Jump to content

Recommended Posts

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

 

Ο Καραγκιόζης...

 

Εάν Ο Καραγκιόζης δεν είναι Retro για εμάς που μεγαλώσαμε στα '80s, τότε τί είναι?

ΝΑΙ. Έβλεπα μικρός Καραγκιόζη. Όλα τα άλλα ήρθαν μετά. Αφού άρχισα να μεγαλώνω.

ΝΑΙ. Γελούσα με τα κατορθώματα του και τις ατάκες του και όποιος πει το αντίθετο για τον Καραγκιόζη και την εποχή εκείνη τότε μάλλον είναι περιττό να συνεχίσει να διαβάζει αυτό το Post. Φίλε μου δεν είναι για σένα. Γιατί ο Καραγκιόζης έχει χάσει κάπως την αρχική του έννοια και χαρακτήρα, καθώς και έξυπνος ήταν και καλαμπούρι είχε και λίγο γραφικός σαν έλληνας... Τελικά, η ψαροκώσταινα από που ξεκίνησε? Οι άνθρωποι του παρελθόντος ναι μεν γελούσαν με τον χαρακτηριστικό αυτό τύπο ανθρώπου, όμως παράλληλα τον σέβονταν και τον αγαπούσαν γιατί, πως να το κάνουμε, έχει χαρακτηριστικά όλων μας... Ναι, ακόμα και σήμερα νομίζω ότι είναι επίκαιρος απλά δεν έχει ούτε τα "εύκολα" ηχητικά και οπτικά εφέ που έχουν τα υπόλοιπα "παιδικά" και ούτε είναι κάτι εξωγενές (από άλλη χώρα) που απευθύνεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο κοινό, αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλάει στην καρδιά των Ελλήνων.

 

Όλη η ιστορία ως επί το πλείστον εκτιλύσεται πίσω και πάνω σε ένα λευκό σεντόνι που από την μία πλευρά έχει την Παράγκα (το σπίτι του φίλου μας - στα αριστερά), ενώ από την άλλη (στα δεξιά) το Σαράι. Αν Ναι, οι ιστορίες εκτιλήσσονται επί τουρκοκρατίας (αλλά είναι και διαχρονικές αφού όλο και κάποιος θέλει να είναι στο σβέρκο μας).

[EDIT] ΗΡΘΕ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ... ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΩΣΟΝΟΥΠΟ... ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ

 

[EDIT 23IOYN2006]Τελικά το post δεν κήλισε όπως υπολόγιζα, όμως δεν πειράζει...

Παρακάμπτωντας τα ιστορικά αφού είναι στα posts που ακολουθούν, θα προσπαθήσω να συνεχίσω από εκεί που ήμουν... (πού ήμουν???)

 

Όλη η ιστορία ως επί το πλείστον εκτιλύσεται πίσω και πάνω σε ένα λευκό σεντόνι που από την μία πλευρά έχει την Παράγκα (το σπίτι του φίλου μας - στα αριστερά), ενώ από την άλλη (στα δεξιά) το Σαράι. Πίσω από αυτό το πανί, υπήρχαν παλιά κεριά (πλέον λάμπες) που φώτιζαν και μετέφεραν τις σκιές από τις φιγούρες που ακουμπούσαν στο πανί οι "καραγκιοζοπαίχτες" με μακριά κοντάρια, και ως δια μαγείας το έβλεπαν όσοι κάθονταν από την άλλη πλευρά του. Εξού και το "Θέατρο Σκιών".

 

Ήρωες, ή μάλλον καλύτερα οι χαρακτήρες του όλου σκηνικού ήταν οι παρακάτω:

 

Καραγκιόζης = Ο ΕΝΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

image002.jpg

 

Αγλαΐα = Η σύζυγος

Πιτσικόκκος = το παιδί (μικρότερο)

Κοπρίτης = κι άλλο παιδί (μεσαίο)

Κολλητήρης = τρίτο παιδί και ποιο δημοφιλές (ως μεγαλύτερο έχει κάτι από την τσαχπινιά του πατέρα του)

 

Χατζιαβάτης = Η τραγική φιγούρα του "κολλητού" φίλου (συνήθως αυτός έτρωγε όλο το ξύλο) ή αλλιώς όπως τον φώναζε ο Καραγκιόζης Χατζατζάρης

Μπάρμπα-Γιώργος = Ο τσαμπουκοθείος ο "ΚΑΛΟΣ"

Νιόνιος (σιορ Διονύσιος) = Ο Γόης

Ομορφονιός = Το άκρως αντίθετο θα έλεγα (όμως η μύτη υποδηλώνει για άλλα προσόντα ;))

Σταύρακας = Ψευτονταής και γλωσσοπλάστης

Σολωμός = Ο Εβραίος μαλάκ (μαλάκ = φοροεισπράχτωρ στα εβραϊκά - wikipedia)

Βελιγκέκας = Δερβέναγας - παλικαράς του Σαραγιού (που ρίχνει το πολυ ξύλο)

Βεζύρης - Βεζυροπούλα = ο Πατήρ άρχων και η όμορφη κόρη του.

 

Περισσότερα για τους χαρακτήρες και τις φιγούρες τους στο τέλειο site www.karagkiozis.com

επιλέψτε αριστερά το βέλος "ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ"

 

Ενώ στο ίδιο μέρος επιλέγοντας το "ΥΠΟΘΕΣΗ" θα βρείτε την υπόθεση των πιο δημοφιλών ιστοριών του...

 

Ο κύριος ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ στο site αυτό μας προσφέρει εκτός από ιστορία και την γνωστή παράσταση Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι σε αρχεία ήχου mp3 για να την ακούσετε αλλά και κάποια αποσπάσματα βίντεο.

Επίσης, θα βρείτε και φιγούρες για "αυτοσχέδιες" παραστάσεις...

hellenic_figures.jpg

 

ΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ...

 

Πολύ καλό site επίσης και το: ΘΡΑΚΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς όμως ο Καραγκιόζης δεν έχει ελληνικές ρίζες. Είναι τούρκικο δημιούργημα, απλά οι τούρκοι του είχαν δώσει έναν παραπλήσιο χαρακτήρα (επέμεναν περισσότερο στην απατεωνίστικη πλευρά του και εκεί στηρίζονταν όλες οι ιστορίες του). Μάλιστα έχουν και τον τάφο του κάπου στην Τουρκία (στην Προύσα αν θυμάμαι καλά). Εμείς τον αντιγράψαμε (προφανώς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας), του αλλάξαμε λίγο τον χαρακτήρα (μην φανταστείτε πολλές αλλαγές) και τον προσαρμόσαμε στην ελληνική πραγματικότητα. Θα σας γελάσω πάντως σχετικά με το αν είναι βασισμένος σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο ή αν ο τάφος είναι καθαρά τιμής ένεκεν (έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το '87 που είχα πάει και ήμουν και πιτσιρίκάς τότε, όλα είναι λίγο ξεθωριασμένα πια).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ζήτησα λίγη υπομονή...

nevermind... Αγαπητέ φίλε antony, δεν έχεις άδικο για το πως βρέθηκε στην Ελλάδα (σίγουρα παρεξηγήθηκε το σχόλιο μου περί: "γεννήθηκε στην Ελλάδα και μιλάει στην καρδιά των Ελλήνων" λάθος έκφραση ίσως ως έμεινε, όμως δεν πρόλαβα να γράψω και όλα τα υπόλοιπα που είχα στο μυαλό μου, εννοώντας ότι δεν ήταν ένα κινούμενο που ήρθε έτοιμο από το εξωτερικό αλλά οι ιστορίες πλάθονταν εντός Ελλάδος βάσει των αναγκών των ανθρώπων αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας), όμως...

 

Οι πηγές του θεάτρου σκιών αρχικά εντοπίζονται περί το 200 π.χ. στην άπω ανατολή και στις χώρες Ινδία, Ιάβα ή ακόμα και Κίνα...

Έπειτα ακολουθώντας την φυσική διαδρομή, πέρασε από την Περσία, στην Αίγυπτο και υπάρχουν και σαφείς αναφορές στην Αλγερία , από διάφορες πηγές μαθαίνουμε, ότι το Θέατρο σκιών, ήταν ή αγαπημένη διασκέδαση των κατοίκων, όπου κάποιος ΚΑΡΑΓΚΟΥΣ παρουσιαζόταν σαν ένας φοβερός πατριώτης και εθνεγέρτης, που χτυπούσε με προσβλητικό τρόπο τους Γάλλους τότε αποικιοκράτες.

Περνώντας από την Τυνησία και την Τουρκία σαφώς (καθώς έρχεται από τας ανατολάς). Σαφώς η Τουρκία ήταν μία μεγάλη επιρροή σε πάρα πολλά για την Ελλάδα καθώτι 400 χρόνια κατοχής ήταν πάρα πολλά. Έτσι, βέβαια εξηγείται και η παρουσία των Τούρκων χαρακτήρων, το Σαράι αλλά και οι Έλληνες Χαρακτήρες.

...Για το πώς ξέφυγε το Θρησκευτικό Θέατρο Σκιών από σοβαρό να γίνει κωμικό, ένας από τους πολλούς - γοητευτικούς θρύλους, λέει, πως ο Χατζηαβάτης είναι εργολάβος στην Προύσα, και χτίζει το σαράι του Πασά. Ο Καραγκιόζ, δουλεύει εκεί, σαν αρχιμάστορας - μαραγκός, και λέει χιλιάδες ιστορίες στους εργάτες. Εκείνοι ακούν τον Καραγκιόζ μ` ανοιχτό το στόμα, .... και το σαράι δε λέει να τελειώσει. Οταν ο Πασάς ανακαλύπτει το λόγο της αργοπορίας, διατάζει να θανατώσουν τον Καραγκιόζ. Αργότερα όμως ο Πασάς είχε τύψεις για το έγκλημά του αυτό, κι` έπεσε σε βαθιά μελαγχολία. Τότε ο Χατζηαβάτης, που είχε ακούσει πολλές ιστορίες απ` τον Καραγκιόζ, κόβει ένα χαρτόνι, του δίνει τη μορφή του Καραγκιόζ, και κάνοντας τη φωνή του, παίζει σ` ένα άσπρο σεντόνι, τις αστείες ιστορίες του Καραγκιόζ. Αυτός και άλλοι πολλοί θρύλοι, δείχνουν την σύγχυση που υπάρχει για την είσοδο του Θεάματος στην Τουρκία, ή αλλιώς την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Στον Ελλαδικό χώρο εμφανίζεται στα 1841 στο ΝΑΥΠΛΙΟ όπου στην εφημερίδα της εποχής, γίνεται λόγος για τον Καραγκιόζη. Ο πρώτος καραγκιοζοπαίκτης στην Ελλάδα, ήταν ο Μπαρμπα-Γιάννης Βράχαλης. Αμέσως ο Καραγκιόζης γίνεται δεκτός και αγαπητός στην ελεύθερη Ελλάδα, και όπου παίζεται παράστασή του γεμίζει από απλό κόσμο.

Πηγή η Ιστοσελίδα του: Θέατρο Σκιών Πάνου Καπετανίδη - www.karagkiozis.com

Επιλέξτε αριστερά ΑΝΑΔΡΟΜΗ και δείτε όλη την διαδρομή αναλυτικά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

H αγαπημένη μου έκδοση του Καραγκιόζη ήταν ανέκαθεν και μακράν αυτή του Ευγένιου Σπαθάρη (είχε κυκλοφορήσει και σε βινύλιο αρχές δεκαετίας '80!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες αυτές ambu και άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αν μάλιστα κατάλαβα και σωστά, ο καραγκιόζης δεν προέρχεται ουσιαστικά ούτε από την Τουρκία εντέλει, απλά αυτοί φαίνεται να τον έχουν οικειοποιηθεί περισσότερο από όλους (το 'χουν συνήθεια φαίνεται :rolleyes: ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΘΑ ΦΑΜΕ, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ...

 

όπως πάντα... ;)

 

[EDIT] Το πρώτο δημοσίευμα συμπληρώθηκε, για όποιον ενδιαφέρεται...

Share this post


Link to post
Share on other sites
H αγαπημένη μου έκδοση του Καραγκιόζη ήταν ανέκαθεν και μακράν αυτή του Ευγένιου Σπαθάρη (είχε κυκλοφορήσει και σε βινύλιο αρχές δεκαετίας '80!)

 

Βαλε μεσα και τον Σπυροπουλο ΑΕΟΝ Πολυ καλος:)

 

Γενικα ο καραγκιοζης δεν ηταν μονο ιστοριες βγαλμενες απο την ζωη!!

Οι χαρακτηρες ηταν το κλειδι???Ειχε τον πονηρο Χατζηαβατης.Τον φλωρο και το παιδι της μαμας ο μορφονιος.

Ειχε τον δυνατο και αγραμματο μπαρμπα Γιωργος.Και τοσους αλλους χαρακτηρες που εδειχναν στο παιδι τα προτερηματα και τα ελατωματα του καθε χαρακτηρα!!!!!

Ουι μαμα μου εεε...καταλαβαινει ωωωωω τζοχουλα μου!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά έχω την εκπομπή του Σπαθάρη με ένα επεισόδιο του καραγκιόζη που βλέπαμε παλιά

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδία τι να σας πω εγω είμαι απο ΠΑΤΡΑ... είχαμε θέατρο σκιών και έκλεισε γύρω στα 1987 (τότε που ξεκινούσε η εκπομπή του ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ). Το οικόπεδο τώρα είναι παρατημένο έχει μαζέψει χόρτα και κισσούς αλλά κάτω από αυτά διακρίνεις ακόμα ξεφτησμένες ζωγραφιές (και δακρύζεις). Την πρώτη παράσταση που είχα δεί τότε ήταν Ο Μεγααλέξανδρος και το Καταραμένο φίδι (μετά την απέκτησα και σε ηχητική κασσέτα από Σπαθάρη). H εκπομπή ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ του Σπυρόπουλου αγαπήθηκε από μεγάλη μερίδα παιδιών της δεκαετίας του 1980. Φτίαχναμε τις δικές μας φιγούρες με αλευρόκολλα και μέχρι και απο ζελατίνα με ανεξίτηλους μαρκαδόρους οι πιο ταλαντούχοι (ΟΠΩΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ-ΨΩΝΙΟΟΟΟΟΟΟΟ).

Τι να πω. Πια τα παιδιά δεν παίζουνε δημιουργικά (ουτε καν παίζουνε δηλαδή) ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑΤΖΙΔΙΚΑ, ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. Ισως ήμουν ένας από την τελευταία γενιά που πρόλαβε τον καραγκιόζη (η γενιά μου τελειώνει γύρω στα 1983-84). Αγαπημένο έργο το Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ. Αγαπημένο highlight O KOΠΡΙΤΗΣ ΜΕ ΜΟΤΟΣΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nαι...ο Καραγκιοζη του Σπαθαρη,καθε βδομαδα και μια ιστορια απ τη κρατικη τηλεοραση της δεκαετιας του '80.

Μετα βαλανε και τον Σπυροπουλο.

 

Πως θα ηταν δυνατον να τον ξεχασουμε!!

Ολοι οι χαραχτηρες αγαπητοι.Εμφανιζονταν σε καθε επεισοδιο, ο καθε ενας με τη μουσικη του...

Μορφονιος(θα το πω στη μαμα μου), Εβραιος ή... ξεβιδωμενος, Σιορ Διονυσης, Μπαρμπα-Γιωργος(αει μανουλα μ, ροβολησα τον κατηφορο...) ο οποιος νικουσε παντα το Βεληγκεκα...

Καποιος ανιδεος ειπε οτι προερχεται απο τη...Τουρκια!! Αν ειναι δυνατον,οι χαραχτηρες ειναι ελληνικοι και σε περιβαλλον Τουρκοκρατιας, αν τον ακουσει ο μεγιστος Σπαθαρης...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...