Αγαπημένη περίοδος του Pixel

Maddog είπε:
@billy:
Για το αποτέλεσμα πρέπει να φταίνε οι γεννηθέντες μεταξύ 1978-1980, που νομίζουν ότι το home computing άρχισε με την Amiga. :diablotin:

Κανά poll με τις ηλικίες μας θα βάλουμε ποτέ; :)
Ακόμα και αυτοί που γεννήθηκαν νωρίτερα γνωρίζουν ότι το gaming έφτασε στην υπέρτατη ακμή του στα χρόνια της αμίγκα! Μέχρι τότε όμως ομολογώ ότι το gaming στα αγαπημένα οκτάμπιτα ήταν τουλάχιστον συναρπαστικό επίσης!

Τώρα για τα χρόνια που κουβαλάμε στην πλάτη εγώ (ξανά)κλεισα τα 29 τον Ιούνιο! Εδώ και μερικά χρόνια που ξανακλείνω τα 29 νιώθω μια χαρά!

Δεν ψηφίζω διότι θεωρώ πολύ περιοριστική την ψήφο σε μία περίοδο...για μένα υπάρχει η θρυλική αρχική περίοδος μέχρι το 1986, η ακμή μέχρι το 1990 και η ύστερη περιόδο της αυξανώμενης παρακμής! Το διάβαζα ανελλιπώς μέχρι το 1991 και μετά το 1995 μέχρι το τευχος game over
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Maddog είπε:
@billy: Από όσο ξέρω, ο Wally έχει πει αρκετές φορές παλιότερα ότι maximum επιλογές είναι οι 10.
Nαί, κάτι τέτοιο σκέφτηκα και εγώ (γι' αυτό είχα γράψει και τα παραπάνω περί επιλογών), απλά δεν είμουν 100% σίγουρος...

Πάντως η ιδέα του Dr. Who για multiple choice δεν είναι καθόλου άσχημη - αν όντως είναι εφαρμόσιμη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
spyros_s είπε:
Ακόμα και αυτοί που γεννήθηκαν νωρίτερα γνωρίζουν ότι το gaming έφτασε στην υπέρτατη ακμή του στα χρόνια της αμίγκα! Μέχρι τότε όμως ομολογώ ότι το gaming στα αγαπημένα οκτάμπιτα ήταν τουλάχιστον συναρπαστικό επίσης! Τώρα για τα χρόνια που κουβαλάμε στην πλάτη εγώ (ξανά)κλεισα τα 29 τον Ιούνιο! Εδώ και μερικά χρόνια που ξανακλείνω τα 29 νιώθω μια χαρά!
Ασε και εγω κολλησα στα 30.

Τοτε θυμαμαι σνομπαρα τα ελληνικα περιοδικα και διαβαζα αγγλοφωνα και γερμανοφωνα. Ειχαν τοτε και καλυτερη οργανωση και ποιοτικο χαρτι.

Η αμιγκα απλα εδωσε εικονα και ηχο αλλα πρωτοπορια υπηρχε ηδη χρονια πριν. Πχ το prιnce οf persια σε αpple IΙ εγινε.
 
To PIXEL ηταν ενα Matrix *

,ενας τροφοδοτης ψηφιακων ...

....ονειρων σε μια εποχη που προσωπικα η αποκτηση ενος home computer ηταν απιαστο ...

<<Πρωτοσυνδεθηκα * >> τον Ιουνιο του 87(34) .

Special review του MuD "U havent lived until u died on MuD" ,

Grand Prix III ,

Review του ...Nemesis !!!

... & ?????

Επομενως 4) 29-39 .

Y.Γ. Btw στο 34 δημοσιευτηκε στην στηλη Hints & Tips επεμβαση του -γνωστοτατου μελους του GRM - για το Gauldron .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πριν αποφανθώ και ψηφίσω, θα περιμένω μη γίνει κάτι με τα multiple choice... ;)
 
Κάπου στο 70 ξεκίνησα κι εγώ.. Καημένο Pixel, μετά το User ήταν το μόνο που κρατούσε σημαία ψηλά για την Amiga..
 
θα συμφωνήσω με τον Dino! Παίδες για μένα οι κατηγορίες να γίνουν 3!

Προτείνω μέχρι το 1987, 1987-1990, 1990-1994!

Οι υπεύθυνοι ας περιορίσουν τις κατηγορίες παρόλο που προβλέπω ότι λόγω ρομαντισμού και νοσταλγίας όλοι θα επιλέξουμε πριν το 1988!
 
Εγώ το ξεκίνησα το άθλημα αγοράς του πολυ-αγαπημένου PIXEL στα μέσα του 1988. Ηταν η εποχή που πέρασα απο τα 8μπιτα (Amstrad,ZX,C64) στα 16μπιτα (ST, Amiga). Δεν ξέρω, αλλα απο τοτε που ξεκίνησε η εκτεταμενη παρουσιαση των παιχνιδιων στα 16bit ειχε ρε παιδι μου άλλη "όψη" το περιοδικό. Καλυτερης ποιότητας εικόνες (προφανως για να φανούν οσον το δυνατόν καλύτερα τα γραφικα της Amiga και ST) και γενικά έβλεπες θέματα hardware και παιχνιδιών πιο πλούσια πλέον.

Αληθεια τσίμπισε κανενας της επετειακη έκδοση του 2007; Εγώ πρόλαβα πάντως, και η συγκινηση ήταν στο κατακόρυφο!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ndial είχες πάρει 520stfm ακριβώς την εποχή που εμφανίστηκε στο πίξελ τότε με το τεστ του καρατε κιντ 2 αν θυμάμαι καλά;

Θα "μέτραγες" πολύ τότε...
 
spyros_s είπε:
Ndial είχες πάρει 520stfm ακριβώς την εποχή που εμφανίστηκε στο πίξελ τότε με το τεστ του καρατε κιντ 2 αν θυμάμαι καλά; Θα "μέτραγες" πολύ τότε...

χεχεχε οχι οχι μαλλον κάποιος άλλος θα ήταν. εγω πρωτο-τσιμπησα τοτε τον 1040STFM που έτσι κι αλλιώς μετραγα έχοντας το 1ΜΒ ram! :p
 
Το πρωτο μου PIXEL το αγορασα τον Μαιο του 92. Σαν σημερα το θυμαμαι.... Η αγαπημενη μου περιοδος σιγουρα ηταν 89-92....
 
Φυσικα και υποστηριζει πολλαπλες επιλογες αλλα ως γνωστον ειμεθα hardcore ακομα και στα polls. Ζουληχτε τα κεφαλια σας και βρειτε αγαπημενη περιοδο. Δεν σας ζηταμε να επιλεξετε πιθανες νυφες... :)

Διαβασα κατι περι μειωσεως των περιοδων και μαλιστα ταυτισης τους με χρονικα "στρογγυλεματα".

Φυσικα κατι τετοιο ειναι περα για περα λαθος. Μεσα στον ιδιο χρονο εχουν αλλαξει απο υφη, αρχισυνταξιες, σχηματα, περιεχομενο κτλ κτλ κτλ.... ;)

Θα ηταν πολυ ευκολο να βαλουμε "ξερα" χρονιες. Ο Billy ομως (προς τιμην του) εφτιαξε ενα εξαιρετικο timeline της πορειας του συγκεκριμενου εντυπου.

Το βραδυ θα αιτιολογησω τη δικη μου ψηφο.
 
Πραγματι εξεπλαγην οταν ειδα οτι η περιοδος 73-94 ειναι τοσο ψηλα!!

Προσωπικα ως αγαπημενη era ειναι η τριτη (Τεύχη 18-28 )

Ηταν καλα προσανατολισμενη η φιλοσοφια του εντυπου, ειχε πολλα ρεπορταζ για την Ελληνικη αγορα, πολλες σελιδες, ειχε Εδω Λονδινο, ειχε τα listings στη μεση, ειχε πολλα review και βρισκοταν στα φορτε της 8bit επαναστασης.

Συνεχιζε να κουβαλα μια αθωοτητα και ενα παρειστικο στυλ που χαθηκε σιγα-σιγα στη πορεια. Πως να ξεχασουμε τις συνενετυξεις περι πειρατειας ή τις αγγελιες? :)

Δεν μου αρεσε παντως το γεγονος οτι σταματησε την στηλη για τα reviews Ελληνικου software. Πιστευω οτι εκεινη η στηλη εδινε την απαραιτητη καλυψη για καποια εμπορικη επιτυχια των προγραμματων αρα και κινητρο για δημιουργια.

Στις μετεπειτα περιοδους το Pixel εκανε λαθακια με μεγαλυτερο την γρηγορη εγκαταλειψη των 8bit και την ελλειψη ρεπορταζ και επικαιροτητας απο τα Ελληνικα δρωμενα πληροφορικης.

Μετα το τευχος 90 περιπου αρχισε να μην ειναι του γουστου μου αφου λογω εποχης και εξελιξεων πηγε να ακολουθησει κατι που δεν του πηγαινε. Να μου πεις, δεν μπορουσε να κανει κι αλλιως...τεσπα
 
Wally είπε:
Πραγματι εξεπλαγην οταν ειδα οτι η περιοδος 73-94 ειναι τοσο ψηλα!!
Και εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό, και στατιστικά δείχνει ότι αρκετός κόσμος μπήκε με μία μικρή καθυστέρηση στον "κόσμο" του Pixel (χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται σώνει και καλά για μικρότερο ηλικιακά κοινό, ή για το ότι έχει κάτι το "άσχημο" αυτή η περίοδος).

Wally είπε:
Δεν μου αρεσε παντως το γεγονος οτι σταματησε την στηλη για τα reviews Ελληνικου software. Πιστευω οτι εκεινη η στηλη εδινε την απαραιτητη καλυψη για καποια εμπορικη επιτυχια των προγραμματων αρα και κινητρο για δημιουργια.
Good point. Αυτό συνέβει δυστυχώς αρκετά νωρίς (απο το τεύχος 13). Μπορεί απο εκεί και έπειτα να μην υπήρχαν παρουσιάσεις ελληνικών προγραμμάτων σε "σταθερή βάση", αλλά σποραδικά έκαναν κάποια reviews ελληνικών εφαρμογών.

Πάντως, για την "διακοπή" αυτή δεν πρέπει να ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι, αλλά και το γεγονός ότι η αγορά γρήγορα κατακλύστηκε απο ξένο software, και οι εμπορικές ελληνικές προσπάθειες μειώθηκαν.

Στα θετικά πάντως ήταν το γεγονός ότι τουλάχιστον οι ερασιτέχνες-"χομπίστες" συνέχιζαν να έχουν μεράκι και να στέλνουν την δουλειά τους (listings κλπ).

Wally είπε:
Στις μετεπειτα περιοδους το Pixel εκανε λαθακια με μεγαλυτερο την γρηγορη εγκαταλειψη των 8bit
Εδώ δεν είμαι σύμφωνος. Το Pixel ακολούθησε απλά τις εξελίξεις. Για πόσα χρόνια να συνεχίζεις να υποστηρίζεις τα οκτάμπιτα όταν απο το '85 κιόλας υπήρχαν μηχανήματα όπως ο ST και η Amiga;

Noμίζω πως το Pixel τα ακολούθησε όσο μπόρεσε για ένα περιοδικό που *δεν* ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στα 8-bits, αλλά προσανατολισμένο γενικότερα στα home που κυριάρχησαν στην ελληνική αγορά. Και εδώ που τα λέμε, άλλη "κίνηση" είχαν τα οκτάμπιτα, ας πούμε, το '85, και άλλη π.χ. το '89. Δεν μπορούν τα οκτάμπιτα να παραμένουν πάντα στο επίκεντρο σε μία αγορά που "κινείται" - αυτό δεν είναι δυνατόν.

Εκείνο που είναι κάπως παράξενο, είναι το ότι τα 16μπιτα home είναι αυτά που έδειξαν να μένουν "στάσιμα" στην αγορά των home για μεγάλο διάστημα (τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε εμένα...) - πράγμα φυσικά για το οποίο δεν ευθύνεται το Pixel.

Νομίζω ότι αυτό ήταν το "turning point". Οτι δηλαδή στην 32-bit περίοδο φάνηκαν καθαρά να παίρνουν κεφάλι τα PC, σε βάρος των αγαπημένων μας home (μιλάμε βέβαια για Ελλάδα, διότι π.χ. στο Αμέρικα, ακόμα και απο την περίοδο των 16-bit, τα PC κυριάρχησαν απέναντι σε ST & Amiga).

Το πρώτο τεύχος Pixel που διάβασα, ήταν το 2, αλλά απο τις περιόδους, μου άρεσαν πολύ oι χρονιές '86, '87 και '88. Ειδικά το '86 ήταν μία χρονιά "σημαδιακή" γιατί πήρα (επιτέλους, μετά απο πολλές αναβολές) τον δικό μου υπολογιστή.

Επιπλέον απο εκείνη τη χρονιά άρχισα να αγοράζω "τακτικά" Pixel (πιό πριν, αγόραζα μόνο τεύχη που με ενδιέφεραν πολύ - όπως π.χ. το 11 με τα συγκριτικά tests, το 14, το 15, κλπ). Επειδή ως πιτσιρικάδες κοιτάγαμε να εξοικονομήσουμε χαρτζηλίκι, υπήρχε η συνήθεια να αγοράζει κάποιος ένα τεύχος, και να το διαβάζουν 3-4 άτομα μαζί. Την επόμενη φορά αγόραζε κάποιος άλλος, κ.ο.κ.

Παρ' όλα αυτά, τελικά ψήφισα την περίοδο των τευχών 29-39 (με *πάρα* πολύ μικρή διαφορά απο την "18-28") !!

Για μένα ήταν η χρονιά που το Pixel ήταν στο απόγειό του, και πραγματικά απολάμβανα το κάθε τεύχος - ίσως και λιιιίγο περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες "κοντινές" χρονιές.

Είχαν έρθει πολλοί και καλοί συντάκτες τότε, και κατά την γνώμη μου είχαμε μία σχεδόν τέλεια ισορροπία σε listings, άρθρα για προγραμματισμό, νέα & ειδήσεις, reviews, κλπ. (προσωπική άποψη ασφαλώς).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Διαφωνώ με τον wally και επιμένω στις απόψεις μου...οι κατηγοριοποιήσεις είναι υπερεξιδικευμένες και ως εκ τούτου αδυνατώ να επιλέξω!Αλήθεια πως θα μπορέσω ν' απορρίψω τα τεύχη του 1985 με τα ρομαντικά τότε τεύχη των πρωτοπόρων 8μπιτ σε σχέση με τα ωριμότερα του 1986-1987!Πραγματικά αδυνατώ να επιλέξω και φαντάζομαι ότι αυτό συνέβη και σε άλλα μέλη!

-----------------

Είναι σαν συγκριτικά να με ρωτήσει κάποιος ποιο μοντέλο αταρι στ είναι χειρότερο...το st, το stf το stfm, το ste... ενώ αν ήταν σε μία μόνο κατηγορία θα μπορούσα να επιλέξω ότι όλα είναι για τα μπάζα! :p

Θα επιχειρήσω να σχολιάσω τα γραφόμενα του wally και του billy!

Έχετε δίκιο που απορείτε για το γεγονός ότι οι πολλοί επιλέγουν την περίοδο 1989-1991! Η λογική εξήγηση είναι ότι επειδή η αμίγκα ήταν το μηχάνημα με τους περισσότερους πιστούς φίλους και ουσιαστικά ο τελευταίος home υπολογιστής έμεινε στα μυαλά των χρηστών η δική της περίοδος στο πίξελ που ουσιαστικά έδειχνε την απόσταση της από τα υπόλοιπα home! Δεν υποτιμώ την δυναμική των 8μπιτων -κάθε άλλο- απλά η αμίγκα διατήρησε το κοινό της σε βάθος χρόνου για λόγους που μάλλον έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες της! Επίσης πολλοί χρήστες πήγαν από τα 8μπιτ στα πισι και εγκατέλειψαν το περιοδικό οπότε αλώνισαν οι αμιγκάδες σε αυτό!

-----------------

Μέχρι το 1986 είμασταν λίγοι οι ιδιοκτήτες home υπολογιστών στην Ελλάδα! Στη συνέχεια και για 2 χρόνια ο 6128 μπήκε σε κάθε σπίτι! Δεν είναι τυχαίο που την διετία αυτή έχουμε την μεγάλη ακμή του περιοδικού σε θέματα προβολής και πωλήσεων! Είναι λογικό επομένως να μην θυμούνται οι πολλοί την πρώτη περίοδο του πίξελ! Σκόρπιες σκέψεις που απλά μου ήρθαν στην θέαση των ως τώρα αποτελεσμάτων!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Billy δεν ισχυριζομαι οτι θα επρεπε να μεινει κολλημενο στα 8bit αλλα και η πληρης αποστροφη του ηταν στο αλλο ακρο.

Πως τοσα περιοδικα του εξωτερικου που ασχολουντο αποκλειστικα με 8bit home κυκλοφορουσαν μεχρι και το 1994? Προφανως υπηρχαν και χρηστες και software.

Παρολο που ημουν σχετικα early adopter της A500, με στεναχωρουσε το γεγονος οτι οι αναφορες σε Speccy software δεν υφισταντο πλεον.
 
Ψήφισα την περίοδο των τευχών 40-50 και να γιατί:

Το πρώτο τεύχος που αγόρασα ήταν το #46, με το εντυπωσιακό εξώφυλλο και θέμα "Atari ST - Amiga: Σύγκρουση γιγάντων!"... Τότε δεν είχα τον ST μου, οπότε το θέμα αυτό δε μου έλεγε και πολλά. Όμως με αυτό το τεύχος - περιοδικό, έπαθα μια εξάρτηση που κρατάει μέχρι και σήμερα. Ξεφύλλιζα ξανά και ξανά τις σελίδες του και "ρουφούσα" την κάθε λέξη, την κάθε πρόταση. Από τότε έγινε αχώριστος φίλος μου και μου κράτησε παρέα μέχρι το τέλος. Τότε δε μπορούσα να παίξω στον 800XL μου τα παιχνίδια που παρουσιάζονταν στις σελίδες του, και μέσα από το διάβασμα των reviews, ήταν σα να έπαιζα αυτά τα παιχνίδια...

Στο αμέσως επόμενο τεύχος, ξεκίνησε η ιστορική, πλέον, στήλη του Ανδρέα - Παρασκευά Τσουρινάκη "Adventure", παρουσιάζοντας το "The Pawn"... Έ, δε χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο...
 
Wally είπε:
Billy δεν ισχυριζομαι οτι θα επρεπε να μεινει κολλημενο στα 8bit αλλα και η πληρης αποστροφη του ηταν στο αλλο ακρο.
Mα δεν ήταν πλήρης η "οκτάμπιτη αποστροφή" απο την στιγμή που πρωτοασχολήθηκαν με τα 16-bit...

Σιγά-σιγά έγινε το transition. Aπο το '87 που έγινε το review του DotC μέχρι το '91 (περίπου) που σταμάτησαν να ασχολούνται με οκτάμπιτα, μεσολάβησαν αρκετά χρόνια...

Wally είπε:
Πως τοσα περιοδικα του εξωτερικου που ασχολουντο αποκλειστικα με 8bit home κυκλοφορουσαν μεχρι και το 1994? Προφανως υπηρχαν και χρηστες και software.
Δεκτόν, σαφώς και υπήρχαν ακόμα hardcore χρήστες 8-bit καθώς και software, αλλά όπως είπαμε παραπάνω, το Pixel *δεν* ήταν περιοδικό που είχε αφιερωθεί αποκλειστικά στα οκτάμπιτα !!

Mάλλον τα περιοδικά στα οποία αναφέρεσαι ήταν "εξειδικευμένα" και αφιερωμένα μόνο στα οκτάμπιτα μηχανάκια, όπως το Zzap!64, το Amstrad Action, το Crash, κλπ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκλεισε και αυτη η δημοσκοπηση και τα αποτελεσματα ελαφρως παραξενα...

Πολυ χαμηλα η περιοδος 3 και πολυ ψηλα η περιοδος 7, για τα γουστα μου τουλαχιστον...
 
Τα "στατιστικά" πάντως έχουν ενδιαφέρον !!

Aρκετός κόσμος φαίνεται να ασχολήθηκε με το Pixel λίγο αργότερα (τις περιόδους 6 & 7), όταν τα δεκαεξάμπιτα μηχανήματα είχαν αρχίσει να παίρνουν πολύ τα πάνω τους.

Πιστεύω είναι δικαιολογημένο αυτό και δεν δείχνει απαραίτητα ότι εκείνη η μερίδα αναγνωστών προτιμούσε το Pixel όπως ήταν σε εκείνες τις περιόδους συγκριτικά με τις παλιότερες, αλλά απλά ότι τότε ξεκίνησαν να ασχολούνται με αυτό το περιοδικό, οπότε κατά συνέπεια αυτές οι περίοδοι είναι και οι αγαπημένες τους.

Τώρα για την περίφημη περίοδο 3, είπαμε: Ηταν δύσκολο να επιλέξει κάποιος, και *ακόμα* πιό δύσκολο αν ήταν παλιός αναγνώστης, μιά και η εποχή της μεγάλης ακμής του Pixel ήταν χωρισμένη σε τρείς ολόκληρες περιόδους (3,4,5).

Εννοείται ότι και εγώ δυσκολεύτηκα αρκετά να διαλέξω. Ηξερα ότι θα διάλεγα τα χρόνια '86 έως '88, την εποχή που λάτρεψα το Pixel, αλλά η επιμέρους επιλογή ήταν δύσκολη. Αναγκάστηκα να αποκλείσω πρώτα την περίοδο 5. Το σκέφτηκα, το ζύγισα, και τελικά (με βαριά καρδιά) απέκλεισα και την περίοδο 3 για χάρη της 4 (με *πάρα* πολύ μικρή διαφορά προτίμησης - οφείλω να το ξανατονίσω αυτό !!).

Κάνει εντύπωση πάντως που υπήρξαν τόσοι πολλοί παλιοί αναγνώστες που θεωρούν ως πλέον αγαπημένη τους περίοδο την 1 (όταν το περιοδικό δεν είχε καλά-καλά "σταθερή" μηνιαία κυκλοφορία) συγκριτικά με την 2, ενώ είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς ότι υπάρχουν και "κονσολάδες" fans του περιοδικού (περίοδος 9), και φυσικά fans της "περιόδου 8" (η οποία καλύπτει μεγάλο διάστημα και δεν "σπάστηκε" σε επιμέρους, ώστε να συγκεντρώσει πιό εύκολα ψήφους - διαφορετικά μπορεί να είχαμε και περίοδο με "μηδέν" προτιμήσεις !!)

Μπράβο πάντως σε όλους όσους ψήφισαν - ασχέτως περιόδου. Εδειξαν ότι σκέφτονται με νοσταλγία το περιοδικό αυτό που σημάδεψε τόσο έντονα τα χρόνια του home computing και-όχι-μόνο, στην Ελλάδα. :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα