Jump to content
Sign in to follow this  
Clemence

Ρετρό ονόματα νοσοκομείων

Recommended Posts

οκ. δεν είμαι απόλυτα σίγουρη πως το θέμα ταιριάζει στο φόρουμ, αλλά θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να μάθαινα πώς λέγονταν παλαιότερα κάποια νοσοκομεία, και κάτι από την ιστορία τους, πότε και από ποιον ιδρύθηκαν ας πούμε. Το ξέρω ότι εδώ ξεφεύγουμε λιγάκι :P από τις δικές μας ρετρό δεκαετίες αλλά αν παρόλ'αυτά έχετε κανέναν μεγάλο στο σπίτι και θέλετε να τον ρωτήσετε, θα μου κάνετε μεγάλη χάρη.

 

Εγώ ας πούμε έψαχνα κάτι χρόνια να μάθω τί απέγινε το Ρωσικό Νοσοκομείο του Πειραιά που είχα πρωτοσυναντήσει στη ''Λωξάνδρα''. Μετά από μια αναζήτηση το βρήκα, είναι το σημερινό Ναυτικό Νοσοκομείο

 

http://pireorama.blogspot.com/2009/07/blog-post_03.html

 

Επίσης κάπου είχα ακούσει ότι το παλιό όνομα του Λαϊκού ήταν ''Βασ. Παύλος''.

 

Το μαιευτήριο ''Αλεξάνδρα'' είχε αρχικά στεγαστεί μέσα στο ''Μαρίκα Ηλιάδη'' και το τελευταίο μετονομάστηκε τελικά σε ''Έλενα Βενιζέλου''

 

http://www.hosp-alexandra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=145&Itemid=382

 

http://www.hospital-elena.gr/istoria/index.html

 

Επίσης το ΓΝ Ρόδου λεγόταν ''Βασσ. 'Ολγα''

 

http://www.proodos.net/details.asp?ID=8656&catID=2

 

και το Γενικό Κρατικό Αθηνών ήταν γνωστό και ως ''Ρυθμιστικό κέντρο Αθηνών''

 

δείτε και κάτι ενδιαφέρον για το παλιό 401 στρατιωτικό νοσοκομείο:

 

http://savepr401.wordpress.com/

 

και κάτι για την περιοχή ''Γουδί'' ή ''Γουδή''

 

http://atheofobos.blogspot.com/2009/04/blog-post_14.html

Edited by Clemence
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κοιτα να δεις, γεννηθηκα στο Μαρικα Ηλιαδη και για χρονια αναρωτιομουν ποιο ειναι και που βρισκεται,ευχαριστω.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gazmado

Πολύ ενδιαφέρον θεματάκι, δυστυχώς δεν μου έρχεται κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή ούτως ώστε να επιδιώξω την ανάλυση του... θα περιμένω να δώ τι θα πείτε εσείς !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ωραίο θέμα! Πολύ ωραίο θέμα!!!!!!

 

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας άρχισαν να χτίζονται κάπου τέλη 19ου με αρχές 20ου αιώνα. Και λέω άρχισαν γιατί μπορούσαν να περάσουν πολλάαααα χρόνια από την στιγμή της απόφασης μέχρι της τελικής υλοποίησης. Tα ονόματά τους τώρα έβγαιναν είτε από τους δωρητές που δίνανε τα χρήματα για την ανέγερση είτε από μέλη της βασιλικής οικογένειας (κυρίως θηλυκά:)) μια και κλασική δουλειά κάθε πριγκίπισσας ή βασίλισσας ήταν να πρωταγωνιστεί σε φιλανθρωπίες:).

 

Το "Αλεξάνδρα" ονομάστηκε έτσι γιατί μια ταλαίπωρη κόρη του Γεωργίου Α΄και της Όλγας, παντρεμένη μ' έναν Ρώσο μεγάλο δούκα, πέθανε στον τοκετό από εκλαμψία. Το γεγονός ότι η δόλια η κοπελίτσα πέθανε το 189κάτι και το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50΄, δείχνει πολλά για τους ρυθμούς της αθάνατης Ελλάδας μας. Το ότι στεγάστηκε για κάποιο διάστημα στις εγκαταστάσεις του "Έλενα" δεν το ήξερα:).

 

Το "Μαρίκα Ηλιάδη" είναι το πιο ξεχασμένο όνομα νοσοκομείου ever. Αυτό το πρότυπο μαιευτήριο και γυναικολογική κλινική κτίστηκε με λεφτά της Έλενας Βενιζέλου, η οποία ήθελε να δώσει το όνομα της πρόσφατα χαμένης φίλης της Μαρίκας Ηλιάδη (νομίζω πως πέθανε από καρκίνο του μαστού εξ ου και η σύνδεση με τα γυναικολογικά αλλά μπορεί και να κάνω λάθος:xm:). Λειτούργησε για πρώτη φορά κάπου λίγο πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 70΄δέχτηκε ένα ακόμα κοσμοϊστορικό γεγονός ... τη γέννησή μου:P:P:P:P:P

Μια ζωή, όλος ο κόσμος το έλεγε "Έλενα" και το όνομα "Έλενα Βενιζέλου" κατακυρώθηκε κι επισήμως (δεν ξέρω πότε ακριβώς) αφήνοντας τη Μαρίκα Ηλιάδη περιορισμένη σε μια πτερύγα αντί σε όλο το νοσοκομείο.

 

Το "Παίδων - Αγία Σοφία" ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Το όνομά του από την τότε πριγκίπισσα και μετά βασίλισσα Σοφία.

 

Ο "Ευαγγελισμός", το πιο παλιό μεγάλο και οργανωμένο νοσοκομείο της Αθήνας (μέχρι τότε κάτι μικρές κλινικές με λίγες κλίνες υπήρχαν) χρονολογείται από το 188κάτι και ήταν πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας (εξ ου και η προτομή της στο παρκάκι μπροστά).

 

Το "Σωτηρία" πάλι αρχές του 20ου αιώνα με λεφτά της Σοφίας Σλήμαν (αυτή η κυρία καλέ που βλέπουμε στη γιγαντοπινακίδα στο μετρό Κατεχάκη:D), γυναίκας του Σλήμαν με την Τροία:P. Διάσημο και ιδιαίτερα "λογοτεχνικό" νοσοκομείο μια και ήταν το μοναδικό σανατόριο της Αττικής και όλοι οι φυματικοί των γραμμάτων μας είχαν παρελάσει από εκεί (π.χ. Πολυδούρη, Ρίτσος κλπ.)

 

Το "Δρομοκαϊτειο" περιέργως είναι κι αυτό παλιό. Από το 188κάτι. Και λέω περιέργως γιατί η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει πολύ καλή κουλτούρα και υποδομές για τα ψυχικά νοσήματα. Εντυπωσιάζει λοιπόν η δημιουργία πρότυπου "φρενοκομείου" σ' εποχή που δεν υπήρχαν καλά - καλά παθολογικές κλινικές στη χώρα. Ο Ζωρζής ο Δρομοκαϊτης όμως, πάμπλουτος έμπορος εκ Χίου, είχε ζήσει από κοντά την ψυχική αρρώστια της γυναίκας του κι όταν αυτή πέθανε αποφάσισε να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση του πρώτου ψυχιατρικού νοσοκομείου. Άλλο διάσημο λογοτεχνικά με κύριο "επισκέπτη" του τον Βιζυηνό. Ήτανε ιδιωτικό στην αρχή (οι ασθενείς έπρεπε να πληρώνουν το κατιτίς τους) και παραμένει και σήμερα σε ιδιότυπο καθεστώς (με διοικητικό συμβούλιο από Χιώτες όπως όριζε η διαθήκη του Δρομοκαϊτη). Το πρώτο καθαρά δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο ήταν το Δαφνί αλλά αυτό άργησε να ιδρυθεί (κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 30΄νομίζω).

 

Το "Τζάνειο" του Πειραιά επίσης παλιό (187κάτι) κι επίσης από το όνομα του κύριου δωρητή, ενός Τζανέ από τα Κύθηρα.

 

Και τελειώνω με τα πιο παλιό νοσοκομείο της Αθήνας. Είναι το "Ελπίς" που λειτουργούσε ήδη από το 184κάτι ως "Δημοτικό Νοσοκομείο Αθηνών". Το κτίριο βέβαια δεν είναι το σημερινό, δίπλα στη Γενική Ασφάλεια. Το Δημοτικό Νοσοκομείο λειτουργούσε εκεί που τώρα βρίσκεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο τετράγωνο Ακαδημίας - Ασκληπιού - Σόλωνος και Σίνα. Το μικρό εκκλησάκι δίπλα στη Νομική Αθηνών ήταν το παρεκκλήσι του νοσοκομείου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

και το Γενικό Κρατικό Αθηνών ήταν γνωστό και ως ''Ρυθμιστικό κέντρο Αθηνών''

 

Το Ρυθμιστικό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σταυρόλεξα, δεν είναι το σημερινό ΚΑΤ;

Edited by panp

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το Ρυθμιστικό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα σταυρόλεξα, δεν είναι το σημερινό ΚΑΤ;

 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Γενικού Κρατικού Αθηνών:

 

Ιστορική αναφορά πρέπει να γίνει στο Νοέμβριο του 1973 όπου το Νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου, έπαιξε με την τότε ιδιότητα του Ρυθμιστικού Κέντρου, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο στην αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των τραυματιών και των νεκρών που προσκομίστηκαν.

 

http://www.gna-gennimatas.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=9

 

Με έκανες όμως να αναρωτηθώ πού πήγαν αυτές οι αρμοδιότητες μετά; Σκέψου ότι νόμιζα πως ''Ρυθμιστικό'' εννούσαν τότε τις μονάδες εντατικής! Θα το ψάξω και θα επανέλθω!

Share this post


Link to post
Share on other sites

To νοσοκομείο ''Ασκληπιός'' στην οδό Καυταντζόγλου στα Πατήσια στη δεκαετία του 80 ονομάστηκε (μετά το ΕΣΥ), έβδομο. Πολύ πρόσφατα έκλεισε και μεταφέρθηκε-ενσωματώθηκε με το ''Αγία Όλγα'' στον Περισσό.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To νοσοκομείο ''Ασκληπιός'' στην οδό Καυταντζόγλου στα Πατήσια στη δεκαετία του 80 ονομάστηκε (μετά το ΕΣΥ), έβδομο. Πολύ πρόσφατα έκλεισε και μεταφέρθηκε-ενσωματώθηκε με το ''Αγία Όλγα'' στον Περισσό.

[ATTACH=CONFIG]65955[/ATTACH] . . . . . . . .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panp απαγορευονται* τα "ξερα ποστς".

 

Αν εχεις καποιο θεμα, να λυθει μεσω PM με τη διαχειριση plz. Δεν θα κανουμε τα προσωπικα παραπονα (δικαιολογημενα ή μη) reality...

 

*δεν επιδοκιμαζουμε

Edited by Wally
διορθωση εκφρασης

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...