Φιλί της ζωής σε laptop...

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.797
Αντιδράσεις
4.293
Εχω ενα φορητο με το οποιο δουλευω. Ειναι δηλαδη καθαρα για δουλεια.

Πλεον αργει πολυ, ανεβαζει και θερμοκρασιες.

Σκεφτομαι να του δωσω ενα "φιλι της ζωης". Δηλαδη να το ανοιξω κατ αρχην για να το καθαρισω και κατα δευτερο λογο να αντικαταστησω το DVDROM με ενα SSD δισκο και να τον γυρισω να μπουταρει απο εκει.

Eρωτησεις

*Πως θα ξερω ποια θηκη (απο αυτες που αντικαθιστουν το DVD ROM με SSD) ταιριαζει στο δικο μου laptop?

*Τι SSD πρεπει να δω? Ποια χαρακτηριστικα πρεπει να εχει? Χρειαζομαι εναν δισκο γυρω στα 120GB. Θελω κατι που να μην κοστιζει ενα νεφρο αλλα και να ειναι της προκοπης διοτι μεσα θα εχω την δουλεια μου.

Φχαριστω
 
Η υψηλή θερμοκρασία θα παραμείνει υψηλή και μετά την προσθήκη SSD. Αυτό που πρώτα πρέπει να κάνεις είναι να αλλάξεις την πάστα του επεξεργαστή και ενδεχομένως της GPU.
 
Wally είπε:
Θελω κατι που να μην κοστιζει ενα νεφρο αλλα και να ειναι της προκοπης διοτι μεσα θα εχω την δουλεια μου.
Οτι και να πάρεις θα έχεις την δουλεία σου κάπου Backup έτσι κι αλλιώς φαντάζομαι.
 
Θα τα κάνεις όλα:

1) αλλαγή πάστας

2) φύσημα και καθάρισμα ψυχτρας, ανεμιστήρα, διόδων αέρα και γενικά το εσωτερικό του λαπτοπακίου

3) Format και απο win7 ή Vista που πιθανόν να είχες, αγόρασε και βάλε Win 8.1

4) Δες αν έχει χώρο για 2ο σκληρό, και βάλε τον υπάρχον εκεί, και τον ssd στην πρώτη θέση, γιατί θα τον κάνεις bootable (Με 55-60 ευρώ πέρνεις SSD στα 120-128 Gb.)

5) Αν αντέχει η τσέπη σου και την σηκώνει η mobo σου, κάνε δώρο στο συστημά σου κανα GB RAM παραπάνω να χαρεί!

Τώρα όσον αφορά το ξήλωμα του DVD-ROM για να βάλεις σκληρό, δεν ξέρω αν και πως γίνεται δεν το έχω ψάξει. Έχω την εντύπωση πως το βύσμα του δεν είναι ένα απλό SATA. Πάντως αν τον κάνεις, βάλε εκεί τον μηχανικό δίσκο, και τον SSD εκεί που ήταν ο bootable.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ερώτηση, αυτό με το ντεβεντέ δεν το κατάλαβα, γιατί να το βγάλεις; Δεν εχεις και δίσκο και ντεβεντέ μεσα στο σύστημα; Τεσπα, θα βγάλεις τον παλιό δίσκο και θα βάλεις το νέο και ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχεις λιγότερη θέρμανση εκεί μεσα, όχι όμως πολύ λιγότερη γιατί και οι SSD ζεσταίνονται, όμως δεν ταλαιπωρούνται από υψηλές θερμοκρασίες. Είπαμε, τα δεδομένα μας νοιάζουν όχι το λαπτοπ αυτό καθεαυτό, άρα πρέπει να τα έχεις όσο πιο ασφαλή γίνεται. Σίγουρα θελει καθάριζμα και πάστες και σοκολατίνες όπως προείπαν τα παιδια. Οσον αφορά τους SSD, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, μία η πολλή γρήγορη αλλά θα έχεις τεράστιες απώλειες σε αυτονομία μπαταρίας (μιλάμε για τε-ρα-στιες απώλειες, από 3 ώρες θα το γυρίσει σε μία, προσωπική εμπειρία) και η άλλη η κλασσική όπου δε χάνεις σε αυτονομία, δεν έχεις τον σουπερντουπερ γρήγορο δίσκο όμως σίγουρα θα εχεις δίσκο πολύ πιο γρήγορο από το μηχανικό που έχεις τώρα. Στην περίπτωσή σου, σα να πας από ασπρόμαυρη τηλεόραση Telefunken σε μια σύγχρονη HD των 200 ευρώ. Τέτοια θα είναι η διαφορά που θα διαπιστώσεις. Το κόστος είναι γύρω στο 80-90άρι ευρώ, δες εδώ ενδεικτικές τιμές. Βγάζεις τον παλιό δίσκο και στην ειδική θήκη που ήδη δίνει ο κατασκευαστής του λαπτόπιου, βιδώνεις το νεο δίσκο. Αν θες βοήθεια στην κλωνοποίηση, εδώ είμαστε.
 
Θανξ!

Υπαρχουν

οι οποιες μπαινουν στη θεση του DVD ROM και παιρνουμε μεσα τον SSD.
Ιδανικα (και μιας και δεν χρησιμοποιω το DVD) θα ηθελα να χωσω εκει τον SSD διοτι εχω πραμα στον παλιο που δεν θα ηθελα να χασω.

Πως ξεχωριζω τους "σουπερ γρηγορους" απο τους "γρηγορους"?
 
Βασικα είπα χαζομάρα όταν τους διαχώρισα σε 2 κατηγορίες. Αυτό που συμβαίνει είναι όσο πιο γρήγορο write έχουν (και ταυτόχρονα και πιο γρήγορο read), τόσο πιο πολλή κατανάλωση έχουν. Το πόσο γρήγορα διαβάζουν/γράφουν, φαίνεται στα χαρακτηριστικά των δίσκων στο λινκ που εβαλα πιο πανω. Θα δεις διαφόρων μεγεθών ταχύτητες. Ομως πριν μερικούς μήνες συνέβη το εξής. Ενας συνάδελφος μου είπε ότι καποιο Χ κατάστημα είχε προσφορά εναν samsung 240GB (νομίζω PRO 840), τον οποίο και αγόρασε και μετά την εγκατάσταση, αμέσως διαπίστωσε ότι η διάρκεια της μπαταρίας έπεσε στη μία ώρα από τις τρεις που διαρκούσε μεχρι πριν την αλλαγή. Για να είναι σίγουρος, έβαλε ξανα τον παλιο μηχανικό δίσκο, και η κατανάλωση επανήλθε στην πρότερη κατάσταση. Και πιάσαμε την κουβέντα και ψάχνοντας τελικά διαπιστώσαμε ότι κι άλλοι είχαν παρόμοια θέματα με καταναλώσεις και άτυπα κάναμε αυτό το διαχωρισμό. Αν θες ενα πραγματικά γρήγορο δίσκο, εκτός του ότι πρέπει να τα σκάσεις, θα πρέπει να προετοιμαστείς για μειωμένη διάρκεια λειτουργίας στη μπαταρία. Η λύση είναι για ζόρικες δουλειές, π.χ. μια μετατροπή βίντεο, να εχεις συνδεδεμένο το φορητό στο ρεύμα με τη μπαταρία εκτός, σα να δουλεύεις desktop. Οπότε δε σκας για κατανάλωση (και φθορά της μπαταρίας). Οπως και να'χει όμως, το χειρότερο ssd να αγοράσεις, η διαφορά πίστεψέ με θα είναι τεράστια σε σχέση με τώρα.

Οσον αφορά τη θήκη που αναφέρεις, μη ντρέπεσαι να πεις ότι δε γκζέρεις πώς να κλωνοποιήσεις το δίσκο, ελα πέστο, αυτό δεν είναι; Θα σε βοηθήσουμε εμείς ρε. :D

Αν σου σκάσει ο παλιός δίσκος, θα το χάσεις ούτως ή άλλως. Αυτός άλλωστε δεν είναι ένας λόγος που θες SSD; Για προστασία; Ουτως ή άλλως προγράμματα δε θα τρέχουν,

αρα μονο downloads και projects θα μεταφέρεις. Οπότε μετάφερέ τα, και ξέχνα τη λύση με τη θήκη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χαχαχα!

Καλομαθα και δεν θελω κλωναρισμα. Θελω να του βαλω 8.1 (εχω 7αρια τωρα) ;)
 
Wally είπε:
Χαχαχα!Καλομαθα και δεν θελω κλωναρισμα. Θελω να του βαλω 8.1 (εχω 7αρια τωρα) ;)
Γιατί θες να κάνεις αυτό το κακό στον εαυτό σου??? Δεν σε λυπάσαι??? Τα 8.1 είναι χειρότερα και από τα Millenium.

Μια χαρά είναι τα 7ρια και προσωπικά χάρηκα πάρα πολύ που μπόρεσα και μετέφερα το license από το φορητό που τα είχα (και μας άφησε χρόνους) στο σταθερό που έφτιαξα πρόσφατα!

Επίσης για τις θερμοκρασίες, πέρα από το καθάρισμα, το οποίο θα στο κάνει το μηχάνημα καινούργιο, σκέψου να επενδύσεις 20-30 ευρώ σε μια αλουμινένια βάση laptop με ανεμιστήρες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για το λειτουργικό κάτι τέτοιο εγραφα και καταλαθος εκλεισα το browser:D:D.
 
Επειδή τυχαίνει τις τελευταίες ημέρες να ασχολούμαι λίγο με τα 8.1 (Σε VBox, όχι κανονική εγκατάσταση.), δεν θα έλεγα ότι "είναι χειρότερα και από τα Millenium"... Ούτε καν με τα "καλύτερα" από τα "Μουρλένιουμ" sVistsa δεν θα τα σύγκρινα.

Βασικά μία χαρά λειτουργικό σύστημα είναι, απλά έχουν κάποια θεματάκια, που μάλλον περιορίζονται κυρίως στα θέματα του Start μενού, και κάποια που "δεν τα ξέρω, τα βλέπω για πρώτη φορά, είναι κακά, ΟΟΟΥΥΥ 666!!!". :p

Κατά τα άλλα είναι πολύ πιο ελαφριά από τα 7, έχουν αρκετές βελτιώσεις σε θέματα διαχείρισης, έχουν επιτέλους διαφορετικό και πολύ καλύτερο Windows Explorer (Αν είχε και καρτέλες θα ήταν τέλειος! Καλό έμαθα στο Linux..)... Ακόμα και το Metro έχει και αυτό τα καλά του (Πχ τα Live Tiles λένε πολλά!).

Πάντως επειδή ακριβώς τα έχουν τα θεματάκια τους, αν και γενικά τα προτείνω άνετα, επειδή ΕΓΩ δεν θα τα έβαζα σαν βασικό λειτουργικό σύστημα, γιαυτό και δεν επιμένω για κάποιον που δεν τα θέλει.

Όμως για το ότι τα συγκρίνουμε - τα βάζουμε στην ίδια θέση με τα Μουρλένιουμ και τα sVistsa είναι 100% λάθος είμαι απόλυτος!

Υ.Γ.: Αναφέρομαι καθαρά για τα 8.1... Τα 8 αν και δεν τα έχω δουλέψει καθόλου, πιστεύω ότι είχαν πραγματικά πολλά και πιο σοβαρά προβλήματα.

Υ.Γ.: Αν δεν το ήθελε για δουλειά, αν είναι σχετικά παλιό, και αν ήθελε να του δώσει νέα ζωή, θα του έλεγα να δοκίμαζε κάτι σε Mint.
 
Δεν ξερω αν εσύ τον κλείνεις μεσω task manager, εγώ τον κλείνω από το Χ.
 
Εχεις καποιο οριο στο ποσο που θες να επενδυσεις; Εχω πολλες ιδεες και προτασεις οι οποιες ομως δεν ειναι απαραιτητα και χωμα φθηνες!
 
Πάνο εγώ πήρα ένα ssd της intel και έχω μείνει πολύ ευχαριστημένος, κόστιζε γύρω στα 60 ? από γνωστό ονλαιν κατάστημα. Είναι 120 γίγα. Η διαφορά από 120 σε 128 είναι τεράστια σε σχέση με την έξτρα χωρητικότητα. Εκεί έχω βάλει το λειτουργικό, autocad,open office, τα δυο μου παιχνίδια και περισσεύουν γύρω στα 11 γίγα. Νομίζω ότι η θήκη dvd που δέχεται τον δίσκο είναι στάνταρ για τα περισσότερα λαπτοπ. Ο δικός μου είναι ο 520 series αν δεν κάνω λάθος. Βασικά είναι τη ταχύτητα αναγνωσης/εγγραφής μου είναι σε ΜΒ/s αλλά και το πιο χρέπι SSD να βάλεις η διαφορά θα είναι τεράστια. Επισης βεβαίως είναι το Latency (σε ms). Όσο μικρότερο τόσο καλύτερο. Όσο για την επιπλέον κατανάλωση, κάθε σκληρός δίσκος γράφει πάνω την ζήτηση του σε ισχυ. Πχ ο seagate barracuda 1TB μου, γράφει πάνω 12 βολτ 0,75 Α και 5 βολτ 0,75 Α αν πολλαπλασιάσουμε τάση με ένταση είναι η ισχύς σε βατ δηλ 12*0,75=9, 5*0,75=3,75,9+3,75=12,75 βατ μάξιμουμ.Γενικά οι δίσκοι δεν καίνε πάνω από 10-15 βατ με τους πράσινους να είναι λιγότερο πχ 5 βατ και μιλάμε για 3.5 άρηδες γιατί οι 2.5 άρηδες καινε ακόμα λιγότερο.
 
cloud είπε:
Επειδή τυχαίνει τις τελευταίες ημέρες να ασχολούμαι λίγο με τα 8.1 (Σε VBox, όχι κανονική εγκατάσταση.), δεν θα έλεγα ότι "είναι χειρότερα και από τα Millenium"... Ούτε καν με τα "καλύτερα" από τα "Μουρλένιουμ" sVistsa δεν θα τα σύγκρινα.Βασικά μία χαρά λειτουργικό σύστημα είναι, απλά έχουν κάποια θεματάκια, που μάλλον περιορίζονται κυρίως στα θέματα του Start μενού, και κάποια που "δεν τα ξέρω, τα βλέπω για πρώτη φορά, είναι κακά, ΟΟΟΥΥΥ 666!!!". :p

Κατά τα άλλα είναι πολύ πιο ελαφριά από τα 7, έχουν αρκετές βελτιώσεις σε θέματα διαχείρισης, έχουν επιτέλους διαφορετικό και πολύ καλύτερο Windows Explorer (Αν είχε και καρτέλες θα ήταν τέλειος! Καλό έμαθα στο Linux..)... Ακόμα και το Metro έχει και αυτό τα καλά του (Πχ τα Live Tiles λένε πολλά!).

Πάντως επειδή ακριβώς τα έχουν τα θεματάκια τους, αν και γενικά τα προτείνω άνετα, επειδή ΕΓΩ δεν θα τα έβαζα σαν βασικό λειτουργικό σύστημα, γιαυτό και δεν επιμένω για κάποιον που δεν τα θέλει.

Όμως για το ότι τα συγκρίνουμε - τα βάζουμε στην ίδια θέση με τα Μουρλένιουμ και τα sVistsa είναι 100% λάθος είμαι απόλυτος!

Υ.Γ.: Αναφέρομαι καθαρά για τα 8.1... Τα 8 αν και δεν τα έχω δουλέψει καθόλου, πιστεύω ότι είχαν πραγματικά πολλά και πιο σοβαρά προβλήματα.

Υ.Γ.: Αν δεν το ήθελε για δουλειά, αν είναι σχετικά παλιό, και αν ήθελε να του δώσει νέα ζωή, θα του έλεγα να δοκίμαζε κάτι σε Mint.
Κατά τη γνώμη μου, η Microsoft ήθελε ανεπιτυχώς να φτιάξει ένα υβριδικό ΛΣ το οποίο θα λάνσαρε τόσο στα σταθερά και φορητά pc, όσο και στις σημερινές φορητές συσκευές (tablets, smartphones). Το κακό είναι πως για να προσελκύσει τη 2η κατηγορία χρηστών με τις φορητές συσκευές, κρέμασε εντελώς τους χρήστες των "παραδοσιακών" PC.

Άλλωστε εμμέσως το "παραδέχτηκε" και η ίδια η MS με την επερχόμενη κυκλοφορία των Windows 10 (το 9 το πέρασε γιατί το 10 είναι πιο πιασάρικο ως νούμερο), δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία των 8.1 (όπου κακά τα ψέμματα, τα 8.1 ήταν ένα ηλεκτροσόκ στα Windows 8 για να μείνουν στη ζωή)

Τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν το 2015, 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία των 8.1.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θελω κι εγώ να γράψω πολλά για το λειτουργικό αυτό, όπως ότι είναι πολύ καλό για κάποιον που δεν εχει ξαναδεί ποτέ του windows, όμως θα το σκίσουμε το θρεντ.

Αυτό που θελω να πω σε όλους σας, επί τη ευκαιρία αυτού που θέλει να κάνει ο γερόγουώλης, είναι πως το SP1 των windows 7 θελει 15-20GB ελεύθερα αν χρειαστεί για κάποιο λόγο να το (ξανα)εγκαταστήσετε. Κουφό ναι, αλλά έτσι είναι. Την έχω πατήσει άσχημα στη δουλειά μου σε καποια σημεία που είχα βαλει 60άρη αντί για π.χ. 120άρη. Τώρα εσείς θα παρετε τουλάχιστον 120άρη, όμως να έχετε στο νου σας αυτό. Υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει με το SP των 8. Απλά να το έχετε στο νου σας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα χρειαστεί να ξηλώσετε πολύ πράμα για να ελευθερώσετε χώρο.
 
Τι έχουν πάθει τα laptops τελευταία;

Ευτυχώς, δεν έχω...
 
Να βαλω παλι 7αρια λετε?
 
stratos84 είπε:
Κατά τη γνώμη μου, η Microsoft ήθελε ανεπιτυχώς να φτιάξει ένα υβριδικό ΛΣ το οποίο θα λάνσαρε τόσο στα σταθερά και φορητά pc, όσο και στις σημερινές φορητές συσκευές (tablets, smartphones). Το κακό είναι πως για να προσελκύσει τη 2η κατηγορία χρηστών με τις φορητές συσκευές, κρέμασε εντελώς τους χρήστες των "παραδοσιακών" PC.
Άλλωστε εμμέσως το "παραδέχτηκε" και η ίδια η MS με την επερχόμενη κυκλοφορία των Windows 10 (το 9 το πέρασε γιατί το 10 είναι πιο πιασάρικο ως νούμερο), δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία των 8.1 (όπου κακά τα ψέμματα, τα 8.1 ήταν ένα ηλεκτροσόκ στα Windows 8 για να μείνουν στη ζωή)

Τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν το 2015, 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία των 8.1.
Δεν διαφωνώ σε αυτό, και ναι, πραγματική η Microsoft ήθελε να κάνει ένα ένα υβριδικό ανάμεσα στα 2 περιβάλλοντα, και το έκανε με τον λάθος τρόπο... Και ειδικά με τα 8 που όπως είπα δεν τα έχω δουλέψει και δεν τα ξέρω, πρέπει να τα είχε κάνει πάρα πολύ μαντάρα.

Όμως πέρα από αυτά, τα 8.1 είναι ένα πάρα πολύ καλό λειτουργικό, έχει συμμαζέψει πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με τα 8, σε σχέση με τα 7 είναι πολύ βελτιωμένο σε πάρα πολλά σημεία, και γενικά είναι ένα αξιοπρεπέστατο λειτουργικό σύστημα!

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν κατάφερε να συμμαζέψει τον αρνητισμό που δικαίως η αδίκως πήρε από τα 8, και που σε πολύ μεγάλο βαθμό (Δεν λέω στο σύνολο γιατί όπως είπα και τα θέματα τους τα έχουν, αλλά και εγώ δεν θα τα έβαζα.. Άλλα εγώ είμαι και από άλλο χωριό που λέμε και στο χωριό μου.. :p ) αυτή την στιγμή δεν στέκει.

Κατά τα άλλα στάθηκα στην φράση σου "Τα 8.1 είναι χειρότερα και από τα Millenium" που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!

Ακόμα και αυτοί που τα "βρίζουν" αυτή την στιγμή, πιστεύω ότι αν τα δοκιμάσουν για λίγο, οι 8 με 9 στους 10 θα αλλάξουν γνώμη. ;)

Υ.Γ.:

Wally είπε:
Να βαλω παλι 7αρια λετε?
Τα 7 είναι σταθερή αξία...

Τα 8.1 είναι λίγο "κορόνα γράμματα"..

Γενικά, αν δεν σου λείψει το Start μενού, ανεχτείς κάποια πράγματα στο να υπάρχουν, και κάνεις και κάποιους 'συμβιβασμούς", τα 8.1 είναι σημαντική βελτίωση - αναβάθμιση.

Αν από την άλλη δεν είσαι άτομο των "ρίσκων", κάτσε με τα 7.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα