Τα μικυμάους ηχούν αλλιώς!

miky.jpg

Μπιπ, Ζινκ-Ζόινκ[/b] από τον εξωγήινο Η-Β στις ιστορίες του Μίκυ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το παραπάνω καρέ είναι από την ιστορία "Ο Μίκυ στις πηγές των Μογγόλων", μία ιστορία του Romano Scarpa που είχε δημοσιευτεί σε δύο συνέχειες στα δύο πρώτα τεύχη του Μίκυ Μάους. Μιλάμε για την χρονιά 1966! Ψιλοάσχετο με το θέμα, αλλά το λέω.
 
Σε φάση ξύλου έπαιζε και το "αχ,μαχ,σαχ σουις,τομπ" (Ποπάυ)
 
ComicsFan είπε:
Το παραπάνω καρέ είναι από την ιστορία "Ο Μίκυ στις πηγές των Μογγόλων", μία ιστορία του Romano Scarpa που είχε δημοσιευτεί σε δύο συνέχειες στα δύο πρώτα τεύχη του Μίκυ Μάους. Μιλάμε για την χρονιά 1966! Ψιλοάσχετο με το θέμα, αλλά το λέω.
Και που ξαναδημοσιεύτηκε και στο 1000ό τευχος και στο 2000ό.
 
Σλουρπ-σλουρπ! αλλά και σλερπ! Και ΛΥΓΜ! Ουγκ-ουγκ οι Ινδιάνοι!

Από κει και πέρα, η ιστορία με τον Φάντομ Ντακ που αναφέρει ο φίλος, ίσως είναι αυτή που ανέφερα κι εγώ σε άλλο θρεντ, που γίνεται ένα πάρτυ μασκέ και τα ανηψάκια ντύνονται 3 γουρουνάκια, ο Γκαστόνε Φαντομιάς και η Νταίζη Τερέζα Δάρμα Βακόστα! Πράγματι έχει πολλή ειρωνία στη μετάφραση, μου έκαναν εντύπωση εκφράσεις τύπου "Σοβαρά? Τί λες βρε παιδί μου?" ή κάτι "όλοι στο σπίτι καλά?"! Το δε κάστρο που λες δεν το θυμάμαι! Απλά πήγαν να δούνε την Βίλλα των Ρόδων, που είχε γκρεμιστεί στην πρώτη ιστορία του Φάντομ Ντακ! Διότι αυτή ήταν ακριβώς η δεύτερη!
 
Τα "επιφωνήματα" στα Μίκυ Μάους και στα άλλα κόμικς !!!

Θυμάμαι μια καθηγήτριά μου στο Γυμνάσιο να μάς συμβουλεύει : "Να μη διαβάζετε Μίκυ Μάους γιατί θα περιορίσετε το λεξιλόγιό σας !!! Όλο "κλαπ κλουπ κρατς" διαβάζεις εκεί" !!! Φυσικά, η άποψή μου [ακόμη και μετά από ... 30 σχεδόν χρόνια] είναι αντίθετη από την άποψη της καθηγήτριάς μας !!! Αν από τα Μίκυ Μάους, αλλά και τα άλλα κόμικς, έλειπαν αυτά τα .... 'επιφωνήματα", είμαι σίγουρος ότι θα είχαν χάσει ένα μεγάλο μέρος από τη "χαριτωμενιά" και τη "νοστιμάδα" τους !!! Και φυσικά ... πολλά από αυτά τα "επιφωνήματα", χωρίς να το καταλάβουμε ... πέρασαν και στο δικό μας λεξιλόγιο !!! Π.χ., ποιος από εμάς δεν βρέθηκε, έστω και μία φορά, απέναντι από ένα πιάτο, μια βιτρίνα εστιατορίου ή ζαχαροπλαστείου κλπ με ένα λαχταριστό φαγητό ή γλυκό και δεν αναφώνησε αυθόρμητα : "Σλουρπ" :flower: :flower: :flower: ????

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, μερικά από αυτά τα γλυκύτατα "επιφωνήματα" από τα Μίκυ Μάους και άλλα κόμικς, που κάαααποτε πρόσθεσαν κι αυτά τη δική τους "γλυκύτατη πινελιά" στα παιδικά μας χρόνια :

- Σλουρπ : Όπως προείπα, ήταν το επιφώνημα κάποιου΄κόμικ ήρωα στη θέα ενός λαχταριστού φαγητού, γλυκού κλπ, συνήθως πριν "πέσει με τα μούτρα" για να το στακίσει !!! Αλλά, όταν έφτανε αυτή η ιερή στιγμή, τότε το επιφώνημα του ήρωα, εν ώρα φαγητού, ήταν :

- Σγκνιαμ !!! Αλλά ενίοτε και "μανχ μανχ" !!! Αυτό ήταν, συνήθως το επιφώνημα του Τζων Ρομπάξ την ώρα που έτρωγε το καπέλο του [όπως θα θυμάστε οι συνομήλικοί μου, στις ιστορίες Σκρουτζ vs Ρομπάξ το συνηθισμένο "τελευταίο καρεδάκι" ήταν .... ετούτο : Ο Ρομπάξ, απ' τα νεύρα του που ο Σκρουτζ τον νίκησε, έτρωγε το καπέλο του !!! } !!!

- Γβρμ και γκρρρ : τα επιφωνήματα "νεύρων", "ζοχάδας", "τσαντίλας" κλπ κλπ

- Γλουπ, σμπαρεκουάκ και ουάκ : Τα επιφωνήματα έκπληξης [συνήθως δυσάρεστης !!! ] !!!

- Κλαψ: το επιφώνημα της .... ώρας του κλάματος !!! Κι όταν επρόκειτο για κλάμα με λυγμούς, το επιφώνημα ήταν : λυγμ !!!

- Μπρρρ : το επιφώνημα του φόβου !!!

- Μουμπλέ, μουμπλέ μούμπλε μούμπλε ??? οι διάλογοι στα "συννεφάκια" ήταν πάντα με κεφαλαία κι έτσι ... ακόμη μού έχει μείνει απορία "πού έμπαινε ο τόνος !!! ] !!! : Το επιφώνημα την ώρα που οι κόμικ ήρωες αναρωτιόντουσαν ή προβληματιζόντουσαν για κάποιο ζήτημα !!! [μάλιστα κάποια φορά, που ο Σκρουτζ, ο Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια επισκέφθηκαν μια ξεχασμένη φυλή στα βάθη της Ασίας, ο αρχηγός της εν λόγω φυλής είπε σε κάποιο συννεφάκι : "ΧΜ! ΠΛΟΥΝΚΕ ΠΛΟΥΝΚΕ" !!! Και δίπλα σε αυτό είχε αστερίσκο, που παρέπεμπε στο κάτω μέρος του καρεδακίου με την επεξήγηση : "Το Μουμπλέ Μουμπλέ στη γλώσσα αυτής της φυλής :eek: o_O:cool: !!!!!! ] !!!!

Θυμάστε, φίλοι μου, κι άλλα τέτοια επιφωνήματα από τα Μίκυ Μάους ή από οποιοδήποτε άλλο κόμικ ??? Θα είναι χαρά μου να τα διαβάσω [κι αν είναι "σπάνια επιφωνήματα", που δεν έτυχε να υποπέσουν στην αντίληψή μου την εποχή που "ξεκοκάλιαζα" τα Μικυ Μάους, τα Ποπάυ, τα Μπαγκς Μπανι, τους Τιραμολοσεραφίνους κλπ κλπ κλπ .... ακόμη καλύτερα :flower: :flower: :flower: !!! ] !!!
 
Τι ωραίο θέμα! :)

Μου θυμίζει άλλη μια κουβέντα που είχαμε εδώ, σχετικά με τον τρόπο προφοράς! :)

Μια πολύ μικρή προσθήκη: το "Γκασπ!" στα επιφωνήματα έκπληξης & αν θυμάμαι καλά, και το "Χαρ, χαρ" καταχθόνιο γέλιο του Μαύρου Πητ!

Επίσης, έχω την αμυδρά εντύπωση, ότι το "Ούπς" που χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά, το έμαθα από τα κόμικς, αλλά δεν το λέω με μεγάλη βεβαιότητα! :)
 
Ναι, ναι, Γκασπ !!! Αυτό κι αν το συναντήσαμε .... άπειρες φορές στα Μίκυ Μάους μας !!! Η συνηθισμένη "σκηνή" : Ο κόμικ ήρωας νιώθει έκπληξη κλπ, κάνει ένα μικρό ... πηδηματάκι πάνω από το έδαφος, το καπέλο του ... απογειώνεται από το κεφάλι του, οι τρίχες [ή ... τα πούπουλα, όταν επρόκειτο για κάποιον Ντακ] ΄της κεφαλής του σηκώνονται όρθιες και στο "συννεφάκι" διαβάζουμε : "Γκασπ !!! Ουάκ !!! Γλουπ !!! Σμπαρεκουάκ" !!! [καμιά φορά ... τα διαβάζαμε όλα μαζεμένα ;) ;) :p :cool:] .... Αααχ, θυμηθείτε κι άλλα συμφορουμίτες μου :flower: :flower: :flower:
 
Έκανα μια μεταφορά καθώς το έχουμε ξανασυζητήσει ;)
 
Αααχ, τι ωραία !!! έχετε ήδη ανοίξει τόπικ, το οποίο διάβασα εν τάχει και .... έπεσα πάνω σε τόσο ωραία κόμικς - επιφωνήματα !!! Όλα τα ποστ μού ξύπνησαν πολύ όμορφες αναμνήσεις απ' τα παιδικά μου χρόνια :flower: :flower:!!!!

Ας συνεισφέρω, λοιπόν, μερικά ακόμη επιφωνήματα στο τόπικ [που, με μια πρώτη ματιά, διαπίστωσα ότι δεν έχουν αναφερθεί ] :

- Το επιφώνημα ... του φτυσίματος : Σπρουφτ και σπίτσιουυυυ !!! Τα θυμάμαι αυτά τα επιφωνήματα όταν κάποιος κόμικ ήρωας έπινε κάτι υγρό που ήταν απαίσιο και τα "αναφωνούσε" την ώρα που το έφτυνε γεμάτος αηδία !!!

- Σγκούργκλε : Αυτό το ξεφώνησε σε κάποια ιστορία ο δύστυχος ο Ντόναλντ την ώρα που κατάπινε κάτι πολύ καυτό ή την ώρα που κατάπινε κάτι και ... τού καθότανε στο λαιμό !!!

- Κουέτς : Αυτό το ξεφώνησε σε κάποιο Τιραμόλα ο Πέπο, ο ψηλός και χαζούλης φίλος του Τιραμόλα, την ώρα που έτρωγε μια γερή κατραπακιά από κάποιον κακό [και την ώρα που ... η γλώσσα του έβγαινε έξω και λίγο πριν λιποθυμήσει] !!!

- Σλερφ, σλερφ : Αυτό είναι επιφώνημα γλυψίματος !!! Το συνάντησα στην ιστορία "Η αστρική ευγνωμοσύνη", όπου πρωταγωνιστούσαν ο Σκρουτζ, ο Μίκυ και ο Γκούφη [είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου οι κάτοικοι του Μίκυ Σίτυ συναντήθηκαν με τους ... Λιμνουπολίτες] !!! Στην ίδια ιστορία πρωταγωνιστούσε και μια πανέμορφη εξωγήινη κοπέλα, η Στέλλα από τον πλανήτη Στελάρ [μιλάμε ... την είχανε σχεδιάσει καταπληκτικά, πολύ - πολύ γοητευτική και κουκλάρα* !!! ] !!! Που λέτε, η εξωγήινη Στέλλα, εκεί που - ως νέο κορίτσι - έκανε με το διαστημοπλοιάκι - κουρσάκι της τη βόλτα της στο διάστημα, ξέμεινε από καύσιμα και ... έπεσε με το διαστημοπλοιάκι της στη Γη (στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καλιφόρνια, όπου, ως γνωστόν, βρίσκονται Λιμνούπολη και Μίκυ Σίτυ) !!! Και στο τέλος της ιστορίας, για να ανταμείψει τον γέρο Σκρουτζ, του χάρισε έναν ΄... 20κιλο βράχο από ατόφιο χρυσάφι [το οποίο στον πλανήτη της το έχουν ... για σαβούρα :eek: o_O:cool:] !!! Και στο τελευταίο καρεδάκι βλέπουμε τον γερο-Σκορυτζ να ... έχει αρχίσει στα γλυψίματα τον χρυσό βράχο βγάζοντας κραυγές : "σλερφ - σλερφ" !!!!

- Και φυσικά .... κάι κάι κάι κάι !!! Αυτό, ως γνωστόν, το αναφωνούσαν τα σκυλιά στα κόμικς, ιδίως στις περιπτώσεις όπου κάποιος τα έπαιρνε στο κυνήγι !!! Έτσι, σε κάποιο τεύχος του Αστερίξ [νομίζω στο Αστερίξ & Κλεοπάτρα] είδαμε τον Ιντεφίξ να έχει γλύψει με τη γλωσσίτσα του λίγο μαγικό ζωμό που χύθηκε απ' το καζάνι του Πανοραμίξ !!! Και όταν κάποιο άλλο σκυλί - μεγέθους ... 5 φορές μεγαλύτερο απ' τον Ιντεφίξ - τον πλησίασε να του "πουλήσει μαγκιά", ο Ιντεφίξ το πήρε στο κυνήγι κι αυτό φώναζε : Κάι κάι κάι κάι !!! Αλλά ο ... κυριότερος "παραγωγός" αυτού του επιφωνήματος δεν ήταν αλλος από τον Ραν Ταν Πλαν, τον χαζούλιακα σκύλο που εμφανιζόταν στο Λούκι Λουκ !!! Όπως θα θυμάστε, ο Ραν Ταν Πλαν ήταν συνεχώς αραχτός στο προαύλιο της φυλακής και κάποια στιγμή κάποιος διερχόμενος τύχαινε να τον πατήσει !!! Έτσι, πατούσαν την ουρά του Ραν Ταν Πλα π.χ. στο .... 6ο καρεδάκι, αλλά μετά από καμιά .... 20αριά καρεδάκια ο, αργός σε όλα του, Ραν Ταν Πλαν το συνειδητοποιούσε και αναφωνούσε : Κάι κάι κάι κάι !!!

[* Πριν λίγο "googlάρησα" "Η αστρική ευγνωμοσύνη" και η έρευνά μου με οδήγησε στο ότι ο σχεδιαστής της εν λόγω ιστορίας είναι ο Massimo De Vita, γεννηθείς το 1941 στο Μιλάνο !!! Πολλά - πολλά συγχαρητήρια κύριε De Vita, σχεδιάσατε το πιο ... όμορφο κορίτσι που πέρασε από τις σελίδες των Μίκυ Μάους μας :flower: :flower: :flower: ] !!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπερπ όταν ερυγόταν κάποιος μετά από φαγητό και το οποίο είναι ουσιαστικά το ρήμα burp. Και γκρουμφ για κάποιον που απογοητευόταν από κάτι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σνιφ κλαψ λυγμ σμπαρακουακ.
 
Πρέπει να έβαζαν και σκροντς όταν μασούλαγε κάποιος...
 
Ούλπ! (κραυγή έκπληξης του Ντόναλντ!)
 
Να και κάποια που δεν έχουν αναφερθεί, είναι όλα από τον Ποπάϋ βέβαια, αφού εγώ κυρίως αυτόν διάβαζα:

Εϊπ: Ξάφνιασμα.

Πόου: Ήχος μπουνιάς, από το pow.

Aρφ, αρφ: Λαχάνιασμα/ανυπομονησία σκύλου κανονικά, αλλά υπήρχε και στον πεινάλα Πόλντο, που όταν ήθελε να φάει ξεπερνούσε όλα τα ζώα μαζί.

Γκουχ, γκουχ: Βήχας.

Ταπ, ταπ: Ελαφρύ χτύπημα, συνήθως από πίσω, για να γυρίσει ο άλλος. Από το tap.

Γκριν: Γκριμάτσα, ειδικά σε στιγμές αμηχανίας, από το grin.

Γκλου, γκλου: Πίνω.

Χμφ: Προβληματισμός, άβολη κατάσταση.

Κλοπ, κλοπ: Βηματισμός αλόγου, από το clop.

Aχμ: Αυτό χρησιμοποιούταν κάποιες φορές αντί για το μιαμ ή το γκναμ, όταν έτρωγε ο Ποπάϋ το σπανάκι.

Χικ: Λόξυγκας, από το hic ->hiccup.
 
Σμπαρακουάκ είναι ένα κλασικό στο Μίκυ Μάους επίσης.
 
Σωστά Survival, μόνο που έχει αναφερθεί ήδη :)
 
Σμπαρεκουάκ δεν είναι :what:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα