Ρετρό επίσκεψη στο Τσίρκο...

Εγώ τσίρκο 2-3 φορές εχω επισκεφτεί στη ζωή μου, όταν βρισκόμουν σε διακοπές στο νησί.

Ήταν όμορφο, αλλά ποτέ δε με ξετρέλανε. Ανέκαθεν δεν συμπαθούσα τους κλόουν-μου έβγαζαν κάτι πονηρό και διόλου καλοπροαίρετο. Με εντυπωσίαζαν οι ακροβάτες, το πώς ισορροπούσαν σε τεντωμένο σκοινί, καθώς και τα κόλπα με τα λιοντάρια ή τους τίγρεις. Έχω μια φωτογραφία μαζί με τιγράκι σε τσίρκο από πολύ παλιά. Επίσης όμορφο ήταν το σκηνικό με τα άλογα και τους εκπαιδευτές τους.

Πάντα απορούσα για τη ζωή αυτών των ανθρώπων που περιφέρονται από τόπο σε τόπο έτσι... Αργότερα ταινίες και βιβλία μου έλυσαν κάποιες απορίες μου! ;)
 
Μια φορά πήγα τσίρκο.

Θεορούσα την όλη παράσταση ως ένα "ανούσιο περυτίλιγμα, που έπρε να υποστώ, προκειμένου να δω τους κλόουν".

Τελικά, από όλη την παράσταση, είχε μόνο ένα μικρόνούμερο με κλόουν, οπότε απογοητεύτηκα !
 
Ευτυχώς δεν έχω πατήσει ποτέ μου σε τσίρκο. Γιατί αν το είχα κάνει θα με είχαν πάρει για να παρουσιάζω νούμερο. Όχι δεν θα ήμουν με τους κλόουν, στο λάκο με τις οχιές θα με είχαν ρίξει ή θα με έβαζαν να χορεύω παρέα με τις αρκούδες!
 
krios είπε:
Μια παλιά μόδα. Μια επίσκεψη στο τσίρκο. Κι όμως τότε φάνταζε κάτι μαγικό. Στην τηλεόραση βλέπαμε τους ακροβάτες, τους κλόουν, τους μάγους, τα ζώα και τον προβολέα. Και τη σιωπή. Πόθησα κι εγώ να με πάνε. Κι ευτυχώς δεν με πήγαν. Γιατί όταν μεγάλωσα έμαθα. Έμαθα και είδα πως και πόσο βασανίζονται τα ζώα για να ΄΄ευχαριστηθούμε το θέαμα΄΄ με κόστος ένα εισιτήριο. Ένα φτηνιάρικο χαρτί που θα μας έβαζε στον δήθεν μαγικό κόσμο. Εσείς παιδιά πήγατε ποτέ σε τσίρκο; Και περιμένω να κρίνετε τα παραπάνω λεγόμενά μου. Αν συμφωνείτε ή όχι.
Συμφωνω κ προσυπογραφω.Μια φορα ολη κ ολη πηγαμε με το σχολειο 3η η 4η δημοτικου.Τοτε ειχαν μεινει απο ουδετερα ως θετικα συναισθηματα,ομως δεν μπορουσαμε ως παιδια να ξερουμε τι τραβανε αυτα τα ζωα για να κανουν αυτα τα κολπα.Σημερα το ολο θεαμα μου φαινεται εντελως παραφυσει,βαρβαρο και ανοητο.Δεν προκειται να παω τα παιδια μου ποτε,και χαιρομαι που με νομο περασε να μην εμφανιζονται τσιρκο πια στη χωρα μας.
 
Δεν έχω πάει ποτέ! Θυμαμαι που έβλεπα στην κρατική τηλεόραση (ετ3) κυρίως διάφορες παραστάσεις. Τότε φαινόταν πολύ μαγικό!
 
Θυμάμαι και το τσίρκο Medrano και το Miranda Orfei να πηγαίνω με τους γονείς μου. Θυμάμαι τους κλόουν με τα αστεία και έναν ελέφαντα να ρουφάει νερό και να καταβρέχει έναν από αυτούς. Στο διάλειμμα ήταν το καλύτερο μου διότι βλέπαμε τα άγρια ζώα από κοντά. Δε θα ξεχάσω κάτι τεράστιους θαλάσσιους λέοντες που τους είχαν κάτι επίσης τεράστιους ανεμιστήρες ώστε να τους κρατάνε δροσερούς. Μια φορά όμως θυμάμαι και ένα υπάλληλο του τσίρκου να σέρνει έναν ελέφαντα ο οποίος με το παράξενο βάδισμα του πέρασε ξυστά από το πόδι μου. Η τρομάρα που πήρα δε λέγεται.
 
Είχα πάει στην πρώτη δημοτικού. Μου είχε φανεί πολύ εντυπωσιακό. Στο τέλος αν ήθελες, έβγαινες και φωτογραφία πάνω σε ένα άλογο ή με ένα φίδι. Φυσικά βγήκα με το άλογο...
 
Στο χωριο που μενω και γενικοτερα στην περιοχη δεν ειχαμε την ευκαιρια για τετοια πραγματα εκεινα τα χρονια οποτε κατι τετοιες ευκαιριες της περιμεναμε οπως περιμενει ο διψασμενος το νερο στην ερημο.Ετσι λοιπον την πρωτη φορα που πηγα και συγκεκριμενα πηγα με τον κολητο μου μας πηγε η μανα μου δηλαδη πραγματικα επαθα πλακα και το συυζητουσαμε και γω δεν ξερω ποσο καιρο.Ολα αυτα τα ακροβατικα,τους κλοουν και ειδικα τα ζωα που μονο απο την τηλεοραση τα βλεπαμε ηταν κατι το απιστευτο κατι το μαγικο.Αξεχαστη εμπειρια πραγματικα.
 
Σαν παιδί με γοήτευε πολύ η ιδέα του τσίρκου, ήμουν επηρεασμένη και από τις εντυπωσιακές αφίσες που έβαζαν τα ξένα περιοδεύοντα τσίρκα, καθώς και από παραστάσεις τσίρκου που έβλεπα στην τηλεόραση. Δυστυχώς με πήγαν όταν ήμουν πολύ μικρή, 3 χρονών και το μόνο που θυμάμαι είναι ο κυκλικός χώρος, τα φώτα και λίγο οι κλοουν. Τα επόμενα χρόνια πίεζα πολύ τους γονείς μου να με ξαναπάνε, αλλά δεν έγινε ποτέ και περιορίστηκα μόνο στο να βλέπω από ταινίες και τηλεόραση. Δεν ήξερα βέβαια κι εγώ τότε το τι περνάνε τα ζώα. Από την άλλη, παρ'όλο που μου άρεσε, επηρεασμένη πάλι από κάποιες ταινίες, είχα πάντα και μία ανησυχία ότι ή οι ακροβάτες θα έπεφταν ή τα ζώα θα τρελαίνονταν και θα ξεχύνονταν προς τους θεατές. Γι'αυτό όλο το θέμα ήταν πόθος και φόβος ταυτόχρονα για μένα.

Αν σκεφτώ το τσίρκο όπως είναι σήμερα, ομολογώ ότι είμαι λίγο διχασμένη, γιατί από τη μία χαίρομαι που δεν βασανίζουν πλέον τα ζώα, αλλά από την άλλη ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που έχω χάσει κάθε ενδιαφέρον για το τσίρκο και νοσταλγώ λίγο αυτό το παλιό στυλ επειδή μου θυμίζει άλλες εποχές.
 
Saulot είπε:
Ειχα πάει πιτσιρικας, αλλα για την αποψη μου σας προτεινω το freak show απο Tiger Lillys Τα φρικιά καθόνται στο ακροατήριο, όχι στην σκηνή.

noxrider είπε:
Οσο κι αν θελουμε να το ξεχναμε ,

,ερχεται τελευταια μια Eurovision να μας το υπενθυμισει ...

Aναφερομαι στην χρηση τους καθε φορα ,για να νοιωσουμε καλυτερα με τον εαυτο μας ,για να νοιωσουμε ποιο ...."υγιεις"

,υπηρετωντας το εκαστοτε -καθε εποχης- political correct "υγιες" ...
 
Πίσω
Μπλουζα