Μερικές Hardware μοντίφες σε ATARI STfm

Το κυκλωμα που δειχνεις ειναι ενωματομενο πανω στην κεντρικη πλακετα ή ειναι ξεχωριστη πλακετα που πεφτει πανω στην κεντρικη με connector?

Επισης δεν πιστευω να πειραξατε καθολου το πηνιο. Ειναι αυτο που φαινετε να εχει μια μαυρη βιδα απο επανω μεσα σε μεταλλικο κουτακι.
 
Το κύκλωμα που δείχνω είναι ενσωματομένο ΜΕΣΑ στον ST! απλά εγώ δεν το ήξερα πριν και επειδή ΔΕΝ δούλευε ξεκινήσαμε να φτιάξουμε άλλο! η σκέτη πλακέτα που δεν είναι και τελειωμένη. Το πηνίο είναι αυτό που έχει μια μικρή μεταλλική βίδα από πίσω στον Atari. Αλλά επειδή έπεφτε στο κανάλι του video (36) την γύρισα, αλλά το κατσαβίδι ήτανε μεγάλο και δεν άργησε να γίνει η ζημιά! τώρα γυρνάει τρελά και δεν παίζει σε κανένα κανάλι!

Να πω ότι παρόμοια ζημιά είχε γίνει και στον commodore 64 που είχα αλλά εκεί έβγαλε και καπνούς! τελικά τον πήγα στην αντιπροσωπεία και μου άλλαξαν όλο το tv modulator και ένα chip που το λέγανε shifter νομίζω? εκεί δεν έβγαζε σήμα ούτε composite ούτε τίποτα! το κόστος τότε ήτανε 11.000 δρχ!
 
Αχ βρε Νικηφορε. Αυτο ειναι το πρωτο πραγμα που σε ρωτησα απο το πρωτο ποστ. Θα πρεπει τωρα να σου διορθωσω ολες τις τιμες των υλικων που ποσταρω πιο πισω.

Καλα εχεις μνημη ελεφαντα σε παραδεχομε. Μετα απο τοσα χρονια θυμασε την ονομασια του ολοκληρωμενου Shifter. Αυτο υπαρχει και στον δικο σου υπολογιστη, και (πολυ χοντρικη περιγραφη) κατα καποιο τροπο ειναι ο μεταφραστης εικονας απο ψηφιακη σε αναλογικη μορφη ωστε να μπορει να αναπαραχθει σε ενα οπτικο μεσον.

Τελικα θα αφησω το συγκεκριμενο ποστ για καποιον που θελει να κανει ηλεκτρονικο ελεγχο για το απλο ST, το οποιο εχει ξεχωριστα το ολο κυκλωμα σε πλακετα, και <<πεφτει>> πανω στο motherboard με connector.

Για εσενα θα δω τι μπορω να ποσταρω γιατι για να ειμαστε ακριβεις θα πρεπει να εχω το σχεδιο απο το δικο σου ακριβως μηχανημα. Παντως τον προηγουμενο οδηγο ξεχνα τον, δεν αφορα το δικο σου μηχανημα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
LOL!!!! το ερώτημα είναι ΠΩΣ γίνεται να παίζει η SC1224? ενώ το scart OXI ??? Δείχνω τι μου είπε η Alison από το atari-forum

HSYNC isn't used on SCART, neither of the syncs are. The CSYNC contains a combined sync signal which the TV separates.

SVIDEO is CHROMA and LUMA, one is the colour, one is the display. (which the ST doesn't output). It is separated CSYNC.

VSYNC is used as a hack on SCART to trip the Fast Blanking line into displaying RGB. It's a legacy of the old VideoCrypt and EuroCrypt satellite decoders, for overlaying text and decoding information.

+12v is used to switch the TV over to SCART automatically.

You don't actually get 100% true RGB on a SCART television. It's close, but an RGB monitor will always display a better picture than a SCART TV.

Επίσης πηρε και άλλος σαν το δικό μου scart και ΔΕΝ παιζει! δείτε εδώ

http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=15&t=15505
 
Εχεις pm αν θες παρε τηλ γιατι αλλιως θα μιλαμε για παντα.
 
Είναι απλό. Το ότι η τηλεόραση σου έχει SCART δεν σημαίνει ότι έχει και RGB. Είναι πιθανόν να έχει scart connector και να παίρνει από αυτόν μόνο το composite signal. Και επειδή μου αρέσει πολύ σαν έκφραση: RTFM :p
 
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο επειδή και ο δορυφορικός δέκτης αλλά και το Dvd player που έχω δοκιμάσει επιλέχτηκαν να δώσουν RGB έξοδο. Έχω και νεότερα, δοκίμασα διάφορα με το scart δυστυχώς ΔΕΝ παίζει με τίποτα! όμως είδα ότι από το composite σήμα (στο pin 2) πάει να βγάλει σήμα, στην ΤV δεν δείχνει τίποτα και πάλι, αλλά στο tv tuner του pc δείχνει προβληματική εικόνα δοκίμασα και σε καθέ ενα pinaki R,G,B χώρια και δείτε τι δείχνει! πολύ φοβάμε ότι κάτι δεν πάει καλά! στο composite αν δειτε καλά φαίνεται το TOS με αυτά που δείχνει σαν περιγράμματα με ασπρόμαυρη εικόνα! ακριβώς τα ίδια έκανε και το C64 όταν είχε καεί το shifter!!!

Screenshot.png
αυτό είναι με το κανονικό pin2

Screenshot-1.png


Screenshot-2.png


Screenshot-3.png


Πάνε μερικά χρόνια που ειχα εδώ την SC1224 και τώρα δεν μπορω να δοκιμάσω αν παίζει εκεί ο ST (είναι στο εξοχικό μου), αν εκεί δεν παίζει (λέμε τώρα) αλλά high resolution παίζει τότε τι μπορεί να φταίει???
 
Λοιπόν, το SCART περιλαμβάνει το composite signal. Ακόμα και όταν βάλεις RGB output ένα από τα σήματα που φεύγει είναι το csync. Το θέμα είναι αν η TV σου δέχεται RGB ή όχι. Ποιό μοντέλο είναι?
 
είναι AOC L32W551T, για το manual που λες δεν αναφέρει τίποτα για τα scart αν είναι RGΒ ή τι άλλο, λέει μόνο ότι το ένα είναι για είσοδο μόνο, ενώ το δεύτερο εισόδου/εξόδου. Καμιά ιδέα για τα παραπάνω σχετικά με το composite σήμα έχεις? αν έχει ζημιά ο ST το scart δεν πρόκειται να παίξει έτσι κι αλλιώς! Θα προτιμούσα να καταφέρω το composite γιατί μέσω του tv tuner θα παίζει ο ST στο pc και θα μπορώ να γράφω και video κιόλας! με το scart πρέπει αναγκαστικά να παίζω στην 32αρα και είναι ακριβώς αριστερά του ST και δεν βολεύει καθόλου!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
NikiforosST είπε:
είναι AOC L32W551T, για το manual που λες δεν αναφέρει τίποτα για τα scart αν είναι RGΒ ή τι άλλο, λέει μόνο ότι το ένα είναι για είσοδο μόνο, ενώ το δεύτερο εισόδου/εξόδου. Καμιά ιδέα για τα παραπάνω σχετικά με το composite σήμα έχεις? αν έχει ζημιά ο ST το scart δεν πρόκειται να παίξει έτσι κι αλλιώς! Θα προτιμούσα να καταφέρω το composite γιατί μέσω του tv tuner θα παίζει ο ST στο pc και θα μπορώ να γράφω και video κιόλας! με το scart πρέπει αναγκαστικά να παίζω στην 32αρα και είναι ακριβώς αριστερά του ST και δεν βολεύει καθόλου!
Λοιπόν, από τη στιγμή που βλέπεις σε VGA οι RGB έξοδοι είναι μια χαρά. Δεν μπόρεσα να βρω αν η AOC δέχεται RGB. Αν δέχεται πάντως θα το δέχεται στην θύρα που είναι εισόδου μόνο. Για το tvtuner, καλή τύχη. Θα είσαι τυχερός αν καταφέρει αυτό που έχεις να συνεργαστεί καλά με τον ST σου.
 
δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Το tv tuner δέχεται από παντού είσοδο CVS αν έβγαζε σωστή αν ο ST έπαιζε, δεν βλέπω τον λόγο να μην συνεργάζεται. Δοκίμασα στην TV scart με CVS μόνο και πάλι δεν έδειχνε τίποτα! σε παλια τv κανει τα ίδια με το tv tuner και με το scart η εικόνα πάει όπως νανε! πιστεύω ότι η tv για προστασία αν το σήμα δεν είναι σωστό και πάει όπως νανε, απλά δεν δείχνει τίποτα, αποκλείεται νέα tv να μην έχει είσοδο RGB στο scart. Τι να πω μου φαίνεται θα ξαναβάλω στο γραφείο μου την SC1224. :shake: :shake:

Έβαλα τον δορυφορικό δέκτη στην tv με adaptor scart-RCA και είδα ότι η ποιότητα εικόνας σχετικά με το RGB είναι σαφώς κατώτερη! επίσης ενώ έτσι παίζει με σήμα composite, στην υποδοχή που έχει η τv δεν δείχνει ούτε αυτός, ούτε και το dvd player! το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να είναι χαλασμένη!!! αύριο θα γίνουν ξανά δοκιμές με τον adaptor και με το scart. Ελπίζω να τα καταφέρω αυτή τη φορά!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λοιπόν μετά από τις πάμπολες σημερινές δοκιμές η TV ΔΕΝ δείχνει με τίποτα κανένα σήμα! ούτε RGB ούτε composite, τίποτα! δοκίμασα ΟΛΟΥΣ τους πιθανούς συνδιασμούς με τα pins που έχουν σχέση με συχρονισμούς και με ρεύμα σε pin του scart κτλ, είμαι άκρως απογοητευμένος. Πιστεύω είτε η ΤV για τον A-B λόγο δεν συνεργάζεται με τον ATARI (ακόμα και σε High resolution) από την υποδοχή VGA λέει out of range ενώ στην TFT 19 LG wide παίζει κανονικά! Να πω για να μην λέμε τα ίδια ότι δοκίμασα σήματα RGB από άλλες συσκευές (dreambox, dvd player) και σε σχέση με το CVS η διαφορά είναι μεγάλη, και επιλογή από το menu τους για έξοδο σήματος RGB, οπότε η ΤV δεν παίζει να μην δέχεται σήμα RGB. Και τα καλώδια δοκίμασα όλους τους συνδιασμούς + αυτόν στο http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=15&t=15505. Μπορεί σε παλιότερες tv να έπαιζε, αλλά δεν είναι τώρα αυτό το ζητούμενο, παρά μόνο να έπαιζε στην δικιά μου! εγώ τα παρατάω πάντως! έχω καταστρέψει πόσα καλώδια! έχω αγοράσει 3 έτοιμα atari st scarts, έχω φτιάξει άλλα 2 που τώρα τα έχω χαλάσει, και έχω κάνει ΑΠΕΙΡΕΣ δοκιμές! οπότε βλέπω 2 λύσεις!

α) να φέρω ξανά πάνω στο γραφείο μου την πολύ καλή Atari SC1224 που ξεκουράζεται στο εξοχικό ή

β) Χρήση εξομειωτή για Atari ST (px Ηatari για linux) και ο ST να μαζευτεί και στο πατάρι. Ο hatari είναι φοβερός και ο ήχος και stereo!!!

Πολύ σύντομα θα κατασκευάσω και ένα καλώδιο για High resolution (13 pin to DB15 pin) ώστε να μπορούμε να τον συνδέουμε σε κανονικές οθόνες TFT ή ΤV για monochrome.

έχω ακόμα νεότερα, με ένα φίλο ηλεκτρονικό τα κοιτάγαμε τώρα και είδα ότι το κύκλωμα που έχω τα σχέδια είναι από παλιότερο μοντέλο μάλλον! θέλω τα schematics για Atari 1040stfm του 87 γράφει πάνω C070789-001 REV.C1

έχω σε άλλο δωμάτιο μια παλιά τv του 87 που έχει χειροκίνητο RGB scart, δλδ αν πατήσω το κουμπί και βάλω πάνω καλώδιο composite to scart δεν δείχνει! σε αυτή όταν είχα φτιάξει καλώδιο εγώ είχα εικόνα αλλά πήγαινε πάνω κάτω με αργό ρυθμό και από πάνω προς τα κάτω! το weekend θα ξανακάνω δοκιμή για να δούμε τι φταίει και αν παίζει σε αυτή. Να υποθέσω ότι σε αυτήν δεν χρειάζετε να δώσω +12volts στο pin 8 του scart ε?

επίσης ένα άλλο μέλος του forum έχει καλώδιο scart που παίζει και σε tv και στην φωτο που ειδα στο scart ΔΕΝ είναι συνδεδεμένα ούτε το pin 8 ούτε και το 16!!! αλλά παίζει! αυτό πως γίνεται ?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/miodrag/Atari_ST/Atari_ST.htm

Τροφοδοτικό από pc εξωτερικό στους παλιούς ST!!! :bow: :bow:

kαι αυτή εδώ η πολύ καλή σελίδα :

http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/miodrag/Atari_ST/Atari%20ST%20Internals.htm

Τελικά η SC1224 παίζει μια χαρά! το συμπέρασμα είναι ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα και της Alison στο atari-forum http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?f=15&t=15540 πρέπει το scart να παίρνει συχρονισμό από το σήμα composite, ενώ στην SC1224 όπως και στην SM124 έχουμε ξεχωριστά το Η και V sync. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα στο κύκλωμα του CVS σήματος δλδ στο chip MC1377 ή στα άλλα εξαρτήματα που μετατρέπουν το RGB σήμα σε composite και έτσι και σήμα CVS δεν μπορώ να πάρω αλλά δεν παίζει και ο συχρονισμός στο scart. Αν δεν έχουμε σήμα CVS στο scart τότε δεν παίζει ? δλδ δεν δείχνει τίποτα ?

Atari1040stfmSC1224.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
NikiforosST είπε:
. Αν δεν έχουμε σήμα CVS στο scart τότε δεν παίζει ? δλδ δεν δείχνει τίποτα ?
Atari1040stfmSC1224.jpg

ΕΝΝΟΕΙΤΕ!!!!!!

Τι ομορφιες ειναι αυτες? Το παιχνιδακι bubble, ή μου φαινετε? Ωχ τωρα το ειδα. Το γραφειο ειναι απο τον πολεμο? ή απο κανενα καραβι και το βαρεσε η υγρασια?

Οσον αφορα το SC1224, ΝΑΙ, παιρνει ξεχωριστα οριζοντιο και καθετο. Σημερα κοιταξα τα σχεδια της Atari. Πρεπει να ψαξω ομως το γιατι! Γιατι η Amiga στο 1084S εδινε αναλογικο και οχι ψηφιακο RGB?

Τελος εισαι παρα πολυ τυχερος. Αφου τα κυκλωματα που δινουν R-G-B-H-V ειναι ενταξει, οτι και να εχει το Αtari σου φτιαχνετε. Αρκει που δεν ειναι δηλαδη το Shifter. Στην διαθεση σου.

Τελικα στο 1084SD1 θα δωσω και εγω TTL RGB. Ειναι πιο καθαρο απο το ANALOG RGB. Και αυτο διοτι το monitor παιρνει τα <<οριζοντια>> και <<καθετα>> σηματα συνχρονισμου αμιξαριστα, και αρα ποιο καθαρα απο το <<συνθετο>>.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το γραφείο είναι πολύ παλιό και θέλει βάψιμο, αλλά που χρόνος και χώρος να το κάνω! ναι καλά κατάλαβες για το game! εγώ πιστεύω το πρόβλημα είναι στο κύκλωμα που κάνει το RGB σε CVS και δεν παίρνει το scart CVS sync και δεν παίζει! τι άλλο να πω δλδ? πως παίζει μια χαρά στην SC1224? αν είχα χώρο θα έβαζα και την SM124 στο γραφειο αλλά δεν έχω! τουλάχιστον παίζει στην TFT που βλέπεις monochrome με ανάλυση 640Χ480 στα 72hz!!! :bow: :bow:
 
Nikifore, αν το προβλημα ειναι στο TV modulator που εχεις, λες να σου δουλεψει το project που θελεις να κανεις με μια τετοια πλακετα? Προερχεται απο πρωιμο 520 STFM και αν θυμαμαι απο την τελευταια φορα που την δουλεψα φοραει TOS 1.0 επανω (πρεπει να βρω χρονο να την ξαναδουλεψω να βγαλω και καμια φωτο). Βεβαια ειναι native NTSC το σημα που βγαινει στην TV, οποτε δεν ξερω κατα ποσο θα σε βοηθησει στο project σου (αναλογα και τι σηκωνει η TV σου σε NTSC/PAL switchover).

picture.php
 
Ευχαριστώ, αλλά όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτο βολεύτηκα μια χαρά με την SC1224 και για high resolution παίζω στην 19ara ΤFT wide που φαίνεται στην φωτο. Σταμάτησα τα πειράματα με τα βιντεοσήματα. :bow: :bow:
 
Για να μην ανοιγω αλλο θεμα τα γραφω εδω καθως εκανα μερικες αλλαγες ακομα! καταρχην το τροφοδοτικο μου ειχε κατι προβληματα γιατι ειχε 2 εξαρτηματα προβληματικα, ετσι αγορασα και ενα αλλο απο Αγγλια αλλα επισκευασα και αυτο που ειχα! μερικες φωτος

Antistasiragismeni1.jpg

NeotrofodotikoAtariST.jpg

PaliotrofodotikoAtariST.jpg

TrofodotikaAtariST.jpg

DSC06803.jpg

DSC06805.jpg

DSC06806.jpg

τωρα εγινε σαν καινουριο!!! και το εχω καβατζα! τελικα εβαλα μια αλλη αντισταση εκεινη η λευκη δεν εκανε!

Και τελικά εκανα και αλλαγη στο TOS! απο 1.02 σε 1.04 με οδηγο αυτο το site http://exxos.www.idnet.com/IMPULSE/atari/last/tos/index.htm αλλα κυριως με την βοηθεια του Anemou.

Τα τσιπακια ειναι με περισσοτερα pins και ετσι ηθελαν μετατροπες! τα πηρα απο Αγγλια καπου 28 ευρω. Και φωτος :

DSC06802.jpg

DSC06801.jpg

DSC06800.jpg

DSC06799.jpg

Tos104UK.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κάτσε, μια ερώτηση γιατί μπερδεύτηκα: Άλλαξες την απλή, ραγισμένη αντίσταση άνθρακα με την κάθετη βατική? (5W @ 330Ω)

Καλά κατάλαβα?
 
Πίσω
Μπλουζα