τσιπάκια και ο κόσμος γέμισε Playstation. Ήταν η εύκολη λύση βλέπεις.

Edited by johnny19818

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το PS χρωστάει ότι είναι κορυφή στο ότι η Nintendo κάπως στα μέσα 90ς προσπάθησε να αντιγράφει κάποια πράγματα ενώ δεν το είχε ανάγκη . Προσωπικά μιλώντας , η εμπειρία παίζοντας nes και snes είναι αφήνει περισσότερες αναμνήσεις και συναισθήματα παρά το PS . Η ποιότητα των γραφικών δεν είναι το παν .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...