Ρετρο υπολογιστές και κονσόλες. Εκτίμηση και τιμές.

Vag δε θέλω να σου κάνω επίθεση, ούτε και να το πάω για flame, απλά θέλω να σου δείξω πως βλέπω εγώ τα πράγματα. Θα διαφωνήσεις αλλά θα μάθεις τη πλευρά ενός ΛΑΤΡΗ εκείνης της εποχής.

Βρίσκω έναν C64 στο e-bay 20€ ας πούμε και την ώρα που bidάρω έρχεσαι εσύ και κερδίζεις την δημοπρασία. Μπράβο σου μεγια σου και χαρά σου. Όπως λες λοιπόν στην απάντηση σου θα γνωρίσεις το μηχάνημα που ήθελες κάποτε να είχες, μπορεί και να το δουλέψεις για λίγο καιρό και μετά έρχεται η ώρα να το δώσεις. Εγώ που έχασα την δημοπρασία ίσως να θελήσω να το πάρω από σένα λόγω «γνωριμίας» (πιο εύκολα τον βρίσκεις τον Έλληνα) το μηχάνημα αλλά δε θα πληρώσω όσο θα πλήρωνα στο ebay τον αρχικό πωλητή, αλλά πρέπει να πληρώσω και τον μεσάζοντα εσένα.

Πολλές φορές μπορεί να συμφέρει (αν εσύ το είχες πάρει πολύ χαμηλά), αλλά στην ουσία σου ξεφεύγει το γεγονός ότι όπως το αγόρασες εσύ φθηνά (ο μεσάζοντας) θα μπορούσε να το είχε πάρει κάποιος που το ήθελε για να το κρατήσει και όχι να το πουλήσει και να βγάλει κέρδος.

Πάμε παρακάτω. Τον πούλησες τον C64 αφού πρώτα τον γνώρισες και ίσως αναπόλησες κάποιες στιγμές της εφηβείας σου. Τον δεύτερο, τρίτο και ούτω καθεξής C64 που θα αγοράσεις θα το κάνεις καθαρά για κέρδος και μόνο και επειδή δεν θέλεις να χωρίσεις όπως λες, πρέπει να έχεις ένα ικανοποιητικό εισόδημα από αυτή τη δουλειά που σημαίνει ένα Α’ καπέλο στην τιμή που θα το φορέσει ωραία και καλά ο άτυχος που έχασε την δημοπρασία στο e-bay.

Οι μεσάζοντες για μένα πάντα κάνουν κακό. Είτε πουλάνε πορτοκάλια, είτε αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.

Αυτά και χωρίς παρεξήγηση.
 
Εριξα ενα χαμογελο διαβαζωντας τα post των καλων μου φιλων Vag και Shock (και εξηγουμε αμεσως για να μην παρεξηγηθω)

Καταρχην δεν εννοουσα τον Vag οταν μιλαγα για το καραβανι της ντροπης σε προηγουμενο μου post εδω. Οι τιμες του απεχουν παρασσαγγες απο αυτες που σχολιαστηκαν στα μεχρι τωρα posts.

Ημουν παρων στο ξεκινημα του και ξερω οτι αρχισε αυτη την ασχολια επειδη πρωτα γουσταρει τρελλα το αντικειμενο που ασχολειται και μετα για το κερδος. Αν εχω καταλαβει και καλα, εχει μπει "τρελλά" μεσα οποτε τη συζυγικη γκρινια δεν την εχει γλυτωσει ετσι και αλλιως. :biglaugh:

Τωρα, ο shock βλεποντας την κατασταση που επικρατει γενικα στην αγορα αυτη εχει ΔΙΚΙΟ σκεπτομενος οτι, γιατι να μεσολαβησει καποιος (και να με χρεωσει με το ΟΠΟΙΟ κερδος του) τη στιγμη που μπορω ο ιδιος να πραγματοποιησω την αγορα του ?

Η απαντηση φυσικα ειναι οτι - Ειναι καλο να εχεις και τις 2 επιλογες.

Αν εχεις πιστωτικη καρτα - αν δεν σε ενοχλει το γεγονος οτι μπορει να σε κοροιδεψουν - αν εχεις υπολογισει τα μεταφορικα (που συνηθως ξεχναμε να αναφερουμε) αν δεν σε πειραζει η "επαφη" με το Τελωνειο (για ψωνια εκτος ΕΟΚ) αν αντεχεις να δεις κομματιασμενο το τεφαρικι που αγορασες γιατι καποιοι υπαλληλοι τα κλωτσανε και τα πετουν στα ραφια σαν τσουβαλια - τοτε εχει καλως , το ebay και το καθε ebay ειναι μονοδρομος.

Ναι, περιεγραψα τις χειροτερες των περιπτωσεων αλλα για καποιον που ψωνιζει συχνα απ'εξω δεν ειναι τοσο σπανιες. (ok ισως οχι ολες μαζι LoL)

Απο την αλλη ο "εγχωριος" πωλητης εχει επικομισθει τις οποιες αβαριες συναντησε ΚΑΙ ΑΝ ειναι σωστος - μεταπωλει σε λογικες τιμες συμφωνα με την κατασταση του εμπορευματος.

Δυστυχως (και παλι ο Shock βγαινει σωστος) τα "δικα μας" παιδια εδω δεν ανταποκρινονται παντα με βαση το παραπανω - οριζουν μια τιμη που να τους καλυπτει τα εξοδα των Καλοκαιρινων τους διακοπων στη Χαλκιδικη και κανουν οτι δεν υπαρχει μετρο συγκρισης - και οποιος τσιμπησει. Αυτα ειναι τα καραβανια της ντροπης που ειπα πριν.

Απο προσωπικη πειρα ομως θελω να προσθεσω οτι το DC μου πχ το αγορασα σε τιμη ebay απο "εγχωριο" πωλητη - σφραγισμενο - χωρις να παρουσιασει ποτε κανενα προβλημα - οπως και πολλα αλλα tech και videogames αντικειμενα - απλα θελει ψαξιμο και μια σχετικη τυχη (παραγοντες που ισχυουν και στις αγορες απο το εξωτερικο)
 
Σας χαίρωμαι γιατί είστε παιδιά.....telamonie. :D

Συμφωνώ με τον telamona έτσι πιστεύω πως είναι τα πράγματα!!

Καλύτερα να πληρώσεις κάτι παραπάνω και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!!

..........:animrolleyes: ......:animrolleyes: .......:animrolleyes: ...........

(Τι έγινε τόσα καλα λόγια είπα δεν έχει πιγκουινάκια?) :D
 
900 κατεβασες !!! να δω τι θα τα κανεις :biglaugh:
 
Καμμία παρεξήγηση βέβαια...

Κάνεις όμως μια υπόθεση που δεν ισχύει έτσι ακριβώς:

shock είπε:
...όπως το αγόρασες εσύ φθηνά (ο μεσάζοντας) θα μπορούσε να το είχε πάρει κάποιος που το ήθελε για να το κρατήσει και όχι να το πουλήσει και να βγάλει κέρδος.
Για να καταφέρω συγκεκριμένες αστείες τιμές, μπορεί να ισχύουν ορισμένα πράγματα:

1. Να αγοράσω πολλά μαζί (και το έχω κάνει). Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να το έχει πάρει σε τέτοια τιμή κάποιος που ήθελε το ένα.

2. Να ψάχνω όλες τις δημοπρασίες για ένα συγκεκριμένο πράγμα, μέχρι να βρω το πάμφθηνο. Αυτό παίρνει κάτι μέρες ή βδομάδες και θέλει και τύχη και μάλλον το επιπλέον κόστος για τον επόμενο αγοραστή αξίζει τον κόπο. Πάντως μπορεί να το προσπαθήσει ο καθένας.

3. Να αγοράζω ό,τι φθηνό πράγμα εμφανίζεται. Δηλαδή να μαζέψω 1 C64, 1 Atari 2600, 1 A500, 1 μπλε τριφύλλι με βύσμα USB, 1 ευνουχισμένο ρομπότ, κλπ. Όταν ο αγοραστής θελήσει σε ανύποπτο χρόνο το τριφύλλι, εννοείται ότι θα τον συμφέρει να το πάρει γιατί η ευκαιρία που είχε εμφανιστεί 8 μήνες πριν, είχε χαθεί έτσι κι αλλιώς.

Αυτά που λέει παρακάτω και ο telamonas:stokos επίσης ισχύουν και έχω πάθει αρκετά. Να μην έχω παραλάβει κάτι, να είναι χαλασμένο, να αργεί 9 μήνες (λόγω τελωνείου-στόκου), να μου εμφανίζεται φόρος από το τελωνείο όταν δεν το περιμένω, κλπ. Και βέβαια όλα στο eBay τα πληρώνεις από πριν, με VISA (Paypal, αλλά ουσιαστικά Visa). H Visa έχει και τόκο...

Και βέβαια να εξηγήσω ότι έχω σε δημοπρασίες ούτε το ένα τέταρτο, και δεν βλέπω να φτάνω ούτε τα μισά, γιατί απλά δεν ασχολούμαι. Αν υπήρχε χρόνος, ή χρήμα, κίνητρο δηλαδή, θα το έκανα. Το κίνητρό μου τώρα είναι το ότι μου αρέσει να έχω τα μηχανήματα αυτά.

Και παρεμπιπτόντως, δεν είχα Commodore, είχα Spectrum +2 και αργότερα Amiga 500.

Πουλάω όμως έναν, στα 2.300 ευρώ :biglaugh:
 
Vag είσαι κυνηγός οχι απλά συλλέκτης..θα συνεργαστούμε.... :)
 
Vag επειδή δεν με ενδιαφέρει πια το flea - e market ή οπως και να το λένε, στείλε με PM τιμοκατάλογο σε παρακαλώ....

Spectrumάκια, περισσότερο, ότι έχεις.......

Thanks.....
 
Vag είπε:
Καμμία παρεξήγηση βέβαια...
Πάντα. Αν είναι να χαλάσουμε τι καρδιές μας για ένα thread....

Έλεγες λοιπόν:

Vag είπε:
1. Να αγοράσω πολλά μαζί (και το έχω κάνει).
Φατάζομαι ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο. Δεν υπάρχει χονδρική εδώ :D

Vag είπε:
2. Να ψάχνω όλες τις δημοπρασίες για ένα συγκεκριμένο πράγμα, μέχρι να βρω το πάμφθηνο. Αυτό παίρνει κάτι μέρες ή βδομάδες και θέλει και τύχη και μάλλον το επιπλέον κόστος για τον επόμενο αγοραστή αξίζει τον κόπο. Πάντως μπορεί να το προσπαθήσει ο καθένας.
Ακριβώς αυτό κάνουν όλοι,το λες κι εσύ. Δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου να αγοράσεις τον spectrum. Μπορείς να περιμένεις και όταν θα βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρεία την κάνεις. Στατιστικά έχω παρατηρισει ότι απλά 1 φορά το πενθήμερο να μπεις στο ebay.de (για λιγότερα μεταφορικά) και να ψάξεις αυτό που σε ενδιαφέρει ΔΕΝ μπορείς να το χάσεις. Μπορείς να το χάσεις αν bidάρεις χαμηλότερα από άλλους αλλά όχι γιατί πέρασε και δε το είδες.

Vag είπε:
να μου εμφανίζεται φόρος από το τελωνείο όταν δεν το περιμένω, κλπ. Και βέβαια όλα στο eBay τα πληρώνεις από πριν, με VISA (Paypal, αλλά ουσιαστικά Visa). H Visa έχει και τόκο...
Agreed. Αν κάνει τη δουλειά που κάνεις εσύ. Αν απλά θέλει να αγοράσει το home που τον εδιαφέρει κάνει το εξής απλο. Κοιτάει μόνο στο .de (είπαμε φθηνά μεταφορικά), άντε και Βρυξέλες ή Γαλλία/Ιταλία, κοιτάει το ποιόν του πωλητή (δεν χρειάζεται τρομερή γνώση και μυαλό) και φυσικά δε πληρώνεις τόκους στη visa γιατί δεν την φούσκωσες. Το paypal πάλι είναι κάτι που σου δίνει εγγύηση άρα προτιμάς τουτς πωλητές με paypal και είσαι σχεδόν καλυμένος. Δε θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα ασφάλεια και ebay σε αυτό το post
Vag είπε:
Και βέβαια να εξηγήσω ότι έχω σε δημοπρασίες ούτε το ένα τέταρτο, και δεν βλέπω να φτάνω ούτε τα μισά, γιατί απλά δεν ασχολούμαι. Αν υπήρχε χρόνος, ή χρήμα, κίνητρο δηλαδή, θα το έκανα.
Μα αυτό ακριβώς λέω το να βγάλεις χρήμα από αυτή τη φάση είναι που με χαλάει ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ. Τα υπόλοιπα παιδιά εδώ ΔΕΝ έχουν κανένα πρόβλημα και αυτό δείχνει πόσο υποκοιμενικό είναι αυτό που λέω. Δε χρειάζεται όλοι να έχουμε την ίδα γνώμη. Ο pooky ας πούμε δεν έχει ο άνθρωπος πιστωτική κάρτα (οπότε no paypal) και θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Δεν λέω ότι έχω το απόλυτο δίκιο απλά αυτό αισθάνομαι και λέω.

Vag είπε:
τώρα μίλησες σωστά:biglaugh:
Σημ. Προς τους διαχειριστάς: Δεν γινόταν λιγότερα quotes, έκοψα όσα μπορούσα!
 
Πίσω
Μπλουζα