ΤΑΛΩΣ, ενα ... ρομπότ απο το ΧΤΕΣ!!! [Στέλιος Μωυσείδης]

technikacosmos

RetroWannaBe
Joined
28 Οκτ 2009
Μηνύματα
36
Αντιδράσεις
15
Αδέρφια retroμανιακοί, απόψε σας έχω κάτι διαφορετικό!

Το αγαπημένο μου μετεβηφικό βιβλίο της δεκαετίας του '80!

Ενα βιβλίο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σαν πλοκή, ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ σαν ιδέα, ΓΕΜΑΤΟ απο Ιστορία και Μυθολογία. Κι επειδή, η Μυθολογία είναι ο κλάδος της Ιστορίας για τον οποίο ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, αλλά μόνο ιστορίες που διαδόθηκαν απο στόμα σε στόμα σαν παραμύθι, διαβάζοντας αυτά τα παραμύθια, που είναι τόσο ζωντανά, τόσο συναρπαστικά, κάθε τόσο έρχεται η ερώτηση που σαν βάσανο, σου τριβελίζει το μυαλό: "Κι άν είναι ΑΛΗΘΕΙΑ? Κι άν όλα αυτά συνέβησαν, απλά αυτοί που τα διέδωσαν και τα διέσωσαν, επειδη δεν ήξεραν πώς να τα περιγράψουν με τα σημερινά δεδομένα, τα είπαν τόσο απλοικά, που εμείς πρέπει να ... υποψιαστούμε και να τα δούμε ... αλλοιώς??? Απο άλλο πρισμα δηλαδή?

24782.jpg


ΤΑΛΩΣ, Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠ ΤΟ ΧΤΕΣ!

Ο τίτλος του βιβλίου και μόνον, αμέσως σε βάζει σε πειρασμό να το αγοράσεις! Ετσι την...έπαθα κι εγώ αδέλφια! Εκεί που χάζευα σ ένα περιπτερο στη στάση, περιμένοντας το λεωφορείο για τη Σχολή, βλέπω στο στάντ των εκδόσεων BELL (Οι εκδόσεις BELL τότε, είχαν ειδικό στάντ για τα βιβλία τους σε κάθε περίπτερο), ανάμεσα στα BEST SELLER με την υπογραφή διασήμων συγγραφέων όπως ο Τζών Γκρίσαμ, ο Αρθρουρ Χαιλυ, ο Κλαίβ Μπάρκερ κλπ, κι ένα βιβλίο, που στην αρχή δεν πίστευα οτι το έγραψε Ελληνας συγγραφέας! Ο τίτλος του, ΤΑΛΩΣ, Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠ ΤΟ ΧΤΕΣ!

Εξωφυλλο φοβερό για την εποχή του (δεν ήταν αυτό που παραθέτω στη φωτό), μια περίληψη που σε άρπαζε με τη μία και ένα όνομα ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ: Στέλιος Μωυσείδης. Αγνωστο εντελώς! Σε μένα τουλάχιστον! "Ελληνας συγγραφέας στις εκδόσεις BELL? BEST SELLER δηλαδή ανάμεσα στα άλλα? Πώς μου ξέφυγε εμένα"???

Δίχως να το πολυζορίζω, βγάζω το 200άρι απ τη τσέπη που έιχα για τσιγάρα και φαγητό, τα σκάω στον περιπτερά ελαφρά τή καρδία και πέρνω παραμάσχαλα το βιβλίο και γραμμή για το σπίτι! Ποιά Σχολή και κουραφέξαλα τώρα! Ηταν και αρχές φθινοπώρου, ζέστη ακόμη Σεπτεμβριάτικη, φραπεδάκι στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, τα πόδια (κλασσικά) στα κάγκελα και το βιβλίο μπροστά μου. Διαβάζω τις πρώτες σελίδες και...αυτό ήταν! Οταν το τελείωσα, είχε ήδη αρχίσει να ξημερώνει ή άλλη μέρα! 16 ώρες ανάγνωσης, πέρασαν σαν αστραπή! Ακόμη το θυμάμαι, σαν νά πέρασαν μόνο λίγες ώρες απο τότε κι όχι 25 ολόκληρα χρόνια!

Ποιός ήταν όμως ο Τάλως και τί ήταν αυτό που ενέπνευσε τον συγγραφέα να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο με αυτόν ως ήρωα?

Το αρχαίο ρομπότ...ξυπνά!

Ο ΤΑΛΩΣ (όπως τον περιγράφουν ο Απολλόδωρος στα Αργοναυτικά του, ο Απολλώνιος, ο Πλούταρχος και άλλοι αρχαίοι Ελληνες συγγραφείς) ήταν ένα τεραστίων διαστάσεων ανδροειδές, φτιαγμένο απο ένα ειδικό κράμα χάλκου και σιδήρου, κοντά στα 8 ( ή 14) μέτρα ύψος και κατασκευαστής του (ποιός άλλος?) ο Ηφαιστος, για να τον δωρίσει στον αδελφό του Μίνωα, Βασιλιά της Κρήτης, ως δώρο για να προστατεύει το νησί απο εισβολείς. Το ανδροειδές αυτό ήταν ένα "όπλο μαζικής καταστροφής" όχι μόνο για την εποχή του, αλλά και για τη σημερινή εποχή!

Τι έκανε? Και τί δεν έκανε!

Πρώτα απ όλα, γύρναγε όλο το νησί σα σβούρα, έξη (!!!) φορές την ημέρα! Οποιο πλοίο έβλεπε και ήταν ή το θεωρούσε εκείνος εχθρικό, σπάνια γλύτωνε απ τους τεράστιους βράχους που του πέταγε το τεράστιο αυτό κατασκεύασμα! Κι άν το πλοίο γλύτωνε απ τα βράχια, δεν γλύτωνε απ τη πυρακτωμένη "ανάσα" του ανδροειδούς, μια τεράστια και απίστευτα δυνατή φλόγα που έβγαινε απ το στόμα του και κατέκαιγε ό,τι βρισκόταν σε ακτίνα 150 μέτρων! Κι αν ούτε αυτό ήταν δυνατό να καταστείλει την όποια εισβολή, τότε η φοβερή γροθιά του αποτελείωνε ό,τι τα άλλα δύο δεν είχαν μπορεσει. Εν ολίγοις, μπορεί να συγκριθεί ΜΟΝΟΝ με εκείνο το ανδροειδές που όλοι είδαμε πρόσφατα στην ταινία Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΓΗ με τον Κυάνου Ρήβς! Και φυσικά, ένα τέτοιο όπλο στα χέρια του Μίνωα, τον καθιστούσε τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ στο νησί, αλλά και στο υπόλοιπο νότιο Αιγαίο. Ο Τάλως κινούνταν με ιχώρ , το αίμα των Αθανάτων όπως το έλεγαν οι Αρχαίοι, που βρίσκονταν σε εναν σωλήνα που ξεκινούσε απ τον εγκέφαλό του και κατέληγε στην δεξιά του φτέρνα. Ο Ηφαιστος τα είχε προβλέψει όλα! Και φυσικά το ενδεχόμενο το όπλο αυτό να καταστεί μή ελεγχόμενο! Και γι αυτό το λόγο, ο σωλήνας αυτός στην κατάληξή του, στη φτέρνα δηλαδή, είχε μια βίδα ή καρφί, που όποιος ήθελε να τον απενεργοποιήσει, δεν είχε παρα να τραβήξει το καρφί και να χυθεί ο ιχώρ απ το σώμα του, απενεργοποιώντας το ανδροειδές. Η παράδοση λέει, οτι τελικά κατόρθωσε να τον απενεργοποιήσει η Μήδεια, η μετραίσα του Ιάσονα, όταν ο Τάλως έριχνε βράχους στην Αργώ, το πλοίο των Αργοναυτών, που πλησίαζε την Κρήτη για ανεφοδιασμό. Αφού τον σαγήνεψε με την ομορφιά της (ο Τάλως εκτός απ όλα τα άλλα, ειχε πάρει και τα "κουσούρια" του δημιουργού του, κι ένα απ αυτά ήταν και η αδυναμία στο...ωραίο φύλο!) και τα γλυκά λόγια της, η μάγισσα βρήκε την ευκαιρία και του έβγαλε το καρφί. Ο ιχώρας χύθηκε και ο Τάλως κατρακύλισε στο γκρεμό και χάθηκε στα βάθη της θάλασσας....

Φοβερή ιστορία ε? Μή μου πείτε! Και τώρα, η πλοκή του βιβλίου!


Ενα μαζικό όπλο, ηλικίας...σαράντα και πλέον αιώνων!


Ενα αεροπλάνο του Αμερικανικού Ναυτικού, απογειώνεται απ τη βάση της Σούδας με προορισμό το Ισραήλ, έχοντας μαζί του πύραυλο με πυρηνική κεφαλή. Απο λάθος του πιλότου, ο πύραυλος "ξεκλειδώνεται" απο την ειδική υποδοχή του αεροπλάνου και πέφτει στη θάλασσα, λίγο έξω απ τον κόλπο των Χανίων. Πανικόβλητοι οι Αμερικάνοι, καλούν ειδικό συνεργείο απ τη Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον 30χρονο Ελληνοαμερικανό καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής και σύμβουλο της NASA Μάικλ Τζόρνταν (Μιχάλη Ιορδανίδη) για να ανασύρουν τον πύραυλο και να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή. Στο μεταξύ, η ραδιενέργεια που εκλείεται απ την πυρηνική κεφαλή του πυραύλου, "ξυπνάει" το ανδροειδές Τάλως, που βρισκόταν αιώνες τώρα θαμμένος στο βυθό της θάλασσας κι ένα μαζικής καταστροφής όπλο, 10 φορές πιό ισχυρό απ τη πυρηνική βόμβα που έπεσε δίπλα του, ξεχύνεται στο νησί προκαλώντας μαζικούς θανάτους και καταστροφές, σκορπώντας τον όλεθρο!

Ο νεαρός καθηγητής, βρίσκεται μπροστά σ ενα απίστευτο κατασκεύασμα, που δεν ξέρει ποιό ή τί είναι, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις απεγνωσμένες προσπάθειες του να το βρεί και να το απενεργοποιήσει....

Μέσα απο μια αφήγηση που κινείται μεταξύ Μύθου και πραγματικότητας, με ταυτόχρονες αναγωγές στο παρελθόν και στο τώρα, χάνεσαι στις σελίδες του βιβλίου κι όταν το κλείνεις, αμέσως νιώθεις οτι το Τέλος είναι κυριολεκτικά μια Αρχή! Η αρχή πλέον, της δικής σου αναζήτησης, για το τί είναι τελικά αλήθεια, κατά πόσον οι μύθοι θα μπορούσαν να είναι πραγματικότητα, αναζητώντας μέσα απο την αρχαία ελληνική γραμματεία και τη σύχγρονη επιστήμη ό,τι δεν είχες διδαχτεί σωστά ή καθόλου, στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

[edit]

Εν τέλει, πέρα απ όλα αυτά τα ...μυστηριακά, πρόκειται για ένα εκπληκτικό βιβλίο. Αν το βρείτε πουθενά, μην του...χαριστείτε καθόλου! Ηδη είν αι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί! Αν και υπάρχουν πληροφορίες για την επανέκδοσή του και τη μετάφρασή του στην Αγγλική γλώσσα!

Νάστε όλοι καλά!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το βιβλίο αυτό το θυμάμαι, μου είχε τραβήξει την προσοχή η "διαφήμιση" του σε άλλά βιβλία της Bell. Και επειδή ήταν από Έλληνα συγγραφέα και επειδή μου είχε φανεί πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα η υπόθεση. Δυστυχώς δεν το βρήκα να το αγοράσω τότε...έμεινα με την όρεξη. :(
 
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΕΝΤΙΝΗ όταν χάθηκε μυστηριωδώς στον Ταύγετο? Ολοι μιλούσαν για αυτοκτονία, μα το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτε! Παρά τις απίστευτα ΕΞΩΝΥΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ! Μήπως κάποιοι θέλουν επιμελώς να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια του Λεντίνη για την ύπαρξη χρονοπύλης στον Ταύγετο?


Φίλε μου πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου. Αλλά να μου επιτρέψεις να σου πω, πως παρόλη τη φαντασία που έχει το κείμενο σου, δίχως βέβαια να το αντιληφθείς, προσβάλεις τη μνήμη ενός υπέροχου ανθρώπου!


Ο καθηγητής Δημήτρης ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ (κι όχι Λεντίνης όπως τον αναφέρεις), έφυγε από αυτή τη ζωή στα 56 του χρόνια, το έτος 1998 με τη δική του θέληση, λόγω της ανθρώπινης κατάντιας! Ήταν ένας άνθρωπος πάσχων, που τον ενδιέφεραν όλες οι επιστήμες και αναζητούσε την αλήθεια μέσα από τη φιλοσοφία και τους μαθηματικούς υπολογισμούς. Επίσης αγαπούσε ιδιαίτερα την ποίηση! Ο ίδιος είχε πει πως




Ποίηση είναι ότι πιο ευγενικό πρόκαμε να κάνη ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου!

Με λίγα λόγια έφυγε από αυτή τη ζωή μόνο και μόνο επειδή υπήρξε άνθρωπος που διέθετε μια σπάνια ποιητική ψυχή! Κατά καιρούς ακούω διάφορες ανοησίες και αυτές οι ανοησίες είναι αποτελέσματα της αμάθειας και της ημιμάθειας και μόνο! Μιλώ επειδή γνωρίζω πολύ καλά τη φιλοσοφία του, την ίδια του τη ζωή, έχω διαβάσει τα βιβλία του, έχω παρακολουθήσει διάφορες διαλέξεις του που έχω βρει στο διαδίκτυο, και βέβαια έχω μιλήσει με άνθρωπο που έτυχε να είναι καθηγητής του! Άς αφήσουμε στην άκρη τις ανοησίες για την μυστηριώδη εξαφάνιση του και πως ο νεκρός του δεν βρέθηκε ποτέ! Ο σκελετός του ανθρώπου βρέθηκε 7 χρόνια μετά από την αυτοκτονία του σε μια μικρή σπηλιά κοντά στην κορυφή του Ταΰγετου, το 2005 δηλαδή. Με συγχωρείς για τη σκληρή μου επίθεση αλλά το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να μη του δώσω σημασία.

Ορίστε και η χρήσιμη ηλεκτρονική διεύθυνση για να λύσεις τις απορίες σου.

http://www.liantinis.org/


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κυριοι το θεμα του thread ειναι το βιβλιο του Στελιου Μωυσειδη, το οποιο ειναι ενα μυθιστορημα. Οι υπολοιπες "σκεψεις" πανω στα "μυστηρια" του κοσμου μας δεν εχουν θεση στο θεματικο forum μας.

Εγινε modαρισμα του αρχικου post και διαγραφη μιας απαντησης.
 
Πίσω
Μπλουζα