Jump to content
Sign in to follow this  
bernard.c

Υ.ΕΝ.Ε.Δ.

Recommended Posts

Υ.ΕΝ.Ε.Δ. (1966-82)

Πρεμιέρα: Κυριακή 27/2/1966

RetroDB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/ΥΕΝΕΔ

site: http://www.ert.gr/ertae

 

 

Μέχρι το 1982... και μετά ΕΡΤ2.

 

Όνομα και λογότυπο που παραπέμπει στο παρελθόν.

Για πολλούς όνομα που φέρνει στη μνήμη συνθήκες και καταστάσεις δυσάρεστες και μη δημοκρατικές. Όνομα καναλιού που σε πολλούς φέρνει αρνητικούς συνειρμούς. Απόλυτα κατανοητό.

 

Πέρα όμως από τη σύνδεση του καναλιού αυτού με καθεστώτα και καταστάσεις, δεν παύει να αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Ελληνικής τηλεόρασης. Ειδικά για ένα παιδί που όπως εγώ γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70, η ΥΕΝΕΔ της αρχής της δεκαετίας του 80 ήταν τότε ένα κανάλι όπως και η ΕΡΤ, μη συνδεδεμένο με τίποτα από τα παραπάνω. Και καθώς έζησα μόνο τα τελευταία χρόνια της ΥΕΝΕΔ, στο μυαλό μου η ΥΕΝΕΔ είναι απλά η παλαιά ονομασία της ΕΡΤ2. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, το όνομα και το λογότυπο της ΥΕΝΕΔ ήταν τα μόνα που απέμειναν από το παλιό κανάλι του Στρατού μετά την Μεταπολίτευση και μέχρι το 1982 που άλλαξε ονομασία.

 

Υπό αυτή την αποστασιοποιημένη λογική, η ΥΕΝΕΔ (καθότι όνομα που έπαψε να υφίσταται) αποτελεί σήμερα για μένα κάτι κατά κάποιο τρόπο "μυθικό". Μυθικό υπό την έννοια ότι εκτός από τα τραγελαφικά που έχουν γραφτεί και γυριστεί (βλέπε Λούφα και Παραλλαγή) και τις περιγραφές καταστάσεων εποχών (ευτυχώς) μακρινών, σπάνια βρίσκει κανείς κάτι άλλο γραμμένο για αυτό το κανάλι. Όποτε γίνονται αναδρομές στο παρελθόν της Ελληνικής Τηλεόρασης, πάντα εξέχουσα θέση κατέχει η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ είναι το "μαύρο πρόβατο".

 

Σε εκπομπές της ίδιας της ΕΡΤ για την ιστορία της (ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ, ΣΕ ΧΡΟΝΟ TV), οι περιγραφές συνήθως περιορίζονται στο τι συνέβαινε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής: στην πρώτη εκπομπή της ΕΡΤ στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, στις πρώτες τηλεπαρουσιάστριες της ΕΡΤ (Ελένη Κυπραίου, Μακώ Γεωργιάδου κτλ), στους πρώτους τεχνικούς της ΕΡΤ κτλ.

Σπάνιες είναι οι αναφορές στην Κατεχάκη, στο ποιοι άνθρωποι δούλευαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ποια ήταν τα πρώτα προγράμματα κτλ. Δεν πιστεύω όλοι οι εργαζόμενοι να ήταν άνθρωποι του καθεστώτος!! Όλοι??

 

Ποιος ο λόγος? Λόγω του ό,τι η ΥΕΝΕΔ είναι θέμα "ταμπού"? Έχω διαβάσει ότι υπήρχε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των 2 καναλιών τότε. Αν θεωρήσουμε ότι η ΕΡΤ ήταν ο νικητής, μήπως η συνήθης αγνόηση της ΥΕΝΕΔ οφείλεται στο ό,τι “η ιστορία γράφεται από τους νικητές” ?

 

Εγώ αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι περισσότερες πληροφορίες για το κανάλι, ως τηλεοπτικό σταθμό που εξέπεμπε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα της, οι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, Η ΙΣΤΟΡΙΑ του καναλιού.

 

Ποιο από τα δύο κανάλια ήταν πιο δημοφιλές? Ήταν διαφορετικές οι Ειδήσεις της ΥΕΝΕΔ από αυτές της ΕΡΤ και σε ποια σημεία? Στην επιλογή θεμάτων, στην λογοκρισία, σε τι? Ήταν η ΕΡΤ πιο ελεύθερη?

Τα κριτήρια για την επιλογή προγράμματος ήταν διαφορετικά μεταξύ των 2 καναλιών? Ποια ήταν τα σήματα (και η μουσική των θεμάτων) της ΥΕΝΕΔ? Ποια η μουσική του σήματος των ειδήσεων? Ποιοι τις παρουσίαζαν?

 

Και πιστεύω ότι η παρεξηγημένη εικόνα του καναλιού συνέχισε να επικρατεί και μετά την αλλαγή της ονομασίας (ξέρουμε ακριβή ημερομηνία?). Μεταξύ των 2 καναλιών, η ΕΡΤ (όχι ΕΡΤ1 για κάποια νομίζω ακόμα χρόνια) παρέμεινε η ισχυρή και η ΕΡΤ2 συνέχισε να θεωρείται υποδεέστερη. Τα ίδια θέματα με ενδιαφέρουν και για την περίοδο αυτή μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80: Το πρόγραμμα, οι άνθρωποι που εργάζονταν, Η ΙΣΤΟΡΙΑ του καναλιού. Τι αλλαγές έγιναν όταν αποκόπηκε οριστικά η ΕΡΤ2 από τις Ένοπλες Δυνάμεις? Ήταν εύκολη μετάβαση? Μήπως ακόμα και μετά από την μετάβαση του ελέγχου του καναλιού στην ΕΡΤ ΑΕ, η ΕΡΤ θεωρούσε την ΕΡΤ2 “ξένο σώμα” ? Ποιες οι σχέσεις μεταξύ των καναλιών εκείνη την εποχή? Υπήρξε μετακίνηση στελεχών, δημοσιογράφων και εκπομπών από το ένα κανάλι στο άλλο? Για παράδειγμα, αν δεν κάνω λάθος, ο Τέρενς Κουικ και η Φωτεινή Πιπιλή είχαν ξεκινήσει στην ΥΕΝΕΔ. Πώς βρέθηκαν στην ΕΡΤ1 στα μέσα της δεκαετίας του 80?

 

Ποια ήταν τα οπτικά και ηχητικά σήματα της ΕΡΤ2? Το σήμα της ΕΡΤ με τον τσοπανάκο το ακούμε ακόμα και σήμερα, της ΕΡΤ2 ποιο ήταν? Έχει διασώσει η ΕΡΤ τα οπτικά και ηχητικά σήματα αυτά?

 

Αυτά θα ήθελα να μάθω…

Edited by bernard.c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οσον αφορα τις σειρες του 70, συνηθως οι πιο "σοβαρες" και ποιοτικες προβαλλονταν απο την ΕΡΤ (Ο Χριστος ξανασταυρωνεται, Οι Πανθεοι, Οι Εμποροι των Εθνων, Αστροφεγγια, Ο Συμβολαιογραφος, Λεμονοδασος, Οι Αθλιοι των Αθηνων, Αργω κλπ).

 

Χαρακτηριστικο ειναι οτι και η Καρεζη και η Βουγιουκλακη απαιτουσαν οι σειρες τους να προβαλλονται απο την ΕΡΤ!

 

Η ΥΕΝΕΔ ειχε συνηθως τις πιο "ελαφρες" και "λαϊκες" σειρες, δηλ. Η Γειτονια, Ο Ονειροπαρμενος, Μεθοριακος Σταθμος κτλ κτλ. Εξαιρεσεις φυσικα υπηρχαν (Γιουγκερμαν,Γυφτοπουλα, κ.α.)

 

Ολοι οι Ξενοπουλοι (εκτος απο τον πρωτο που εκανε ο Κουτσομυτης) προβληθηκαν απο την ΥΕΝΕΔ.

 

Επισης αξιοσημειωτο ειναι οτι ολες οι σειρες του Φωσκολου προβληθηκαν απο το δευτερο καναλι! Δεν ειναι τυχαιο πιστευω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπό αυτή την αποστασιοποιημένη λογική, η ΥΕΝΕΔ (καθότι όνομα που έπαψε να υφίσταται) αποτελεί σήμερα για μένα κάτι κατά κάποιο τρόπο "μυθικό"

 

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΥΘΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΕΝΕΔ.

Η ΕΡΤ-2,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΤ-2 ΚΑΙ ΝΕΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΣΥΚΡΙΝΕΤΑΙ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ) ΜΕ ΤΗΝ ΥΕΝΕΔ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η ΕΡΤ-2,ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΤ-2 ΚΑΙ ΝΕΤ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΝ ΣΥΚΡΙΝΕΤΑΙ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ) ΜΕ ΤΗΝ ΥΕΝΕΔ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ).

 

Συμφωνώ απόλυτα!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχω και 'γω περίπου τις ίδιες απορίες με σένα σχετικά με την ΥΕΝΕΔ. Το ίντερνετ δεν βοηθάει και πάρα πολύ. Η σημαντικότερη βοήθεια που βρήκα ήταν το ΛΟΓΟΤΥΠΟ (που αχνοθυμάμαι σαν ασπρόμαυρό) από ένα ιταλικό σάιτ. Αργότερα το βρήκαν κάποια δικά μας blog και πρόσφατα το είδα και στη wikipedia. Το παραθέτω:

 

%CE%A5%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%94.jpg

 

Εγώ το θυμάμαι με γκριζόμαυρο φόντο, λευκά γράμματα και σε grayscale το έμβλημα (το οποίο είναι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης -Γ.Ε.ΕΘ.Α.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρουσιαστές ΥΕΝΕΔ

 

Θυμάται κανείς πριν από το 1980 που το πρόγραμμα κάθε απόγευμα το εκφωνούσε ένας ένστολος. Συγκεκριμένα κάποια εποχή το εκφωνούσε ο Γ. Κιμούλης με στολή ναύτη.

 

Άλλοι παρουσιαστές (μετά το 1981) ήταν: Γ. Δημαράς, Α. Ραπήτου

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάνεις πλάκα ή μιλάς σοβαρά τώρα; Σοβαρά το εκφωνούσε ο Κιμούλης;;;;;;;; Δεν μπερδεύεσαι με τη "Λούφα και Παραλλαγή";;;

 

ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ!!! (Δεν ρωτάω για screnshots και βίντεο, ξέρω...)

 

Βέβαια, μη μπερδεύουμε αυτούς που εκφωνούσαν το πρόγραμμα με αυτούς που έλεγαν τις ειδήσεις...

 

Η Αθηνά Ραπίτου έλεγε ειδήσεις μέχρι σχεδόν τα '90s, ενώ ακόμα και πρόσφατα έκανε ανταποκρίσεις για την ΕΡΤ.

Τον Γιάννη Δημαρά ως παρουσιαστή ειδήσεων τον θυμάμαι μόνο ως φωτογραφία εξωφύλλου τηλεοπτικού περιοδικού του '83 (TV MIKΡΗ ΟΘΟΝΗ) με σκηνικό ειδήσεων του "τριπλού 2" (το έχω ξαναγράψει).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΥΕΝΕΔ

 

Μιλώ για στολή ναύτη και όχι για στολή στρατιώτη (Λούφα και Παραλλαγή).

 

Όπως θυμάστε το πρόγραμμα άνοιγε στις 0500μμ. Ήταν αυτός που εκφωνούσε τι περιλαμβάνει. Θυμάμαι ότι το πρόγραμμα ξεκινούσε με το σήμα του ΥΕΘΑ (Αετός, Άγκυρα, Δόρυ, Περικεφαλέα) και έπαιζε το εμβατήριο "Πάνω εκεί στης Πίνδου μας τισ κορφές".

 

Μάλιστα σε μια εκπομπή της Μ. Μιχελιδάκη με αφιέρωμα στην ταινία το είχε αναφέρει ο ίδιος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν το ήξερα καθόλου, ούτε είχε τύχει να δω εκείνη την εκπομπή ("σε χρόνο TV").

 

Το εμβατήριο θα το ψάξω να το κατεβάσω!

Edited by bernard.c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Κιμούλης ήταν για λίγο πριν το 1980 (κάπου μεταξύ 1978-1979).

Edited by bernard.c

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...