Jump to content
Sign in to follow this  
ntsmrtz

Αριθμομηχανή Brunsviga

Recommended Posts

Εχετε δει κάποια βιντεάκια τα τελευταία χρόνια που δείχνουν παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου/α΄-β΄δημοτικού να προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που έχουν μπροστά τους και πως λειτουργεί? Π.χ ένα walkman?

Σίγουρα τα έχετε δει και μειδιάσει περιφρονητικά(το πιθανότερο) όπως και εγώ.

Γιατί τα λέω αυτά..?

Γιατί κάπως έτσι ένιωσα πριν κανά μήνα και ας είμαι 40 χρονών και όχι 7.

 

Ξεκινάμε.

Στο γραφείο που εργάζομαι υπάρχει μία πόρτα που οδηγεί σε έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο. Στον χώρο αυτό φυλάσσονται κάποια πολύ σημαντικά όργανα μέτρησης για τις επαγγελματικές ανάγκες του γραφείου μαζί με κάποια άλλα ¨πράγματα¨ που οι πάντες προσπερνάνε και ενώ τα βλέπουν αδιαφορούν σαν να μην υπάρχουν. Μέχρι και πριν κανά μήνα ήμουν στην κατηγορία αυτών που απλά τα προσπερνούσαν. Εως ότου αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί τους.

Ένα από αυτά τα πράγματα είναι και αυτό:

 

112665.jpg

 

το ίδιο:

 

112669.jpg

 

Τι είναι αυτό?

Αυτό είναι μία αριθμομηχανή κινούμενων μηχανικών μερών της Γερμανικής εταιρίας Brunsviga, το μοντέλο 13R.

Κατασκευασμένο το 1952, σχεδόν ίδιο με το προπολεμικό μοντέλο του 1931 το 13M. (φυσικά και δεν τα ήξερα, έχει πέσει γκουγκλάρισμα, δεν γνωρίζω όμως γερμανικά στα οποία είναι γραμμένα οι πιο πολλές σελίδες..)

Αποτελείται από ένα σύνολο περιστρεφόμενων μεταλλικών δίσκων που κινούνται είτε χειροκίνητα ανεξάρτητα μεταξύ τους (στην φάση εισαγωγής αρχικής αριθμητικής τιμής) είτε μέσω ενός μεταλλικού άξονα περιστροφής (τον οποίο περιστρέφει ο χρήστης) μαζί με τους υπόλοιπους δίσκους της συγκεκριμένης αριθμητικής τιμής (στην φάση της εκτέλεσης της όποιας πράξης)

 

112666.jpg

 

Μπορεί να κάνει τις 4 πράξεις (+,-,Χ, /) θέτοντας εκ των προτέρων (μέσω ενός διακόπτη) την αριθμομηχανή στο αντίστοιχο "mode".

Η συγκεκριμένη έχει έναν κύριο μετρητή εισαγωγής αριθμητικών τιμών, ένα δευτερεύον μετρητή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή μνήμη ή πολλαπλασιαστή/διαιρέτη (αναλόγως το "mode") και ένα μετρητή στην βάση που δίνει το αριθμητικό αποτέλεσμα.

Φυσικά υπάρχουν επιλογές για τον αριθμό των δεκαδικών μερών, για το τυχόν εκθετικό μέρος κάποιου πολλαπλασιαστή, ακόμα και για ηχητική επισήμανση όταν έχουμε αποτέλεσμα μεγαλύτερο της τιμής που μπορεί να απεικονιστεί ή όταν επιχειρείται διαίρεση με το μηδέν (με διαφορετική ηχητική επισήμανση!)

Ολοι οι μετρητές έχουν τον αντίστοιχό τους μοχλό μηδενισμού της τιμής, ενώ υπάρχει και ένας μεγαλύτερος κεντρικός μοχλός που μηδενίζει ταυτόχρονα όλους τους μετρητές.

 

112667.jpg

 

η κάτω πλευρά:

 

112668.jpg

 

το σημα της εταιρίας:

 

112670.jpg

 

 

 

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή η λειτουργία της αριθμομηχανής μέσω ενός κειμένου για αυτό όποιος επιθυμεί καλύτερα είναι να παρακολουθήσει την λειτουργία της από τα βιντεάκια που δείχνουν όχι ακριβώς το 13r μοντέλο αλλά η αρχή λειτουργίας τους είναι η ίδια:

 

 

και αυτό:

 

 

 

 

Παραλειπόμενα:

-Υπέστην την χλεύη όλων των συναδέλφων όταν με είδαν να ασχολούμαι με το ¨μπιχλιασμένο σίχαμα¨ (σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν/είναι καθόλου μπιχλιασμένο, το αντίθετο μάλιστα)

- Το κοίταζα για κανά 5λεπτο και βάζοντάς του χέρι για άλλο ένα 5λεπτο κατάλαβα πως λειτουργεί

- Εκανα παρουσίαση σε κανά δυό συναδέλφους. Με κοιτούσαν απαθέστατοι και προβληματισμένοι. Στο τέλος μου απένειμαν τα εύσημα αλλά συνεχίζουν να το αποκαλούν με απαξιωτικό τρόπο ως ¨πράγμα¨..

-Η αριθμομηχανή ζυγίζει 7 κιλά... και για αυτό το λόγο οι συνάδελφοι το θεωρούν πιο πολύ δολοφονικό παρά υπολογιστικό εργαλείο.

- Μου αρέσει πολύ το σηματάκι της εταιρίας. Εντελώς art deco επαγγελματικής χρήσης αισθητική.

Edited by Kambia
Αποκατάσταση εικόνων

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο το εύρημα. Έχει και άλλα καλούδια η αποθήκη;

Edited by johnny19818

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φοβερο ευρημα φιλαρακι ευχαριστουμαι για την παρουσιαση:thumb: Συμφωνω και για το σημα πραγματικα πολυ ψαγμενο και πολυ μπροστα για την εποχη του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακόμη δεν τον ψύρισες? :rofl:

 

Αν σε κανένα άνοιξε η όρεξη, μπορεί να ψωνίσει φθηνά τέτοια από Γερμανία. Του συναδέλφους άστους να παίζουν με τα iphone και μην ασχολήσε...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενα ενδιαφερον ευρημα το οποιο ειχε χρησιμοποιηθει αρκετα,αν κρινω απο την απωλεια χρωματος...τα μηχανικα calculators εχουν ενδιαφερον,και αυτο που εαν βρω σε καλη τιμη θα το "τσιμπησω" ειναι το curta .H αληθεια ειναι οτι εχω μια καλη συλλογουλα απο electronic calculators ,που με ενδιαφερουν περισσοτερο,αλλα δεν θα πω και οχι σε ενα μηχανικο..Παντως μεχρι το 1961 που βγηκε το πρωτο electronic calculator (με λυχνιες παρακαλω!!),ο μονος τροπος υπολογισμου ηταν μηχανικος..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για να πω την αλήθεια, υπάρχουν άλλα όργανα στο γραφείο που με "ενδιαφέρουν" σημαντικότερα κατά την άποψή μου, που θα τα ήθελα στο γραφείο του σπιτιού μου. Το "αφεντικό" βέβαια έχει άλλη άποψη.

Είναι της αποψης: Αστα εκεί να κάθονται και να σαπίζουν...

Που θα πάει? Θα τον καταφέρω.

Επειδή όμως μου αρέσουν τα ηλεκτρονικά κομπιουτεράκια, κάνω συλλογή από δαύτα, είπα να ασχοληθώ με την brunsviga έστω και ακαδημαικά χωρίς να έχω κτητικές βλέψεις... γιατί είναι ρετρό και πολύ περίεργη φάση.

Μη σας πω ότι μπορεί και να την δω "λεβέντικα" και την επαναφέρω στην ενεργό δράση και όποιος μηχανικός έρχεται στο γραφείο θα με βλέπει να κάνω πράξεις με αυτήν... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή όμως μου αρέσουν τα ηλεκτρονικά κομπιουτεράκια, κάνω συλλογή από δαύτα, είπα να ασχοληθώ με την brunsviga έστω και ακαδημαικά χωρίς να έχω κτητικές βλέψεις... γιατί είναι ρετρό και πολύ περίεργη φάση.

 

Δεν ανοιγεις και καποιο θεμα να δουμε την συλλογη σου??:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^

Ας όψεται η βαρεμάρα και οι οικογενειακές υποχρεώσεις... Θυμάμαι ένα θέμα με προπολεμικές πολυκατοικίες που είχα ανοίξει παλαιότερα έκανα και εγώ δεν θυμάμαι πόσους μήνες να ξεκουνήσω, να μαζέψω τις φωτος και να γράψω πέντε γραμμές...

Είναι πάντως στα υπ' όψιν.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...