Νέος στον Commodore 64, βοήθεια!

mode αυτολογοκρισιας on

Edited
 
Φυσικά και σας τη λέω (το "απο πάνω" δεν το'πιασα, σου ή σας χρωστάω καμια χάρη που αγνοω? Για ρίχτο άλλη μια), υποτίθεται ότι εδώ είναι το C64 thread και είστε ειδικοί.

Αλλά μάλλον σε λάθος μέρος ρώτησα, στο Spectrum thread ή γνωρίζουν περισσότερα ή είναι λιγότερο στα @@ τους, διάλεξε και πάρε.

Όσο για τον Vag το γεγονός ότι το εξέλαβε σαν καλοπροαίρετη πλάκα όπως άλλωστε και ήταν αυτό με το τασάκι και τα τσιγάρα, τον ανεβάζει ακόμα περισσότερο στην εκτίμησή μου.
 
Nemo είπε:
"Και ενώ οι επιστήμονες προσπαθούσαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, κάποιοι κυκλώνουν C το τετράγωνο = "
Ζαβός κύκλος, λειψό τετράγωνο....
 
Maddog είπε:
Και ο ίδιος ο pepinos γνωρίζει προσωπικά τον Vag από παλιότερα meetings του mame.gr...οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα προβλήματος αξιοπιστίας του πωλητή. :)
Οι Commodore-αδες πάντως ακόμα μόκο... :diablotin:
καταζητειται dead or alive για χ ποσο :diablotin:
 
gtsamour θα συνιστούσα λίγη περισσότερη εγκράτεια στους χαρακτηρισμούς (και τώρα που το σκέφτομαι λίγη περισσότερη εγκράτεια γενικότερα...).
 
:x /emoticons/wub@2x.png 2x" width="20" height="29" />
 
AEON +1 και από εμένα.

Παίξε κανά STALKER ρε gtsamour. Να χαλαρώσεις λίγο. Τι την ήθελες την ιεροσυλία βρε παιδάκι μου και συ;

LOAD "" FTW!!!!
 
akmakas είπε:
Πριν κάνεις οτιδήποτε πάρε από τον Vag μία original κασετούλα και παίξε με το κασετόφωνο έλεγξε το καλώδιο του και τα pin αν είναι οκ..Περίεργο...Ο vag δεν σου έκανε καμία δώρο?
Δεν μου περισσεύουν (εκτός και αν τις καταχώνιασα κάπου). Έκανα δώρο το κασσετόφωνο και ένα joystick όμως, μαζί με δισκέτες χωρίς drive :animeek:
 
Αλήθεια ένα drive πόσο περίπου πάει στην αγορά? Θα με ενδιέφερε να πάρω.

Τελικά ήταν το αζιμούθιο, το ρύθμισα ώστε να διαβάζει καλά τις κασσέτες που γράφει το στερεοφονικό μου απο wav.

Επίσης στη sony τηλεόρασή μου αντί για ήχο βγάζει παράσιτα καθόλου ήχο ενώ σε μια άλλη philips ο ήχος είναι καθαρός. Έψαξα για ρυθμίσεις στη sony αλλά δεν βρήκα τίποτα που να το διορθώνει, είναι καθαρά θέμα τηλεόρασης γιατί άλλος commodore κάνει και αυτός παράσιτα. Μου κάνει εντύπωση όμως μια καινούρια sony να το κάνει αυτό, δεν είναι θέμα καλού συντονισμού πάντως...
 
Μα τι περίμενες από $ONY !! :D
 
gtsamour είπε:
Επίσης στη sony τηλεόρασή μου αντί για ήχο βγάζει παράσιτα καθόλου ήχο ενώ σε μια άλλη philips ο ήχος είναι καθαρός. Έψαξα για ρυθμίσεις στη sony αλλά δεν βρήκα τίποτα που να το διορθώνει, είναι καθαρά θέμα τηλεόρασης γιατί άλλος commodore κάνει και αυτός παράσιτα. Μου κάνει εντύπωση όμως μια καινούρια sony να το κάνει αυτό, δεν είναι θέμα καλού συντονισμού πάντως...
Τώρα που το είπες έτσι, κατάλαβα τί φταίει.

Στην Αγγλία έχουν λίρες, οδηγούν ανάποδα, το ύψος των ανθρώπων το μετράνε σε "stone", τα Opel λέγονται Vauxhal, και στην τηλεόρασή τους έχουν σύστημα "PAL UK".

Το ίδιο έπαθα κι εγώ όταν συνέδεσα στην (τότε) τηλεόρασή μου (Blaupunkt) τον δορυφορικό δέκτη του Sky. Αρχικά νόμισα ότι έκανα κάτι λάθος με τα καλώδια ή ότι έφταιγε κάτι άλλο. Μετά θυμήθηκα ότι ξάδερφή μου που σπούδαζε Αγγλία και έφερε εδώ την τηλεόραση που είχε αγοράσει εκεί, δεν είχε ήχο (στα ελληνικά κανάλια). Παρεμπιπτόντως, της έδωσα έναν παλιό δέκτη του Filmnet για να λύσει το πρόβλημά της.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Commodore, είμαι σίγουρος. Οι Sony δεν υποστηρίζουν PAL UK, ενώ οι Phillips υποστηρίζουν τα πάντα. Ουσιαστικά επειδή κατασκευάζουν ένα μοντέλο που το διαθέτουν σε όλη την Ευρώπη.

Αυτό συμβαίνει όταν το σήμα είναι σαν αυτό των καναλιών, δηλαδή μέσω του TV modulator. Αν Η σύνδεση γίνει με άλλο καλώδιο, τότε δεν θα υπάρχει θέμα. οι λύσεις είναι τρεις: Ή να αλλαχτεί η τηλεόραση, ή το TV modulator, ή ο τρόπος σύνδεσης.

Γιώργο, αν δεν γίνεται κάτι από αυτά και το μετάνοιωσες, πάρε με ένα τηλέφωνο :)
 
στο PALUK ο ηχος στελνεται (μεσω RF) σε αλλη συχνοτητα απο αυτη που περιμενουν οι PALI PALB συσκευες...
 
Αυτό σκέφτηκα και εγώ αρχικά Vag αλλά ο Commodore που πήρα τελικά, γράφει από πίσω made in West Germany οπότε δεν πρεπει να φταίει το UK PAL. Εκτός και αν κατασκευάσθηκε Γερμανία με σκοπό να πουληθεί Αγγλία. Ο άλλος έγραφε made in UK.

Να το μετανιώσω???????? Όχι βρε Vag..... μια χαρά είναι και δουλεύει τέλεια. Μάλιστα αν έχεις και κανένα disk drive το συζητάμε...

Σήμερα θα έρθει και τεχνικός να επισκευάσει μια wide screen Samsung Plano 32'' που έχω και είχε πάθει βλάβη (από ελαφριά πτώση :D ). Πιστεύω ότι εκεί θα είναι μια χαρά αφού οι Samsung εκτός από κορυφέες τηλεοράσεις, τα πάιζουν και όλα.

Άσε που όταν παραγείλω το MMC64 θα πάρω και το καλώδιο scart το οποίο πιθανότατα να κάνει και στον +2 μου οπότε με ένα σμπάρο δυό τριγόνια.

Αυτό που μου μένει τώρα είναι να αρχίσουν εργασίες αναπαλαίωσης (ξέρεις εσύ Akmakas :D )... Ξεβίδωμα, εξαντλητικό πλήσιμο και γυάλισμα των πλαστικών του case, καθαρισμός του πληκτρολογίου, γυάλισμα επαφών στα expansion ports κλπ (i love this part).
 
gtsamour είπε:
Τελικά ήταν το αζιμούθιο, το ρύθμισα ώστε να διαβάζει καλά τις κασσέτες που γράφει το στερεοφονικό μου απο wav.
Είδες τζάμπα τρελάθηκες...Όλα λύνονται..Ο Commodore είναι πολύ σκυλί δεν παθαίνει τίποτα αντιθέτως το κασετόφωνο του είναι λίγο μπελαλίδικο....

gtsamour είπε:
Αυτό που μου μένει τώρα είναι να αρχίσουν εργασίες αναπαλαίωσης (ξέρεις εσύ Akmakas :D )...

Πρόσεξε την μεγάλη ψήκτρα που έχει μέσα από χαρτόνι..Νομίζω πως καταλήγει σε ένα τρανζίστορ κάτι τέτοιο...
 
Βασικά αν ο ήχος φορτώματος ακουγόταν απο την ΤV όπως στον +2 ας πούμε, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα και στη ρύθμιση και σε όλα.

Ψήκτρα από χαρτόνι? Άλλο πάλι και αυτό? Και πως άγει τη θερμότητα?

Ξεχνας ότι μιλάς με έναν Dr Yakoub, καρδιοχειρουργό των spectrum. Εδώ εγχειρίζουμε ανθρώπους, στα γίδια θα κολλήσουμε? :D

Είδα σε φωτό της board ότι στο tv modulator υπάρχουν 2-3 τρύπες για ρυθμίσεις.

http://www.commodore.ca/products/c64/commodore_64_motherboard_1982_1992.jpg

Μάλλον υπάρχει πιθανότητα (αν τελικά είναι θέμα UKPAL αυτό με τα παράσιτα) να ρυθμιστεί από εκεί η συχνότητα που βγαίνει ο ήχος από το RF και έτσι να γίνει EUR/PAL. Κάτι παρόμοιο είχε περιγράψει σε άλλο post και ο Wally με ένα Atari2600 από Αγγλία νομίζω.
 
Η ψήκτρα του έχει αλουμινένια επίστρωση!
 
Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Το αλουμινιζέ χαρτόνι δεν εκτελεί χρέη ψύκτρας (το αντίθετο θα έλεγα) παρά μόνο υποτίθεται ότι είναι ένα είδος ασπίδα περιορισμού παρεμβολών.

Η μεγάλη ψύκτρα αλουμινίου που βρίσκεται ακριβώς από κάτω (δίκην κουτιού) στα πρώτα μοντέλλα στέγαζε το VIC chip (για εικόνα).

Στα μετέπειτα μοντέλλα αυτό το χαρτόνι έχει μειωθεί σε μέγεθος και έχουν ανοιχτεί περισσότερες τρύπες εξαερισμού, το δε "κουτί αλουμινίου" έχει καταργηθεί και το VIC έχει βγει έξω.

Τα πρώτα μοντέλλα παρουσίαζαν πρόβλημα υπερθέρμανσης (λόγω του χαρτιού) σε πολύωρη χρήση με αποτέλεσμα κάψιμο PLA, SID, CPU κατά σειρά προτεραιότητος.

Αν έχεις το πρώτο μοντέλο (καφέ σκούρα ψωμοθήκη) καλό είναι να φτιάξεις με ένα κοπίδι τρύπες πάνω από τα τσιπάκια που ανέφερα και να τοποθετήσεις custom made ψηκτρούλες.

ΕΙΔΙΚΑ στην PLA και στο SID !!
 
gtsamour είπε:
Μάλιστα αν έχεις και κανένα disk drive το συζητάμε...
Δυστυχώς όχι. Δεν είναι και τόσο εύκολα να βρεθούν φτηνά, τελικά.

gtsamour είπε:
Αυτό που μου μένει τώρα είναι να αρχίσουν εργασίες αναπαλαίωσης (ξέρεις εσύ Akmakas :D )... Ξεβίδωμα, εξαντλητικό πλήσιμο και γυάλισμα των πλαστικών του case, καθαρισμός του πληκτρολογίου, γυάλισμα επαφών στα expansion ports κλπ (i love this part).
Έχω καθαρίσει έναν Atari (800XL αν θυμάμαι καλά) με ατμοκαθαριστή. Δηλαδή μόνο τα πλαστικά του, και έγινε ολοκαίνουριος! Άλλο που δεν δούλευε (όχι από το καθάρισμα). Όποιος έχει ατμοκαθαριστή μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί βέβαια να το σηκώνει το πλαστικό και να μη λιώνει. Υπάρχουν πλαστικά που δεν είναι λεία, αλλά κάπως σαγρέ και όσο και να τα τρίψεις, η βρωμιά μένει. Η μόνη λύση είναι ο ατμοκαθαριστής (πουλάνε έναν καλό, φτηνό, φορητό τα telemarketing stores - τέτοιον είχε η γυναίκα μου).

gtsamour είπε:
Ξεχνας ότι μιλάς με έναν Dr Yacoub, καρδιοχειρουργό των spectrum.
Ο original είναι κατά σύμπτωση οικογενειακός φίλος του πεθερού μου... (διόρθωσα το "Yakoub" σε "Yacoub" γιατί ξέρω σίγουρα ότι έτσι είναι το σωστό :-Ρ~
 
Πίσω
Μπλουζα