Jump to content
Sign in to follow this  
RIO

Η Εκτέλεση (ANT1)

Recommended Posts

Η Εκτέλεση

ΑΝΤ1-1993

Retrodb: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%95%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 18 Οκτωβρίου 1993

 

Ίσως, η πιο αδικημένη σειρά, στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης! Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού, η εκτέλεση ήταν μια πολύ ακριβή παραγωγή, με εξαιρετικό καστ, προσεγμένη σε όλους τους τομείς, που ομως είχε την ατυχία να έχει απέναντι του, την Αναστασία. Έτσι, οι έλληνες τηλεθεατές προτίμησαν το εύπεπτο σήριαλ του μέγκα (με τους τρομερούς προβληματισμούς τύπου,τον πατέρα ή τον γιο), και τις συνεχείς ερωτικές σκηνές Αλικάκη-Χατζησάββα. Δυστυχώς, μετά την αποτυχία της "εκτέλεσης" δεν ξαναεπιχειρήθηκε κάτι ανάλογο στην ελληνική τηλεόραση. Ο 'Ιωνας Δραγούμης, μια τεράστια προσωπικότητα της νεότερης ελληνικής ιστοριάς, έδειξε οτι δεν συγκινεί τους καλοπερασάκηδες έλληνες και εμείς σαν τηλεθεατές επιβεβαιώσαμε (για άλλη μια φορά), ότι έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει...

Edited by sunset89
links

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ίσως, η πιο αδικημένη σειρά, στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης! ...είχε την ατυχία να έχει απέναντι του, την Αναστασία. Έτσι, οι έλληνες τηλεθεατές προτίμησαν το εύπεπτο σήριαλ του μέγκα (με τους τρομερούς προβληματισμούς τύπου,τον πατέρα ή τον γιο), και τις συνεχείς ερωτικές σκηνές Αλικάκη-Χατζησάββα. Δυστυχώς, μετά την αποτυχία της "εκτέλεσης" δεν ξαναεπιχειρήθηκε κάτι ανάλογο στην ελληνική τηλεόραση. Ο 'Ιωνας Δραγούμης, μια τεράστια προσωπικότητα της νεότερης ελληνικής ιστοριάς, έδειξε οτι δεν συγκινεί τους καλοπερασάκηδες έλληνες και εμείς σαν τηλεθεατές επιβεβαιώσαμε (για άλλη μια φορά), ότι έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει...

 

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το φίλο RIO.

Μια εκπληκτικά σειρά, που στις μέρες μας είναι αδιανόητο να προβληθεί ξανά.

 

Πραγματικά πρωτότυπο σενάριο, πολύ φροντισμένη ερμηνεία και χαρακτήρες με νόημα.

Ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω τη σκηνή με την αυτοκτονία του μεγάλου Περικλή Γιαννόπουλου

(δυστυχώς δε θυμάμαι ποιός ηθοποιός τον ενσάρκωνε).

Κάπως έτσι την είχα και εγώ στο μυαλό μου ως εικόνα και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση όταν την είχα πρωτοδεί.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω τη σκηνή με την αυτοκτονία του μεγάλου Περικλή Γιαννόπουλου

(δυστυχώς δε θυμάμαι ποιός ηθοποιός τον ενσάρκωνε).

.

 

Νομίζω ή ο Μιχαλακόπουλος ή ο Πέρης Μιχαηλίδης.

 

Φοβερές ερμηνείες από Σταθακοπούλου - Κομνηνού στους ρόλους της Πηνελόπης Δέλτα και της Μαρίκας Κοτοπούλη αντίστοιχα.

Επίσης εκλεκτές οι συνθέσεις του Βασίλη Δημητρίου στο soundtrack.

 

Κρίμα που δεν έχει προβληθεί σχεδόν ποτέ σε επανάληψη. Θα κοιτάξω αν μπορώ να ανεβάσω κάποιο απόσπασμα από ένα επεισόδιο στο μέλλον...::)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Κρίμα που δεν έχει προβληθεί σχεδόν ποτέ σε επανάληψη.

 

Και ούτε και πρόκειται, για προφανείς λόγους ... :sealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Νομίζω ή ο Μιχαλακόπουλος ή ο Πέρης Μιχαηλίδης.

 

Ο Πέρης Μιχαηλίδης, νομίζω έκανε τον Καβάφη και ο Μιχαλακόπουλος τον Εμμανουήλ Μπενάκη.Πρέπει τον Γιαννόπουλο να υποδύονταν ο Μάνος Βακούσης...

Edited by RIO

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ο Πέρης Μιχαηλίδης, νομίζω έκανε τον Καβάφη και ο Μιχαλακόπουλος τον Εμμανουήλ Μπενάκη.Πρέπει τον Γιαννόπουλο να υποδύονταν ο Μάνος Βακούσης...

 

Πολύ πιθανό. Έχω πέντε χρόνια να πετύχω την κασσέτα με κάποια επεισόδια. Άμα καταφέρω να τη βρω θα μας λυθούν όλες οι απορίες.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο Πέρης Μιχαηλίδης, νομίζω έκανε τον Καβάφη και ο Μιχαλακόπουλος τον Εμμανουήλ Μπενάκη.Πρέπει τον Γιαννόπουλο να υποδύονταν ο Μάνος Βακούσης...

 

Όντως ο Βακούσης ήταν.

Πολύ καλή σειρά αλλά έχω και κάποιες ενστάσεις. Με κυριότερη τον Αρτζόγλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο :(. Για μένα απαράδεκτος ως Δραγούμης. Πολεμούσε, ερωτευόταν, κατασκόπευε, φιλοσοφούσε πάντα με τον ίδιο "κοιμισμένο" τρόπο. Δεν θυμάμαι σκηνή που να έχει αλλάξει το ύφος του ή τον τόνο της φωνής του. Και μιλάμε για μια εκρηκτική ιστορική προσωπικότητα που πριν τα 30 του είχε οργανώσει αντάρτικο, είχε συγκρουστεί με την κυβέρνηση, είχε συνομωτήσει και είχε αναστατώσει Αθήνα και Μοναστήρι με τους έρωτές του ::).

Ούτε η Σταθακοπούλου με είχε ενθουσιάσει. Όχι πως ήταν κακιά αλλά δεν έβγαζε το "κρυμμένο ηφαίστειο" που ήταν στην πραγματικότητα η Δέλτα, μονίμως σε σημείο βρασμού, με τεντωμένα νεύρα και τις αισθήσεις στο "κόκκινο".

Ίσως βέβαια οι ενστάσεις μου οφείλονται στο ότι είχα ήδη πολύ συγκεκριμένη άποψη για τους χαρακτήρες, έχοντας ξεκοκκαλίσει τα ημερολόγιά τους και το βιβλίο του Γερμανού (που όταν γράφτηκε ούτε τα μισά δεν είχαν εκδοθεί) παρουσιάζει όντως μια πιο "γλυκανάλατη" εκδοχή τους:xm:.

Αντίθετα θυμάμαι έναν πολύ καλό Θεοδωρακόπουλο ως τον φίλο του Δραγούμη Σουλιώτη - Νικολαϊδη, φοβερή την Κομνηνού ως Κοτοπούλη και πολύ καλή την Γιώτα Φέστα ως Ναταλία Μελά (αδελφή του Δραγούμη και φίλη της Δέλτα).

Α! Και κάτι αστείο που δείχνει βέβαια τα λίγα μέσα που έχουν στην Ελλάδα όσοι φιλοδοξούν να γυρίσουν ιστορικές σειρές. Σε κάποιο επεισόδιο δείχνει τον Δραγούμη και τον Σουλιώτη - Νικολαϊδη σε μια ερημιά της Μακεδονίας υποτίθεται. Ακούγονται πυροβολισμοί, παρουσιάζεται ένας έφιππος αντάρτης, τους εξηγεί ότι Έλληνες και Βούλγαροι μάχονται λίγο πιο πέρα και οι δυο φίλοι ανακατεύονται στη συμπλοκή. Η άμαξα που μετέφερε τους δυο φίλους (άμαξα ταξιδιού της εποχής, οι οποίες πάντα ήταν κλειστές ή έστω κάρο, αν ο δρόμος δεν επέτρεπε κάτι άλλο) στην σκηνή ήταν από αυτά τα ανοιχτά, πεντακάθαρα αμαξάκια περιπάτου με τα οποία κάνουμε βόλτα ακόμα στην Κηφισιά:D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ -Ιων Δραγούμης

 

γεια χαρά σε όλους.

Χαίρομαι πολύ που με την πρώτη φορά που μπηκα στο forum έπεσα επάνω σε αυτό που με ενδιαφέρει και βρίσκω και άλλους να αγαπούν.

Εδώ και χρόνια ψάχνα πληροφορίες για την Εκτέλεση, την σειρα για την ζωή του Ιων Δραγούμη. Εχω κάνει μεγάλη έρευνα για τον Ιωνα και δυστυχώς δεν ήμουν στην Ελλάδα όταν παιζόταν η σειρά. Από τότε έχω επικοινωνήσει με τον ΑΝΤ1 επανελλημένως και έχω ψάξει για ένα ή δύο επεισόδια και τίποτα.

Καποια στιγμή στον ιο της Κυριακής της Ελευθεροτυπίας διάβασα ότι είναι λίγο δύσκολο να ξαναπαιχτεί ποτέ καθώς έχει θέσει βέτο η οικογένεια Μπενάκη ( για ευνόειτους λόγους και για την φυσιογνωμία του Εμμανουήλ Μπενάκη στην σειρά.)

Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μοιραζόσασταν μαζί μου επιπλέον πληροφορίες.

 

Σας ευχαριστώ #)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γεια χαρά και σε σένα koudra!

Πες μου τι πληροφορίες θέλεις κι ευχαρίστως να βοηθήσω με ό,τι θυμάμαι:).

 

Γενικότερα για τη ζωή των Δέλτα - Δραγούμη και τη σχέση τους, τα πάντα υπάρχουν στα ημερολόγια του Δραγούμη και στα απομνημονεύματα της Δέλτα που έχουν εκδοθεί σχεδόν όλα. Από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα βρεις 4 βιβλία με το ημερολόγιο του Δραγούμη ("Φύλλα ημερολογίου Α, Δ, Ε και ΣΤ") και τα απομνημονεύματα της Δέλτα ("Πρώτες Ενθυμήσεις", "Αναμνήσεις 1899", "Αναμνήσεις 1921", "Αναμνήσεις 1940" και "Ίων Δραγούμης"). Υπάρχουν και κάποιες φωτογραφίες στα βιβλία αυτά.

 

Για τη σειρά τι να σου πω; Μου άρεσε γιατί είχα τέτοιο κόλλημα με την ιστορία που θα έβλεπα μετά μανίας όποια αναπαράστασή της. Αλλά δεν την θεωρώ καλή εν γένει. Ελπίζω κάποτε να γυριστεί κάτι άλλο (σειρά ή ταινία) που να είναι αντάξια των προσώπων και των γεγονότων και κυρίως πιο πιστή στην πραγματικότητα (αν και αυτό δεν είναι λάθος των σκηνοθετών, η σειρά βασίστηκε στο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού στον οποίο οι δύο οικογένειες είχαν δώσει μέρος μονάχα του υλικού που στη συνέχεια εξέδωσαν κι έτσι ο συγγραφέας πρόσθεσε μια δική του άποψη για τα γεγονότα και την εξέλιξή τους).

 

Σίγουρα όμως πλούσια παραγωγή, με γυρίσματα στο εξωτερικό (Βιέννη, Βερολίνο), κοστούμια, σκηνικά, κομπάρσους. Η ιστορία δίνεται σε φλας μπακ. Ξεκινάει με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου στο Παρίσι το 1920 και την ακόλουθη σύλληψη του Δραγούμη από μια παραστριωτική ομάδα βενιζελικών. Όσο αυτός κάθεται περιμένοντας ν' αποφασιστεί η τύχη του, θυμάται όλη του τη ζωή των τελευταίων χρόνων, ξεκινώντας από την γνωριμία του με την Δέλτα σε μια θεατρική παράσταση στην Αλεξάνδρεια (πρώτη σκηνή του φλας μπακ).

 

Βασικά πρόσωπα στη σειρά (εκτός των τριών πρωταγωνιστών) είναι ο πατέρας της Δέλτα Εμμανουήλ Μπενάκης (Μιχαλακόπουλος), ο άντρας της Στέφανος Δέλτα (δεν θυμάμαι το όνομα του ηθοποιού), ο φίλος του Δραγούμη Θανάσης Σουλιώτης - Νικολαϊδης (Γιώργος Θεοδωρακόπουλος), η αδελφή του Ναταλία Μελά (Γιώτα Φέστα), ο πατέρας του Στέφανος Δραγούμης (ούτε αυτόν τον ηθοποιό θυμάμαι) και ο φίλος του Περικλής Γιαννόπουλος (Μάνος Βακούσης). Εμφανίζεται κι ο Πέρης Μιχαηλίδης ως Καβάφης (στην πραγματικότητα δεν είχε κάποια φιλική σχέση με τον Δραγούμη) και η Κωνσταντίνα Ανδρεοπούλου ως μια πόρνη που συναντά τον Δραγούμη σε διάφορες φάσεις της ζωής του.

 

Είναι κρίμα που το κανάλι δεν αποφασίζει την επαναπροβολή της. Όσο για το πώς εμφανίζεται ο Εμμανουήλ Μπενάκης στη σειρά 1ον τι στο καλό ενδιαφέρει τα τρισέγγονά του; και 2ον η κόρη του στα απομνημονεύματά της δεν τον εμφανίζει καλύτερο. Φαντάζομαι βέβαια ότι το κρίσιμο είναι πως το βιβλίο (και η σειρά) αφήνουν υπόνοιες ότι ίσως είχε ανακατευτεί στο να παρθεί η απόφαση για την εκτέλεση του Δραγούμη. Στη δίκη πάντως που είχε γίνει τότε (γιατί έγινε και δίκη λίγα χρόνια μετά την δολοφονία με τον υπερήλικα Μπενάκη να κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός) κηρύχτηκε αθώος και τον υπερασπίστηκε και η οικογένεια Δραγούμη που δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην ενοχή του.

 

(άσχετο αλλά οι αντιρρήσεις της οικογένειας μου έφεραν στον νου μια άλλη πολύ όμορφη σειρά που, απ' ότι θυμάμαι, δεν παίχτηκε ούτε μια φορά σε επανάληψη, το "Ακριβή μου Σοφία" με τον Κιμούλη και την Κούρκουλα που λένε ότι έπεσε βέτο από την οικογένεια Παπανδρέου να μην ξαναπαιχτεί:()

Share this post


Link to post
Share on other sites
(άσχετο αλλά οι αντιρρήσεις της οικογένειας μου έφεραν στον νου μια άλλη πολύ όμορφη σειρά που, απ' ότι θυμάμαι, δεν παίχτηκε ούτε μια φορά σε επανάληψη, το "Ακριβή μου Σοφία" με τον Κιμούλη και την Κούρκουλα που λένε ότι έπεσε βέτο από την οικογένεια Παπανδρέου να μην ξαναπαιχτεί:()

 

Κι ομως προβληθηκε σε επαναληψη, δυο φορες, πριν ενα περιπου χρονο απο το cine+

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...