Πρόβλημα με σύστημα 80286.

Amstrad1981

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
434
Αντιδράσεις
96
Εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον 286 μου και ακόμη δεν έχω καταφέρει να το διορθώσω. Βασικά πρόκειται για ένα σύστημα της άγνωστης κινέζικης εταιρίας H/YGreat Wall GW-286B. Πιο αναλυτικά το σύστημα είναι το εξής.

 


Great Wall:


Είδος


PC/AT

 


Model


GW-286B

 


Έτος


1989

 


Προέλευση


Κίνα

 


CPU


AMD 286


12Mhz 16Bit

 


Ram


1024Kb

 


Motherboard


Chips

 


Monitor


Fujitchu


Monochrome SVGA

 


Μέσα Αποθήκευσης


Mitsubishi 5.25'' 1.22Mb


Nec 3.5'' 1.44Mb

 


Κάρτα Γραφικών


Trident


VGA 256Kb

 


Controler HDD/FDD


Goldstar

 


http://www.greatwall.cn/english/index.asp

 


Το πρόβλημα που μου παρουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια είναι το εξής. Με την εκκίνηση του υπολογιστή το BIOS κάνει τη συνηθισμένη αναγνώριση της Ram. Τις περισσότερες δεν αναγνωρίζει σωστά το μέγεθος της μνήμης με αποτέλεσμα η εκκίνηση του συστήματος να μην είναι εφικτή. Δηλαδή για παράδειγμα αναγνωρίζει 512,640, ή 768Kb και κολλάει σε αυτό το σημείο. Όποτε αναγνωρίζει 1024Kbγίνεται εκκίνηση κανονικά. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Μερικές φορές αναγνωρίζει λάθος και τη μνήμη της κάρτας γραφικών, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει κάν σε αναγνώριση της μνήμης του συστήματος! Πιστεύω πως το πρόβλημα οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο Chip, διότι έχω δοκιμάσει και σε άλλες M/Bτην κάρτα γραφικών (286,386,486,586) και δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα, αναγνωρίστηκε κανονικά. Στο Chipαυτό λοιπών, λόγω της ιδιαιτερότητας της M/Bπου παίρνει 4 ΑΑ Μπαταρίες αντί του ρολογιού όπως συνηθίζεται, ενώ άλλαζα κάθε χρόνο τις μπαταρίες για κακή μου τύχη τις άφησα μέσα περίπου δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να στάξουν τα υγρά τους πάνω στο Chip!!! Οι ακροδέκτες πάνω στο Chipκαι πάνω στην υποδοχή του έχουν οξειδωθεί!


Από τότε ο υπολογιστής δεν έχει λειτουργήσει ξανά. Προσπάθησα πρόσφατα να καθαρίσω τα υγρά με μπατονέτες και οινόπνευμα, έβγαλα ακόμη και το Chipγια να το καθαρίσω καλύτερα αλλά τίποτα. Αν πιστεύετε κι εσείς πως το πρόβλημα οφείλεται στην οξείδωση, υπάρχει κάποιος τρόπος (κάποιο καθαριστικό), για να το καθαρίσω με ασφάλεια;

 


Η Μ/Β του συστήματος είναι σπανιότατη, και δεν υπάρχει πουθενά για να αντικαταστήσω κάτι που έχει πρόβλημα! Ζητώ τη βοήθεια σας επειδή έχω μεγαλώσει κυριολεκτικά με αυτόν τον υπολογιστή και τον Amstrad!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η οξείδωση μάλλον έχει πειράξει το chip ή / και κάποιες διαδρομές της motherboard.

Χρειάζεται πολύ προσεκτική παρατήρηση με μεγεθυντικό φακό όλης της περιοχής γύρω από το chip. Δυστυχώς τα υγρά από τις μπαταρίες έχουν την τάση να "προχωρούν" κάτω από το (πράσινο) στρώμα της επιφάνειας της πλακέτας και να χαλάν εξαρτήματα που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της διαρροής. Η μόνη λύση είναι εμβάπτιση της πλακέτας σε διάλυμα μαγειρικής σόδας και παραμονή όλη τη νύχτα, καλό πλύσιμο την επομένη με απ-ιονισμένο νερό και στέγνωμα. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα οξείδια τα αδρανοποιηθούν και η μητρική να λειτουργήσει ξανά. Πρέπει επίσης να τρίψεις τα οξειδωμένα ποδαράκια του chip με λεπτή λίμα μέχρι να μείνει μόνο το μέταλλο. Προσοχή όμως..αν η οξείδωση είναι βαθιά μπορεί να σπάσεις κανένα ποδαράκι.

Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί μεγάλη εμπειρία.

Από το site μου :

"Corrosion (acid damage, salt water spray, etc.)

 


Corrosion should be neutralized and cleaned as soon as possible. The most common forms of corrosion on game PCB's will usually be salt-air exposure and battery acid (from Lithium or NiCad batteries).


 


In the case of battery acid leakage, the board should be neutralized with a mixture of baking soda and water forming a thin paste. Gently scrub the paste into the PCB with a toothbrush and let it sit for 20-30 minutes. Note that acids can often get under the protective solder-mask coating of a PCB and travel along the traces to areas quite far from where the visible battery damage has occurred. A neutralizing "soak" with the base mixture will help mitigate any further ingress of the acid.


 


After soaking/scrubbing, rinse the board thoroughly and follow-up with the "Grime" cleaning procedure listed above.


 


For boards suffering from salt-air or water-based corrosion, the cleaning procedure for "Grime" is usually all that is required.


 


Salt and acid damaged boards will often form hard oxides on metal surfaces that won't yield to gentle scrubbing. Media blasting (glass or plastic beads or crush walnut shells or corn cobs) will often help remove more stubborn oxides and tarnish.
"
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
geoanas είπε:
Η οξείδωση μάλλον έχει πειράξει το chip ή / και κάποιες διαδρομές της motherboard.Χρειάζεται πολύ προσεκτική παρατήρηση με μεγεθυντικό φακό όλης της περιοχής γύρω από το chip. Δυστυχώς τα υγρά από τις μπαταρίες έχουν την τάση να "προχωρούν" κάτω από το (πράσινο) στρώμα της επιφάνειας της πλακέτας και να χαλάν εξαρτήματα που βρίσκονται γύρω από την περιοχή της διαρροής. Η μόνη λύση είναι εμβάπτιση της πλακέτας σε διάλυμα μαγειρικής σόδας και παραμονή όλη τη νύχτα, καλό πλύσιμο την επομένη με απ-ιονισμένο νερό και στέγνωμα. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα τα οξείδια τα αδρανοποιηθούν και η μητρική να λειτουργήσει ξανά. Πρέπει επίσης να τρίψεις τα οξειδωμένα ποδαράκια του chip με λεπτή λίμα μέχρι να μείνει μόνο το μέταλλο. Προσοχή όμως..αν η οξείδωση είναι βαθιά μπορεί να σπάσεις κανένα ποδαράκι.

Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και απαιτεί μεγάλη εμπειρία.
Geoanas πολύ χρήσιμη πληροφορία σου. Και πολύ καλό το site σου φίλε. Θα το δοκιμάσω κι εγώ σε ένα ασύρματο mouse με μπαταρίες που έπαθε τα ίδια. Θα πρότεινα επίσης, χωρίς να είμαι σίγουρος, ξεκόλλημα της βάσης του τσιπ με πιστόλι θερμού αέρα και επανακόλληση.
 
Ορισμένοι χρησιμοποιούν (για τον καθαρισμό) ένα ήπιο οξύ (χυμό λεμονιού ή ξύδι). Το θέμα έχει να κάνει με το είδος της μπαταρίας που έχει αλλοιωθεί, αν δηλαδή το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει είναι όξινο ή αλκαλικό και ο καθαρισμός βασίζεται στον γνωστό νόμο : ΟΞΥ + ΒΑΣΗ = ΑΛΛΑΣ + ΝΕΡΟ
 
Θα δοκιμάσω και γω με τον 8088 μου γιατί έχω προσπαθήσει και δεν γίνεται τίποτα έχει βγάλει η μπαταρία υγρά :(
 
Σε ευχαριστώ geoanas για τις πληροφορίες σου, αλλά είναι κάτι που δεν μπορώ εγώ ο ίδιος να το διακινδυνεύσω. Γνωρίζει κάποιος το που θα μπορούσα να απευθυνθώ ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα; Είναι κρίμα διότι τον υπολογιστή τον έχω 20 χρόνια! :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα